Situácia na Ukrajine: Jeden z vodcov doneckých separatistov sa stal terčom streľby

NETKY.SK • 13 Október 2014, 21:00 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Jeden z vodcov doneckých separatistov sa stal terčom streľby

KYJEV - Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes prijal rezignáciu ministra obrany Valerija Heleteja. Napísala to agentúra Reuters s odvolaním sa na prezidentskú webovú stránku.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

20:46 - Jeden z vodcov doneckých separatistov sa stal terčom streľby

Jeden z lídrov samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) na východe Ukrajiny, Pavel Gubarev, sa stal terčom útoku neznámych ozbrojencov. Podľa agentúry TASS došlo k útoku v noci nadnes na území DĽR. Útočníci z auta strieľali na vozidlo, v ktorom sa viezol Gubarev. Jeho vozidlo napokon naradilo do stĺpa.

 

Šéf hnutia Slobodný Donbas Jevgenij Orlov, ktorý vozidlo riadil, z útoku podozrieva "ukrajinskú diverzno-spravodajskú skupinu", informovala agentúra RIA Novosti. Gubareva, bývalého "ľudového gubernátora" Donecka a súčasného lídra hnutia Novorusko, previezli v bezvedomí do nemocnice v ruskom Rostove na Done.

 

Jeho manželka Jekaterina na Facebooku napísala, že Gubarev je nažive. "Strelné poranenia neutrpel. Nemá žiadne zlomeniny ani poškodenia životne dôležitých orgánov. K vedomiu neprišiel. Podľa odborníkov je predbežná diagnóza vnútorné traumatické poranenie mozgu," uviedla.

 

16:25 - Pozorovatelia OBSE sú pripravení na monitorovanie ukrajinskej hranice

Pozorovatelia z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) sú pripravení začať monitorovať ukrajinskú hranicu. Oznámil to dnes šéf pozorovateľskej misie OBSE na Ukrajine Ertugrul Apakan. Podľa agentúry TASS uviedol, že na Ukrajine v súčasnosti pôsobí vyše 300 pracovníkov OBSE zo 41 krajín. Z nich jedna tretina monitoruje nárazníkovú zónu na východe Ukrajiny, ďalší kontrolujú konfliktné územia ako mesto Doneck.
      

Niekoľko tímov je rozmiestnených aj pri doneckom letisku, kde bolo prímerie medzi separatistami a vládnymi jednotkami opakovane porušované. Pozorovatelia boli vyslaní aj do mesta Luhansk. Krehké prímerie monitorujú taktiež dve bezpilotné lietadlá, OBSE by mala mať čoskoro k dispozícii ďalšie štyri. Apakan zároveň privítal rozhodnutie Moskvy o stiahnutí ruských vojakov z blízkosti hranice s Ukrajinou. Po vojenských cvičeniach v Rostovskej oblasti sa presunuli na svoje základne. Ruské ministerstvo obrany v nedeľu uviedlo, že na manévroch sa počas leta zúčastnilo 17.600 vojakov.

 

13:59 - Porošenko navrhol za ministra obrany veliteľa Národnej gardy

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes do parlamentu predložil návrh, aby Valerija Heleteja vo funkcii ministra obrany nahradil veliteľ Národnej gardy Stepan Poltorak. Informovala o tom dnes webová stránka prezidentskej kancelárie. Návrh na Poltorakovo vymenovanie do funkcie dnes prezident predložil ukrajinskému parlamentu a vyslovil nádej, že poslanci ho schvália už v utorok.
      

Ako dnes s odvolaním sa na televíziu 112 Ukrajina informovala ruská tlačová agentúra TASS, Heletej dostal od Porošenka novú funkciu. "Prezident mi dal nové úlohy, ktoré budem plniť, ale nie na ministerstve obrany," uviedol Heletej bez bližšieho spresnenia pre ukrajinskú televíziu. Porošenko vymenoval Heleteja do funkcie ministra obrany v júli. V posledných týždňoch ho kritizovali za porážku ukrajinskej armády pri Ilovajsku - východne od veľkej priemyselnej metropoly Doneck.
      

K tragédii pri Ilovajsku došlo v auguste, keď počas prudkých bojov separatisti obkľúčili veľkú skupinu vládnych vojakov. Heletej potvrdil, že v pasci nastraženej separatistami pri Ilovajsku prišlo o život 108 vládnych vojakov. Ukrajinský prezident obvinil zo vzniknutej situácie veliteľov dvoch armádnych práporov, lebo ich vojaci opustili svoje pozície, z ktorých mali kontrolovať situáciu.

 

13:26 - Zástupcu proruských separatistov napadli, je v bezvedomí

Jeden z vysoko postavených politikov zastupujúcich proruských separatistov na východe Ukrajiny sa stal terčom útoku, po ktorom upadol do bezvedomia. S odvolaním sa na ruské médiá o tom v pondelok informuje spravodajský portál stanice BBC. Politika identifikovali ako Pavla Gubareva, člena politického výboru takzvaného "Novoruska", ktoré vzniklo zlúčením separatistickej Luhanskej a Doneckej ľudovej republiky.

Na Gubarevovo auto neďaleko Donecka najskôr neznámi páchatelia vypálili niekoľko striel, na čo vozidlo havarovalo a narazilo do stĺpu. O jeho zdravotnom stave nie sú oficiálne známe žiadne ďalšie bližšie informácie. Gubarevova manželka Jekaterana pre ruskú tlačovú agentúru Tass iba uviedla, že jej partnera nepostrelili a jeho zranenia sú dôsledkom havárie. Gubarev stál vo februári na čele skupiny niekoľkých stoviek proruských aktivistov okupujúcich sídlo regionálnej vlády v Donecku.

 

13:21 - Proruské sily spustili mínomentú paľbu na východné predmestia Mariupola

Proruskí separatisti podnikli dnes mínometné útoky na kontrolné stanovištia ukrajinskej armády na východných vstupoch do prístavného mesta Mariupol, informovala agentúra UNIAN s odvolaním sa na správy z miestnej radnice.  Obrancovia mesta kladú protivníkovi odpor a situáciu majú pod kontrolou, uvádza sa vo vyhlásení mestského zastupiteľstva. 
      

Podľa UNIAN-u sa obyvatelia východných predmestí Mariupola a dedín v okolí z obavy pred bojmi skryli do krytov a pivníc. Mínomentná paľba je podľa nich intenzívnejšia ako kedykoľvek doteraz. Ukrajinský vojenský analytik Dmytro Tymčuk, vedúci Centra vojenských a politických štúdií, dnes na svojej stránke na Facebooku informoval, že proruské sily pracujú na aktualizácii vojenských máp prístavného mesta Mariupol, ktoré je po Donecku druhým najväčším v tejto časti Ukrajiny. 
      

Mesto leží na pobreží Azovského mora a je aj najväčším ukrajinským prístavom. Mariupol, ktorý počas dlhých týždňov prebiehajúceho konfliktu dostala do rúk raz jedna, raz druhá strana, je strategicky dôležitý: cez prístav sa vyváža oceľ a leží na hlavných trasách, ktoré vedú od juhovýchodnej hranice s Ruskom do zvyšku Ukrajiny. Situácia v Donecku je dnes - po už takmer obvyklom večernom ostreľovaní - pokojná, informovala agentúra Ukrinform.

 

09:39 - Okolo letiska v Donecku sa opäť bojuje

Aj napriek prímeriu vyhlásenému na východe Ukrajiny ostreľovali proruskí separatisti za uplynulých 24 hodín pozície vládnych síl viac než 50-krát, informoval dnes prostredníctvom svojej facebookovej stránky ukrajinský vojenský analytik Dmytro Tymčuk, vedúci Centra vojenských a politických štúdií. Spresnil, že proruské sily do útokov nasadili reaktívne systémy Grad, mínomety a tanky.
      

Podľa jeho slov napätie pretrváva okolo letiska v Donecku a na prístupových cestách k mestu Debaľcevo v Doneckej oblasti, kde už niekoľko dní dochádza k prestrelkám. Podľa agentúry RIA Novosti, ktorá sa odvolala na vyjadrenie nemenovaných zdrojov v tábore proruských separatistov, sa povstalci snažia upevniť tam svoje posty, aby mali v prípade obnovenia bojov dobré východiskové pozície a zabránili tak vládnym silám v útoku alebo obkľúčení. Podľa tohto zdroja sa v Debaľceve "nebojuje o ulice, ale o domy".
      

Tymčuk potvrdil, že posledné dva týždne "badať čiastočný odsun ruských jednotiek z východu Ukrajiny". Súčasne však upozornil, že počas konfliktu na východe Ukrajiny vydal moskovský Kremeľ rozkaz na odsun svojich jednotiek už viackrát, pričom však "potom zakaždým nejakým záhadným spôsobom počet ruských vojakov a zbraní na Donbase vždy stúpol". 
      

Tymčuk dnes súčasne informoval, že do oblasti mesta Alčevsk dnes prišla ruská vojenská zásobovacia kolóna, ktorá údajne proruským silám dopravila zásoby munície a ďalšieho vojenského vybavenia. Podľa Tymčukových zistení sa do Donecka presunula približne 100-členná skupina proruských dobrovoľníkov, ktorí prešli výcvikom na Krymskom polostrove. Skupina sa rozdelila na oddiely, ktoré sú dobre pripravené a vyzbrojené. Dodal, že na Donbase stále pôsobia aj skupiny diverzantov.
      

Proruské sily okrem toho podľa Tymčuka pracujú na aktualizácii vojenských máp prístavného mesta Mariupol, ktoré je po Donecku druhým najväčším v tejto časti Ukrajiny. Mesto leží na pobreží Azovského mora a je aj najväčším ukrajinským prístavom. Mariupol, ktorý počas dlhých týždňov prebiehajúceho konfliktu dostala do rúk raz jedna, raz druhá strana, je strategicky dôležitý: cez prístav sa vyváža oceľ a leží na hlavných trasách, ktoré vedú od juhovýchodnej hranice s Ruskom do zvyšku Ukrajiny.

 

 

08:55 - Chodorkovskij upozornil, že sankcie voči Rusku môžu nahrávať Putinovi

Praha 13. októbra (TASR) - Bývalý ruský ropný magnát Michail Chodorkovskij varoval Západ pred uvalením neprimeraných sankcií na Rusko. 
      

Ako dnes informovala agentúra AP, Chodorkovskij pripustil, že správanie sa Ruska na medzinárodnej scéne si možno vynúti ďalšie reštrikcie, ale varoval, že ide o "chúlostivý nástroj", preto by EÚ a USA mali s nimi zaobchádzať opatrne. EÚ a Spojené štáty môžu podľa Chodorkovského Rusku pomôcť na ceste k demokratizácii. Dodal, že ruské demokratické hnutie potrebuje skôr kultivovaný vplyv západných krajín. 
      

Vysvetlil, že v Rusku existuje skupina kultivovaných vzdelaných ľudí a moderných podnikateľov, ktorí sa zajímajú o demokratické zmeny a reformu ruskej spoločnosti. Práve týchto ľudí, ktorí politicky nie sú veľmi aktívni, označil Chodorkovskij za dobrý základ budúcej strednej vrstvy. Zdôraznil však, že v nich treba vyvolať záujem o politiku. Chodorkovskij je preto veľmi skeptický voči sankciám ako nástroju, ktorý by mal zmeniť pomery v Rusku. Izolácia, ktorú môžu spôsobiť, podľa jeho presvedčenia nahráva ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a jeho vláde. Ako príklad sankcií, ktoré by sa voči Rusku nemali uplatňovať, uviedol reštrikcie pri udeľovaní víz.
      

Chodorkovskij, ktorému vlani Putin po 10 rokoch v ruskom väzení udelil milosť, bol v nedeľu jedným z rečníkov konferencie Forum 2000 v Prahe. Ako dnes spresnila agentúra AP, ide o 18. ročník každoročnej akcie iniciovanej zosnulým prezidentom Českej republiky Václavom Havlom. Tento ročník konferencie skúma vývoj demokracie za posledných 25 rokov a nevyhne sa zrejme ani diskusii o konfliktoch na východe Ukrajiny a Blízkom východe.
      

Chodorkovskij bol koncom 90. rokov 20. storočia jedným z najbohatších ruských podnikateľov, pričom patril do sféry tzv. oligarchov. Okrem podnikania sa angažoval aj v politike. Od roku 2003 bol najprv vyšetrovaný, neskôr aj odsúdený za ekonomické trestné činy - za podvody a daňové úniky. Chodorkovskij považuje svoje procesy i tresty za politicky motivované.

 

 

07:10 - Porošenko prijal rezignáciu ministra obrany

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes prijal rezignáciu ministra obrany Valerija Heleteja. Napísala to agentúra Reuters s odvolaním sa na prezidentskú webovú stránku.

Podľa svojej stránky mal Porošensko pocit, že je čas na výmenu vedenia obrany krajiny. Heleteja do funkcie vymenoval prezident v júli. V posledných týždňoch ho kritizovali za porážku ukrajinskej armády pri Ilovajsku - východne od veľkej priemyselnej metropoly Doneck.
      

K tragédii pri Ilovajsku došlo v auguste, keď počas prudkých bojov separatisti obkľúčili veľkú skupinu vládnych vojakov. Heletej potvrdil, že v pasci nastraženej separatistami pri Ilovajsku prišlo o život 108 vládnych vojakov. Ukrajinský prezident obvinil zo vzniknutej situácie veliteľov dvoch armádnych práporov, lebo ich vojaci opustili svoje pozície, z ktorých mali kontrolovať situáciu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies