Situácia na Ukrajine: Majdan je opäť v plameňoch!

NETKY.SK • 7 August 2014, 13:58 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Majdan je opäť v plameňoch!

KYJEV - Boje na východe Ukrajiny neutíchajú. Západ uvalil na Rusko sankcie a Rusko sa rozhodlo odpovedať. Naďalej zomierajú nevinní. Situáciu neustále monitorujeme.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

19:22 - Tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Andrij Parubij odstúpil

Tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) Andrij Parubij ponúkol dnes svoju demisiu. Oznámil to na svojom facebookovom profile.
      

"Považujem za neprijateľné vyjadrovať sa k rezignácii počas vojny. Naďalej sa budem zaoberať záležitosťami poskytovania pomoci frontu, najmä dobrovoľníckym práporom," napísal Parubij, ktorý podľa agentúry ITAR-TASS zastával post šéfa SNBO od 27. februára 2014.
     

 Ukrajinský prezident Petro Porošenko demisiu prijal. Jeho hovorca na Twitteri napísal, že "Parubij zostane v prezidentskom tíme na akejkoľvek pozícii. Porošenko sa šéfovi Rady národnej bezpečnosti a obrany poďakoval za jeho prácu".

 

18:59 - Premiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky odstúpil z funkcie

Premiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Alexandr Borodaj odstúpil dnes z funkcie. Na tlačovej konferencii v Donecku uviedol, že tak urobil z vlastnej vôle.
      

Borodaj povedal, že na jeho miesto bol nominovaný Oleksandr Zacharčenko - líder charkovskej organizácie Oplot (Záštita).
      

"Odovzdávam svoj post tu narodenému mužovi," povedal v Moskve narodený Borodaj. Podľa agentúry ITAR-TASS dodal, že zostáva v DĽR a bude pokračovať vo svojej kariére ako poradca premiéra.
      

Najvyššia rada DĽR zvolila Borodaja za predsedu vlády 16. mája. K jeho vymenovaniu došlo po referende z 11. mája, v ktorom obyvatelia hlasovali za nezávislosť regiónu.

 

18:36 - Šéf NATO žiada stiahnutie ruských vojakov z ukrajinských hraníc

Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen dnes v Kyjeve vyzval Rusko, aby stiahlo z blízkosti hraníc s Ukrajinou svojich vojakov. Informovala o tom agentúra Reuters.
      

Severoatlantická aliancia v stredu uviedla, že Rusko rozmiestnilo pri hraniciach 20.000 vojakov a môže ich poslať na ukrajinské územie v mene "humanitárnej alebo mierovej misie".
      

Rasmussen taktiež konštatoval, že pád malajzijského lietadla na východe krajiny bol tragickým následkom ruskej "ľahkomyseľnej politiky" podporovania separatistov a snahy o destabilizáciu Ukrajiny.
     

 Podľa agentúry Ukrinform Rasmussen dalej vyhlásil, že aliancia sa rozhodla zvýšiť stupeň podpory a spolupráce s Ukrajinou. Kyjev však podľa neho potrebuje "komplexné reformy, najmä vo vojenskom sektore".

 

16:49 - Vláda prerušila prímerie na mieste leteckej katastrofy

Ukrajinská vláda vo štvrtok oznámila prerušenie prímeria so separatistickými povstalcami v oblasti, kde sa v júli zrútilo zostrelené malajzijské lietadlo a v ktorej medzinárodný tím pod vedením Holandska musel pozastaviť zbieranie pozostatkov obetí pre pokračujúce boje. Nemenovaný hovorca ukrajinského rezortu obrany vyhlásil, že Kyjev nevykonáva žiadne vojenské zásahy vo vzdialenosti 20 kilometrov od trosiek, podľa neskoršieho vyhlásenia vlády však "experti súhlasili s tým, že režim prímeria v oblasti pádu lietadla... nebude platiť až do druhej etapy vyšetrovania". Holandský premiér Mark Rutte, ktorého krajina pri tragédii prišla o 196 občanov, v stredu pozastavenie hľadania ľudských pozostatkov zdôvodnil príliš vysokými bezpečnostnými rizikami, pozostalým však prisľúbil, že misia bude pokračovať, keď bude situácia "stabilnejšia".

 

16:17 - Vláda v piatok zverejní sankcie voči Rusku

Ukrajinská vláda v piatok zverejní sériu sektorových a personálnych sankcií voči Rusku. Informovala o tom dnes agentúra Ukrinform s odvolaním sa na ukrajinského ministra spravodlivosti Pavla Petrenka.
     

"Vláda zajtra oznámi sektorové a personálne sankcie voči tým, ktorí podporujú terorizmus a ilegálnu okupáciu Krymu Ruskom. Naše opatrenia budú adekvátne a symetrické," povedal Petrenko.
      

Podľa agentúry ITAR-TASS pôsobia na Ukrajine ruské spoločnosti najmä v bankovom, finančnom, telekomunikačnom, palivovo-energetickom a reštauračnom sektore. Dcérske spoločnosti tam majú Lukoil, Rosnefť a Tatneft, ako aj osem ruských bánk vrátane Sberbank a VTB.

 

14:47 - Ostreľovanie nemocnice v Donecku má jednu obeť

Najmenej jedna osoba prišla vo štvrtok o život, keď ukrajinská mínometná streľba zasiahla nemocnicu v meste Doneck na východe krajiny. Zranenia utrpelo päť ďalších osôb. Strela dopadla na zubné oddelenie, kde zničila väčšinu zariadenia. Hovorca doneckej mestskej rady Maksim Rovenský potvrdil, že o život prišiel jeden pacient. Jedna z najväčších nemocníc v Donecku sa nachádza asi štyri kilometre od centra mesta. Ukrajinské sily, ktoré sa snažia vytlačiť proruských povstalcov z Donecka, ostreľovali mesto aj v noci zo stredy na štvrtok. Podľa Rovenského prišli o život tri osoby a päť utrpelo zranenia. Zničených údajne bolo niekoľko obytných budov.

 

13:34 - Na Majdane došlo k zrážkam po pokuse odstrániť barikády a stany

Na kyjevskom Námestí nezávislosti, známom ako Majdan, došlo dnes znova k potýčkam po tom, ako sa mestskí pracovníci pokúsili odpratať z námestia barikády a stany. Obyvatelia tamojšieho stanového tábora na protest podpálili kopy pneumatík. Nad centrom mesta sa vytvoril oblak dymu.
      

Na námestie sa presunuli ozbrojení príslušníci poriadkovej polície, keď protestujúci - niektorí v uniformách a s maskami a palicami - hádzali fľaše a dlažobné kocky na mestských zamestnancov. Tí sa napokon z námestia spolu s policajtmi stiahli, uviedla agentúra Reuters. Podľa úradov viacerí mestskí zamestnanci utrpeli zranenia, doplnila agentúra DPA.
      

Na Majdane prebiehali masové protivládne protesty, ktoré viedli vo februári k zosadeniu prezidenta Viktora Janukovyča. Nová proeurópska vláda vníma pretrvávajúci protest na námestí ako zbytočný, stovky tamojších demonštrantov však naďalej žiadajú predčasné voľby a spustenie reforiem.

 

img

 

13:00 - Vláda ruší prímerie v oblasti pádu malajzijského lietadla

Ukrajinská vláda dnes oznámila, že ruší prímerie so separatistami v okolí miesta nehody malajzijského lietadla po tom, čo bola v stredu pozastavená medzinárodná pátracia akcia. Informovala o tom agentúra Reuters.

      

Holandsko, ktoré po páde osobného lietadla letu MH17 na východe Ukrajiny prišlo o 196 svojich občanov, v stredu oznámilo, že pozastavuje pátraciu akciu v dôsledku pretrvávajúcich bojov v oblasti.
      

Holandský premiér Mark Rutte novinárom v Haagu povedal, že riziko, ktoré hrozí 70-člennému tímu zloženému z austrálskych, holandských a malajzijských expertov je príliš veľké na to, aby mohli pokračovať v svojej práci.    
      

Ukrajinský rezort obrany dnes uviedol, že ukrajinské sily nepodnikajú vojenské akcie v okruhu 20 kilometrov od miesta havárie. V neskoršom vyhlásení ukrajinskej vlády sa už uvádza: "Experti sa zhodujú, že režim prímeria v oblasti pádu lietadla... nebude v platnosti do ďalšej etapy vyšetrovania".
      

Pri páde lietadla malajzijských aerolínií zo 17. júla prišlo o život všetkých 298 ľudí na palube. Ukrajinské jednotky a separatisti sa navzájom obviňujú z jeho zostrelenia.

 

12:00 - Symbol ukrajinskej revolúcie Majdan je opäť v plameňoch

Ukrajinské Námestie slobody inak nazvývné Majdan je opäť miestom stretov medzi ukrajinskými občanmi a políciou.

 

 

 

 

Nespokojní Ukrajinci zapálili barikády a po špeciálnych jednotkách Kyjev-1 hádžu všetko, čo im príde pod ruky. Príčinou konfliktu bolo to, že zamestnanci samosprávy začali odpratávať barikády.

 

 

 

10:43 - Pri ostreľovaní v Donecku zahynuli traja ľudia

Traja ľudia zahynuli a piati ďalší utrpeli zranenia v noci na dnes pri ostreľovaní vo východoukrajinskom meste Doneck v čase, keď ukrajinská armáda zostrila svoje zovretie tejto bašty proruských separatistov. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na doneckú mestskú radu. Rada vo vyhlásení na svojej webovej stránke uviedla, že poškodených je viacero obytných budov približne sedem kilometrov od centrálneho námestia. Podľa rady boli budovy zasiahnuté ostreľovaním. Vo vyhlásení nie je zmienka o ďalších náletoch, ktoré boli z Donecka hlásené v stredu. V čase, keď sa povstalci snažia zatlačiť späť ozbrojené sily Kyjeva, vzrástli aj obavy z možnej ruskej intervencie. Západní vodcovia obvinili Rusko zo zhromažďovania vojakov na hraniciach s Ukrajinou, hoci Moskva hromadenie armády poprela.

 

 

10:30 - Americký krížnik USS Vella Gulf opäť vstúpil do vôd Čierneho mora

Americký raketový krížnik USS Vella Gulf vstúpil dnes do vôd Čierneho mora za účelom "zaistenia bezpečnosti a stability v regióne." Vyjadrenie velenia VI. americkej flotily priniesla tlačová agentúra Agerpress. "Úlohou krížnika je zlepšenie operačnej spolupráce na dosiahnutie spoločných cieľov a preukázanie odhodlania posilniť kolektívnu bezpečnosť spojencov a partnerov NATO v tomto regióne," uvádza sa v tlačovom komuniké amerického námorníctva. Americký krížnik v poslednej dobe už bol niekoľkokrát v Čiernom mori. Naposledy vstúpil do vôd Čierneho mora 7. júla.

 

09:05 - Obama: Väčšia americká vojenská pomoc Ukrajine nie je zatiaľ potrebná

Americký prezident Barack Obama v stredu uviedol, že Ukrajina nepotrebuje ďalšiu vojenskú pomoc na boj proti vzbúrencom na východe krajiny. Ruská invázia by však podľa neho vyvolala "iné otázky", informovala agentúra Reuters. Obamove vyjadrenia prišli po tom, ako Severoatlantická aliancia oznámila, že Rusko zhromaždilo na hranici s Ukrajinou približne 20.000 vojakov. NATO sa obáva, že Moskva by ich mohla vyslať na ukrajinské územie pod zámienkou humanitárnej alebo mierovej misie. Šéf Bieleho domu dostal na tlačovej konferencii v závere summitu USA-Afrika vo Washingtone otázku, že Spojené štáty môžu prehodnotiť dodávku zbraní Ukrajine. "Ruská armáda je oveľa väčšia než ukrajinská armáda. Takže otázkou nie je to, či má ukrajinská armáda nejaké ďalšie zbrane," povedal Obama s tým, že separatisti sa dosiaľ nedokázali vojenskou silou vyrovnať ukrajinskej armáde, aj keď spôsobili množstvo násilia.

 

08:28 - Ukrajinský premiér Jaceňuk predstavil daňovú reformu

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk v stredu predstavil plán zvýšenia sadzieb dane z príjmov. Daňové zmeny zahŕňajú aj novú daňovú triedu pre osoby s vyšším príjmom. Do novej daňovej triedy budú patriť osoby, ktorých príjem presahuje 1 700 USD mesačne. Viac sa dočítate TU!

 

07:17 - Merkelová a Putin telefonicky diskutovali o ukrajinskej kríze
Ruský prezident Vladimir Putin a nemecká kancelárka Angela Merkelová telefonicky diskutovali v noci na dnes o ukrajinskej kríze. Podľa agentúry Reuters o tom informoval Kremeľ. Predmetom ich rokovania bola aj pozorovateľská misia Organizácie pre Bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) na rusko-ukrajinskej hranici, pôsobenie ktorej Putin i Merkelová ocenili. Nemecká kancelárka, ktorá je v súčasnosti na dovolenke, podľa oficiálneho vyhlásenia Berlína opätovne vyzvala Putina, aby "nasadil svoj vplyv nad proruskými separatistami v záujme dosiahnutia dvojstranného prímeria" a v záujme stabilizácie situácie na Ukrajine. Putin v telefonickom rozhovore, ktorý iniciovala nemecká strana, podľa Kremľa opäť zdôraznil zhoršujúcu sa humanitárnu situáciu obyvateľstva na východe Ukrajiny.

 

img

 

06:20 - Na návštevu príde šéf NATO

Generálny tajomník NATO Anders Rasmussen vo štvrtok príde do ukrajinskej metropoly Kyjev. Podľa stredajších informácií ukrajinského rezortu diplomacie sa tak stane na pozvanie prezidenta Petra Porošenka. Rasmussen sa v Kyjeve stretne aj s predsedom parlamentu a premiérom Arsenijom Jaceňukom. Hlavnom agendou bude podľa vlády príprava stretnutia predstaviteľov NATO a Ukrajiny. Cieľom prítomnosti dánskeho expremiéra je podľa Kyjeva vyslanie signálu, že na porušovanie medzinárodného práva v modernom systéme civilizovaných vzťahom medzi krajinami nie je miesto. Ukrajinci vidia dôležitosť jeho príchodu najmä v preukázaní politickej podpory krajine.

 

img

 

05:51 - Ruská ekonomika sa v dôsledku sankcií zastavila, tvrdí Barack Obama

Ruská ekonomika sa v dôsledku sankcií uvalených na Moskvu zo strany Spojených štátov a Európskej únie "zastavila". Uviedol to v stredu americký prezident Barack Obama, ktorého dnes citovala agentúra Reuters. Viac sa dočítate TU!

 

Zničené armádne vozidlá na východe Ukrajiny

 

 

00:27 - Rusko zakáže dovoz všetkých potravín z USA, ako aj ovocia a zeleniny z EÚ
Ruské úrady zodpovedné za hygienickú neškodnosť potravín v stredu oznámili, že zakážu dovoz všetkých druhov poľnohospodárskych výrobkov z USA, ako aj všetkých druhov ovocia a zeleniny z Európskej únie do krajiny. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na štátnu agentúru RIA Novosti. Viac sa dočítate TU!

 

20:18 - Pátraciu operáciu kvôli obnoveniu bojov prerušili

Holandský premiér Mark Rutte dnes oznámil, že pátranie po pozostatkoch obetí pádu malajzijského lietadla na Ukrajine bolo dočasne zastavené. Podľa neho je situácia v oblasti príliš nebezpečná, keďže sa tam obnovili boje medzi ukrajinskou armádou a separatistami. Viac sa dočítate TU!

 

20:05 - Nemecko žiada od Ruska stiahnutie vojakov z ukrajinských hraníc

Nemecko vyzvalo dnes Rusko, aby stiahlo svoje jednotky z hraníc s Ukrajinou. Informovala o tom agentúra Ukrinform s odvolaním sa na hovorkyňu nemeckej vlády. "Vyzývame Rusko, aby prispelo k deeskalácii a stiahlo svoje dodatočné jednotky z hraníc," uviedla hovorkyňa Christiane Wirtzová. Zdôraznila potrebu pokračovania v "politickom dialógu" s cieľom nájsť riešenie krízy na východe Ukrajiny, najmä v rámci medzinárodnej kontaktnej skupiny tvorenej zástupcami Ukrajiny, Ruska a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Hovorkyňa nemeckej vlády na margo ruského návrhu vyslať na východ Ukrajiny medzinárodnú humanitárnu misiu OSN konštatovala, že pre to "v súčasnosti neexistujú žiadne právne dôvody".

 

Zničené mesto Krasnij Liman

 

 

20:00 - Kanada rozšírila sankcie proti Rusku

Kanada dnes rozšírila svoj zoznam sankcií proti ruským jednotlivcom a spoločnostiam. Podľa agentúry Reuters ide o 19 osôb a 22 spoločností vrátane bánk. Medzi sankcionovanými sú aj druhá najväčšia ruská banka VTB, Moskovská banka a Ruská poľnohospodárska banka (Rosseľchozbank). Spojené štáty uvalili na tieto tri banky sankcie minulý týždeň v stredu, aby tak potrestali Moskvu za jej podporu separatistov na Ukrajine. Kanada uvalila sankcie aj na Ruskú národnú komerčnú banku, ktorej majetok minulý týždeň zmrazila Európska únia. Ottawa, ktorá viní z napätia na Ukrajine ruského prezidenta Vladimira Putina, tento rok zaviedla už niekoľko kôl sankcií voči Moskve. "Tieto sankcie, uvalené v úzkej spolupráci s partnermi zo Spojených štátov a Európy, ešte viac zvýšia tlak na ľudí zodpovedných za krízu na Ukrajine," konštatoval vo vyhlásení kanadský premiér Stephen Harper. Dodal, že ak "bude pokračovať vojenská agresia Putinovho režimu", jeho krajina je pripravená na ďalšie opatrenia.

 

17:57 - Militanti zajali troch pracovníkov Červeného kríža, tvrdí Kyjev

Militanti na východe Ukrajiny zajali troch pracovníkov Červeného kríža, informoval dnes hovorca ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Andrij Lysenko. Ako dôkaz predložil záznam odpočutého rozhovoru medzi proruskými militantmi, z ktorých jeden hovoril o zajatí vodiča, tlmočníka a ďalšieho pracovníka Červeného kríža. Z telefonického rozhovoru vyplynulo, že trojicu zadržiavajú v suteréne bližšie nešpecifikovanej budovy, informovala agentúra Interfax-Ukrajina.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona