Situácia na Ukrajine: Armáda pri mestách Ilovajsk a Horlivka zabila 225 separatistov!

NETKY.SK • 27 August 2014, 11:45 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Armáda pri mestách Ilovajsk a Horlivka zabila 225 separatistov!

KYJEV - Situácia na Ukrajine je stále nestabilná. Na východe krajiny pokračujú boje, pri ktorých zomierajú nevinní ľudia.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

16:25 - Separatisti vstúpili do Novoazovska na pobreží Azovského mora

Proruskí separatisti vstúpili dnes do Novoazovska v Doneckej oblasti - kľúčového mesta na juhovýchode Ukrajiny pri hranici s Ruskom. Obsadili tak nové územie, ktoré je značne vzdialené od doterajších bojov s vládnymi silami.
     

Separatisti vstúpili do Novoazovska po troch dňoch ostreľovania, uviedol starosta mesta Oleh Sydorkyn. Boje sa tak po prvý raz v štyri mesiace trvajúcom konflikte presunuli na juh k pobrežiu. Podľa agentúry AP to znamená, že separatisti sú posilnení a povzbudení.
      

Novoazovsk leží na strategicky významom mieste - pri Azovskom mori a na ceste, ktorá vedie na Krym. Otvorenie nového juhovýchodného frontu tak vzbudzuje obavy, že separatisti sa snažia vytvoriť pozemné spojenie medzi Ruskom a ním anektovaným Krymom. V takomto prípade môžu separatisti alebo Rusko získať kontrolu nad celým Azovským morom a všetkými jeho zdrojmi - ropou či minerálmi.

 

15:40 - Lavrov: Moskva nemá záujem o konfrontáciu v súvislosti s Ukrajinou

Moskva nemá záujem o konfrontáciu v súvislosti s krízou na Ukrajine, uviedol dnes ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. "Nemáme záujem o konfrontáciu alebo rozdúchavanie špirály sankcií," citovala agentúra Reuters vyjadrenie Lavrova na margo sankcií medzi Moskvou a Západom.

      

Podľa agentúry DPA minister taktiež povedal, že ešte tento týždeň vypravia na východ Ukrajiny druhý humanitárny konvoj, ktorý však nebude posledný. Ľudia v regióne totiž podľa neho potrebujú naliehavú pomoc.Lavrov podľa agentúry ITAR-TASS povedal, že Moskva má záujem odstrániť "dvojaký meter" a implementovať dohody s Európskou úniou a NATO. Poznamenal však, že Spojené štáty a západní partneri sa umelo snažia oddialiť zavedenie princípov multipolárneho sveta.

      

K Ukrajine dodal, že prímerie sa nemôže stať "rukojemníkom" rozhovorov. Zdôraznil, že všetky strany konfliktu by mali okamžite zložiť zbrane a začať viesť dialóg.

 

13:53 - Lajčák si nevie predstaviť, že by so Šojguom nik nehovoril o Ukrajine

Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák si nevie predstaviť, že by nikto zo slovenskej vlády nehovoril s ruským ministrom obrany Sergejom Šojguom o situácii na Ukrajine počas toho, ako sa ruský minister zúčastní ma oslavách 70. výročia SNP. A to aj napriek tomu, že sem Šojgu prichádza na spomienkové podujatie. Chcú mu tlmočiť stanovisko, ktoré zastáva Slovenská republika ako člen EÚ. „My nehovoríme jednu vec v Bruseli a druhú v Bratislave a tretiu vec trebárs v Moskve,“ povedal Lajčák po dnešnom rokovaní vlády s tým, že to platí aj v prípade témy sankcií. Premiér Robert Fico opakovane označil vzájomné sankcie EÚ a Ruska pre napätie na Ukrajine za nezmyselné. „To, že sankcie schvaľujeme neznamená, že každý je z nich nadšený. Ale my sme nikdy nepovedali, že sme proti nim alebo že ich blokujeme. Čiže netreba hľadať rozpory tam, kde nie sú,“ dodal minister zahraničných vecí Lajčák.

 

13:41 - Rusko poprelo "tajné rokovania" s USA o Ukrajine na fínskom ostrove

Rusko dnes poprelo informácie, že so Spojenými štátmi viedlo vo Fínsku "tajné rokovania" o kríze na Ukrajine. "V súvislosti so správami o akýchsi 'tajných rokovaniach' medzi Ruskom a Spojenými štátmi v ukrajinskej otázke na fínskom ostrove Boistö by sme radi uviedli, že sa tam konala expertná schôdzka," citovala agentúra ITAR-TASS z vyhlásenia ruského ministerstva zahraničných vecí. Táto schôdzka sa však podľa rezortu nekonala na úrovni oficiálnych predstaviteľov oboch štátov. Bolo to stretnutie "na úrovni ruských a amerických mimovládnych organizácií a akademických združení".

 

13:08  - Kyjev potrebuje od NATO "praktickú pomoc", tvrdí Jaceňuk

Kyjev potrebuje od NATO "praktickú pomoc" a očakáva, že aliancia o nej rozhodne na svojom septembrovom summite v britskom Walese, povedal dnes ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. "NATO je naším partnerom a od našich západných partnerov a aliancie očakávame praktickú pomoc," citovala Jaceňuka agentúra Reuters.

 

12:53 - Mesto Novoazovsk bolo terčom ostreľovania

Mesto Novoazovsk na juhovýchode Ukrajiny, ktoré je pod kontrolou vládnych síl, ostreľovali v stredu ráno proruskí povstalci odpovedajúci na paľbu protivníkov. Podľa starostu Oleha Sidorkina bolo stredisko na pobreží Azovského mora opakovanie terčom ostreľovania už aj v utorok a pri zásahu nemocnice utrpeli zranenia štyria obyvatelia. V stredu povstalci vypálili najmenej 10 striel a nad mestom sa vznášali oblaky čierneho dymu. Novoazovsk vzdialený len niekoľko kilometrov od ukrajinsko-ruskej hranice leží na ceste, ktorá vedie z Ruska do významného ukrajinského prístavu Mariupoľ a ďalej smerom na západ k Rusmi anektovanému Krymu.

 

 

12:31 - Rusko podľa Ukrajiny plánuje v zime zastaviť transport plynu do EÚ

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes vyhlásil, že Kyjev sa dozvedel o najnovších plánoch Ruska, ktoré chce túto zimu zastaviť tok plynu do Európy. Informovala o tom agentúra Reuters. Viac sa dočítate TU!

 

12:15  - Rusko vysiela na Ukrajinu čoraz viac vojakov, tvrdí Kyjev

Rusko stále vysiela svojich vojakov na Ukrajinu, informoval dnes Kyjev. Čoraz viac ruských jednotiek a vojenskej techniky sa podľa neho zhromažďuje v Donbase.
     

"Získali sme údaje o pohybe vojenskej techniky v počte do 100 jednotiek (tanky, obrnené transportéry, raketové systémy Grad, bojové vozidlá pechoty) na ceste Starobeševe-Teľmanove smerom na obec Teľmanove. Na technike bolo označenie: biele kruhy alebo trojuholníky," uvádza sa vo vyhlásení ukrajinského štábu protiteroristickej operácie (ATO), z ktorého citovala agentúra Ukrinform.

 

11:47 - Poľsko poslalo ukrajinskej armáde prvú dodávku humanitárnej pomoci

Poľsko poslalo ukrajinskej armáde prvú dodávku humanitárnej pomoci, informovalo dnes poľské ministerstvo obrany.
      

"Prvý náklad odišiel už v pondelok... Nie je to organizovaný konvoj, ale štyri až päť nákladných vozidiel. Dúfame, že humanitárna pomoc dorazí na Ukrajinu do nedele," citovala agentúra ITAR-TASS hovorcu poľského rezortu obrany Jaceka Soňtu.

 

Celkovo podľa neho plánuje Poľsko poskytnúť ukrajinskej armáde 230 ton potravín, prikrývok, matracov či posteľnej bielizne. "Tieto vecí budú doručené na základňu v meste Ľvov. Nákladné autá tam dodávku vyložia a vrátia sa do Poľska. Ukrajinská strana následne vykoná ďalšiu distribúciu pomoci," dodal Soňta.

 

11:29 - Bývalé Janukovyčovo sídlo sa stalo základňou práporu Azov

Vidiecke sídlo bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča na pobreží Azovského mora sa zmenilo na základňu práporu Azov, polovojenskej jednotky Národnej gardy, ktorú riadi ministerstvo vnútra. Informovala o tom dnes agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na administratívu Doneckej oblasti.
      

Sídlo zároveň dostalo novú výzdobu v podobe ľudovej ukrajinskej dekoratívnej výzdoby. "Ide o podporu armády a vlasteneckých nálad obyvateľstva Mariupolu (mesta najbližšie k danému sídlu). Je to iniciatíva (prokyjevského) guvernéra Doneckej oblasti Serhija Tarutu," uviedla administratíva Doneckej oblasti vo vyhlásení.
      

Janukovyčova bývalá rezidencia sa nachádza v obci Urzuf na juhovýchode Ukrajiny. Prápor Azov, ktorý ju dostal do užívania, je Kyjevom podporovaná jednotka známa svojím neonacistickým symbolom Wolfsangel. Ľudová dekorácia sídla, ornamentálna maľba petrykivka, sa vlani dostala na zoznam nehmotného svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

 

img

 

10:32 - Armáda pri mestách Ilovajsk a Horlivka zabila 225 separatistov

Ukrajinské jednotky vládnej protiteroristickej operácie (ATO) zabili v priebehu uplynulého dňa na východe štátu 225 proruských separatistov, zničili tri ich tanky, dva raketové systémy Grad a iné ťažké zbrane. Informovala o tom dnes štátna ukrajinská tlačová agentúra Ukrinform. Operácia sa podľa tohto zdroja uskutočnila pri mestách Ilovajsk a Horlivka v Doneckej oblasti. "Straty nepriateľa zahŕňajú tri tanky, jedno obrnené bojové vozidlo, dva raketomety BM-21 Grad, štyri mínomety, jeden automobil a jeden raketový systém BM-30 Smerč. Zabitých bolo aj 225 teroristov," uvádza sa v tlačovom vyhlásení ATO, ktoré špecifikuje, že povstalci utrpeli tieto straty pri delostreleckej paľbe.

 

 

09:15 - Rusko zruší embargo na dovoz potravín, keď už nebude ohrozená jeho bezpečnosť

Moskva zruší svoje embargo na dovoz potravín zo západných krajín potom, ako bude jednoznačné, že už nie je ohrozená ruská národná bezpečnosť. Povedal to podpredseda ruskej vlády Arkadij Dvorkovič. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.
     

"Embargo zrušíme potom, ako bude jasné, že naša národná bezpečnosť už nie je ohrozená, pretože v súlade s prezidentským dekrétom boli tieto ekonomické opatrenia zavedené práve s cieľom ochrany národnej bezpečnosti," uviedol Dvorkovič. Dodal, že konkrétne podmienky na zrušenie embarga zverejňovať nebude, no "prirodzene, Moskva počká, čo urobia jej obchodní partneri".
     

Podľa neho Rusko muselo pristúpiť k uvaleniu embarga na dovoz potravín, "aby si jeho západní partneri uvedomili, že je potrebné najskôr dobre porozmýšľať, než sa rozhodnú zaviesť sankcie. Viaceré krajiny po vzájomnej dohode zaviedli voči nám dosť tvrdé sankcie, čo sa dá nepochybne považovať za hrozbu. Bolo nevyhnutné, aby sme prijali adekvátne opatrenia a dali tak najavo, že nabudúce bude potrebné konať opatrnejšie," povedal Dvorkovič.
      

Rusko začiatkom augusta zaviedlo embargo na dovoz viacerých potravín z krajín, ktoré na Rusko uvalili sankcie pre jeho postoj ku kríze na Ukrajine, prípadne sa k sankciám pripojili. Embargo sa tak dotklo Európskej únie (EÚ) a USA, ale aj Nórska, Austrálie a Kanady, pričom zákaz dovozu platí na jeden rok, a to najmä pre potraviny ako zelenina, ovocie, mäso, mlieko či mliečne výrobky.

 

08:23 - Porošenko: Plán uzavretia prímeria vytvoríme v čo najkratšom čase

"Plán" na uzavretie prímeria na východnej Ukrajine sa vytvorí v čo najkratšom čase. Uviedol to dnes ukrajinský prezident Petro Porošenko po stretnutí so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom v bieloruskej metropole Minsk. Informovala o tom agentúra Reuters.
      

"Pripravíme plán na čo najskoršie uzavretie prímeria, ktoré musí byť svojím charakterom úplne obojstranné," uviedol Porošenko po rozhovoroch s Putinom. Viacstranné rokovanie za účasti najvyššej predstaviteľky zahraničných vecí a bezpečnosti EÚ Catherine Ashtonovej, ako aj lídrov Kazachstanu a Bieloruska boli podľa Porošenkových slov "náročné a zložité".
      

S Porošenkom sa Putin dohodol aj na pokračovaní rokovaní o energetických otázkach vrátane sporu o dodávky ruského zemného plynu na Ukrajinu. Šéf Kremľa v tejto súvislosti oznámil, že ministri energetiky oboch krajín budú 6. septembra rokovať s komisárom EÚ pre energetiku Güntherom Oettingerom o dlhoch Ukrajiny voči Rusku.

 

Bombardovanie v Luhansku 

 

 

08:15 - Prezidenti Ruska a Ukrajiny rokovali v Minsku o politike i ekonomike

Ruský prezident Vladimir Putin hovoril na utorňajšom stretnutí s ukrajinským partnerom Petrom Porošenkom v Minsku o nutnosti zastaviť krviprelievanie na Ukrajine. Je však na Kyjeve, aby vypracoval podmienky prímeria so separatistami, uviedol Putin po skončení približne dvojhodinového rokovania.
      

"Hovorili sme o potrebe čo najskôr ukončiť krviprelievanie a o nutnosti prechodu k politickému riešeniu všetkých otázok," citovala Putina agentúra Reuters. Ak sa mierový proces začne, Rusko bude podľa neho robiť všetko pre jeho podporu.
      

Putin ďalej uviedol, že sa zaoberali aj mechanizmami pomoci obyvateľom Luhanského a Doneckého regiónu. "Nechcem predbiehať, ale v každom prípade niektoré dohody už máme," konštatoval ruský prezident.
      

S Porošenkom sa Putin tiež dohodol na pokračovaní rokovaní o energetických otázkach, vrátane sporu o dodávky ruského zemného plynu na Ukrajinu. "Úprimne povedané je to komplikovaná záležitosť. Dostala sa do slepej uličky, ale stále je potrebné o tom rokovať. Dohodli sme sa pokračovať v týchto konzultáciách," povedal Putin. Šéf Kremľa v tejto súvislosti oznámil, že ministri energetiky oboch krajín budú 6. septembra rokovať s komisárom EÚ pre energetiku Güntherom Oettingerom o dlhoch Ukrajiny voči Rusku, ktoré z tohto dôvodu zastavilo 16. júna dodávky plynu svojmu západnému susedovi. Ukrajina je pritom hlavnou tranzitnou krajinou pre dodávky ruského plynu do západnej Európy.
      

Zóna voľného obchodu i asociačná dohoda medzi Ukrajinou a EÚ predstavujú podľa Putina pre ruskú ekonomiku významné riziká. "Ak sa nám nepodarí dosiahnuť nejaké dohody a naše záujmy nebudú braté do úvahy, potom budeme musieť prijať opatrenia na ochranu našej ekonomiky," citovala Putina agentúra Interfax.

 

 

07:10 - OSN: Ukrajinskí povstalci hrubo porušujú ľudské práva

Proruskí povstalci na východe Ukrajiny sa dopúšťajú rozsiahleho porušovania ľudských práv vrátane vraždenia, únosov a mučenia. Vo svojej správe to konštatovala monitorovacia misia OSN, podľa ktorej ľudské práva porušuje aj ukrajinská armáda a zvláštne jednotky ministerstva vnútra. Správa tiež zvyšuje počet obetí konfliktu od polovice apríla na najmenej 2200, čo predstavuje v priemere 36 mŕtvych denne. OSN tiež konštatuje, že povstalci majú "stále dodávky" dômyselných zbraní a munície.

 

"Ozbrojené skupiny sa dopúšťajú zabíjania, únosov, fyzického i psychického učenia, zlého zaobchádzania a ďalších vážnych porušení ľudských práv," píše sa v správe, podľa ktorej sa tieto porušenia neúmerne dotýkajú práve civilného obyvateľstva. V súčasnosti povstalci zadržiavajú najmenej 468 ľudí. Správa cituje aj tvrdenie ukrajinskej armády, podľa ktorej prichádza paľba aj z ruskej strany hranice. Čo sa týka ukrajinskej armády, porušenia zahŕňajú "svojvoľné zadržiavanie a mučenie". Podľa pozorovateľov OSN sa humanitárna situácia na východe krajiny rapídne zhoršila pre blokádu povstaleckých miest Luhansk, Doneck a Horlivka. OSN v tej súvislosti vyzvala vládne sily, aby umožnili prísun humanitárnej pomoci a základných potravín pre obyvateľstvo.

 

20:38 - Lukašenko: Všetci sa zhodli na nutnosti deeskalácie a prepustenia rukojemníkov

Prezidenti Ruskej federácie a Ukrajiny, Vladimir Putin a Petro Porošenko, absolvujú v Minsku po skončení plenárneho rokovania aj bilaterálny rozhovor, ktorý sa začal vo večerných hodinách. Informovali o tom svetové agentúry. Internetový server eurointegration.com.ua s odvolaním sa na ruské a ukrajinské diplomatické zdroje informoval, že už za dva dni by sa prezidenti oboch krajín mohli stretnúť opäť v Ankare, a to pri príležitosti slávnostnej inaugurácie Recepa Tayyipa Erdogana do úradu prezidenta Tureckej republiky.

 

20:24 - Do 19. augusta prišlo v Donbase o život takmer 2250 ľudí

Počas bojových operácií v ukrajinskom Donbase prišlo do 19. augusta o život 2249 ľudí, vrátane najmenej 23 detí. Ďalších 6033 osôb, medzi nimi najmenej 38 detí, utrpelo zranenia rôzneho charakteru. Vyplýva to z dnešnej informácie zdrojov Organizácie Spojených národov na sociálnej sieti. V komuniké, o ktorom informovala tlačová agentúra UNIAN, sa pripomína, že zásobovanie vodou je v Luhansku minulosťou už viac ako 20 dní, pričom v Donecku bolo prerušené 18. augusta.

 

Na Donbase je mimo prevádzky najmenej 20 nemocníc, ďalších minimálne 17 bolo zničených alebo vážne poškodených. Citeľný je vážny nedostatok lekárov a zdravotníckeho personálu. V Luhansku panuje značné riziko vzniku epidémie infekčných ochorení. Tak v Luhanskej, ako aj Doneckej oblasti znemožňuje riadny začiatok nového školského roka zničenie 200 školských zariadení. Podľa rovnakých zdrojov sa počet osôb presídlených v rámci Ukrajiny zvýšil na 190.000, počet ukrajinských utečencov na území Ruskej federácie činil už 207.000.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies