Situácia na Ukrajine: Jaceňuk sa nevzdáva Krymu, chce ho naspäť!

NETKY.SK • 31 Marec 2014, 16:00 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Jaceňuk sa nevzdáva Krymu, chce ho naspäť!

MOSKVA - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyzval dnes Ukrajinu, aby rýchlo vypracovala novú ústavu, ktorý by dala väčšiu samosprávu regiónom s väčšinovým rusky hovoriacim obyvateľstvom a zaviazala krajinu nevstupovať do NATO. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes obvinil Rusko, že - na rozdiel od Ukrajiny - neplní ani jednu z uzavretých medzinárodných zmlúv.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

19:29 -  Obyvateľov západné sankcie neznepokojujú

Väčšina Rusov nie je znepokojená sankciami uvalenými Západom na Rusko pre anexiu Krymu. Vyplýva to z prieskumu nezávislej organizácie Levada-Centr zverejneného v pondelok. Len tretina opýtaných sa podľa výsledkov obáva medzinárodnej izolácie, zatiaľ čo takmer polovica (49 percent) ostáva neznepokojená. Dvadsaťsedem percent sa vyjadrilo vo veci západných sankcií rozpačito a 35 percent uviedlo, že ich rozhorčili. Asi 36 percent respondentov trápi aj potenciálne poškodenie diplomatických vzťahov medzi Ruskom a Ukrajinou, zatiaľ čo 57 percent táto možnosť nevzrušuje. 

 

18:56 - Lajčák s veľvyslancami štátov EÚ o Ukrajine aj o rozširovaní EÚ

Situácia na Ukrajine, rozširovanie Európskej únie (EÚ) a mobilizácia slovenských voličov pred májovými voľbami do Európskeho parlamentu boli témami dnešného stretnutia šéfa slovenskej diplomacie Miroslava Lajčáka s veľvyslancami členských krajín EÚ. Zo zahraničnopolitických otázok dominovala situácia na Ukrajine a jej očakávaný vývoj. Šéf slovenskej diplomacie v tejto súvislosti uviedol, že je "nesmierne dôležité, aby sa všetky zainteresované krajiny v maximálne možnej miere aktívne pričinili o deeskaláciu napätia medzi Ukrajinou a Ruskom, pričom Európska únia patrí v tomto procese medzi kľúčových hráčov." Podľa Lajčáka je SR pripravená podieľať sa na pomoci Ukrajine, vrátane dodávok zemného plynu cez reverzný tok.

 

17:43 - Rusko stiahlo svoj motostrelecký prápor z blízkosti Ukrajinských hraníc

Rusko sťahuje svoj motostrelecký prápor z oblasti neďaleko západných hraníc s Ukrajinou. Informovalo o tom dnes ruské ministerstvo obrany. "Prápor... ukončil cvičenie vo výcvikovom priestore Kadamovskij v Rostovskej oblasti a začína sa presúvať do domovskej základne v Samarskej oblasti," citovala ruské ministerstvo obrany agentúra Reuters.

 

17:09 - Druhá skupina Ukrajincov absolvuje rehabilitačný pobyt na Slovensku

Dve desiatky účastníkov protestov na kyjevskom Majdane nastúpia v utorok (1.4.) na rehabilitačný pobyt v zariadení Granit Ministerstva obrany SR na Zemplínskej šírave. TASR o tom informovalo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. "Ide o obyvateľov Zakarpatskej oblasti, väčšinou mladých ľudí, ktorí boli zranení len ľahko alebo neutrpeli priamo zranenia, ale boli vystavení obrovskému psychickému tlaku. Viacerí z nich sa nadýchali chemických splodín, boli vystavení dlhodobému chladu alebo majú po výbuchu granátov problémy so sluchom," uviedol rezort diplomacie. V zariadení budú oddychovať, k dispozícii budú mať psychológa a rehabilitácie im majú pomôcť zbaviť sa dlhodobého psychického nepokoja a prispieť ich celkovému fyzickému a psychickému zotaveniu.

 

16:11 - Schäuble: Putin sa správa ako Hitler v Československu

Ruské kroky na Ukrajine pripomínajú agresiu Adolfa Hitlera z roku 1938, ktorá viedla k anexii nemecky hovoriacich regiónov Československa. V pondelok to uviedol nemecký minister financií Wolfgang Schäuble. "Vieme o tom všetko z histórie," povedal Schäuble skupine študentov. Reagoval tak na argumenty ruského prezidenta Vladimira Putina, ktoré použil pri anexii Krymu. Putin odôvodňuje vyslanie vojakov na Krym ochranou etnických Rusov na Ukrajine. "To sú metódy, ktoré Hitler použil na obsadenie Sudetov," povedal bez škrupúľ nemecký minister. Hoci nemeckí lídri zriedka robia prirovnania s nacistickou érou, Schäuble skonštatoval, že mu to všetko pripomína Hitlera, ktorý išiel "chrániť" etnických Nemcov do Československa.

 

img

 

16:05 - Chodorkovský dostal povolenie na ročný pobyt

Švajčiarska vláda sa rozhodla prepustenému ruskému podnikateľovi Michailovi Chodorkovskému udeliť ročné povolenie na pobyt. Úrad vlády neutrálnej krajiny v pondelok potvrdil, že zaujala súhlasný postoj k žiadosti kantónu St. Gallen, kde žije Chodorkovského rodina. Región svoju žiadosť podal na základe "verejného záujmu a závažných rozpočtových záujmov kantónu". Podľa kabinetu nebol dôvod na nevyhovenie takejto žiadosti, pričom povolenie po roku prehodnotia.

 

16:04 - Rusko má obavy z nárastu napätia na Kórejskom polostrove

Rusko vyjadrilo znepokojenie z nárastu napätia na Kórejskom polostrove po dnešnej výmene delostreleckej paľby medzi juhom a severom. Moskvu znepokojilo aj vyhlásenie Pchjongjangu, že môže uskutočniť nový jadrový test. "Znepokojuje nás vzájomné pritvrdenie rétoriky, ako aj vyhlásenie Severnej Kórey, že môže uskutočniť nový jadrový test," citovala agentúra Reuters z vyjadrenia ruského ministerstva zahraničných vecí.

 

15:28 - Počet ruských vojakov na hraniciach sa znížil

Počet ruských vojakov nasadených pri hraniciach s Ukrajinou klesol. Informoval o tom v pondelok na tlačovej konferencii predstaviteľ ukrajinského ministerstva obrany. Generálmajor Oleksandr Rozmaznin novinárom povedal, že pokles počtu by však mohol odzrkadľovať plánované striedanie brancov. Podľa jeho slov navyše nie je možné overiť, koľko ich tam ostalo. "Počet vojakov sa znížil, avšak počet je len približný. Nemôžem ho potvrdiť," Rozmaznin , keď sa ho pýtali, či hranice mohlo opustiť 10 000 vojakov.

 

14:54 - Známy euroskeptik sa vyznal z obdivu k Putinovi

Britský europoslanec Nigel Farage spomedzi svetových štátnikov najviac obdivuje ruského prezidenta Vladimira Putina. Vyjadril sa tak v pondelok zverejnenom rozhovore pre týždenník QC Magazine. Podľa neho je obdivuhodné, ako Putin zvládol minuloročnú vyhrocujúcu sa krízu v Sýrii. Vo svojom vyhlásení povedal, že ho rešpektuje ako "manipulanta, nie ako ľudskú bytosť". Známy euroskeptik už pritom minulý týždeň vzbudil v Británii rozruch vyjadrením, že EÚ má pre podporu násilných protivládnych demonštrácii v Kyjeve "krv na svojich rukách". Na margo situácie na Kryme dodal, že "ak štuchnete do ruského medveďa palicou, bude reagovať".

 

14:26 - Berlín sa chce zapojiť vojensky, zvažuje stíhačky na východe

Nemecká vláda zvažuje spôsoby väčšieho zapojenia krajiny do diania na medzinárodnej scéne a do úvahy v súvislosti s udalosťami na Kryme pripadá aj vojenská pomoc pre niektoré východoeurópske členské krajiny NATO. Podľa nedeľňajších informácií nemeckého týždenníka Spiegel je ministerstvo obrany pripravené ponúknuť šesť lietadiel pre kontrolné misie NATO vo vybraných krajinách. To by viedlo k zdvojnásobeniu súčasného stavu.

 

13:28 - Putin zriadil ministerstvo pre Krym, Medvedev pozýva na prázdniny na Kryme

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal dnes výnos o vzniku ministerstva pre záležitosti Krymu a za jeho šéfa vymenoval Olega Savelieva, doterajšieho námestníka ministra ekonomického rozvoja. Informovala o tom agentúra ITAR-TASS. Časť členov ruskej vlády na čele s premiérom Dmitrijom Medvedevom dnes zasadá v krymskej metropole Simferopol. Medvedev na zasadaní vyhlásil, že Rusko chce, aby sa Krym stal špeciálnou ekonomickou zónou a ponúkal daňové úľavy, minimalizoval administratívne prekážky a vytváral priaznivé podnikateľské prostredie, čím by prilákal investorov."Naším cieľom je, aby sa polostrov stal čo najatraktívnejším pre investorov, aby mohol generovať dostatočné príjmy pre svoj vlastný rozvoj," vyhlásil Medvedev. Pre Rusko, ktoré zápasí s pomalým rastom a kvôli anexii polostrova čelí sankciám Západu, je pripojenie Krymského polostrova s jeho dvoma miliónmi obyvateľov dodatočnou finančnou záťažou, konštatovala agentúra Reuters.

 

Zľava: Vladimir Putin a Dmitry Medvedev

img

 

13:27 - Rusko môže spustiť vlastný platobný systém v priebehu 2-6 mesiacov

Rusko môže spustiť vlastný platobný systém, ktorý bude konkurovať spoločnostiam Visa a MasterCard, v priebehu dvoch až šiestich mesiacov od úpravy príslušnej legislatívy. Vyhlásil to dnes šéf poprednej ruskej Sberbank počas rozhovoru s prezidentom Vladimirom Putinom. Informovala o tom agentúra Reuters.

 

12:36 - Krym a Sevastopol majú svojho zástupcu už aj v Štátnej dume

Záujmy Krymu a Sevastopola bude v ruskej Štátnej dume až do volieb v roku 2016 presadzovať a obhajovať poslanec za juhoruský Krasnodarský kraj Gleb Chor. Ako informovala agentúra ITAR-TASS, rozhodlo o tom vedenie strany Jednotné Rusko, ktorej je Chor členom. Ako dnes na brífingu v Moskve spresnil podpredseda dolnej komory ruského Federálneho zhromaždenia Sergej Neverov, Chor ako poslanec za Krasnodarský kraj dobre pozná problémy regiónu. Bude zodpovedať aj za súčinnosť oboch nových subjektov Ruskej federácie s centrálnymi úradmi, ako aj za rozhodnutia týkajúce sa Krymu a Sevastopola prijímané na federálnej úrovni. Pred desiatimi dňami predsedníctvo Štátnej rady Krymu zbavilo funkcie svojho podpredsedu Sergeja Cekova a vymenovalo ho za člena Rady federácie, hornej komory ruského parlamentu, v ktorej majú svojho senátora všetky subjekty Ruskej federácie.

 

12:33 - Ruskí vojaci sa sťahujú, Lavrov a Kerry v Paríži nehovorili o vrátení Krymu

Rusko začalo sťahovať svoje jednotky dislokované pri východných hraniciach Ukrajiny, informovalo dnes ukrajinské ministerstvo obrany. Podľa neho zatiaľ nie je jasné, či ide o plánovanú rotáciu jednotiek, alebo výsledok rokovaní ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova s jeho americkým kolegom Johnom Kerrym, ktorí sa zišli v nedeľu v Paríži. Podľa rozhlasovej stanice Rádio Sloboda, odvolávajúcej sa na vedúceho Centra vojensko-politických štúdií Dmytra Tymčuka, v pohraničí je teraz do 10.000 ruských vojakov. "Pravdepodobnosť (ich) vpádu sa podstatne znížila. Povedzme: ak sme pred týždňom hovorili, že pravdepodobnosť vpádu (ruských vojsk) je 80-percentná, teraz hovoríme o 50 percentách," uviedol Tymčuk na svojej facebookovej stránke.

 

12:01 - Za snajperskými útokmi v Kyjeve je údajne ukrajinská tajná služba

Snajperi, ktorí vo februári strieľali v uliciach Kyjeva, patrili k ukrajinskej tajnej službe. Na základe analýzy fotografického materiálu a videozáznamov poskytnutých obyvateľmi Kyjeva o tom informoval americký internetový denník The Daily Beast. Fotografie a videozáznamy podľa denníka dokazujú, že ostreľovači konali na "objednávku" proruského, medzičasom zosadeného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča. Denník tvrdí, že obrazový materiál získal od Kyjevčanov, ktorí nemajú napojenie ani na jednu z politických strán. Na snímkach vidno príslušníkov oddielu špeciálneho určenia Alfa, ako sa pripravujú na akciu v areáli Služby bezpečnosti Ukrajiny, ktorá sídli asi tri bloky od Námestia nezávislosti, kde sa od novembra konali protivládne demonštrácie.

 

11:51 - Kyjev ostro odmieta ruské návrhy na federalizáciu

Ukrajina v pondelok odmietla návrhy Ruska, aby sa stala federálnym štátom, posilnila právomoci svojich regiónov a z ruštiny urobila oficiálny štátny jazyk. Podľa vyhlásenia ukrajinského ministerstva zahraničia majú takéto návrhy za cieľ rozpad Ukrajiny. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov podľa vyhlásenia navrhuje veci, ktoré by samo Rusko u seba doma nikdy nedovolilo. Moskva je podľa ministerstva "ozajstný agresor", ktorý by chcel "úplnú kapituláciu Ukrajiny a rozpad jej štátu". "Prečo Rusko nezavedie federalizmus? Prečo nedá viac právomocí svojim regiónom a nezavedie iné štátne jazyky?" pýta sa ukrajinské ministerstvo vo vyhlásení a dodáva, že Rusko si má najprv urobiť poriadok doma.

 

O situácii na Ukrajine v nedeľu rokoval americký minister zahraničia John Kerry s Lavrovom. Kerry Moskve odkázal, že pokrok pri riešení súčasnej krízy záleží od stiahnutia ruských jednotiek od ukrajinských hraníc. Ministri síce nedospeli k žiadnemu záveru, no dohodli sa, že rokovania budú pokračovať. Zhodli sa tiež, že ukrajinská vláda sa bude podieľať na riešení krízy, ktorá vznikla obsadením Krymu ruskými vojakmi a jeho následným odtrhnutím od Ukrajiny.

 

10:18 - Jaceňuk sľubuje nevzdať sa Krymu; dnes tam vycestovala časť ruskej vlády

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes obvinil Rusko, že - na rozdiel od Ukrajiny - neplní ani jednu z uzavretých medzinárodných zmlúv. V rozhovore pre televízny kanál Ukrajina súčasne vyjadril pripravenosť svojho štátu rokovať s Ruskom za prítomnosti zástupcov medzinárodného spoločenstva, ale jednoznačne deklaroval, že "Krym bol, je a bude ukrajinský". Jaceňuk pripomenul, že Ukrajina za uplynulých 60 rokov investovala do ekonomiky a infraštruktúry Krymu nemalé finančné prostriedky. "Sú tam naše sanatóriá, je to naša zem, naše more... Keď hovorím 'naše', myslím tým, že je to majetok aj ľudí žijúcich vo Ľvove či v Donecku. Určite nie tých, ktorí žijú v Moskve," spresnil. Jaceňuk pripustil, že návrat Krymu pod ukrajinskú správu môže trvať dlho - "rok, päť, desať. V medzinárodných vzťahoch sa nie všetko darí riešiť rýchlo. Ale Krym je ukrajinský".  Poznamenal, že nepriateľský postoj k Ukrajine má ruské vedenie, nie ruský národ. "Máme tesné vzťahy s ruským ľudom, ale nijaké kontakty s ruským vedením," dodal Jaceňuk.

 

Agentúra ITAR-TASS informovala, že ruský premiér Dmitrij Medvedev a časť ministrov jeho vlády pricestovala dnes do krymskej metropoly Simferopol, kde sa koná zasadnutie venované rozvoju Krymu a Sevastopola, ktoré sa pred dvoma týždňami stali novými subjektmi Ruskej federácie - a to aj napriek protestom Kyjeva a medzinárodného spoločenstva.

 

10:10 - Slováci cestujúci na Krym budú potrebovať víza, tvrdia Rusi

Slováci, ktorí majú namierené na Krym, si musia vybaviť vízum, akoby cestovali do Ruska. Slovensko pritom pripojenie Krymu k Rusku neuznáva a naši občania pri cestovaní na Ukrajinu víza nepotrebujú. "Vízum na Krym bude potrebné," povedali agentúre SITA na Konzulárnom oddelení Veľvyslanectva Ruskej federácie v SR.

Rezort diplomacie však už vydal odporúčanie, podľa ktorého Slovákom neodporúča cestovať na polostrov. "Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR upozorňuje, že na tomto anektovanom území bude môcť poskytnúť našim občanom konzulárnu ochranu len v obmedzenom rozsahu," upozorňujú. Slovákom cestujúcim na Krym odporúčajú dobrovoľne sa registrovať na webovej stránke ministerstva. 

 

09:45 - Chodorkovskij dostal povolenie na ročný pobyt vo Švajčiarsku

Bývalý šéf ruského plynárenského koncernu Gazprom Michail Chodorkovskij získal vo Švajčiarsku povolenie na pobyt v trvaní jedného roka. Informovalo o tom nedeľňajšie vydanie švajčiarskeho regionálneho denníka Corriere del Ticino s odvolaním sa na federálny migračný úrad. Príslušné doklady o tom Chodorkovskij dostal už minulý štvrtok, ale na verejnosť sa táto informácia dostala až cez víkend, spresnila dnes ruská agentúra Interfax. Doteraz bol Chodorkovskij vo Švajčiarsku len na základe tzv. schengenského víza, ktoré ho oprávňovalo na trojmesačný pobyt. 

      

09:17 - Ukrajinská ÚVK do 4. apríla rozhodne o registrácii kandidátov volieb hlavy štátu

Ukrajinská Ústredná volebná komisia (ÚVK) dnes o polnoci ukončila registráciu občanov, ktorí sa 25. mája chcú uchádzať o funkciu prezidenta. O ich registrácii ako kandidátov volieb rozhodne ÚVK do 4. apríla. Ako informovala agentúra Ukrinform, záujem o účasť vo voľbách prejavilo 46 občanov, pričom 38 z nich kandiduje bez nominácie a podpory politických strán a ôsmi sú straníckymi kandidátmi.
      

Ako spresnila agentúra UNIAN, ÚVK už zamietla 12 kandidátov.  Oficiálne štatút kandidáta ÚVK medzičasom priznala siedmim občanom: je medzi nimi bývalý vicepremiér Jurij Bojko a Serhij Tihipko, bývalý predseda charkovskej oblastnej administratívy Michajlo Dobkin, bývalý námestník generálneho prokurátora Renat Kuzmin.
      

Stranícke zjazdy nominovali ôsmich kandidátov. Je medzi nimi záhadný Darth Vader (Internetová strana Ukrajiny), ako aj Anatolij Hrycenko (Občianska pozícia), Oleksandr Klymenko (Ukrajinská národná strana), Petro Simonenko (Komunistická strana Ukrajiny), Julija Tymošenková (Vlasť), Oleh Ťahnybok (Sloboda), Michajlo Dobkin (strana regiónov), Vasilij Kujbyda (Ľudové hnutie Ukrajiny). 
      

Medzi uchádzačmi o prezidentský úrad bez podpory politických strán je známa aktivistka a lekárka Oľha Bohomolecová, líder radikálneho hnutia Pravý sektor Dmytro Jaroš a podnikateľ a politik Petro Porošenko, ktorý má veľké šance na úspech a v prieskumoch verejnej mienky doteraz vedie. 
      

Svoju kandidatúru počas víkendu stiahol líder strany UDAR Vitalij Kličko, ktorý vyzval svojich stúpencov, aby v nich podporili miliardára Porošenka, a súčasne apeloval na Tymošenkovú, aby podporila Porošenka ako spoločného kandidáta bloku demokratických síl. 
      

Okrem toho Kličko a Porošenko medzitým podpísali "deklaráciu zjednotenia", ktorá okrem iného zlučuje spoločné úsilie počas volebnej kampane. 
      

Kličko počas víkendu oznámil, že namiesto prezidentskej funkcie sa bude uchádzať o post primátora hlavného mesta Kyjev. Voľby sa budú konať v rovnaký deň ako prezidentské voľby.
      

Ukrajinskí politológovia nevnímajú Kličkovo rozhodnutie ako prekvapujúce, pretože vždy vystupoval za to, aby demokratické strany postavili do prezidentských volieb spoločného kandidáta. 
      

Skutočnosť, že sa ním nestal on, ale Porošenko, podľa expertov dodá Kličkovi ešte väčšiu vážnosť a sympatie, lebo "je ľahké hovoriť o spoločnom kandidátovi, keď ide o lídra predvolebných prieskumov, ale nie o človeka, ktorý je na druhom mieste a má šancu postúpiť do druhého kola prezidentských volieb".
      

Jeho rozhodnutie kandidovať na post primátora Kyjeva "je logické", pretože v hlavnom meste je dlhodobo najpopulárnejším politikom. "Prakticky tu nemá konkurenciu. On a jeho tím v Kyjeve intenzívne pracujú prakticky už desať rokov," uviedol ukrajinský politológ Jevhen Černenko, ktorý poukázal na to, že práca Kličkovho tímu bola efektívna, o čom svedčí aj dôvera Kyjevčanov k nemu. 

 

08:55 - USA a Rusko presadzujú rozdielne názory na deeskaláciu krízy na Ukrajine

Spojené štáty a Rusko sa nedohodli na tom, ako ukončiť patovú situáciu na Ukrajine, hoci obe strany súhlasia, že kríza sa musí vyriešiť mierovou cestou. Informovala o tom dnes agentúra AP.
      

Washington a Moskva presadzujú značne rozdielne návrhy na utíšenie nepokojov a deeskaláciu krízy. Rusko pritom pokračuje so zhromažďovaním jednotiek na hraniciach s Ukrajinou.
      

Americký minister zahraničných vecí John Kerry vyzval Moskvu, aby svoje jednotky okamžite stiahla. Odmietol tiež diskusiu o ruskom návrhu, aby sa Ukrajina stala voľnou federáciou regiónov, kým o tom nebudú chcieť rokovať Ukrajinci.
      

Hoci sa USA a Rusko zhodnú na tom, že kríza na Ukrajine vyžaduje diplomatické riešenie, ani štyri hodiny rokovaní Kerryho so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom nedokázali prekonať napätú patovú situáciu medzi Západom a Ruskom, ako v tejto otázke pokračovať.
      

Kerry a Lavrov v nedeľu rokovali v Paríži. Rozhovory oboch šéfov diplomacií boli súčasťou širších diplomatických snáh zmierniť krízu na Ukrajine po zosadení proruského prezidenta Viktora Janukovyča a po anektovaní Krymského polostrova Ruskom.

 

07:23 - Kerry a Lavrov sa zhodli, že kríza na Ukrajine potrebuje diplomatické riešenie

Americký minister zahraničných vecí John Kerry a jeho ruský rezortný partner Sergej Lavrov sa na nedeľňajších rokovaniach v Paríži zhodli na tom, že ukrajinská kríza sa musí vyriešiť diplomatickou cestou. 
      

Kerry na tlačovej konferencii po skončení štvorhodinových rozhovorov zdôraznil, že Spojené štáty  neakceptujú riešenie, do ktorého nebude zapojená vláda v Kyjeve. Lavrovovi dal jasne najavo, že Washington naďalej považuje postup Ruska na Kryme za "nelegálny a nelegitímny". 
      

K deeskalácii napätia musí Rusko prispieť aj stiahnutím svojich vojakov z pozdĺž hraníc s Ukrajinou, ktorých sa tam odhadom nachádza okolo 40.000. Títo vojaci vytvárajú podľa Kerryho na Ukrajine "atmosféru strachu a zastrašovania", aj keď sa nachádzajú na území Ruska. Dodal, že Spojené štáty a medzinárodné spoločenstvo budú naďalej podporovať územnú celistvosť Ukrajiny a jej obyvateľov "pri určovaní ich vlastnej budúcnosti".
      

Lavrov na separátnej tlačovej konferencii v Paríži potvrdil, že Rusko bude toto právo Ukrajiny rešpektovať. Zároveň však konštatoval, že Ukrajina nemôže fungovať ako jednotný štát, ale ako voľná federácia regiónov, ktoré by si mohli vyberať svoje vlastné ekonomické modely, jazyk a náboženstvo. Po každej voľbe nového prezidenta mala Ukrajina novú ústavu, čo podľa Lavrova ukazuje, že "model jednotného štátu nefunguje".
      

Kerry k ruskému návrhu federalizácie Ukrajiny poznamenal, že o tom musia rozhodnúť Ukrajinci.
      

Šéf ruskej diplomacie Lavrov ďalej uviedol, že Moskva a Washington sa dohodli na spolupráci s vládou  Ukrajiny na prekonaní krízy, konkrétne v oblasti práv rusky hovoriacich Ukrajincov a odzbrojenia "nelegálnych síl a provokatérov". S Kerrym sa tiež zhodli, že je nutné hľadať "styčné body" na dosiahnutie spoločného stanoviska k diplomatickému riešeniu krízy.
      

Rozhovory oboch šéfov diplomacií sú súčasťou širších diplomatických snáh zmierniť krízu na Ukrajine po zosadení proruského prezidenta Viktora Janukovyča a anektovaním Krymského polostrova Ruskom.

 

07:19 - Lavrov pred rozhovormi s Kerrym zopakoval požiadavku na novú ústavu Ukrajiny

 

Vyjadrenia Lavrova prišli pred tým, ako sa má dnes večer v Paríži stretnúť so šéfom americkej diplomacie Johnom Kerrym na rokovaniach o znížení napätia v súvislosti s pričlenením ukrajinského Krymu k Rusku. O rámcových krokoch k takejto dohode hovorili v piatok telefonicky prezidenti Vladimir Putin a Barack Obama.
      

Lavrov vyzval novú prozápadnú vládu v Kyjeve, aby vypracovala ústavu, podľa ktorej by sa Ukrajina stala federáciou a bola vojensky neutrálna. Zopakoval tiež stanovisko Moskvy, že neplánuje vojenskú intervenciu na východe Ukrajiny, bude však brániť práva jej rusky hovoriacich obyvateľov, informovala agentúra DPA.
      

Lavrov v ruskej televízii tiež povedal, že západné sankcie uvalené na Rusko v dôsledku anexie Krymu spôsobili jeho krajine určité problémy, nie sú však príliš "bolestivé". "Prežili sme aj ťažšie časy," citovala ho agentúra Reuters.
      

Západné veľmoci podľa neho zaviedli neoficiálne obmedzenia, keď vyzvali svojich diplomatov v Moskve, aby bojkotovali stretnutia, na ktorých sa zúčastňujú ruskí predstavitelia zaradení na zoznam osôb vystavených sankciám. Ruským diplomatom v metropolách EÚ tiež odmietajú stretnutia s predstaviteľmi tamojších rezortov zahraničných vecí, tvrdí Lavrov. "Diplomacie je umením rozprávania sa a robenia dohôd. Ak sú diplomati nabádaní, aby sa stali nástrojmi sankčnej politiky, potom je to niečo úplne iné," dodal.
      

Putin a Obama v telefonáte hovorili o dohode o vyslaní medzinárodných pozorovateľov, stiahnutí ruských jednotiek od hranice s Ukrajinou a podpore priameho rusko-ukrajinského dialógu, informoval zdroj z vlády USA.
      

Lavrov neskôr potvrdil, že sa hovorilo o "možnej spoločnej iniciatíve", ktorú by mohli predložiť ukrajinskej strane. Upozornil však, že nie je "absolútne žiadna šanca" na stiahnutie Ruska z Krymu.
      

Hovorkyňa šéfky zahraničnej politiky EÚ Catherine Ashtonovej uviedla, že únia dôrazne podporuje "zmysluplný dialóg" medzi Ukrajinou a Ruskom. "Ruskí predstavitelia vyhlasujú, že Moskva nemá (na Ukrajine) žiadne úmysly mimo Krymu. Očakávame, že sa slová premenia na činy, aj pokiaľ ide o hromadenie armády v regiónoch hraničiacich s Ukrajinou," uviedla hovorkyňa.

 

18:00 - Lavrov a Kerry budú v Paríži rokovať o Ukrajine

Americký minister zahraničia John Kerry sa stretne v nedeľu v Paríži so svojím ruským kolegom Sergejom Lavrovom, aby prediskutovali možnosti riešenia krízy na Ukrajine.

 

Stretnutie sa uskutoční po sobotňajšom telefonickom rozhovore oboch diplomatov, ktorý nasledoval po predchádzajúcom hodinovom telefonáte medzi ruským prezidentom Vladimirom Putinom a americkým prezidentom Barackom Obamom.

 

17:00 - Polostrov Krym oficiálne prešiel na moskovský čas

Polostrov Krym v sobotu večer oficiálne prešiel na moskovský čas, čím symbolicky zavŕšil svoje pripojenie k Rusku, oznámila agentúra Reuters.
      

Slávnostná ceremónia prechodu na moskovský čas sa konala na námestí pred hlavnou železničnou stanicou v krymskej metropole Simferopol. Ručičky hodín sa o 22.00 h miestneho času presunuli na polnoc.
      

Pred stanicou sa zišlo niekoľko stoviek ľudí, mávajúcich ruskými zástavami a skandujúcich heslá vyjadrujúce podporu pričleneniu polostrova k Ruskej federácií.
      

K zhromaždenému davu sa prihovoril nový prokremeľský premiér Krymu Sergej Aksionov. Vyhlásil, že polostrov sa po desaťročiach "vracia domov", z čoho budú profitovať všetci jeho obyvatelia. "Vďaka za to patrí nášmu (ruskému) prezidentovi Vladimirovi Putinovi", zdôraznil Aksionov, za čo ho dav odmenil nadšeným aplauzom.

 

15:57 - Kličko vyzval Tymošenkovú, aby podporila spoločného kandidáta

Líder ukrajinskej pravicovej strany UDAR Vitalij Kličko dnes vyzval bývalú premiérku krajiny Juliju Tymošenkovú, aby podporila spoločného kandidáta Petra Porošenka v prezidentských voľbách, ktoré sa uskutočnia 25. mája. Oznámila to dnes agentúra ITAR-TASS.

 

Kličko, niekdajší svetový šampión v boxe, výzvu prezentoval na zjazde svojej strany. Tymošenková, ktorú kontroverzné pôsobenie vo funkcii predsedníčky dostalo do väzenia, minulý týždeň zverejnila svoje vlastné ambície na zisk postu hlavy štátu. Oligarcha Porošenko je magnátom v oblasti cukrárskeho priemyslu.

 

15:02 - Pri eskalácii krízy na Ukrajine by sa USA mohli obrátiť na svoje firmy v Rusku

Spojené štáty by mali zvážiť, či nedonútia veľké americké spoločnosti, ako sú General Electric alebo Exxon Mobil, pozastaviť svoje aktivity v Rusku, prípadne túto krajinu opustiť, ak by sa ruský prezident Vladimir Putin rozhodol po aktivitách na Kryme pre podobné kroky aj na území východnej Ukrajiny či v iných susedných krajinách. Uviedol to americký senátor John McCain. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

 

"Viem, že by to bola tvrdá požiadavka a viem, že určite nechceme poškodiť našu ekonomiku. No aké budú dôsledky, ak by Vladimir Putin vo svojich aktivitách pokračoval?" vyhlásil McCain, republikánsky senátor za štát Arizona, v rozhovore pre Bloomberg Television.

 

"V prípade, že by sa USA pre takýto krok rozhodli, uskutočnil by sa skôr prostredníctvom oficiálnych sankcií než formou politického tlaku na jednotlivé americké firmy," dodal McCain. Zároveň zdôraznil, že "o tom by sa začalo uvažovať až potom, keď by Putin zašiel príliš ďaleko".

 

12:17 - Kličko stiahol kandidatúru na prezidenta, podporil Porošenka

Líder ukrajinskej strany UDAR Vitalij Kličko dnes oznámil, že sťahuje svoju kandidatúru v prezidentských voľbách. Podporil v nich zároveň miliardára, podnikateľa Petra Porošenka.
      

Kličkovo stiahnutie kandidatúry a oznámenie Porošenka z piatkového večera, že sa vo voľbách 25. mája bude uchádzať o post prezidenta, pripravilo pôdu pre volebný súboj medzi mužom známym ako "čokoládový kráľ" a bývalou premiérkou Julijou Tymošenkovou, uviedla agentúra Reuters.
      

"Jedinou šancou na víťazstvo je nominovať jedného kandidáta z demokratických síl," povedal Kličko na stretnutí delegátov strany UDAR s tým, že podporuje Porošenka.
      

Porošenko viedol v posledných prieskumoch s výrazným náskokom pred Tymošenkovou i Kličkom. Lehota na podanie kandidatúry v prezidentských voľbách vyprší v nedeľu 30. marca. Na tento víkend preto väčšina politických strán zvolala nominačné zjazdy.
      

Porošenko, ktorého majetok sa odhaduje na približne miliardu eur, je vnímaný ako jeden z finančných podporovateľov revolúcie z roku 2004 i nedávnych protivládnych protestov. Súčasťou jeho impéria sú okrem iného televízna stanica Kanal 5 a cukrovinkársky koncern Rošen (Roshen), ktorý má teraz problémy so svojimi prevádzkami v Rusku. Porošenko pôsobil aj v politike, v parlamente i vo vláde.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies