Situácia na Ukrajine: Separatisti obsadili radnicu v meste Mariupol

NETKY.SK • 12 Apríl 2014, 10:00 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Separatisti obsadili radnicu v meste Mariupol

MOSKVA - Separatisti dnes podľa ukrajinského ministra vnútra Arsena Avakova strieľali na špeciálne jednotky vyslané Kyjevom do mesta Slovjansk. Na sociálnej sieti Facebook minister oznámil, že jeden ukrajinský príslušník štátnej bezpečnosti zahynul a piati ďalší utrpeli zranenia.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

13:18 - Separatisti obsadili radnicu v meste Mariupol

Separatistickí demonštranti prevzali dnes kontrolu nad radnicou vo východoukrajinskom meste Mariupol, informovala tlačová agentúra Reuters.
      

Separatisti vošli do budovy po demonštrácii za vytvorenie samostatnej republiky na východnej Ukrajine, na ktorej sa zúčastnilo približne 1000 ľudí.
      

Polícia sa nepokúsila zastaviť osoby, ktoré vnikli do budovy radnice. Podľa miestneho novinára vošli do kancelárií a odstránili ukrajinskú vlajku. Pri radnici postavili barikády.

 

11:51 - Pri operácii v Slovjansku zahynul jeden príslušník

Ukrajinské úrady vyzvali obyvateľov mesta, aby z preventívnych dôvodov neopúšťali svoje domovy. Avakov uviedol, že v Slovjansku sa začala protiteroristická operácia, informovala tlačová agentúra DPA.
      

Na strane separatistov bol "neidentifikovaný počet obetí", citovala Avakova agentúra Reuters. Minister vnútra povedal, že obete a zranení boli na oboch stranách. Dodal, že separatistov podporuje zhruba 1000 ľudí.
      

V sobotu ozbrojenci v maskáčoch obsadili policajné riaditeľstvo v Slovjansku. Avakov už vtedy prisľúbil veľmi tvrdú reakciu. Vysvetlil, že medzi demonštrantami a teroristami je rozdiel.
      

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyjadril hlboké znepokojenie nad zhoršujúcou sa situáciou na východnej Ukrajine a rastúcim potenciálom násilných zrážok.

 

08:42 - Ukrajinské jednotky začali protiteroristickú operáciu v Slovjansku

Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov na sociálnej sieti Facebook uviedol, že operáciu v Slovjansku riadi protiteroristické centrum ukrajinskej štátnej bezpečnosti a podieľajú sa na nej jednotky z celej krajiny.
      

V sobotu ozbrojenci v maskáčoch obsadili policajné oddelenie v Slovjansku. Avakov už vtedy prisľúbil veľmi tvrdú reakciu, pretože medzi demonštrantami a teroristami je podľa jeho slov rozdiel.

 

05:57 - Rusko varuje pred vojenským zásahom Ukrajiny na východe

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v sobotu v telefonickom rozhovore s americkým ministrom zahraničných vecí Johnom Kerrym odkázal, že "akékoľvek použitie sily proti rusky hovoriacim obyvateľom na východe Ukrajiny ohrozí potenciál pre spoluprácu ... vrátane plánovaných štvorstranných rokovaní" medzi Ruskom, Ukrajinou, Spojenými štátmi a Európskou úniou, ktoré sa majú uskutočniť 17. apríla v Ženeve.
      

V súvislosti so sobotňajšími útokmi militantov vo východoukrajinskom meste Slovjansk Lavrov povedal, že Ukrajina "preukazuje svoju neschopnosť prijať zodpovednosť za osud krajiny".

 

04:20 - Kerry vyjadril znepokojenie nad útokmi na východe Ukrajiny

Podľa vysokopostaveného úradníka amerického ministerstva zahraničných vecí, ktorý si želal zostať v anonymite, Kerry v telefonickom rozhovore s Lavrovom uviedol, že je znepokojený tým, ako sa sobotňajšie útoky militantov na Ukrajine podobali predošlým útokom na východne krajiny a na Kryme.  
      

"Militanti boli vybavení špecializovanými ruskými zbraňami   a mali na sebe rovnaké uniformy ako príslušníci ruských ozbrojených síl, ktoré obsadili Krym. Minister zahraničných vecí dal jasne najavo, že ak Rusko nepodnikne kroky smerom k deeskalácii situácie na východne Ukrajine a nestiahne svoje jednotky z ukrajinskej hranice, bude to mať ďalšie následky," dodal úradník bez toho, aby bližšie špecifikoval, o aké následky by sa malo jednať.

img

 

01:24 - Americký viceprezident Joe Biden vycestuje do Kyjeva

Oznámenie o ceste amerického viceprezidenta na Ukrajinu prišlo len pár minút potom ako Biely dom vyjadril znepokojenie nad zvyšujúcim sa napätím vo východnej časti krajiny a varoval Rusko pred ďalšou vojenskou intervenciou v súvislosti so situáciou v meste Slovnjansk, kde sa proruskí militanti v sobotu zmocnili dvoch vládnych budov. Podľa Bieleho domu tieto udalosti pripomínajú nedávny vývoj na Kryme pred jeho anexiou Ruskom.
      

"Viceprezident Biden bude v Kyjeve diskutovať o najnovšom vývoji na východe Ukrajiny, kde pro-ruskí separatisti - zrejme s  podpora Moskvy, pokračujú v podnecovaní destabilizácie," uviedol Biely dom vo svojom vyhlásení. Jednou z tém rozhovorov byť aj otázka energetickej bezpečnosti Ukrajiny. Biden, ktorý je vrcholným poradcom prezidenta Baracka Obamu pre zahraničné politické otázky, bude najvyšším štátnym predstaviteľom USA, ktorý oficiálne navštívi Ukrajinu od začiatku politickej krízy v Novembri. 

img

 

14:29 - Proruskí militanti obsadili v Slovjansku aj budovu štátnej bezpečnosti

Ukrajinský minister zahraničných vecí Andrij Deščycia dnes vyzval Rusko, aby skončilo s "provokačnými akciami" ruských agentov na východe Ukrajiny. Proruskí militanti sa tam dnes zmocnili dvoch budov vo východoukrajinskom meste Slovjansk, budovy tajnej služby FSB a policajnej stanice, kde zhabali stovky zbraní a rozdali ich svojim stúpencom. Oznámila to agentúra Reuters, ktorá citovala ukrajinskú políciu.
      

Podľa nej najmenej 20 ozbrojených militantov v maskáčoch obsadilo policajnú stanicu v meste, kde skonfiškovali vyše 400 ručných strelných zbraní a 20 automatických zbraní. "Rovnaká skupina sa zmocnila budovy SBU v Slovjansku," dodala s tým, že cieľom obsadenia policajnej stanice bolo dostať sa k puškám a munícii, ktoré začali rozdávať účastníkom protestov.

img

 

11:05 - Kyjev chce plyn zo západu Európy, Slovensko je problematické

Ukrajina sa vo veci dodávok plynu plánuje v budúcnosti obrátiť na Nemecko a Francúzsko. Poslancom to v piatok povedal ukrajinský minister pre energetiku Juri Prodan. Podľa jeho slov EÚ zo solidarity pomôže Kyjevu v prípade narastajúcej ruskej snahe obchádzať ukrajinské územie pri dodávkach plynu do Európy. Prodan zároveň podotkol, že súčasnú napätú situáciu po zvýšení cien plynu Moskvou chce nová vláda v Kyjeve riešiť nákupom malých objemov plynu z Poľska a Maďarska a väčších zo Slovenska, no tu sa podľa neho musí ešte nájsť riešenie "politických problémov". Bratislava totiž ako podotýka agentúra Reuters žiada rokovania medzi Ruskom, Ukrajinou a EÚ v záujme uistenia, že takýto spôsob dodávok plynu neporušuje platné kontrakty.

 

"Ukrajina si nemôže dovoliť platiť takú politickú a neekonomickú cenu, preto rokujeme s EÚ. Urýchlene nakúpime plyn zo spätného chodu.. Neskôr plánujeme na základe ponúknutých podmienok kupovať plyn od nemeckej RWE a francúzskej plynárenskej spoločnosti (GDF Suez)," povedal poslancom Prodan, ktorý taktiež deklaroval záujem obrátiť sa na arbitráž v snahe zrušiť spornú rusko-ukrajinskú dohodu o dodávkach plynu z roku 2009. Minister potvrdil, že Ukrajina potrebuje plyn z Európy na doplnenie svojich zásobníkov v záujme garantovania bezproblémovej prepravy suroviny európskym zákazníkom. 

 

Rusko minulý týždeň zvýšilo Ukrajine cenu plynu o 80 percent. Moskva sa totiž rozhodla zmeniť obchodnú politiku smerom ku Kyjevu po februárovom zosadení vlády proruského prezidenta Viktora Janukovyča, s ktorou sa krátko predtým dohodlo na znížení cien za plyn. Rusi navyše poukazujú na horibilné ukrajinské dlhy za dodávaný plyn a žalostný stav ekonomiky susednej krajiny. Na aktuálny kritický stav vo štvrtkovom liste adresovanom európskym lídrom poukázal aj samotný ruský prezident Vladimir Putin. USA to označili za vydieranie. O vzniknutej situácii budú vo štvrtok vo švajčiarskej Ženeve rokovať Rusko, Ukrajina, EÚ a USA. 

Dodávky z Ruska pokrývajú 30 percent spotreby plynu v Európe, pričom polovica exportu ruského plynu na európske trhy sa prepravuje cez Ukrajinu.

 

10:04 - Ozbrojenci obsadili policajné oddelenie v meste Slovjansk

Niekoľko ozbrojených mužov obsadilo policajné oddelenie vo východoukrajinskom meste Slovjansk, v Doneckej oblasti, informovala dnes tlačová agentúra Reuters.
      

Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov na sociálnej sieti Facebook uviedol, že v Slovjansku ozbrojení muži v maskáčoch obsadili policajné oddelenie.
      

Avakov tiež prisľúbil, že reakcia bude "veľmi tvrdá", pretože medzi demonštrantami a teroristami je rozdiel, ale o žiadnych ďalších podrobnostiach nehovoril.

 

07:28 - Ukrajinský líder Ťahnybok je za odpustenie ukrajinských zahraničných dlhov

Líder ukrajinskej strany Sloboda a kandidát prezidentských volieb Oleh Ťahnybok sa domnieva, že medzinárodné spoločenstvo by Ukrajine mohlo odpustiť jej zahraničný dlh, tak ako to svojho času urobila v prípade Poľska, či Grécka.
      

Ukrajinský minister financií Oleksandr Šlapak podľa agentúry RIA Novosti uviedol, že v súvislosti s devalváciou hrivny vonkajšia zadlženosť Ukrajiny v roku 2014 dosiahne 72 miliónov dolárov.
      

Oleh Ťahnybok v piatok v diskusnej relácii Šuster Live uviedol, že treba využiť kladný vzťah medzinárodného spoločenstva k Ukrajine a prosiť ho nielen o pomoc pri reštrukturalizácii dlhov, ale treba sa zaoberať ich možnosťou ich opustenia, ako to svojho času dosiahlo Poľsko i Grécko, napísala agentúra RIA Novosti.
      

Politická kríza na Ukrajine vypukla vlani v novembri, keď vtedajšia vláda odmietla podpísať asociačnú zmluvu s EÚ a v dôsledku toho vypukli v Kyjeve aj ďalších mestách protivládne pochody, ktoré vo februári vyústili až do pouličných bojov s použitím strelných zbraní a vyžiadali si vyše 100 obetí na životoch. Po zosadení proruského prezidenta Viktora Janukovyča došlo 27. februára k vytvoreniu novej vlády, ktorej legitimitu neuznala vláda ukrajinskej Krymskej autonómnej republiky, ktorá sa rozhodla vypísať referendum o jej pripojení k Rusku. Po kladnom výsledku referenda došlo k priradeniu Krymu a mesta Sevastopol k subjektom Ruskej federácie. Rovnaký cieľ majú aj separatisti na východe a juhu krajiny.

 

07:27 - Ukrajine dostane z Moskvy finančnú pomoc, ak splní štyri podmienky

Ruský minister financií Anton Siluanov tlmočil štyri podmienky, ktoré musí Ukrajina splniť, aby získala od Ruska finančnú pomoc. 
      

Ako spresnila agentúra RIA Novosti, ide o uznanie legitimity pripojenia Krymského polostrova k Ruskej federácii; prikročenie k ústavnej reforme, zorganizovanie volieb a nediskriminovanie ruských krajanov na Ukrajine.
      

Siluanov spresnil, že v tomto zmysle informoval aj svojho nemeckého rezortného partnera Wolfganga Schäubleho, ako aj amerického ministra financií Jacka Lewa. 
      

Ústavná reforma, legitímne voľby prezidenta a vytvorenie vlády, s ktorou by bolo možné rokovať, legitimizácia situácie súvisiacej s Krymom a vyriešenie otázok spôsobujúcich napätie na východnej Ukrajine sú štyrmi podmienkami, po ktorých splnení je Rusko podľa Siluanova ochotné poskytnúť Ukrajine ďalšiu finančnú pomoc - "v rozpočtových otázkach, ako aj v záležitostiach týkajúcich sa plynu".
      

S ministrami financií Nemecka a USA Siluanov vo Washingtone rokoval v prvom rade o pomoci pre Ukrajinu. Podľa ruského ministra sa na úrovni expertov rokuje o prvej tranži pomoci vo výške šesť miliárd dolárov, z ktorých polovicu by poskytol Medzinárodný menový fond a druhú polovicu vlády západných štátov. Siluanov dodal, že Rusko navrhuje západným partnerom, aby Ukrajine pomohli s plnením jej záväzkov, vrátane splácania dlhu za ruský plyn.  

 

07:25 - USA uvalili sankcie na krymských politikov a krymskú vetvu Čornomornaftohazu

Spojené štáty dnes uvalili sankcie na siedmich krymských politikov a na krymskú pobočku ukrajinskej plynárenskej spoločnosti Čornomornaftohaz.  
      

Ako podotýka agentúra Reuters, ide o tretie kolo amerických sankcií od vypuknutia krízy na Ukrajine a zrejme pritvrdí atmosféru na štvorstranných rokovaniach, ktoré medzi EÚ, Ruskom, USA a Ukrajinou uskutočnia na budúci týždeň v Ženeve.
      

David Cohen, tajomník ministerstva financií USA pre boj s terorizmom a finančnú rozviedku, dnes označil Krymský polostrov za okupované územie a upozornil, že USA budú aj naďalej "vyberať daň" za kroky, ktoré považujú za ohrozenie suverenity Ukrajiny. 
      

Ministerstvo financií svojím rozhodnutím zmrazilo všetky aktíva, ktoré patria sankcionovaným osobám a sú pod americkou jurisdikciou, a zakázalo občanom USA robiť s nimi transakcie.
      

Agentúra ITAR-TASS informovala, že v spoločnosti Čornomornaftohaz prijali správu o uvalení amerických sankcií pokojne. Minister informácií proruskej krymskej vlády Dmitrij Polonskij uviedol, že "sa nič mimoriadne nestalo. Už sme si zvykli. Tak ako deň strieda noc, tak aj rôzne strany a organizácie ohlasujú sankcie". "Také komárie štípance nás nemôžu zastaviť," zdôraznil.
      

Uvalenie nových sankcií zamerané na krymskú odnož ukrajinskej plynárenskej spoločnosti si kladie za cieľ znemožniť jej rokovania a obchodovanie s ruským plynárenským koncernom Gazprom. Ak by sa Gazpromu napriek tomu podarilo ovládnuť časť Čornomornaftohazu, ruská spoločnosť sa tým vystavila riziku uvalenia sankcií, uviedol americký zdroj, ktorý si neželal byť menovaný. 
      

Ruské ministerstvo energetiky pred 10 dňami informovalo, že Gazprom chce financovať výstavbu podmorského plynovodu na Krym a chce sa zúčastniť na privatizačnom tendre krymskej energetickej spoločnosti.
      

Americké ministerstvo financií do zoznamu osôb, voči ktorým uvaľuje sankcie, zaradilo šéfa tajnej služby Piotra Zimu, primátora Sevastopola Alexeja Čalého, prvého podpredsedu vlády Rustama Temirgalijeva, poradcu predsedu krymského parlamentu Jurija Žerebcova, predsedu komisie krymského parlamentu pre usporiadanie referenda o štatúte polostrova Michaila Malyševa, vedúceho volebnej komisie v Sevastopole Valerija Medvedeva a bývalého ukrajinského vládneho úradníka a lídra ruskej komunity na Kryme Sergeja Cekova, ktorý momentálne zastupuje Krym v Rade federácie, hornej komore ruského parlamentu.  

 

07:23 - G7 hrozí sprísnením sankcií voči Rusku, ak bude stupňovať krízu na Ukrajine

Skupina siedmich priemyselne najvyspelejších krajín sveta (G7) podporí sprísnenie sankcií voči Rusku, ak Moskva bude stupňovať krízu na Ukrajine. Uviedol to dnes vo Washingtone minister financií USA Jack Lew a dodal, že v rámci G7 vládne v tejto veci konsenzus.
      

G7 zahŕňa Spojené štáty, Kanadu, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Japonsko a Británia, ktorých vysokopostavení predstavitelia sa vo štvrtok zišli vo Washingtone, aby diskutovali aj o situácii na Ukrajine. Zhodli sa v tom, že reakciou na eskaláciu napätia na Ukrajine zo strany Ruska by malo byť sprísnenie sankcií voči Moskve. 
      

Spojené štáty uvalili v piatok sankcie na siedmich krymských politikov a na krymskú pobočku ukrajinskej plynárenskej spoločnosti Čornomornaftohaz. Ministerstvo financií svojím rozhodnutím zmrazilo všetky aktíva, ktoré patria sankcionovaným osobám a sú pod americkou jurisdikciou, a zakázalo občanom USA robiť s nimi transakcie.  
      

Ako podotýka agentúra Reuters, ide o tretie kolo amerických sankcií od vypuknutia krízy na Ukrajine a zrejme pritvrdí atmosféru na štvorstranných rokovaniach, ktoré medzi EÚ, Ruskom, USA a Ukrajinou uskutočnia na budúci týždeň v Ženeve.

 

img

 

07:03 - Lavrov vyzval Kerryho: USA by mali presvedčiť ukrajinskú vládu, aby nepoužívala násilie

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyzval dnes amerického rezortného kolegu Johna Kerryho, aby Washington využil svoj vplyv na ukrajinskú vládu a presvedčil ju, nech nepoužíva násilie proti demonštrantom vo východných a južných regiónoch Ukrajiny.
      

Šéf ruskej diplomacie v telefonickom rozhovore s Kerrym povedal, že Spojené štáty by mali využiť svoj vplyv "v snahe vyhnúť sa použitiu sily", informovala tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na ruský rezort diplomacie.
      

Podľa Lavrova by Washington mal tiež tlačiť na vládu v Kyjeve, aby viedla "dialóg s predstaviteľmi regiónov", čo umožní vytvoriť podmienky pre celkovo pripravenú ústavnú reformu.
      

Kerry už v stredu dvakrát telefonoval Lavrovovi, aby s ním hovoril o kríze na Ukrajine, ktorá vyvolala napätie vo vzťahoch medzi Moskvou a Washingtonom.

 

img

 

06:58 - Ukrajinský premiér ponúkol východu posilnenie právomocí

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk v piatok prisľúbil prenesenie viacerých právomocí na jednotlivé ukrajinské regionálne vlády v snahe vziať vietor z plachiet proruským separatistom nespokojných s novou vládou v Kyjeve. Premiér preto aj vycestoval do východnej časti krajiny vrátane Donecka, kde sa povstalci snažia o vyhlásenie vlastného štátu a v tomto záujme obsadili vládne budovy. Podľa spojenca expremiérky Julije Tymošenkovej by ústavné zmeny mohli posilniť právomoci v oblasti daní a návratu financií zo štátneho rozpočtu. Podotkol však, že podmienkou rokovaní na túto tému je odloženie zbraní.

 

Minister vnútra Arsen Avakov ešte v stredu dal proruským povstalcom ultimátum a pohrozil im použitím sily. Ukrajinské bezpečnostné sily medzitým úspešne zasiahli proti okupantom v Charkove, čo Avakov označil za "protiteroristickú operáciu". Separatisti v Donecku v pondelok vyhlásili vlastnú "ľudovú republiku" a referendum o nezávislosti chcú vypísať na 11. mája. Vláda v Kyjeve hovorí, že separatisti plnia príkazy Kremľa s cieľom rozbiť Ukrajinu a pričleniť jej časti podobne k Rusku ako v prípade Krymu.

 

img

 

06:48 - Putin napísal list lídrom EÚ, Amerika je pohoršená!

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vyjadril počudovanie na promptnou reakciou USA na jeho štvrtkový list európskych lídrom, v ktorom ich informoval o problematickej situácii vo veci dodávok ruského plynu do Európy cez Ukrajinu.

Podľa jeho slov nebola korešpondencia určená Washingtonu a preto ho jeho reakcia prekvapuje. Trojnásobný prezident Ruska na zasadnutí ruskej bezpečnostnej rady zároveň potvrdil, že Ukrajina neuhrádza svoje záväzky a práve preto sa obrátil na lídrov členských krajín únie. USA to však označili za "vydieranie Ukrajiny plynom". Podľa ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova pritom išlo o vôbec prvú zahraničnú reakciu na korešpondenciu Kremľa určenú 18 štátnikom únie.

 

"Je to troška čudné, to každopádne. Nepatrí sa čítať korešpondenciu iných ľudí. Nebola adresovaná im, ale odberateľom plynu v Európe. Všetci sme si síce zvykli, že naši americkí priatelia odpočúvajú, no uchýlenie sa k špehovaniu je nedôstojné," povedal v piatok Putin. "Rozdávanie sladkostí na Majdane nestačí na záchranu ekonomiky Ukrajiny pred pádom do úplného chaosu," podotkol ruský prezident. Ten lídrom členských krajín EÚ vrátane Francúzska, Bulharska, Poľska či Slovenska oznámil, že spor medzi Ruskom a Ukrajinou môže mať negatívne dopady na dodávky plynu pre európskych odberateľov. Situáciu označil za naliehavú a navrhol "mechanizmus dialógu". Kyjev totiž porušuje zmluvné podmienky a "Moskva nemôže niesť ukrajinské bremeno samo", píše sa okrem iného v Putinovom liste. 

 

Rusko minulý týždeň zvýšilo Ukrajine cenu plynu o 80 percent na 485 dolárov za tisíc kubických metrov. Dodávky z Ruska pokrývajú 30 percent spotreby plynu v Európe, pričom polovica exportu ruského plynu na európske trhy sa prepravuje cez Ukrajinu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies