Situácia na Ukrajine:Ukrajinské jednotky zostrelili nad Luhanskou oblasťou bezpilotné lietadlo

NETKY.SK • 29 Jún 2014, 12:00 • 2 min
Situácia na Ukrajine:Ukrajinské jednotky zostrelili nad Luhanskou oblasťou bezpilotné lietadlo

KYJEV - Ukrajinskí výsadkári dnes nad ukrajinským územím zostrelili bezpilotné lietadlo, ktoré preletelo hranice smerom z Ruska.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

17:34 - Ukrajinské jednotky zostrelili nad Luhanskou oblasťou bezpilotné lietadlo

Dron je sivej farby a bez rozlišovacích znakov, informovala agentúra UNIAN. Ruská strana túto správu zatiaľ nekomentovala. 
      

Podľa UNIAN-u odvolávajúceho sa na Dmytra Tymčuka z ukrajinského Centra politických a vojenských štúdií, prístroj nad Luhanskou oblasťou na východe Ukrajiny zrejme zhromažďoval informácie určené pre vojenskú rozviedku. Zostrelili ho príslušníci protileteckej obrany z výsadkárskej brigády ukrajinskej armády, ktorá kryje hranicu s Ruskom. 
      

Ukrajinské tlačové agentúry dnes informovali aj o sústreďovaní ruských vojakov a vojenskej techniky na ruskej strane hraníc s Ukrajinou a v blízkosti administratívnej hranice s Krymom, ktorý sa na jar stal subjektom Ruskej federácie. 
      

Agentúra Ukrinform spresnila, že na administratívnej hranici s Krymom a v oblasti Chersonu Rusko rozmiestnilo reaktívne raketové systémy Grad a protilietadlové komplexy S-300.
      

Napriek predĺženému prímeriu na východe Ukrajiny dochádza aj naďalej k ozbrojeným konfliktom medzi proruskými silami a vládnymi jednotkami, ktoré si za posledných 24 hodín vyžiadali životy piatich ukrajinských vojakov a najmenej 17 zranených. Podľa najnovších správ sa terčom intenzívneho ostreľovania stali dnes popoludní pozície vládnych síl v Slovjansku, pričom došlo k ďalším obetiam na životoch. 
      

Od začiatku tzv. protiteroristickej operácie (ATO) vládnych síl v polovici apríla v bojoch s proruskými ozbrojencami prišlo o život 145 vládnych vojakov a 312 ich utrpelo zranenia, informovala dnes v Kyjeve ukrajinská Rada národnej bezpečnosti a obrany.

 

15:50 - Na ruskej strane hraníc s Ukrajinou sa opäť zhromažďujú ruskí vojaci a technika

Ukrajinské tlačové agentúry dnes informovali o sústreďovaní ruských vojakov a vojenskej techniky na ruskej strane hraníc s Ukrajinou a v blízkosti administratívnej hranice s Krymom, ktorý sa na jar stal subjektom Ruskej federácie. 
      

Agentúra Ukrinform spresnila, že na administratívnej hranici s Krymom a v oblasti Chersonu Rusko rozmiestnilo reaktívne raketové systémy Grad a protilietadlové komplexy S-300.
      

Aj napriek predĺženému prímeriu na východe Ukrajiny dochádza aj naďalej k ozbrojeným konfliktom medzi proruskými silami a vládnymi jednotkami, ktoré si za posledných 24 hodín vyžiadali životy piatich ukrajinských vojakov a najmenej 17 zranených. 
      

Od začiatku tzv. protiteroristickej operácie (ATO) vládnych síl v polovici apríla v bojoch s proruskými ozbrojencami prišlo o život 145 vládnych vojakov a 312 ich utrpelo zranenia, informovala dnes v Kyjeve ukrajinská Rada národnej bezpečnosti a obrany. 
      

Až do pondelka večera na východe Ukrajiny platí prímerie, ktoré prezident Petro Porošenko v piatok predĺžil o ďalších 72 hodín. Pokračovať v ATO dnes na kyjevskom Námestí nezávislosti - tzv. Majdane - žiadali tisíce ľudí, ktorí od vlády žiadali rozhodnejší zásah voči proruským separatistom. 
      

Pred budovou prezidentskej kancelárie v Kyjeve sa dnes niekoľko stoviek ľudí domáhalo obnovenia ATO; žiadali, aby Porošenko vyhlásil vojnový stav, zabezpečil vládnym silám potrebnú výzbroj a žiadal od EÚ a USA uvaliť na Rusko tretiu vlnu sankcií.

 

15:28 - Proruskí ozbrojenci obsadili továreň na umelé hnojivá, chcú vyrábať granáty

Proruskí ozbrojenci sa dnes v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny zmocnili továrne na umelé hnojivá, kde sa nachádzajú chemikálie vhodné na výrobu ručných granátov. V Kyjeve o tom dnes informoval hovorca ukrajinskej Národnej rady bezpečnosti a obrany Andrij Lysenko.
      

Obsadenie továrne potvrdil aj predstaviteľ proruských ozbrojencov.  "Je to strategický podnik. Kedysi tam v rámci výrobného programu vyrábali granáty a obnoviť ho nebude ťažké. Preto sme sa ho zmocnili," vysvetlil.
      

Ručné granáty by sa mali začať vyrábať už čoskoro. "Junta vyrába tanky v Charkove. Tak prečo by sme my nemohli vyrábať granáty, aby sme im mohli odolávať," uviedol podľa RIA Novosti nemenovaný predstaviteľ proruských síl.

 

13:53 - Tajná služba zadržala veliteľa povstalcov zvaného Čech

Ukrajinská tajná služba SBU zadržala v Chersonskej oblasti na východe Ukrajiny jedného z povstaleckých veliteľov prezývaného Čech. Ide však údajne o ukrajinského občana a prečo má prezývku Čech, nie je známe. Informoval o tom server iDNES.cz, ktorý sa odvoláva na ukrajinský web Korrespondent.net. Muž podľa neho velil 25-člennému oddielu, ktorý zabezpečoval pašovanie zbraní, bojovej techniky aj osôb cez hranice medzi Ruskom a Ukrajinou a zúčastňoval sa bojoch proti ukrajinskej armáde. "SBU zatkla lídra nelegálnej ozbrojenej skupiny prezývaného Čech," napísal Korrespondent.net bez uvedenia totožnosti zadržaného. Muž chcel údajne utiecť z Donecka na Krym, ktorý je už teraz súčasťou Ruskej federácie.

 

"Prijímal rozkazy priamo od Igora Bezlera. Viedol skupinu 25 ozbrojencov, ktorá zabezpečovala dopravu vojenského vybavenia - protileteckých diel a tankov - ako aj sabotérov z ruského územia do Slovjanska a Horlivky,“ uviedla SBU. Igor Bezler je generálporučík ruskej výzvednej služby GRU vo výslužbe a je jedným z vodcom separatistov. Zadržaného už obvinili z terorizmu. 

Ukrajinské médiá minulý týždeň informovali o českom dobrovoľníkovi Ivovi Stejskalovi z Brna, ktorý prišiel na východ Ukrajiny bojovať po boku povstalcov. Podľa vlastných slov chce prispieť k zastaveniu "genocídy rusko-ukrajinského národa".

 

13:43 -  Majdan vyzýva na obnovenie protiteroristickej operácie v Donbase

Životy piatich ukrajinských vojakov a najmenej 17 zranených si za posledných 24 hodín vyžiadali ozbrojené potýčky na východe Ukrajiny, kde až do pondelka večera oficiálne platí prímerie, ktoré prezident Petro Porošenko v piatok predĺžil o ďalších 72 hodín. Padlí a zranení vojaci sa stali terčom ostreľovania zo strany proruských separatistov v Slovjansku a v blízkosti dediny Nižna Olchova v Luhanskej oblasti.
      

Agentúra UNIAN dnes informovala, že protivládne sily obsadili za posledných 24 hodín obsadili v Donecku a Luhansku tri administratívne budovy, z ktorých dve patria ministerstvu vnútra. Obnovenia vládnej protiteroristickej operácie (ATO) v Doneckej a Luhanskej oblasti sa dnes pred budovou prezidentskej kancelárie v Kyjeve domáhalo niekoľko stoviek ľudí, ktorí reagovali na výzvu velenia domobraneckého pluku Donbas. Účastníci zhromaždenia žiadali, aby Porošenko vyhlásil vojnový stav, zabezpečil vládnym silám potrebnú výzbroj a žiadal od EÚ a USA uvaliť na Rusko tretiu vlnu sankcií.
      

V Luhansku sa dnes konal míting na podporu mieru, na ktorom predseda parlamentu tzv. Novoruska Oleg Carjov a líder Luhanskej ľudovej republiky Valerij Bolotov zopakovali, že podmienkou pre rokovania s kyjevskou vládou je stiahnutie vládnych ozbrojencov z územia samozvanej republiky. Okrem toho žiadajú aj vyplatenie kompenzácií rodinám všetkých padlých, amnestiu a rekonštrukciu všetkých bojmi zničených budov. Domáhali sa aj prepustenie všetkých zajatcov.
      

Agentúra UNIAN uviedla, že na kyjevskom Námestí nezávislosti sa dnes za účasti niekoľkých tisícov ľudí koná zhromaždenie, ktorého hlavnou témou je diskusia o asociačnej zmluvy medzi Ukrajinou a EÚ. Prezident Porošenko dokumentu podpísal v piatok v Bruseli. Viacerí rečníci sa vyslovili za obnovenie ATO a vyhlásili, že v Donbase je vojna, preto treba prejsť k aktívnejším krokom. "Ak vy v sebe nenájdete silu na takéto kroky, urobíme to my sami," uviedol na adresu Porošenka a velenia ATO jeden z rečníkov.
      

Ďalší vystupujúci varoval obyvateľstvo Ukrajiny pred negatívnymi dôsledkami, ak sa krajina "vzdá Donbasu", lebo "nasledovať môže Dnepropetrovsk, Kyjev" "Nesmieme sa vzdať ani piade zeme," apeloval. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona