Situácia na Ukrajine: Moskva poslala konvoj s humanitárnou pomocou

NETKY.SK • 12 August 2014, 17:57 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Moskva poslala konvoj s humanitárnou pomocou

KYJEV - Na Ukrajine sa stále bojuje. Strety medzi armádou a povstalcami na východe krajiny neutíchajú. Situáciu monitorujeme.

slovakia

left justify in out

17:28 - Rusko odovzdá na Ukrajine záštitu nad humanitárnym konvojom Červenému krížu

Ruský humanitárny konvoj, ktorý mieri na východnú Ukrajinu, prekročí hranice iba pod záštitou Červeného kríža. Oznámilo to dnes ruské ministerstvo zahraničných vecí. "Po prekročení rusko-ukrajinských hraníc prejde konvoj pod patronát Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK)," uviedol príslušný vládny rezort v tlačovom vyhlásení, ktoré citovala agentúra Reuters. Ukrajinské úrady dnes vyhlásili, že humanitárny náklad bude musieť byť preložený z ruských nákladných automobilov na vozidlá Červeného kríža. Moskva na túto požiadavku nereagovala. Podľa ruských médií humanitárny konvoj pozostávajúci z 280 nákladných automobilov vyrazil z Moskvy, pričom mu bude trvať niekoľko dní, kým prejde približne 1000-kilometrovú trasu k cieľovej oblasti na východe Ukrajiny, kde pôsobia proruskí separatisti.

 

img

 

16:38 - OBSE: Mijatovičová reagovala kriticky na návrh ukrajinského zákona o sankciách

Predstaviteľka Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) pre slobodu médií Dunja Mijatovičová sa domnieva, že návrh zákona o sankciách, ktorý dnes v prvom čítaní schválil ukrajinský parlament a o ktorom by mohol rozhodnúť definitívne ešte dnes, predstavuje ohrozenie slobody médií na Ukrajine. Vyplýva to z obsahu jej listu adresovaného predsedovi ukrajinského parlamentu Oleksandrovi Turčynovovi, o ktorom informovala dnes paneurópska organizácia a internetové vydanie denníka Ukrajinska pravda. Autorka listu apeluje na zákonodarcov, aby sa dištancovali od normy, ktorá podľa jej názoru môže ohroziť nielen slobodu médií, ale aj pluralizmus a ktorá je v rozpore s princípmi OBSE v oblasti slobody tlače a slobody prejavu.

 

16:29 - Generálna prokuratúra chce vrátiť takmer 170 miliónov eur zo zahraničia

Ukrajinská generálna prokuratúra bude rokovať s predstaviteľmi príslušných orgánov Cypru, Lichtenštajnska a Švajčiarska o možnostiach vrátenia finančných prostriedkov zmrazených na účtoch v ich bankách. Peniaze previedli nezákonne do zahraničia viacerí bývalí predstavitelia krajiny. Ako dnes informovali tlačová agentúra Interfax a internetové vydanie denníka Ukrajinska pravda s odvolaním sa na tlačového tajomníka generálnej prokuratúry v Kyjeve Jurija Bojčenka, už v tomto mesiaci sa uskutočnia príslušné konzultácie s predstaviteľmi Lichtenštajnska, kde by sa malo nachádzať 27 miliónov takýchto eur.

 

14:06 - EÚ poskytne dodatočnú finančnú pomoc pre civilistov na východe Ukrajiny

Európska komisia rozhodla dnes o dodatočných finančných prostriedkoch vo výške 2,5 milióna eur na pomoc najzraniteľnejším ľuďom postihnutým pokračujúcimi bojmi na východnej Ukrajine. Humanitárna pomoc je zameraná na pomoc pri registrácii a premiestňovaní vnútorne vysídlených osôb, poskytovaní dočasného prístrešia, rozdeľovaní potravín, vody, zdravotnej starostlivosti, poskytovaní psychosociálnej pomoci a prípravách na nadchádzajúcu zimu.

 

13:33 - Ukrajinský parlament schválil v prvom čítaní sankcie voči Rusku

Ukrajinský parlament schválil dnes v prvom čítaní návrh na uvalenie sankcií voči Rusku, informovala agentúra Ukrinform. Celkovo návrh podporilo 243 poslancov. Frakcia Strany regiónov sa na hlasovaní nezúčastnila. Súčasne bolo rozhodnuté, že dokument pôjde na dopracovanie a následne na zváženie v druhom čítaní, uviedol predseda parlamentu Oleksandr Turčynov. Premiér Arsenij Jaceňuk navrhol hlasovať o návrhu ako celku o 16.00 h miestneho času (17.00 h SELČ).

 

13:05 - Ukrajina nevpustí ruský humanitárny konvoj v prítomnosti vojakov

Ukrajina nevpustí na svoje územie ruský humanitárny konvoj, ak ho budú sprevádzať ruskí vojaci alebo pracovníci ministerstva pre mimoriadne situácie. Oznámil to dnes poradca ukrajinského prezidenta Valerij Čalyj. "Tento náklad bude preložený do iných dopravných vozidiel Červeného kríža (na hranici)... Všetko bude pod kontrolou ukrajinskej strany," citovala poradcu agentúra Reuters. Na Ukrajinu smeruje približne 280 nákladných áut s 2000 tonami pomoci. Z Moskovskej oblasti vyrazil konvoj dnes. Podľa zdrojov, na ktoré sa odvoláva agentúra Ukrinform, by mohol doraziť k zhruba 1000 kilometrov vzdialenej rusko-ukrajinskej hranici už v stredu - v prvej polovici dňa. Administratíva Moskovskej oblasti uviedla, že pomoc okrem iného obsahuje 400 ton obilia, 100 ton cukru, 60 ton detskej výživy, 54 ton liekov a lekárskeho vybavenia, 12.000 spacích vakov a 69 prenosných elektrických generátorov.

 

12:36 - Nórsko sa pripojí k sankciám Európskej únie voči Rusku

Nórsko sa pripojí k sankciám Európskej únie voči Rusku, informovala dnes agentúra Interfax-Ukrajina s odvolaním sa na nórske ministerstvo zahraničných vecí. Šéf rezortu Börge Brende uviedol, že Nórsko zavedie voči Moskve rovnaké sankcie ako Európska únia. Okrem toho rozšíri zoznam osôb a spoločností, ktorých finančné aktíva v Nórsku zmrazí. Na jednotlivcov sa budú vťahovať aj vízové obmedzenia. Brende konštatoval, že nórske opatrenia budú odpoveďou na porušenie charty OSN zo strany Ruska. Takisto poznamenal, že Moskva nevyjadrila ochotu zmeniť svoj postoj voči Ukrajine. Rusko podľa neho ani po tragédii zo 17. júla, keď sa na Ukrajine zrútilo malajzijské lietadlo, neprestalo s destabilizáciou situácie vo východných oblastiach tohto štátu. Nórske ministerstvo zahraničných vecí 13. augusta otvorí horúcu linku pre otázky zo strany podnikateľskej komunity ohľadne následkov budúcich sankcií, dodala agentúra Interfax-Ukrajina.

 

07:51 - Moskva poslala na Ukrajinu konvoj s humanitárnou pomocou

Ruský konvoj s 280 kamiónmi vezúcimi humanitárnu pomoc vyrazil v utorok ráno smerom na Ukrajinu. Informovala o tom tlačová agentúra Itar Tass. "Všetko bolo dohodnuté s Ukrajinou," uviedol prezidentov hovorca Dmitrij Peskov. Ukrajina pritom v pondelok upozornila na to, že na hraniciach sa zhromaždilo 45-tisíc ruských vojakov. NATO v tejto súvislosti uviedlo, že ruská invázia je "vysoko pravdepodobná". Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso preto prostredníctvom telefonického rozhovoru varoval ruského prezidenta Vladimira Putina pred "jednostrannými vojenskými akciami pod akoukoľvek zámienkou vrátane humanitárnej". Putin mu podľa Kremľa však oznámil, že Rusko posiela na východ Ukrajiny len humanitárnu pomoc. Konvoj vyrazil z Moskovskej oblasti, čo znamená, že mu bude trvať niekoľko dní, kým príde na východ Ukrajiny, vzdialený asi 1000 kilometrov. Tam sú v dôsledku konfliktu tisíce ľudí bez vody, elektriny a zdravotníckych potrieb.

 

05:41 - Obama sa telefonicky rozprával s Porošenkom a talianskym premiérom Renzim

Americký prezident Barack Obama sa v pondelok telefonicky zhováral s talianskym premiérom Matteom Renzim a ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom. Informovala o tom agentúra AP. Obama vyhlásil, že Irak urobil v pondelok sľubný krok vpred vymenovaním nového designovaného premiéra a vyzval na vytvorenie inkluzívnej vlády, ktorá by reagovala na potreby všetkých Iračanov. Obama prehovoril k novinárom z ostrova Martha's Vineyard, kde trávi dovolenku s rodinou. Odcestovali s ním aj najvyšší poradcovia pre zahraničnú politiku Susan Riceová a Ben Rhodes. K telefonátu s Obamovým ukrajinským kolegom došlo v čase vyhlásenia Moskvy, že vyšle na Ukrajinu konvoj s humanitárnou pomocou. Proti tomuto kroku západné krajiny namietali. Podľa Bieleho domu sa Obama a Porošenko zhodli, že akýkoľvek zásah Ruska na ukrajinskom území bez formálneho súhlasu tejto krajiny "by bolo neprijateľné a bolo by porušením medzinárodného práva".

 

21:05 - Lavrov: Rusko dohodlo detaily humanitárnej misie s ukrajinským vedením

Červený kríž bude viesť medzinárodnú humanitárnu operáciu s Ruskom a Európskou úniou do východoukrajinského mesta Luhansk, ktoré je v rukách proruských povstalcov. Plán má podľa Ukrajiny aj súhlas amerického prezidenta Baracka Obamu. Ukrajina doteraz namietala proti tomu, aby Rusko vyslalo akúkoľvek pomoc do oblasti, a Západ dôrazne varoval Moskvu, že akýkoľvek jej pokus poslať svojich vojakov na Ukrajinu pod zámienkou humanitárnej pomoci bude pokladaný za inváziu.

 

18:44 - Ukrajina a USA súhlasili s humanitárnou misiou pod vedením Červeného kríža

Ukrajina dnes oznámila, že súhlasila s humanitárnou operáciou Ruska, Európskej únie a ďalších medzinárodných partnerov, ktorú bude viesť Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) a ktorá má zmierniť utrpenie obyvateľov v meste Luhansk ovládanom proruskými separatistami. Úrad ukrajinského prezidenta Petra Porošenka vo vyhlásení uviedol, že plán má aj podporu amerického prezidenta Baracka Obamu.

 

17:59 - Rusko zhromaždilo pri hraniciach 45.000 vojakov

Rusko zhromaždilo pri hraniciach s Ukrajinou už okolo 45.000 vojakov podporovaných ťažkou bojocou technikou. Uviedol to dnes hovorca ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) Andrij Lysenko. "Do dnešnej 11. hodiny sa sústredilo v pohraničných oblastiach približne 45.000 príslušníkov ozbrojených síl a vnútorných síl Ruskej federácie," povedal Lysenko na tlačovom brífingu. Ruské jednotky, rozmiestnené v blízkosti hraníc Ukrajiny, podľa Lysenka podporuje aj zhruba 160 tankov, 1360 obrnených vozidiel, 390 delostreleckých systémov, do 150 raketometov typu Grad, 192 vojenských lietadiel a 137  bojových vrtuľníkov. 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies