Situácia na Ukrajine: Donecká republika požiadala Rusko o uznanie nezávislosti!

NETKY.SK • 22 Máj 2014, 15:00 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Donecká republika požiadala Rusko o uznanie nezávislosti!

KYJEV - Životy najmenej ôsmich vojakov ukrajinských vládnych síl a 18 zranených si v noci nadnes vyžiadali boje s proruskými separatistami na východe Ukrajiny. Informovali o tom dnes nemenované bezpečnostné zdroje.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

18:40 - Nemecko vyzýva na uznanie prezidentských volieb

Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier vo štvrtok označil za dôležité všestranné uznanie výsledkov nedeľňajších prezidentských volieb na Ukrajine a vyjadril presvedčenie, že Rusko sa v tejto veci nechce medzinárodne izolovať. Všetky zainteresované strany by tiež podľa neho mali mať záujem na tom, aby boli voľby čo najspravodlivejšie, hoci priznáva, že hlasovanie "v niektorých mestách nemusí byť možné". Minister zároveň vyjadril nádej, že po "určitom spomalení" v oblastiach zmietaných separatistickými nepokojmi nedôjde k ďalšiemu stupňovaniu konfliktu. Ozbrojené strety na východe Ukrajiny však pokračujú, pričom vo štvrtok zahynulo 13 ukrajinských vojakov a ďalších 30 utrpelo zranenia. Západ už dávnejšie pohrozil rozšírením sankcií voči Rusku, ak by sa nedeľňajšie voľby pokúsilo narušiť.

 

17:34 - Vo voľbách primátora Kyjeva šliape Kličkovi na päty mýtický Darth Vader

Fiktívna postava zloducha Dartha Vadera z filmových Hviezdnych vojen šliape podľa predvolebných prieskumov na päty favoritovi na kreslo primátora Kyjeva, bývalému boxerovi Vitalijovi Kličkovi. Analytici považujú za možné, že by táto mýtická postava mohla dokonca vyhrať nedeľňajšie voľby, ktoré sa uskutočnia súbežne s prezidentskými voľbami, uviedla dnes agentúra DPA.
     

Plagáty kandidáta na primátora "Dartha Vadera" - známeho ako "kandidáta s ľudskou tvárou" - zaplavili Kyjevy sľubujúc "slaninu všetkým Kyjevčanom".
     

 Pod čiernou prilbou Dartha Vadera sa skrýva člen ukrajinskej Internetovej strany (IUP) podnikateľa Dmitrija Golubova z čiernomorskej Odesy. Hoci bola jeho kandidatúra očividne mienená ako žart, miestna volebná komisia ju potvrdila s tým, že "Darth Vader" odovzdal včas všetky požadované dokumenty. Podľa všetkého tak urobil po tom, ako odmietli jeho kandidatúru v prezidentských voľbách.

      

V reklamách sa Vader objavuje s bojovníkmi Hviezdnych vojen ako lokálpatriot, upratujúc pamätníky a chodníky. Ironicky tiež oznámil, že plánuje rozšíriť všadeprítomnú korupciu. Ďalším postavám z Hviezdnych vojen už Vader pridelil "rezorty": Chewbacca bude mať na starosti správu domov a životné prostredie, Yoda financie a Vaderov syn bude jeho zástupcom, informuje DPA.
      

Kličko sa v predvolebnej kampani ocitol v tieni Dartha Vadera. Po tom, ako stiahol svoju kandidatúru v prezidentských voľbách a podporil v nich podnikateľa Petra Porošenka, sa tretí raz usiluje o funkciu primátora Kyjeva. V rokoch 2006 a 2008 v primátorských voľbách neuspel.
     

Vo svojej predvolebnej kampani sľubuje vytvoriť pracovné miesta a bojovať s korupciou.  Post primátora Kyjeva je od zmeny legislatívy v roku 2010 prevažne reprezentatívny. Významné rozhodnutia prijíma predseda Kyjevskej mestskej štátnej správy, ktorého do funkcie navrhuje prezident, dodala DPA. Kličkov úspech v najbližšom roku a pol do najbližších riadnych volieb v Kyjeve závisí preto predovšetkým od výsledkov jeho spojenca Porošenka v prezidentských voľbách. Darth Vader však má v ohni ešte jedno želiezko: Kandiduje aj v Odese.

 

img

 

 

17:27 - Donecká republika požiadala Rusko o uznanie nezávislosti

Samozvaná Donecká ľudová republika požiadala vo štvrtok Rusko o uznanie jej nezávislosti. Žiadosť jednohlasne podporili všetci poslanci tamojšieho parlamentu počas mimoriadneho zasadnutia. Ruské tlačové agentúry citujú predsedu doneckej Najvyššej rady Denisa Pušilina, podľa ktorého žiadosť už zaslali ruskému prezidentovi, hornej a dolnej komore parlamentu a ministerstvu zahraničia.

 

Donecká a Luhanská oblasť jednostranne vyhlásili nezávislosť od Ukrajiny potom, čo tento krok 11. mája v referendách podporili tamojší obyvatelia. Oba regióny už vtedy požiadali Moskvu o uznanie nezávislosti, Rusko však len stručne vyhlásilo, že výsledky oboch referend rešpektuje. Obe samozvané republiky tiež údajne požiadali o pričlenenie k Ruskej federácii,  Moskva sa ale k tomu zatiaľ nevyjadrila.  

 

Novú žiadosť doneckí poslanci poslali len tri dni pred prezidentskými voľbami na Ukrajine. Oba regióny plánujú hlasovanie bojkotovať, keďže Ukrajinu už pokladajú za cudzí štát.

 

16:26 - Generál Breedlove: Ruská sila na hranici Ukrajiny je stále veľmi veľká a hrozivá

Vrchný veliteľ síl Severoatlantickej aliancie v Európe (SACEUR), generál amerického letectva Philip Breedlove dnes na tlačovej konferencii v Bruseli povedal, že ruská vojenská sila pri ukrajinskej hranici zostáva napriek istému pohybu ruských vojsk veľmi veľká a hrozivá.
      

"Videli sme tam nejaký pohyb. Ale je priskoro na to, aby sme vedeli, kam sa presúvajú alebo koľkí z nich sa presúvajú. To, čo vieme, je, že sila, ktorá zostáva na hranici, je veľmi veľká a veľmi schopná a zostáva vo veľmi nátlakovej pozícii," citovala Breedlova agentúra Reuters.
      

Podobne sa dnes vyjadril aj generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen. Uviedol, že je možné pozorovať obmedzené aktivity ruských vojenských útvarov pri hraniciach s Ukrajinou, čo môže naznačovať ich odchod z doterajších pozícií.
      

NATO, ktoré odhadlo, že pri východných hraniciach Ukrajiny Rusko sústredilo približne 40.000 vojakov, v uplynulých dňoch opakovane deklarovalo, že v pohraničí nebadať žiaden náznak odsunu ruských vojsk.

 

img

 

16:09 - Incident pri Volnovache poukazuje na nekompetentnosť veliteľa

Životy 13 vojakov ukrajinských vládnych síl si v noci nadnes vyžiadal útok proruských separatistov na ich pozíciu v blízkosti mesta Volnovacha, vzdialeného asi 20 kilometrov južne od mesta Doneck, ktoré je momentálne v rukách separatistov. Informovala o tom hovorkyňa dočasného ukrajinského prezidenta Oleksandra Turčynova.
     

 Ukrajinské ministerstvo obrany dnes dopoludnia incident potvrdilo s tým, že došlo k obetiam na životoch a zraneniam, ale neuviedlo presné počty. V závislosti od zdroja sa počty obetí pohybovali od štyroch do 30. Hospitalizovaných je 31 osôb so strelnými zraneniami.
      

Pre podozrenie zo spáchania teroristického činu, ktorý viedol k smrti ľudí, ako aj pre podozrenie z nedbanlivosti veliteľov sa prípadom začala zaoberať prokuratúra.
      

Podľa očitých svedkov miestni obyvatelia vládnym vojakom nedovolili, aby sa na noc utáborili v dedine. Veliteľ nariadil utáboriť sa mimo dediny, kde však na skupinu asi 30 vojakov s technikou nadránom zaútočili posádky dvoch terénnych áut a dvoch dodávok.
      

Vojenskí experti vyjadrujú údiv nad protirečivými informáciami, ktoré dnes o incidente prichádzajú z rôznych zdrojov, vrátane vládnych.

 

15:18 - Ischinger je spokojný s priebehom okrúhlych stolov o riešení krízy

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vyjadrila dnes spokojnosť s priebehom tzv. okrúhlych stolov národnej jednoty o riešení krízy na Ukrajine. Podľa nemeckého diplomata Wolfganga Ischingera, ktorý je ich moderátorom, je každé kolo rokovaní vždy o niečo lepšie ako predchádzajúce.
      

Na tlačovej konferencii v Kyjeve dnes Ischinger vyhlásil, že po troch kolách rokovaní, ktoré sa uskutočnili v Kyjeve, Charkove a Mykolajive, vidí "stúpajúcu krivku", pokiaľ ide o priebeh a obsah rokovaní.
     

Ischinger vyjadril presvedčenie, že kyjevská vláda bude v rokovaniach za okrúhlym stolom pokračovať aj po nedeľňajších prezidentských voľbách.
      

Nemecký diplomat súčasne vyzval na "čestný prístup" a apeloval, aby sa neobjavovali obvinenia na adresu ukrajinskej vlády, že k okrúhlym stolom nepozvala aj zástupcov východoukrajinských separatistov. 
      

"Ani keby sme im ja, alebo dvaja bývalí prezidenti (Leonid Kučma a Leonid Kravčuk) alebo všetci traja spolu poslali do Luhanska a Donecka hoci aj pozlátené pozvánky, aj tak by neprišli," upozornil Ischinger.

 

img   

 

14:57 - Zeman varoval Ukrajincov pred Tymošenkovou

Český prezident Miloš Zeman vo štvrtok varoval voličov na Ukrajine pred tým, aby svoj hlas v nedeľňajších víkendových prezidentských voľbách dali expremiérke Juliji Tymošenkovej. Urobil tak počas návštevy Moldavska, kde sa stretol s tamojším prezidentom Nicolaeom Timoftim. Zeman nepriamo kritizoval Tymošenkovú napriek tomu, že sa podľa vlastných slov nechce miešať do vnútorných záležitostí Ukrajiny. "Anjelik s plavými vrkočmi nemusí byť nutne anjelikom," cituje Zemana spravodajský portál českého denníka Lidové noviny.

 

13:44 - Vláda žiada o zasadnutie BR OSN, lebo Rusko marí voľby

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk vyzval vo štvrtok na okamžité zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN). Chce jej predložiť dôkazy, že Rusko sa eskaláciou ozbrojeného konfliktu snaží zmariť prezidentské voľby, ktoré sa budú konať už túto nedeľu. Informoval o tom ukrajinský spravodajský server Kyiv Post. Ukrajinská vláda tak reaguje na správy, že pri ozbrojených stretoch pri meste Doneck prišlo o život osem ukrajinských vojakov a 18 ďalších utrpelo zranenia.

 

13:36 - Lukašenko je pripravený bojovať aj s Putinom

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko vo štvrtok kritizoval separatistické referendá na východe Ukrajiny. Zároveň vyzval na zachovanie ukrajinskej územnej celistvosti. "Ukrajina musí byť jednotná, celý štát. Tak východ, ako aj západ," cituje Lukašenka nezávislá ruská internetová televízna stanica Dožď (Dážď). Kontroverzný bieloruský líder nepriamo zaútočil aj na ruského prezidenta Vladimira Putina. "Je jedno, kto príde do Bieloruska, budem s ním bojovať. Aj keby to bol Putin," cituje ho Dožď.

 

img

 

13:23 - Ukrajinského prezidenta budú voliť v Prešove a Bratislave

V nedeľu 25. mája si Ukrajinci budú voliť v mimoriadnych voľbách hlavu štátu. Na prezidentských voľbách sa môžu zúčastniť aj v zahraničí v 114 volebných okrskoch pri veľvyslanectvách a generálnych konzulátoch Ukrajiny. Ukrajinskí občania môžu voliť aj na Generálnom konzuláte Ukrajiny v Prešove na Plzenskej ulici číslo 11. Ide o Ukrajincov, ktorí žijú na Slovensku alebo sa tu dočasne zdržiavajú.

 

Ukrajinci na Slovensku môžu voliť aj na Veľvyslanectve Ukrajiny v Bratislave so sídlom na Radvanskej ulici 35. Na voľby sa tu zaregistrovalo okolo 800 voličov. Naposledy využilo svoju možnosť voliť okolo 100 Ukrajincov. 
V nedeľňajších voľbách sa o post prezidenta Ukrajiny uchádza 21 kandidátov. 

 

13:20 - Luhanská ľudová republika opäť žiada Rusko o pomoc

Samozvaný gubernátor Luhanskej oblasti Valerij Bolotov dnes požiadal ruského prezidenta Vladimira Putina o pomoc separatistickým jednotkám a o vyslanie ruských mierových zborov na územie samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR). S odvolaním sa na oznámenie na webovej stránke vedenia LĽR o tom informovala agentúra Ukrinform.

      

Bolotov v ňom tvrdí, že ukrajinské vládne sily svojou operáciou na území LĽR ohrozujú "životaschopnosť mladého štátu". "Humanitárnu katastrofu...môže len vyslanie mierových vojsk Ruska," vyhlásil.
      

Podľa správ ruských i ukrajinských agentúr, LĽR dnes na poludnie vyhlásila výnimočný stav a všeobecnú mobilizáciu mužov vo veku od 18 do 45 rokov. V okolí miest Rubižne a Lysyčansk od dnešného rána separatistickí ozbrojenci bojujú s príslušníkmi Národnej gardy. Počas prudkých bojov bol zničený most cez rieku Syverskyj Donec. Boje stále pokračujú a na strane vládnych síl si vyžiadali už viacero ranených.

 

13:00 - NATO: Niektoré ruské jednotky sa pravdepodobne pripravujú na odsun

Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen dnes uviedol, že je možné pozorovať obmedzené aktivity ruských vojenských útvarov pri hraniciach s Ukrajinou, čo môže naznačovať ich odchod z doterajších pozícií. Informovala o tom agentúra Reuters.
      

V utorok a stredu predstavitelia Severoatlantickej aliancie opakovane tvrdili, že odchod ruských vojakov na domovské základne nemôžu potvrdiť. Ruská federácia v stredu oznámila, že vojaci, ktorí boli rozmiestnení v troch oblastiach v blízkosti ukrajinských hraníc za účelom vojenského cvičenia, začali demontovať svoje dočasné zariadenia a vydali sa smerom k železničným staniciam a letiskám pre návrat do ich pôvodných vojenských základní.
      

NATO podobne ako aj USA v stredu túto skutočnosť odmietli potvrdiť, keď uviedli, že nemajú jasné náznaky o odsune vojakov. "Videli sme obmedzené aktivity ruských jednotiek v okolí hraníc s Ukrajinou, ktoré môžu naznačovať, že niektoré z týchto vojenských síl sa pripravujú na stiahnutie," uviedol dnes Rasmussen prostredníctvom sociálnej siete Twitter, s dôrazom na slovo "môžu".

 

12:54 - Ukrajina je pripravená v OSN predložiť dôkazy proti Rusku, Putin vraj blafuje

Ukrajinské vládne sily izolovali separatistami kontrolované okresy v Luhanskej a Doneckej oblasti, informoval dnes tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Andrij Parubij. Spresnil, že ide o opatrenie, ktorého cieľom je zabezpečiť konanie a pokojný priebeh nedeľňajších predčasných prezidentských volieb.
      

Parubij podľa agentúry RIA Novosti uviedol, že pod úplnou kontrolou vlády je sever Luhanskej oblasti, ako aj západ a juh Luhanskej oblasti. Prístupové cesty k nim sú prehradené zátarasami.  
     

 Ukrajinské vedenie dnes vyzvalo OSN na zvolanie Bezpečnostnej rady OSN, aby posúdila situáciu na Ukrajine. Informovala o tom agentúra UNIAN s odvolaním sa na premiéra Arsenija Jaceňuka, podľa ktorého je Ukrajina pripravená predložiť na zasadnutí dôkazy proti Rusku a o jeho pokusoch o vystupňovanie konfliktu a o zmarenie prezidentských volieb.

 

12:23 - Luhanská ľudová republika vyhlásila výnimočný stav a mobilizáciu

Kyjev 22. mája (TASR) - Samozvaná Luhanská ľudová republika na východe Ukrajiny dnes vyhlásila výnimočný stav a všeobecnú mobilizáciu mužov vo veku od 18 do 45 rokov. Informovala o tom agentúra ITAR-TASS.
      

Agentúra s odvolaním sa na tlačovú službu oblastného velenia polície informovala, že v okolí miest Rubižne a Lysyčansk od dnešného rána separatistickí ozbrojenci bojujú s príslušníkmi Národnej gardy. Počas bojov bol zničený most cez rieku Syverskyj Donec. Boje stále pokračujú a na strane vládnych síl si vyžiadali už viacero ranených.
      

Tzv. armáda juhovýchodu, zoskupujúca separatické sily, už v stredu večer informovala, že očakáva útok vládnych síl a pripravuje sa naň. K Luhansku sa podľa tohto zdroja presunulo asi 200 kusov obrnenej techniky vládnych síl, vrátane raketových komplexov Grad, ako aj asi 2000 vojakov. 
      

V súvislosti s tým vojenské velenie mesta Luhansk ešte v stredu večer rozdistribuovalo medzi obyvateľov mesta letáky s upozornením, že zo strany Národnej gardy a radikálneho hnutia Pravý sektor je "možný útok, aj s použitím chemických a otravných látok".
      

Samozvaný gubernátor Luhanskej oblasti Valerij Bolotov v stredu vyjadril ochotu rokovať so zástupcami kyjevskej vlády, ale len za predpokladu, že odvolajú "trestnú operáciu", ako separatisti nazývajú protiteroristickú operáciu (ATO) vládnej armády, polície a Národnej gardy, ktorej cieľom je potlačenie separatistického hnutia na východe a juhu Ukrajiny.
      

Približne v tom čase dočasný prezident Oleksandr Turčynov avizoval, že vedenie krajiny je v Luhanskej a Doneckej oblasti pripravené na záverečnú fázu ATO. 
      

Armáda a polícia sú podľa jeho slov pripravené na tzv. začistku - operatívno-vojenské operácie, ktorých cieľom je preveriť podozrivé osoby a objekty a ktorými sa zabezpečí vykonanie predčasných prezidentských volieb, ktoré sú vypísanú na túto nedeľu. 

 

11:52 - Na Ukrajine prepustili reportéra ruskej televízie

Britského novinára pracujúceho pre ruskú televíziu Russia Today (RT), ktorého 20. mája zadržali v  Mariupole, už prepustili na slobodu.
      

Prostredníctvom svojho účtu v mikroblogovacej sieti Twitter o tom dnes informoval samotný novinár, Graham Phillips. "Pustili ma....nemám svoj telefón, ani veci. Dúfam, že mi ich vrátia zajtra. Všetkým ďakujem za podporu. Všetko je v poriadku," napísal podľa agentúry Ukrinform. Dodal, že úrady s ním zaobchádzali korektne.
      

Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) potvrdila, že Phillipsa prepustili v stredu večer a po 36 hodinách zadržiavania odovzdali ho britskému konzulovi v Kyjeve.  Stringera televízie RT zadržali príslušníci Národnej gardy v utorok v Mariupole, kde bez povolenia robil reportáž. Odtiaľ ho previezli do Záporožia, kde ho podrobili výsluchu a kde strávil noc vo vyšetrovacej väzbe.
      

Novinár vysvetlil, že na kontrolnom stanovišti v Mariupole "len fotografoval - tak ako to robil desiatkykrát počas nepokojov na východnej Ukrajine". Okrem toho sa vojakov pýtal na situáciu v ten deň. Keď vojaci zistili, že pracuje pre RT, "začalo to byť vážne. Začali niekam telefonovať a potom ma zadržali". Nasledoval výsluch, zadržanie osobných vecí. Neskôr prišli agenti tajnej služby SBU, uviedol Phillips v prvom vyjadrení pre RT. 
      

Ukrajinskí predstavitelia mu naznačili, že ho podozrievajú zo špionáže. "Pracovať pre Russia Today znamená čierny bod," vysvetlil Phillips. Ukrajinské ministerstvo obrany Phillipsovo zadržanie potvrdilo a zdôvodnilo ho tým, že "snímal zariadenia, ktorých fotografovanie alebo filmovanie je zakázané". 
      

Spolu s Phillipsom zadržali aj dvoch miestnych ľudí, ktorí ho sprevádzali. Tých však čoskoro prepustili. Na Ukrajine ešte stále zadržiavajú dvoch novinárov ruského spravodajského kanálu LifeNews. Olega Siďakina a Marata Sajčenka ukrajinské úrady podozrievajú z prevozu zbraní z Ruska na Ukrajinu, informovala RT. 

 

img

 

11:36 - Moskva chce vysvetlenie výrokov princa Charlesa o Putinovi

Rusko požiadalo o stretnutie s britskými predstaviteľmi, od ktorých chce vysvetlenie medializovaných vyjadrení následníka trónu princa Charlesa, ktorý mal údajne ruského prezidenta Vladimira Putina prirovnať k nacistickému vodcovi Adolfovi Hitlerovi. Stretnutie ruského diplomata s predstaviteľom britského ministerstva zahraničia sa má uskutočniť vo štvrtok v priestoroch ruského veľvyslanectva v Londýne. Agentúre Reuters to povedal nemenovaný zdroj z britskej vlády.

 

Princ Charles sa tak mal vyjadriť v súkromnom rozhovore s jednou Židovkou, ktorá počas druhej svetovej vojny utiekla z Poľska. Schôdzka sa konala počas Charlesovej cesty po Kanade. "Putin robí úplne to isté, čo Hitler," údajne povedal britský princ v súvislosti s udalosťami na východnej Ukrajine a po anexii Krymu Ruskom. Jeho výrok zverejnili všetky hlavné médiá. Kráľovský palác sa k Charlesovým vyhláseniam nevyjadril, keďže súkromné rozhovory svojich predstaviteľov spravidla nekomentuje. 

 

Prominentný poslanec za britskú Labouristickú stranu a bývalý predseda zahraničnopolitického výboru v dolnej komore britského parlamentu Mike Gapes princa vyzval na "abdikáciu". Charlesa sa naopak zastal vicepremiér Nick Clegg, podľa ktorého má možný nástupca kráľovnej Alžbety II. právo na vyjadrenie svojho názoru.

 

10:50 - OSN eviduje 127 obetí násilia v nepokojných oblastiach

Niekoľko týždňov trvajúce násilie na východe a juhu Ukrajiny si podľa údajov OSN vyžiadalo 127 obetí na životoch. Asistent generálneho tajomníka pre ľudské práva Ivan Šimonovič to uviedol na stredajšom zasadnutí Bezpečnostnej rady, kde hovoril o ďalšom zhoršovaní ľudskoprávnej situácie v častiach Ukrajiny zmietaných separatistickými nepokojmi. Znepriatelené strany podľa neho používajú stále "viac a viac zbraní", zatiaľ čo narastá "vlna vysídlených osôb". Šimonovič povedal, že hoci oficiálne zatiaľ evidujú zruba tisícku vysídlencov, skutočný počet je pravdepodobne oveľa vyšší. V utorňajšej správe Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov sa pritom v súvislosti s krízou na Ukrajine spomína až 10-tisíc takzvaných vnútorne vysídlených osôb. Šimonovič tiež v stredu skritizoval únosy členov volebných komisií a zastrašovanie pred nedeľňajším hlasovaním o novom ukrajinskom prezidentovi. Napriek blížiacim sa voľbám Kyjev pokračuje v nasadzovaní ozbrojených síl proti vzbúrencom v proruských oblastiach, ktorí už dávnejšie obsadili štátne budovy a po májových referendách vyhlásili nezávislosť.

 

10:48 - V nočných bojoch pri Luhansku zahynulo najmenej osem vojakov

Životy najmenej ôsmich vojakov ukrajinských vládnych síl a 18 zranených si v noci nadnes vyžiadali boje s proruskými separatistami na východe Ukrajiny. Informovali o tom dnes nemenované bezpečnostné zdroje. Ozbrojené zrážky sa odohrali v blízkosti Volnovachy, asi 20 kilometrov južne od mesta Doneck, ktoré je momentálne v rukách separatistov. Agentúra Reuters uvádza, že táto situácia môže viesť k zvýšeniu napätia na Ukrajine pred nedeľňajšími predčasnými prezidentskými voľbami. K bojom medzi vládnymi silami a separatistami došlo aj v susednej Luhanskej oblasti, odkiaľ však zatiaľ nie sú správy o obetiach alebo zranených, informovala agentúra Reuters.

 

      

Podľa ruskej agentúry RIA Novosti ukrajinskí pohraničníci v Luhanskej oblasti v noci nadnes odvrátili niekoľko útokov separatistických jednotiek, pričom  niekoľko osôb malo byť zranených. Agentúra UNIAN informovala, že útočníci sa v troch útokoch snažili prebiť sa cez stráženú štátnu hranicu s Ruskom. Separatisti boli vyzbrojení samopalmi, granátometmi, guľometmi a ručnými granátmi, píše UNIAN. Do druhého pokusu o útok boli nasadení aj ostreľovači, ktorí na budovu oddelenia pohraničnej služby útočili z blízkych bytových domov.  Boje v prihraničnej oblasti stále pokračujú a kyjevské vedenie tam stiahlo ďalšie posily. Prudké boje sa vedú o most pri dedine Novodružkivka, uviedla agentúra RIA Novosti.

      

Podľa RIA Novosti vedenie samozvanej Luhanskej ľudovej republiky chce dnes o 11.00 h miestneho času vyhlásiť na svojom území výnimočný stav.

 

 

10:09 - Chodorkovský varuje pred ďalšími sankciami proti Moskve

Bývalý ruský magnát Michail Chodorkovský varoval pred ďalšími sankciami proti Moskve za rolu, ktorú zohráva v súčasnej ukrajinskej kríze. V rozhovore pre britskú spravodajskú stanicu BBC povedal, že Európa riskuje, že tým nahrá do rúk nacionalistom, ktorí sa snažia izolovať Rusko. Namiesto toho vyzval európskych lídrov, aby pomohli Ukrajine stať sa stabilnejšou, čo by podľa neho mohlo pomôcť aj zmene v Rusku. Chodorkovský bol najbohatší ruský podnikateľ, kým sa nedostal do sporu s Kremľom, po čom strávil 10 rokov vo väzení. O krízu na Ukrajine sa zaujíma od svojho prepustenia a presťahovania do zahraničia koncom uplynulého roka. Chodorkovský pre BBC povedal, že Ukrajina vstúpila do pomaly sa rozhoriavacej občianskej vojny, nemyslí si však, že by ruský prezident Vladimir Putin plánoval inváziu na východnú Ukrajinu. Podľa jeho slov Putin "stratil kontrolu" nad udalosťami v susedných krajinách, pričom zmienil jeho neschopnosť zastaviť referendum v proruských separatistických regiónoch Luhansk a Doneck. Reakcia EÚ na udalosti na Ukrajine však podľa Chodorkovského môže ešte viac podnietiť ruský nacionalizmus, ktorý je už aj tak rozvírený anexiou Krymu. Preto by sa únia mala vzdať ďalších sankcií a koncentrovať sa na úsilie o podporu politickej reformy v Kyjeve. 

 

img

 

09:46 - Rusko presúva vojenskú techniku vlakmi a vojakov lietadlami

Ruské ministerstvo obrany dnes informovalo, že oblasti v blízkosti Ukrajiny opustilo už niekoľko vlakov a lietadiel, ktoré do miest stálej dislokácie prepravili vojenskú techniku a vojakov zúčastňujúcich sa v prihraničnej oblasti na vojenskom cvičení. Ukrajina i západné štáty ruské manévre kritizovali, označovali ich za demonštráciu sily a vyslovovali podozrenia, že ide o možnú prípravu na inváziu do východnej časti Ukrajiny po tom, ako aj tam po anexii Krymského polostrova zosilneli separatistické tendencie a výzvy na pripojenie k Rusku. Ruský rezort obrany dnes informoval, že Belgorodskú, Briansku a Rostovskú oblasť v utorok opustili štyri vlakové súpravy naložené vojenskou technikou, ako aj 15 lietadiel typu Il-76, ktoré sú schopné prepraviť po 120 vojakov. Pásové obrnené vozidlá prepravujú po cestách na špeciálnych kolesových ťahačoch.  V dnešnom vyhlásení tlačovej služby ministerstva sa uvádza, že vojaci sa po absolvovaní pol roka trvajúceho cvičenia v blízkostí ukrajinských hraníc majú na svoje základe vrátiť do 1. júna, keď sa v ruských ozbrojených silách začína letná fáza bojovej prípravy.

      

06:58 - Rusko sa pomstí za neodôvodnené americké sankcie!

Rusko dnes vyhlásilo, že podnikne protiopatrenia po tom, čo označilo za "neodôvodnené" americké sankcie. Spojené štáty ich v utorok uvalili na 12 Rusov za porušovanie ľudských práv, vrátane údajného odopretia lekárskej starostlivosti právnikovi Sergejovi Magnitskému, ktorý v roku 2009 zomrel v ruskom väzení. Sankcie rozširujú zoznam ľudí, na ktorých boli uvalené v roku 2012, po úmrtí Magnitského za nevyjasnených okolností. USA tieto sankcie nespojili s ďalšími sankciami, ktorými Washington uvalil na Rusko po jeho anexii Krymu a nepokojoch na východe Ukrajiny. Ruské ministerstvo zahraničných vecí však obvinilo Spojené štáty z "dvojakého metra", keďže podľa neho nehovorí o zneužívaní moci ukrajinskými orgánmi v bojoch s proruskými separatistami na východe krajiny.

      

"Považujeme rozhodnutie americkej vlády uvaliť vízové a finančné sankcie na 12 ruských občanov... za nepodložené a diktované cynickým želaním využiť ľudskú tragédiu na bezohľadné politické ciele," uviedlo ruské ministerstvo vo vyhlásení.
      

"Americká strana sa pokúša moralizovať prejavením falošného záujmu o osud zosnulého Sergeja Magnitského v čase, keď kyjevské orgány, protežované Spojenými štátmi, používajú silu... voči populácii na juhovýchode Ukrajiny," citovala ministerstvo agentúra Reuters.

 

22:12 - Rusko sa pomstí za "neodôvodnené" americké sankcie vyhlásené v utorok

Rusko dnes vyhlásilo, že podnikne protiopatrenia po tom, čo označilo za "neodôvodnené" americké sankcie. Spojené štáty ich v utorok uvalili na 12 Rusov za porušovanie ľudských práv, vrátane údajného odopretia lekárskej starostlivosti právnikovi Sergejovi Magnitskému, ktorý v roku 2009 zomrel v ruskom väzení. Sankcie rozširujú zoznam ľudí, na ktorých boli uvalené v roku 2012, po úmrtí Magnitského za nevyjasnených okolností. USA tieto sankcie nespojili s ďalšími sankciami, ktorými Washington uvalil na Rusko po jeho anexii Krymu a nepokojoch na východe Ukrajiny. Ruské ministerstvo zahraničných vecí však obvinilo Spojené štáty z "dvojakého metra", keďže podľa neho nehovorí o zneužívaní moci ukrajinskými orgánmi v bojoch s proruskými separatistami na východe krajiny.

 

21:32 - Kerry: Dohoda Ruska a Číny o dodávkach plynu nesúvisí s Ukrajinou

Dohoda o dodávkach plynu v hodnote 400 miliárd dolárov (takmer 292 miliárd eur), ktorú dnes podpísali Rusko a Čína, je výsledkom desiatich rokov rokovaní a nesúvisí s diplomatickým napätím na Ukrajine, povedal dnes americký minister zahraničných vecí John Kerry. "Nevidíme absolútne žiaden vzťah (Ukrajiny) s dohodou týkajúcou sa dodávok plynu a energií medzi Ruskom a Čínou, na ktorej pracovali desať rokov," uviedol Kerry na tlačovej konferencii počas svojej návštevy metropoly Mexika. "Nie je to nové. Nie je to náhla reakcia na to, čo sa deje," dodal.

 

img

 

20:03 - Bezpečnosť volieb má zaisťovať vyše 75.000 policajtov a dobrovoľníkov

O verejný poriadok počas prezidentských volieb na Ukrajine v nedeľu 25. mája sa bude starať viac než 75.000 príslušníkov polície a dobrovoľníkov. Informovali o tom dnes ukrajinské médiá, na ktoré sa odvoláva agentúra DPA. Ministerstvo vnútra nasadí vyše 55.700 policajtov a 20.000 zástupcov verejnosti. Len v hlavnom meste Kyjeve bude hliadkovať približne 8300 členov bezpečnostných síl. "Chceme znemožniť hroziacu agresiu Ruska, ako aj útoky separatistov," vyhlásil predstaviteľ ministerstva Andrij Čalyj. Počas napäto očakávaného hlasovania v približne 32.000 volebných miestnostiach po celej krajine očakávajú aj tisíce pozorovateľov.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies