Situácia na Ukrajine: Vládne sily obsadili mesto Krasnyj Luč, obkľučujú aj metropolu Doneck

NETKY.SK • 9 August 2014, 17:30 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Vládne sily obsadili mesto Krasnyj Luč, obkľučujú aj metropolu Doneck

DONECK - Ukrajinské sily obsadili na východe štátu kľúčové mesto Krasnyj Luč a obkľučujú aj metropolu Doneck, najväčšie mesto v rukách proruských separatistov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

17:29 - Vládne sily obsadili mesto Krasnyj Luč, obkľučujú aj metropolu Doneck

Oznámila to dnes agentúra AP s odvolaním sa na jedného z povstaleckých veliteľov.
      

Krasnyj Luč, ktorý leží na jednej z dvoch hlavných ciest medzi Doneckom a ďalšou vzbúreneckou baštou Luhansk, "padlo do rúk nepriateľa", uviedol vo vyhlásení publikovanom na sociálnej sieti bývalý člen ruských špeciálnych jednotiek Igor Girkin.
      

"Skupina Doneck-Horlivka bojujúca za Nové Rusko je kompletne obkľúčená," uvádza Girkin. Nové Rusko je výrazom, ktorý separatisti používajú na označenie východnej Ukrajiny snažiacej sa odtrhnúť od vlády v Kyjeve. Horlivka leží 30 kilometrov severne od Donecka.
      

Prevzatie kontroly nad mestom Krasnyj Luč zo strany ukrajinskej armády odrezalo mnohé dôležité cestné trasy do iných častí tejto separatistickej oblasti. Obsadenie mesta je ďalším dôkazom, že vládne sily nadobúdajú v štvormesačnom konflikte prevahu.

 

16:58 - Kyjev hlási zmarenie ruskej invázie, podľa Moskvy si vymýšľa

Vysoký predstaviteľ kancelárie ukrajinského prezidenta Petra Porošenka v sobotu vyhlásil, že Kyjevu sa podarilo odvrátiť inváziu ruského vojska, ktoré Moskva údajne vyslala na východ Ukrajiny ako mierové sily s cieľom vyprovokovať vojenský konflikt. Podľa zástupcu šéfa Porošenkovho úradu Valerija Čalého k ukrajinskej hranici v piatok smeroval "obrovský konvoj sprevádzaný ruskými vojakmi", a to "vraj so súhlasom Červeného kríža". "Humanitárna kolóna s takzvanými mierotvorcami mala vstúpiť na územie Ukrajiny zjavne preto, aby vyprovokovala plnorozmerný konflikt," citoval predstaviteľa tlačový odbor kancelárie prezidenta. O záležitosti samostatne informoval aj ukrajinský minister zahraničných vecí Pavlo Klimkin, ktorý podľa vlastných slov zatelefonoval ruskému náprotivkovi Sergejovi Lavrovovi a dostal ubezpečenie, že konvoj zastavia.

 

Červený kríž informáciu zatiaľ nekomentoval, hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová však reagovala slovami, že Kyjev je "čoraz tvorivejší pri vymýšľaní rozprávok". Tvrdenie o ruskom konvoji podľa nej pochádza od ukrajinskej Národnej gardy, ktorá "pravdepodobne musí podávať hlásenia o svojich úspechoch v teréne, a tak predstierala, že nejaké má". Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov sa telefonicky vyjadril, že "nevie, o čom (Ukrajinci) hovoria, pretože sa nič také nestalo". Kyjev po vypuknutí separatistického povstania, ktoré podľa neho podporuje Moskva, prišiel už s viacerými podobnými vyhláseniami o ruskej agresii, žiadne z nich však nebolo možné nezávisle overiť.

 

15:23 - Nový separatistický vodca sa dištancuje od Ruska

Rusa Aleksandra Borodaja vo funkcii premiéra samozvanej Doneckej ľudovej republiky vo štvrtok vystriedal rodený Ukrajinec Aleksandr Zacharčenko, ktorý hlása pokračovanie povstania proti Kyjevu, na rozdiel od iných separatistických vodcov však nežiada vojenskú pomoc od Ruska. Podľa jeho piatkového vyjadrenia očakáva od Moskvy "len morálnu podporu", čo kontrastuje s výrokmi veľvyslankyne USA pri OSN Samanthy Powerovej, ktorá na pôde Bezpečnostnej rady varovala pred ruskou "inváziou" na východ Ukrajiny pod zámienkou humanitárnej pomoci. Kremeľ sa medzitým snaží vyvrátiť tvrdenia západných predstaviteľov, že proruskí povstalci na Ukrajine sú riadení z Moskvy, ktorá preto čelí sprísneným sankciám. Mnohí z povstalcov pritom obviňujú Rusko zo "zrady", hoci väčšina chce naďalej bojovať bez ohľadu na obkľúčenie Donecka ukrajinskou armádou.

 

Zacharčenko po nástupe do funkcie oznámil, že separatistické sily získali stovky nových brancov ako aj veľké množstvo raketometov a tankov ukoristených od ukrajinskej armády. Nepokojnú časť Ukrajiny však údajne v uplynulých týždňoch opustili viacerí z povstaleckých vodcov napojených na Rusko. Najvyšší veliteľ Igor Girkin známy tiež ako Igor Strelkov navyše v sobotu priznal, že "nepriateľ" sa zmocnil strategicky dôležitého mesta Krasnyj Luč na ceste medzi Doneckom a Luhanskom ako druhým ohniskom povstania. Doneck sa tak ocitol v obkľúčení ukrajinskej armády, ktorá mesto v už niekoľko týždňov ostreľuje.

 

13:31 - Z ulíc Kyjeva zmizla posledná barikáda

Pracovníci kyjevských mestských služieb a dobrovoľníci v sobotu odstránili poslednú z barikád, ktoré v závere minulého roka zriadili protivládni demonštranti na ulici vedúcej k stanovému táboru vybudovanému na tamojšom hlavnom námestí.Hoci nepokoje vyústili ešte vo februári k prevzatiu moci opozíciou, malá časť aktivistov Námestie nezávislosti okupuje dodnes a štvrtkový pokus o likvidáciu tábora vyvolal nové násilie. Niektoré stany zostávali na mieste aj v sobotu, terajší kyjevský starosta Vitalij Kličko, ktorý bol jedným z vodcov protivládnej vzbury, však podľa ukrajinských médií oznámil dosiahnutie dohody o uvoľnení centra pre verejnosť.

 

Kyjevčania sa momentálne centrálnemu námestiu radšej vyhýbajú, keďže po utíchnutí protivládnych nepokojov sa v jeho okolí údajne rozšírila prostitúcia a predaj drog. Nové vedenie Kyjeva chce vrátiť život v meste do normálu ešte pred októbrovými parlamentnými voľbami.

 

img

 

12:25 - Na Ukrajinu takmer vstúpil ruský humanitárny konvoj sprevádzaný vojakmi

Humanitárny konvoj sprevádzaný ruskými vojakmi a vojenskými vozidlami sa v piatok večer tesne priblížil k hraniciam Ukrajiny. Oznámil to dnes vysokopostavený ukrajinský predstaviteľ, ktorého citovali noviny Kyiv Post. 

      

Podľa zástupcu riaditeľa kancelárie ukrajinského prezidenta Valerija Čalyja ruský konvoj smeroval ku hraniciam s úmyslom ich prekročiť. Podľa jeho by prekročenie hraničnej línie mohlo vyvolať regulárnu vojnu medzi oboma krajinami. 
      

"Rusko sa pokúsilo o vážnu provokáciu ... (ktorá) mohla zapríčiniť nepredvídateľný vývoj udalostí a vystupňovanie hrozieb," vyhlásil Čalyj v ukrajinskej televízii. Nešpecifikoval pritom, na ktorom mieste sa konvoj priblížil ku spoločnej hranici.  
      

Pokus o provokáciu sa podľa Čalyja podarilo zastaviť hlavne vďaka diplomatickému úsiliu ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Ten v súvislosti s incidentom zvolal krízové zasadnutie bezpečnostných predstaviteľov Ukrajiny a telefonicky sa spojil so šéfom americkej diplomacie Johnom Kerrym a aj s prezidentom Medzinárodného Červeného kríža (MVČK) Petrom Maurerom.
      

Ukrajinský minister zahraničných vecí Pavlo Klimkin zase na pokyn prezidenta kontaktoval ruského rezortného partnera Sergeja Lavrova a dostal od neho uistenie, že sa konvoj zastaví, uviedol Čalyj. 
      

Ruská strana sa podľa neho snažila tvrdiť, že humanitárny konvoj vypravila v spolupráci s Červeným krížom. Podľa správ ukrajinských médií však táto medzinárodná organizácia akúkoľvek spojitosť s konvojom poprela. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies