Situácia na Ukrajine: Armáda hlási prítomnosť ruských síl v Donecku i Luhansku

NETKY.SK • 2 September 2014, 16:53 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Armáda hlási prítomnosť ruských síl v Donecku i Luhansku

WELLINGTON - Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun dnes uviedol, že na ukončenie bojov na východe Ukrajiny je potrebný politický dialóg. Vyjadril tiež sklamanie, že rozhovory medzi Ruskom a Ukrajinou trvali len dva dni, informovala agentúra DPA.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

17:39 - Armáda hlási prítomnosť ruských síl v Donecku i Luhansku

Ukrajinské sily na východe krajiny bojujú nielen proti separatistom, ale aj proti ruským vojskám, ktorých prítomnosť pozorujú v oboch najväčších centrách povstania. V utorok to vyhlásil plukovník Andrij Lysenko, hovorca Rady pre národnú bezpečnosť a obranu Ukrajiny, zatiaľ čo minister obrany Valerij Heletej informoval o rozšírení stratégie boja o nového nepriateľa a varoval pred "veľkou vlasteneckou vojnou" s "desiatkami tisíc" obetí na životoch. Lysenko sa pred novinármi vyjadril, že prítomnosť ruských vojakov hlásili z Donecka, Luhanska i ďalších miest na východe Ukrajiny, čo však nebolo možné nezávisle overiť. Informoval tiež o usmrtení ďalších 15 príslušníkov ukrajinských síl v priebehu predošlého dňa.

 

17:18 - Jobbik chce zriadiť okrúhly stôl o situácii Maďarov na Ukrajine

Maďarská opozičná ultrapravicová strana Jobbik dnes navrhla zriadiť okrúhly stôl, ktorý by sa zaoberal situáciou Maďarov žijúcich v Zakarpatskej oblasti Ukrajiny.
      

Podľa agentúry MTI predseda Jobbiku Gábor Vona povedal, že predstavitelia politických organizácií zakarpatských Maďarov, maďarských cirkví na Ukrajine, maďarskí poslanci ukrajinského parlamentu, zástupcovia maďarskej vlády a parlamentných strán v Maďarsku by mali čo najskôr zasadnúť, aby sformulovali rýchle a účinné riešenia na aktuálne otázky súvisiace s ukrajinskou krízou.
      

Okrúhly stôl by mal zasadať pravidelne - podľa návrhu Vonu dvojtýždenne. Konflikt bude zrejme dlhotrvajúci, pričom situácia Maďarov v Zakarpatskej oblasti je kritická, dodal predseda Jobbiku.
     

"Vedenie Ukrajiny neponúka žiadne záruky na dodržiavanie práv tam žijúcich," konštatoval Vona, podľa ktorého zakarpatským Maďarom hrozí účasť vo vojne, ktorá "nie je ich vojnou". Dlhodobým cieľom je vytvorenie maďarsko-rusínskej autonómie v Zakarpatskej oblasti, zdôraznil predseda Jobbiku.

 

15:28 -  Nové sankcie možno postihnú aj ruského ministra obrany

Niektoré členské krajiny Európskej únie navrhujú zaradenie ruského ministra obrany Sergeja Šojgu na existujúci zoznam osôb postihnutých sankciami. Uviedli dnes nemenované diplomatické zdroje z prostredia EÚ.
     

Nastávajúca šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová dnes v Bruseli uviedla, že Európska komisia pracuje na projekte rozšírenia sankcií voči Moskve v súvislosti s prítomnosťou ruských vojakov a zbraní na východe Ukrajiny. Ďalší balík sankcií by mohol byť prijatý už v piatok (5.9). 
      

Nové sankcie by mali na "čierny zoznam" osôb, ktoré majú zákaz vstupu do EÚ a zmrazené aktíva v rámci Európy, pridať aj meno ruského ministra obrany. 

 

13:50 - Pri bojoch na východe zahynulo ďalších 15 vojakov

Pätnásť ukrajinských vojakov zahynulo za posledných 24 hodín pri bojoch s proruskými separatistami. S odvolaním sa na ukrajinskú armádu o tom informovala agentúra Reuters.
     

Hovorca ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) plukovník Andrij Lysenko medzitým novinárom povedal, že ruských vojakov videli v Donecku a Luhansku, ako v ďalších lokalitách na východe krajiny. Bližšie svoje tvrdenia nekonkretizoval, uviedla agentúra AP.
      

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) dnes informoval, že konflikt na Ukrajine vyhnal z domovov už viac než milión ľudí vrátane 814.000 Ukrajincov, ktorí sa v súčasnosti nachádzajú v Rusku s rôznymi štatútmi.

 

 

13:24 - Summit NATO bude najmä o ukrajinskej kríze

Reakcia Severoatlantickej aliancie na nové bezpečnostné hrozby bude hlavnou náplňou jej summitu, ktorý sa bude konať vo štvrtok a piatok vo Walese. Vrcholná schôdzka najvyšších predstaviteľov členských a partnerských štátov NATO sa mala pôvodne prioritne zaoberať ukončením vojenskej misie ISAF v Afganistane, nakoniec však bude dominovať rokovanie o situácii na Ukrajine, v Sýrii, v Iraku a v Líbyi. Summit sa koná na 65. výročie založenia aliancie. Na jej čele teraz končí jej súčasný generálny tajomník Anders Fogh Rasmussen, ktorého od októbra nahradí nórsky expremiér Jens Stoltenberg. Slovensko bude na summite zastupovať jeho nový prezident Andrej Kiska.

 

13:21 - Konflikt vyhnal z domovov už viac ako milión obyvateľov

V dôsledku konfliktu na Ukrajine muselo svoje domovy opustiť už viac ako milión ľudí vrátane 814-tisíc Ukrajincov, ktorí pred bojmi utiekli do Ruska. V utorok o tom informoval Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Počty vnútorne aj vonkajšie vysídlených obyvateľov Ukrajiny sa pritom v posledných troch týždňoch zdvojnásobili. "Môžeme vyhlásiť, že výsledkom konfliktu je viac ako milión vysídlených ľudí," uviedol šéf európskej kancelárie UNHCR Vincent Cochetel. Z nich 260-tisíc zostalo na Ukrajine, 814-tisíc utieklo do Ruska a zvyšok našiel dočasný domov v krajinách ako Bielorusko, Moldavsko alebo v niektorom štáte Európskej únie.

 

12:54 - Lavrov: Kroky Ukrajiny k členstvu v NATO podkopávajú úsilie o mier

Rusko dnes ostro kritizovalo plány ukrajinskej vlády na zmenu doterajšieho neutrálneho štatútu krajiny a následné uchádzanie sa o členstvo v NATO. Podľa ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova majú tieto kroky narušiť úsilie o ukončenie konfliktu na východe Ukrajiny.
     

Lavrov na tlačovej konferencii v Moskve povedal, že iniciatíva Kyjeva prišla krátko po tom, ako sa lídri Ruska a Ukrajiny stretli v rámci úsilia vyriešiť konflikt medzi ukrajinskou vládou a proruskými separatistami.
      

Podľa Lavrova sa "spoločenstvo mieru" naďalej snaží dosiahnuť politické riešenie rozhovormi, pokým v Kyjeve "spoločenstvo vojny" hovorí o krokoch, ktoré majú túto snahu prekaziť. "Je škoda, že USA, niektoré členské krajiny EÚ a predstavitelia NATO vyzdvihujú túto myšlienku," citovala ruského ministra agentúra DPA. Lavrov podľa agentúry Reuters dodal, že Spojené štáty by mali využiť svoj vplyv a presvedčiť Kyjev, aby konal "s rozumom".

 

img

 

11:53 - Moskva prispôsobí svoju vojenskú stratégiu rozširovaniu NATO

Rusko prispôsobí svoju vojenskú doktrínu novým hrozbám, ktorým Moskva čelí následkom situácie na Ukrajine ako aj následkom rozširovania Severoatlantickej aliancie smerom na východ k ruským hraniciam. V utorok to povedal šéf Rady bezpečnosti Ruskej federácie Michail Popov, podľa ktorého Rusko stále považuje za hrozbu aj plány USA na vybudovanie protiraketového štítu na východe Európy. "Skutočnosť, že vojenská infraštruktúra členských štátov NATO sa neustále približuje k našim hraniciam, považuje Rusko za hrozbu," vyhlásil.

 

Reagoval na plány aliancie zvýšiť svoju prítomnosť na území východoeurópskych krajín s cieľom posilniť ich obranyschopnosť vo svetle krízy na Ukrajine. O novej strategickej koncepcii NATO sa bude rokovať na summite aliancie vo Walese vo štvrtok a piatok. NATO už čiastočne posilnilo svoje pozície na východe Európy po vypuknutí konfliktu na Ukrajine, pričom Rusko okamžite varovalo, že bude adekvátne reagovať.

 

09:15 - Pan Ki-mun vyzýva na politický dialóg na Ukrajine

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun dnes uviedol, že na ukončenie bojov na východe Ukrajiny je potrebný politický dialóg. Vyjadril tiež sklamanie, že rozhovory medzi Ruskom a Ukrajinou trvali len dva dni, informovala agentúra DPA.
      

"Toto nemá vojenské riešenie. Mal by byť vedený politický dialóg pre politické riešenie, to je udržateľnejšia cesta," povedal Pan Ki-mun v Aucklande v úvode dvojdňovej návštevy Nového Zélandu. Pri konflikte na východe Ukrajiny od apríla zahynulo už takmer 2600 ľudí. Rozhovory o jeho vyriešení medzi zástupcami Ruska, Ukrajiny i proruských separatistov by mali pokračovať v piatok v bieloruskej metropole Minsk.
      

Pan Ki-mun vyjadril veľké znepokojenie nad zhoršujúcou sa krízou na Ukrajine a varoval pred nestabilitou. "Potrebujeme silnú podporu, koordináciu a solidaritu všetkých členských štátov OSN," citoval ho novozélandský rozhlas.

 

17:46 - Separatisti žiadajú v Minsku zvláštny štatút

V stanovisku zverejnenom pred rokovaniami takzvanej kontaktnej skupiny povstalci tiež zdôraznili, že jednou z ich kľúčových požiadaviek je okamžité ukončenie vojenskej ofenzívy zo strany Kyjeva. Ich požiadavky prichádzajú v čase, keď ukrajinské sily zaznamenali v bojoch viaceré neúspechy vrátane straty letiska v Luhansku. Na zasadnutie kontaktnej skupiny tlačilo predovšetkým Rusko, ktoré zastupuje veľvyslanec na Ukrajine Michail Zurabov. Ukrajinu neformálne reprezentuje exprezident Leonid Kučma a prítomný je aj predstaviteľ Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Na pondelňajších rokovaniach sa neočakáva dosiahnutie žiadnej dohody, predovšetkým preto, že Kyjev na stretnutí nemá oficiálneho vyjednávača.

 

15:11 - Moskva a Kyjev súhlasia s trojstrannými rokovaniami o plyne 6. septembra

 "Tento dátum (6.9.) vyhovuje ako mne, tak aj (ukrajinskému ministrovi Jurijovi) Prodanovi," povedal Novak s tým, že čakajú na vyjadrenie Európskej komisie, či bude s dátumom súhlasiť. "Nebol by problém ani s tým, aby sa rokovania konali v Moskve," dodal ruský minister.
      

Trojstranné rokovania o probléme dodávok ruského plynu medzi Ruskom, Ukrajinou a Európskou úniou sa začali ešte v apríli, avšak bez úspechu. Moskva ponúkla Ukrajine zníženie ceny za dodávky plynu o 100 USD na 385 USD (293,15 eura) za 1000 kubických metrov (m3). Podľa Ukrajiny je však táto cena stále diskriminačná a odmietla ju. Podľa Kyjeva totiž spomínaných 100 USD predstavuje clo, ktoré by Rusi mohli v budúcnosti kedykoľvek obnoviť a požaduje za plyn trhovú cenu.
      

Pre nedohodu na cene plynu a s tým spojené nevyrovnané dlhy Ukrajiny voči Ruskej federácii ruský plynárenský koncern Gazprom 16. júna rozhodol o zavedení systému preddavkových platieb pre Kyjev a dodávky plynu Ukrajine zastavil. Dlh Ukrajiny voči Rusku sa do dnešných dní vyšplhal zhruba na 5,3 miliardy USD.

 

12:44 - Ukrajinské jednotky sa stiahli z letiska pri Luhansku

Podľa predchádzajúceho vyhlásenia armády ukrajinskí výsadkári bojovali proti "práporu ruských tankov" v snahe udržať letisko pod kontrolou. "Ukrajinské sily dostali rozkaz a stiahli sa z letiska," citovala Lysenka agentúra Reuters. Podľa agentúry Interfax-Ukrajina hovorca SNBO taktiež oznámil, že za posledných 24 hodín zahynulo v bojoch so separatistami sedem ukrajinských vojakov a 25 utrpelo zranenia. Podľa agentúry Ukrinform sily protiteroristickej operácie (ATO) na juhovýchode Ukrajiny zlikvidovali za posledných 24 hodín "80 bojovníkov a štyri kusy techniky".




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies