Situácia na Ukrajine: Miesto, kde sú pozorovatelia OBSE, stále nie je známe

NETKY.SK • 1 Jún 2014, 13:00 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Miesto, kde sú pozorovatelia OBSE, stále nie je známe

KYJEV - Predstavitelia samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) tvrdia, že nemajú informácie o mieste, kde sa nachádzajú štyria pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). V rozhovore pre agentúru ITAR-TASS to dnes uviedol spolupredseda vlády DĽR Denis Pušilin.

slovakia

left justify in out

14:18 - Podľa Le Penovej vinu za vývoj na Ukrajine nesie EÚ

Líderka francúzskeho Národného frontu Marine Le Penová vyhlásila, že za udalosti na Ukrajine nesie zodpovednosť EÚ. Uviedla to v rozhovore pre nemecký magazín Der Spiegel.
      

Vyslovila sa v ňom aj za federalizáciu Ukrajiny a dodala, že EÚ "priliala olej do ohňa, keď ponúkla ekonomické partnerstvo krajine, kde polovica obyvateľstva vzhliada k východu". 
      

Vyhlásila, že zobrazovanie Ruska v negatívnom svetle sa teraz deje na objednávku USA. Podľa jej názoru štáty Starého sveta by mali mať vlastný názor, a nie dívať sa na všetko očami USA. "Američania sa snažia rozšíriť svoju sféru vplyvu, a to najmä v Európe. Ide im o ich vlastné záujmy, nie o naše," upozornila Le Penová.
      

V interview sa s obdivom vyjadrila k politike ruského prezidenta Vladimira Putina a vyzdvihla, že nedovoľuje iným štátom, aby mu vnucovali svoje rozhodnutia a stará sa v prvom rade o záujmy ruského štátu a jeho občanov. Dodala, že Putina obdivuje o niečo viac ako nemeckú spolkovú kancelárku Angelu Merkelovú - v jej prípade však ocenila, že robí politiku dobrú pre Nemecko, aj keď iným tým ubližuje.
      

Strana Marine Le Penovej sa minulý víkend vo Francúzsku stala jasným víťazom volieb do Európskeho parlamentu so ziskom 24,9 percenta hlasov, pričom ešte pred piatimi rokmi činil jej zisk 6,3 percenta hlasov. Pre populistickú stranu to znamená vôbec prvý volebný triumf na celoštátnej úrovni.

 

img

 

12:02 - Miesto, kde sú pozorovatelia OBSE, stále nie je známe

Spojenie so štyrmi členmi misie OBSE sa prerušilo večer 26. mája, keď sa presúvali z Luhanska do Donecka. Pozorovatelia sú občanmi Dánska, Estónska, Turecka a Švédska.
      

Pušilin spresnil, že vedenie DĽR preverovalo informáciu médií o mieste, kde by sa štvorčlenný monitorovací tím mohol nachádzať. "My ich nemáme," zdôraznil.
      

S rovnakým vyhlásením prišiel dnes aj samozvaný primátor mesta Slovjansk Viačeslav Ponomariov. Uviedol, že jediné, čo môže tvrdiť s istotou, je fakt, že v Slovjansku pozorovatelia OBSE nie sú. 
      

Ponomariov dnes súčasne uviedol, že má informáciu o oslobodení skupiny 11 pozorovateľov OBSE, s ktorými sa prerušilo spojenie 28. mája.
      

Podľa agentúry ITAR-TASS sa rokovania o prepustení štvorice pozorovateľov OBSE naťahujú. Uviedol to stály predstaviteľ Ruska vo viedenskom sídle OBSE Andrej Kelin, podľa ktorého sú však pozorovatelia v kontakte s OBSE prostredníctvom Skype, ako aj s pozorovateľmi z Ruska.
      

Zadržanie štvorčlenného tímu OBSE potvrdila vo štvrtok aj Ponomariovova hovorkyňa Stella Choroševová, ktorá spresnila, že pozorovatelia sú v rukách proruskej domobrany. Ako príčinu zadržania uviedla, že diplomati ignorovali odporúčanie nenavštevovať vojenské objekty, takže "domobrana bola nútená zadržať ich".

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona