Situácia na Ukrajine: Moskva pohrozila odplatou, ak EÚ implementuje nové sankcie!

NETKY.SK • 6 September 2014, 19:40 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Moskva pohrozila odplatou, ak EÚ implementuje nové sankcie!

BRUSEL - Veľvyslanci členských krajín Európskej únie sa dnes dohodli na obsahu prísnejších sankcií voči Rusku za jeho účasť v konflikte na Ukrajine. Opatrenia by mali byť schválené v pondelok, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na diplomatické zdroje.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

18:59 - Kyjevský patriarcha prirovnal Putina ku Kainovi a Satanovi

Hlava ukrajinskej pravoslávnej cirkvi, patriarcha Filaret, v sobotu ostro zaútočila na ruského prezidenta Vladimira Putina a prirovnala ho k Satanovi. "S obrovským poľutovaním musím vyhlásiť, že medzi vládcami tohto sveta... je nový Kain. Nie svojím menom, ale svojimi skutkami," povedal duchovný v narážke na biblickú postavu, ktorá podľa Starého zákona zabila svojho brata Ábela. "Ako v prípade prvého bratovraha v dejinách Kaina, tieto skutky poukazujú na spomínaného vládcu, ktorý spadol do rúk Satana," uvádza sa v oficiálnom stanovisku kyjevského patriarchátu. Filaret zároveň vyzval Putina, aby "prišiel k rozumu", v opačnom prípade bude čeliť "večnému zatrateniu v pekle".

 

Na Ukrajine funguje popri sebe viacero pravoslávnych cirkví od vtedy, ako tam v roku 1992 po páde Sovietskeho zväzu nastala schizma. Kyjevský patriarchát pritom zostal verný nezávislej Ukrajine a je ostrým kritikom údajného zapojenia Ruska do konfliktu na východe Ukrajiny. Konkurenčná pravoslávna cirkev patriaca formálne pod moskovský patriarchát zase podporuje Kremeľ.

 

img

 

17:52 - Prímerie stále platí, zhodli sa Putin a Porošenko

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho ukrajinský partner Petro Porošenko v sobotu absolvovali ďalší telefonický rozhovor. Zhodli sa počas neho, že v piatok vyhlásené prímerie na východnej Ukrajine "v zásade" stále dodržujú obe strany. "(Obaja) ďalej zdôraznili potrebu maximálneho začlenenia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) do monitorovania situácie," uvádza sa v oficiálnom stanovisku Porošenkovej kancelárie. Porošenko s Putinom diskutoval aj o dodávkach humanitárnej pomoci do regiónov postihnutých vojnou.

 

Európska únia sa napriek prímeriu v piatok dohodla na ďalších tvrdších sankciách voči Rusku za jeho prístup ku kríze na Ukrajine. Podľa diplomatov pôsobiacich v Bruseli sa ich uvedenie do platnosti očakáva v pondelok, je však možný odklad v prípade, že vydrží prímerie medzi Kyjevom a východoukrajinskými separatistami a Rusko stiahne z ukrajinského územia svojich vojakov. Nové sankcie sa majú dotknúť ďalších 24 predstaviteľov Ruska a ukrajinských odštiepeneckých regiónov, ktorým budú zmrazené účty v Európskej únii a bude pre nich platiť zákaz vycestovania do ktorejkoľvek členskej krajiny.

 

img

 

17:19 - Prímerie sa dodržiava, prípady porušenia sú "bezvýznamné"

Prímerie, ktoré v piatok v bieloruskej metropole Minsk uzavrela ukrajinská vláda s proruskými separatistami na východe Ukrajiny, sa dnes zatiaľ podarilo dodržať, aj keď sa obe strany navzájom obviňujú z jeho porušovania, napísala agentúra DPA.
      

Podľa hovorcu Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Andrija Lysenka separatisti od začiatku prímeria ostreľovali pozície vládnych jednotiek najmenej desaťkrát.
      

Veliteľ ukrajinskej Národnej gardy Stepan Poltorak však uviedol, že vo všeobecnosti boli prípady porušenia prímeria "bezvýznamné". 
      

Jeden z vodcov proruských separatistov Alexandr Zacharčenko povedal, že vládne jednotky ostreľovali mesto Amrosievka ležiace v Doneckej oblasti neďaleko ruských hraníc.
      

"Dohoda o prímerí sa nedodržiava dôsledne," uviedol dnes podľa agentúry RIA Novosti Zacharčenko, ktorý ako vodca samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) bol jedným zo signatárov dohody o prímerí.
      

Dvanásťbodovú dohodu podpísali aj vodca samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) Igor Plotnickij a bývalý ukrajinský prezident Leonid Kučma, ktorý zastupoval vládu v Kyjeve.
      

V mestách Doneck a Mariupol, kde v ostatných dňoch prebiehali najintenzívnejšie boje, vládol dnes podľa ukrajinských orgánov pokoj.
      

Ešte v piatok sa bojovalo neďaleko doneckého letiska, ktoré je od mája v rukách vládnych síl. Velitelia separatistov však uviedli, že situácia sa upokojila okolo 20.00 h miestneho času (19.00 h SELČ), teda dve hodiny po tom, ako vstúpilo do platnosti prímerie.
      

Jeden z 12 bodov dohody o prímerí uzavretej medzi vládou v Kyjeve a separatistami hovorí aj o obojstrannej výmene zajatcov, s ktorou by sa podľa ukrajinského prezidenta Petra Porošenka mohlo začať už dnes.

      

Povstalecký vodca v Doneckej oblasti Vladimir Brig dnes uviedol, že separatisti zadržiavajú približne 1000 ukrajinských vojakov, vládne sily zajali len okolo 200 vzbúrencov.
      

Ešte dnes by mal na východ Ukrajiny doraziť aj vlak s ruskou humanitárnou pomocou.

 

11:16 - Moskva pohrozila odplatou, ak EÚ implementuje nové sankcie

Ruské ministerstvo zahraničných vecí pohrozilo odvetnými opatreniami v prípade, ak Európska únia zavedie voči Moskve nový balík sankcií v súvislosti s ukrajinskou krízou. Na obsahu prísnejších sankcií voči Rusku za jeho účasť v konflikte na Ukrajine sa dohodli v piatok veľvyslanci členských krajín EÚ. Definitívne majú byť schválené v pondelok; podľa diplomatických zdrojov však k tomu nemusí dôjsť, ak sa bude dodržiavať dohodnuté prímerie na východnej Ukrajine, a ak Rusko stiahne z oblasti svojich vojakov, uviedla agentúra Reuters. 
      

"Ak dôjde k implementácií nových sankcií, bude nasledovať reakcia z našej strany," uviedol vo vyhlásení rezort ruskej diplomacie. Pripravované sankcie EÚ majú obmedziť prístup ruských zbrojárskych a ropných firiem na európske finančné trhy, oklieštiť prístup Moskvy k službám európskych energetických spoločností a sprísniť vývoz tovarov dvojakého použitia z krajín EÚ do Ruska. Reštrikcie sa podľa agentúry Reuters dotknú aj spoločností patriacich najväčšiemu svetovému plynárenskému koncernu Gazprom. Rozširený balík sankčných opatrení zahŕňa aj zmrazenie účtov a zákaz vstupu do členských krajín EÚ pre ďalších 24vysokopostavených Rusov a separatistov z východnej Ukrajiny.

 

10:51 - Fico by prímerie na Ukrajine podporil odložením ďalších sankcií

Viac sa dočitate TU!

 

09:45 - Armáda i separatisti dodržiavajú dohodnuté prímerie

Ukrajinská armáda i povstalci podľa dostupných informácií dodržiavajú dohodnuté prímerie na východe krajiny, ktoré začalo platiť v piatok od 18.00 h miestneho času (17.00 h SELČ). 
      

Oznámila to dnes televízia BBC s odvolaním sa na svojich reportérov z Donecka a Mariupolu. Podľa ich vyjadrení bol v oboch konfliktných zónach v noci nadnes pokoj a neobjavili sa overené správy o bojových stretoch alebo vojenských akciách. Podľa nepotvrdených informácií došlo k ostreľovaniu pozícií ukrajinskej armády neďaleko doneckého letiska. Dodržiavanie pokoja zbraní monitorujú pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).
      

Dohoda o prímerí, dosiahnutá na piatkových rokovaniach v bieloruskej metropole Minsk, okrem iného zahŕňa výmenu zajatcov, poskytovanie humanitárnej pomoci a stiahnutie ťažkých zbraní z bojiska. Podľa ukrajinského prezidenta Petra Porošenka by k výmene zajatcov na oboch stranách mohlo dôjsť už dnes. Rovnako v priebehu dnešného dňa by mal do východoukrajinského Donecka vyraziť z Ruska ďalší humanitárny konvoj, a to v spolupráci s Medzinárodným výborom Červeného kríža. Na dohodu o prímerí by mali nadviazať ďalšie rokovania o dlhodobom riešení konfliktu na východe Ukrajiny, ktorý si vyžiadal už okolo 2600 životov. 

 

08:04 - Barroso a Van Rompuy vysvetlili prijatie nových sankcií proti Rusku

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso a predseda Európskej rady Herman Van Rompuy v spoločnom stanovisku prijatom v piatok večer vysvetlili dôvod prijatia nových, rozšírených sankcií EÚ voči Rusku. Obaja európski lídri pripomenuli, že na mimoriadnom summite únie 30. augusta Európska rada vyzvala Európsku komisiu, aby spoločne s Európskou službou pre vonkajšiu činnosť predložila návrhy na posilnenie sankcií v prípade pokračovania destabilizujúcej činnosti ruských síl na východe Ukrajiny.
      

Komisia v súlade s požiadavkou Európskej rady 3. septembra predložila Stálemu výboru zástupcov pri EÚ (COREPER) novú sériu rozšírených reštriktívnych opatrení proti Rusku týkajúcich sa prístupu na kapitálové trhy, rezortu obrany, obchodovania s tovarmi dvojakého využitia a citlivých technológií. Rozšírené sankcie zahŕňajú aj pridanie ďalších osôb na "čierny zoznam" so zákazom vycestovania do EÚ a zmrazením účtov. Na zozname sú predstavitelia nového vedenia v oblasti Donbas, vlády na Kryme ako aj niektorí vplyvní ruskí politici a oligarchovia.
      

Výber a posudzovanie možností zvažovaných pre druhé kolo ekonomických sankcií sa riadilo podľa rovnakých kritérií - účinnosť, náklady a zisky, rovnováha medzi jednotlivými odvetviami a medzi členskými štátmi EÚ, medzinárodná koordinácia, právna opodstatnenosť či možnosti ich presadzovania.  Balíček ekonomických sankcií odsúhlasený v júli tohto roku bol podľa vysvetlenia Barrosa a Van Rompuya navrhnutý tak, aby v prípade potreby mohol byť vystupňovaný - a to rozlične v štyroch oblastiach: kapitálové trhy, obrana, tovary dvojakého využitia a citlivé technológie používané najmä v energetickom priemysle.
      

Obaja európski lídri zdôraznili, že nový balík reštriktívnych opatrení, ktorý už bol schválený na úrovni veľvyslancov EÚ, poskytne únii účinný a časovo flexibilný nástroj. Zvýši sa tak podľa nich účinnosť opatrení, ktoré už boli prijaté. Európska komisia a Európska rady chcú, aby nový balík sankcií, ktorého návrh už rozoslali všetkým členským štátom, bol v pondelok (8.9) formálne schválený prostredníctvom písomnej procedúry.

 

img

 

0747 - Rumunský prezident Basescu veľmi neverí v rešpektovanie dohody o prímerí

umunský prezident Traian Basescu sa dnes po summite Severoatlantickej aliancie (NATO) v Newporte vyjadril, že je v otázke prímeria na východnej Ukrajine skeptický a v rešpektovanie dohody uzavretej v Minsku veľmi neverí.
      

Podľa vlastných slov nevidí pozitívny vývoj pre územnú celistvosť Ukrajiny, uviedla agentúra APA. Najvyšší rumunský predstaviteľ sa obáva, že po zmrazení konfliktu prímerím sa z juhu Ukrajiny" odčlenia viaceré "kúsky" a vytvoria podstatne väčšie Podnestersko. Na margo Rumunska ako krajiny s východnou hranicou aliancie Basescu konštatoval, že všetky ciele sa naplnili. V Rumunsku zriadia podľa jeho slov jednu z centrál velenia NATO, v súčasnosti sa na dvoch vojenských základniach aliancie (Deveselu a Mihail Kogalniceanu) zdržiava celkom 1400 príslušníkov ozbrojených síl USA, vrátane 600 vojakov elitnej jednotky námorníctva. Čiernomorský región platí v súlade so závermi summitu v Newporte týkajúcich sa euroatlantickej bezpečnosti za strategicky významný. V tomto kontexte USA navrhli zriadenie cvičného čiernomorského centra pre flotily. Rumunsko by navyše malo pripraviť rámcové podmienky pre dátovú bezpečnosť Ukrajiny.

 

img

 

07:15 - Rusko vyšle v blízkej budúcnosti na Ukrajinu dva humanitárne konvoje

Dva humanitárne konvoje zamieria v blízkej budúcnosti z Ruska na Ukrajinu. Prvý z nich by mal v spolupráci s Medzinárodným výborom Červeného kríža vyraziť na miesto určenia - mesto Doneck - už v sobotu, ďalší vypravia do postihnutých oblastí po železnici.
      

V Minsku o tom dnes podľa ukrajinských i ruských spravodajských serverov informovali niekdajší ukrajinský prezident Leonid Kučma a ruský veľvyslanec na Ukrajine Michail Zurabov. Podľa Kučmových slov by v pondelok mal byť vypracovaný plán humanitárnych koridorov, ktorými následne poputuje pomoc všetkým na ňu odkázaným občanom.

 

07:08 - Putin vyjadril sústrasť rodine novinára zabitého na východe Ukrajiny

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok zaslal smútočný telegram pozostalým fotoreportéra Andreja Stenina, ktorého zabili ukrajinské sily na východe Ukrajiny. Stenin pracoval pre štátnu tlačovú agentúru Rusko dnes (Rossija segodňa), zlučujúcu rozhlas Hlas Ruska a agentúru RIA Novosti, ktorá o tom informovala.
      

"Verili sme, že sa Andrej vráti k svojej rodine a priateľom, zastihla nás však smutná správa. Svoje povinnosti si plnil ako novinár i ako človek. Spravil všetko pre to, aby sa svet dozvedel pravdu o tragických udalostiach v Doneckej oblasti," napísal najvyšší ruský predstaviteľ v liste adresovanom Steninovej matke. Rozlúčka s uznávaným žurnalistom sa konala v piatok v moskovskom tlačovom centre agentúry, v ktorej pôsobil. Stenina pochovali na Trojekurovskom cintoríne v hlavnom meste. Sústrasť jeho rodine vyjadril i premiér Dmitrij Medvedev a ďalší vládni činitelia.
      

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) informoval, že útok, pri ktorom Stenin v auguste zahynul, vykonali ukrajinské sily. Na kolónu vozidiel s utečencami a niekoľkými východoukrajinskými bojovníkmi zaútočili Ukrajinci pri Donecku streľbou a vozidlá následne zapálili. Práca žurnalistov v oblastiach, kde zúri ozbrojený konflikt, je vždy nebezpečná, keďže prítomnosť novinárov nemusí byť po vôli jednej alebo druhej strane, prípadne ani jednej z nich, pripomína agentúra ITAR-TASS.

 

img

 

07:03 - Veľvyslanci sa dohodli na sankciách voči Rusku, schváliť ich majú v pondelok

Veľvyslanci členských krajín Európskej únie sa dnes dohodli na obsahu prísnejších sankcií voči Rusku za jeho účasť v konflikte na Ukrajine. Opatrenia by mali byť schválené v pondelok, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na diplomatické zdroje.
      

Sankcie majú obmedziť prístup ruských zbrojárskych a ropných firiem na európske finančné trhy, oklieštiť prístup Moskvy k službám európskych energetických spoločností a sprísniť vývoz tovarov dvojakého použitia z krajín EÚ do Ruska. Únia ďalej rozhodla o zmrazení účtov a zákaze vstupu do členských krajín EÚ pre približne 20 vysokopostavených Rusov a separatistov z východnej Ukrajiny. Agentúra Reuters informovala, že sankcie sa okrem iného dotknú spoločností patriacich najväčšiemu svetovému plynárenskému koncernu Gazprom - konkrétne Gazprombank a ropnej divízie Gazprom Nefť.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies