Situácia na Ukrajine: Na strane vládnych síl zahynulo počas ATO 197 osôb, 655 sa zranilo

NETKY.SK • 4 Júl 2014, 15:15 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Na strane vládnych síl zahynulo počas ATO 197 osôb, 655 sa zranilo

KYJEV - Protiteroristická operácia (ATO) na území Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny si podľa dnes zverejnených korigovaných informácií Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) v Kyjeve vyžiadala životy 197 príslušníkov ukrajinských ozbrojených zložiek. Ďalších 655 z nich utrpelo zranenia rôzneho charakteru.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

16:43 - Väčšina obyvateľov je za vstup do NATO, proti je tretina

Nadpolovičná väčšina Ukrajincov podporuje vstup svojej krajiny do Severoatlantickej aliancie. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky inštitútu Ramzukov, ktorého závery v piatok zverejnila tlačová agentúra Interfax-Ukrajina. Za pripojenie k obrannému spolku sa v ňom vyslovilo 54 percent respondentov, opačný názor vyjadrilo 32 percent opýtaných a nerozhodnutých je približne 14 percent.

 

Prieskumníci sa respondentov pýtali aj na krajiny, ktoré pre Ukrajinu predstavujú najväčšiu bezpečnostnú hrozbu. Až 73 percent opýtaných za ňu označilo Rusko v porovnaní s 23 percentami, ktorí si to isté myslia o Spojených štátoch. Len necelých 18 percent Ukrajincov vyjadrilo názor, že Rusko ich krajinu nijako neohrozuje. 

 

Prieskum uskutočnili od 31. mája do 5. júna na vzorke 2000 respondentov vo všetkých častiach Ukrajiny s výnimkou Krymu.

 

16:40 - Rusko začalo vojenské cvičenia v Čiernom mori

Napriek úsiliu o mier na Ukrajine spustilo Rusko vojenské cvičenia v Čiernom mori. Podieľa sa na nich 20 vojenských lodí a 20 lietadiel a vrtuľníkov, oznámilo dnes ruské ministerstvo obrany podľa agentúry Interfax.
     

Počas cvičenia sú plánované aj skúšky rakiet s plochou dráhou letu. Manévre, ktoré vedie veliteľ Čiernomorskej flotily admirál Alexander Vitko, majú podľa oznámenia simulovať zničenie nepriateľa.
      

Po anektovaní čiernomorského polostrova Krym Ruskom by mohli takéto vojenské cvičenia zvýšiť napätie, dodáva agentúra DPA.

 

16:15 - Pri bojoch na východe zahynulo podľa Kyjeva 13 vojakov

Najmenej 13 príslušníkov ukrajinskej armády zahynulo dnes pri bojoch proti proruským vzbúrencom na východe krajiny. Deväť ďalších vojakov utrpelo zranenia, uviedlo vedenie vládnej "protiteroristickej operácie" vo vyhlásení, o ktorom informovala agentúra Reuters.
      

Operáciu proti ozbrojeným separatistom, na ktorej sa podieľajú jednotky armády a ministerstva vnútra, obnovili v utorok po tom, ako ukrajinský prezident Petro Porošenko rozhodol, že nepredĺži prímerie po jeho mnohých porušeniach zo strany vzbúrencov.
      

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí medzitým oznámilo, že adresovalo Rusku protest pre "závažné, systematické narušovanie" ukrajinského vzdušného priestoru, a žiadalo jeho okamžité zastavenie.

 

15:14 - Porošenko sa snaží o nové rozhovory o kríze, chce ich už v sobotu

Ukrajinský prezident Petro Porošenko navrhol čas a miesto sobotňajších rozhovorov o kríze na východe Ukrajiny, ale čaká na odpoveď druhej strany. Uvádza sa to v správe dnes zverejnenej na Porošenkovej webovej stránke, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra Reuters.
      

Porošenko uviedol túto informáciu aj v telefonáte so šéfkou diplomacie Európskej únie Catherine Ashtonovou.
      

Rozhovory má viesť "kontaktná skupina" a má stanoviť podmienky pre prímerie. V skupine sa bude nachádzať ukrajinský prezident, moskovský veľvyslanec v Kyjeve a vysokopostavený predstaviteľ z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).
      

Porošenko ukončil v utorok 1. júla jednostranne vyhlásené prímerie po početných útokoch separatistov na ukrajinské sily. Obvinil zároveň Rusko, že umožňuje vstup bojovníkov a zbraní na Ukrajinu cez spoločnú hranicu.

 

img

 

 

14:46 - Rusko narušuje ukrajinský vzdušný priestor

Ukrajinské ministerstvo zahraničia v piatok uviedlo, že zaslalo Moskve protest proti "veľkému a systematickému narušovaniu" ukrajinského vzdušného priestoru a žiadalo jeho okamžité ukončenie. Ako uviedlo ministerstvo, tri helikoptéry s označením ruských armádnych jednotiek narušili 3. júla niekoľkokrát ukrajinský vzdušný priestor.

 

"Ministerstvo zahraničia Ukrajiny zaslalo ruskej strane nótu pre závažné a systematické narušovanie ukrajinského vzdušného priestoru ruskou stranou," hovorí sa v stanovisku zverejnenom na webovej stránke ministerstva.

 

14:38 -  Armáda kontroluje väčšinu oblasti obsadenej separatistami

Vrchný ukrajinský predstaviteľ bezpečnosti povedal, že vládne jednotky získali pod svoju kontrolu dve tretiny z východných regiónov, ktoré sú centrom proruského povstania. Tajomník Rady národnej bezpečnosti Andrij Parubij v piatok uviedol, že ukrajinské jednotky pokračujú v delostreleckých a leteckých útokoch na pozície proruských povstalcov. Podľa Parubija vládne sily získali od vypršania prímeria v pondelok pod svoju kontrolu 17 dedín. Ukrajinské jednotky majú teraz pod kontrolou 23 z 36 miestnych regiónov v rámci Doneckej a Luhanskej oblasti, ktoré vyhlásili nezávislosť od Kyjeva. Proruskí povstalci však stále odolávajú. 

 

14:11 -  Ukrajinský parlament schválil krízový zákon o energetike

Ukrajinský parlament v piatok schválil návrh zákona, ktorý umožní vláde prevziať kontrolu nad energetickým trhom. Poslanci zároveň v prvom čítaní uvoľnili pravidlá pre vstup západných investorov do spoločností pôsobiacich v oblasti distribúcie a skladovania zemného plynu. Zákon o "núdzovom stave" na energetickom trhu umožní vláde regulovať obchod s plynom bez ohľadu na existujúce zmluvné záväzky plynárenských firiem. Legislatíva je podľa vlády reakciou na obmedzenie dodávok plynu z Ruska.

 

14:01 - Stretnutie v Bruseli skoordinuje medzinárodnú podporu pre Ukrajinu

V utorok sa v Bruseli stretnú zástupcovia európskych inštitúcií, ukrajinskej vlády a medzinárodní darcovia, aby prediskutovali kľúčové priority a podporu pre Ukrajinu. Stretnutie organizuje Európska komisia v spolupráci s Európskou službou pre vonkajšiu činnosť a predsedať mu bude komisár pre rozšírenie a susedskú politiku Štefan Füle. “Asociačná dohoda podpísaná nedávno v Bruseli je hmatateľným krokom smerom k modernej, demokratickej a prosperujúcej Ukrajine. Stretneme sa s ukrajinskou vládou 8. júla, aby sme zabezpečili efektívnu koordináciu nášho spoločného úsilia,” povedal predseda Európskej komisie José Manuel Barroso.

 

13:50 - Ukrajinci chcú zostreľovať ruské vrtuľníky v prípade narušenia hranice

Ukrajinská armáda bude zostreľovať ruské vrtuľníky, ak narušia hranicu, varoval dnes tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Andrij Parubij. Podľa jeho slov pohraničná stráž už takéto prelety hranice zaregistrovala.
      

Parubij taktiež povedal, že ukrajinské sily podnikli letecký prieskum pozdĺž hranice s Ruskom a Bieloruskom. Cieľom bolo zistiť, kde a koľko ruských vojakov je rozmiestnených, ale aj to, či na ukrajinsko-bieloruskej hranici existuje nejaké nebezpečenstvo.
      

Podľa agentúry ITAR-TASS ukrajinská pohraničná stráž informovala, že ruské bojové vrtuľníky vo štvrtok ráno niekoľkokrát vleteli do ukrajinského vzdušného priestoru v Luhanskej oblasti. Tri ruské stroje podľa nej narušili hranicu pri obci Belovodsk, ďalšie tri pri hraničnom priechode Dovžanskij.

 

11:15 - Zastavte vojnu, vyzýva starosta Luhanska

Starosta východoukrajinského mesta Luhansk Serhij Kravčenko vyzval dnes obe strany ozbrojeného konfliktu na zastavenie bojov a okamžité rokovania.
      

"Vojna dnes prichádza do domov miestnych ľudí. Vojenské akcie pokračujú v uliciach, ľudia prichádzajú pri nich o život, granáty ničia domy a školy... Ostreľovanie mesta s polmiliónom obyvateľov je zločinom proti vlastnému ľudu," povedal Kravčenko. Požaduje okamžité "zastavenie ničenia mesta a jeho obyvateľov".
      

"Každý človek so zdravým rozumom si uvedomuje, že všetky konflikty vrátane vojenských by sa mali riešiť za rokovacím stolom, nie prostredníctvom leteckých útokov a delostreleckého ostreľovania obytných štvrtí," konštatoval luhanský starosta, ktorého citovala agentúra ITAR-TASS.
      

Kravčenko vyzval obe strany ozbrojeného konfliktu, aby nepremárnili šancu na zastavenie bojov. "Ak zostane aspoň jedna šanca na zastavenie vojny, nesmiete ju premeškať," odkázal.

 

10:14 - Armáda údajne zlikvidovala najmenej 150 separatistov

Najmenej 150 proruských separatistov a dvaja ukrajinskí vojaci zahynuli vo štvrtok počas ťažkých bojov na východe Ukrajiny, informovala dnes vláda v Kyjeve.
      

Armáda zaútočila na šesť pozícií separatistov a obkľúčila obec Nikolajevka v Doneckej oblasti, uviedla agentúra DPA s odvolaním sa na hovorcu protiteroristickej jednotky. V bojoch podľa neho utrpeli zranenia štyria vojaci.
      

Ukrajinský prezident Petro Porošenko nariadil v pondelok ukončenie prímeria a ostreľovanie pozícií separatistov v Doneckej a Luhanskej oblasti sa tak obnovilo. Separatisti podľa DPA dúfajú v dodatočnú vojenskú podporu z Moskvy.
      

Šéf ukrajinskej diplomacie Pavlo Klimkin sa v stredu stretol v Berlíne so svojimi rezortnými partnermi z Ruska, Nemecka a Francúzska. Dohodli sa, že do soboty sa začnú ďalšie rokovania o prímerí medzi Kyjevom a separatistami.
      

Porošenko však americkému viceprezidentovi Joeovi Bidenovi vo štvrtkovom telefonickom rozhovore povedal, že nové prímerie bude možné len v tom prípade, ak ho budú dodržiavať obe strany konfliktu.

 

08:45 - Rusko by pre Ukrajinu mohlo prísť o peniaze z EIB a EBRD

Vlády krajín EÚ diskutovali o možnostiach zastavenia finančných prostriedkov, ktoré sú určené na financovanie nových projektov v Rusku. Európski predstavitelia rokovali o možnosti zastavenia prostriedkov z Európskej investičnej banky (EIB) a z Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBRD). Týmto spôsobom chcú európski lídri zvýšiť tlak na Moskvu, aby podporila mierový plán pre Ukrajinu. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na európskeho diplomata a nemecký vládny zdroj.

 

Žiadne rozhodnutie zatiaľ nepadlo, zdroj z Nemecka však naznačil, že rokovania by sa mohli reštartovať v prípade, že rokujúce strany nedospejú k žiadnej dohode o prímerí na Ukrajine. Zdroj z EBRD však uviedol, že hlavní vládni akcionári si neželajú zastavenie úverovania projektov v Rusku. Rusko je jednou zo 64 akcionárskych krajín v rámci EBRD. 

 

EÚ pohrozila Rusku prísnejšími ekonomickými sankciami v súvislosti so situáciou na Ukrajine. Sankcie sa zatiaľ vzťahujú na približne 60 jednotlivcov. Tí čelia cestovným obmedzeniam a zmrazeniu aktív. Sankcie sa dotýkajú aj dvoch energetických spoločností. Rozhodnutie o tvrdších sankciách by mohlo prísť po stretnutí lídrov, ktoré je naplánované na 16. júla.

 

06:44 - Obama a Merkelová vyzvali na ďalšie mierové rokovania

Americký prezident Barack Obama sa dnes počas telefonického rozhovoru s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou zhodol na potrebe ďalších mierových rokovaní, ako aj na pokračovaní nátlaku na Rusko v záujme upokojiť situáciu na Ukrajine. V opačnom prípade má Moskva čeliť ďalším ekonomickým sankciám, informovala agentúra Reuters.
      

Biely dom vo vyhlásení uviedol, že Obama a Merkelová vyjadrili podporu pre diplomatické úsilie, ktoré sa pokúša dohodnúť nové prímerie na východe Ukrajiny.
      

"Zdôraznili, že Rusko musí podniknúť okamžité kroky na deeskaláciu konfliktu na východe Ukrajiny. Prezident a kancelárka sa zhodli, že Spojené štáty a Európa by mali naďalej podnikať koordinované opatrenia na zavedenie sankcií voči Rusku, ak bezodkladne nepodnikne kroky k deeskalácii," uviedol Biely dom.
      

USA a Európska únia pohrozili vystupňovaním sankcií voči ruskej ekonomike, ak Moskva nebude držať na uzde proruských separatistov, bojujúcich na východe Ukrajiny proti vláde v Kyjeve. Rusko popiera tvrdenia, že separatistov podporuje, píše Reuters.

 

img

 

06:40 - Na strane vládnych síl zahynulo počas ATO 197 osôb, 655 sa zranilo

Protiteroristická operácia (ATO) na území Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny si podľa dnes zverejnených korigovaných informácií Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) v Kyjeve vyžiadala životy 197 príslušníkov ukrajinských ozbrojených zložiek. Ďalších 655 z nich utrpelo zranenia rôzneho charakteru.

 

Ako dnes uviedol podľa tlačovej agentúry UNIAN predstaviteľ informačného centra SNBO Andrij Lysenko, medzi obeťami bolo 152 vojakov ozbrojených síl Ukrajiny, sedem príslušníkov Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU), osem členov pohraničnej stráže, 12 členov národnej gardy a 18 príslušníkov útvarov rezortu vnútra.
      

Lysenko súčasne korigoval drobné nepresnosti oproti bilancii zverejnenej iba v stredu, spôsobené chybou technického charakteru.
      

Ešte 18. júna zaznela na parlamentnej pôde v Kyjeve informácia, podľa ktorej si ATO do tohto dňa vyžiadala 147 obetí a 359 zranených na strane vládnych síl.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies