Situácia na ukrajine: Napriek prímeriu zomreli v zrážkach dvaja ľudia, jeden bol civilista

NETKY.SK • 27 September 2014, 17:03 • 2 min
Situácia na ukrajine: Napriek prímeriu zomreli v zrážkach dvaja ľudia, jeden bol civilista

KYJEV - Dvaja ľudia, jeden príslušník ozbrojených síl a jeden civilista, zahynuli za uplynulý deň na východe Ukrajiny, kde povstalci pokračujú v útokoch napriek prímeriu vyhlásenému pred troma týždňami, informovala agentúra AP.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

17:07 - Napriek prímeriu zomreli v zrážkach dvaja ľudia, jeden bol civilista

Hovorca ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Volodymyr Poljovij povedal, že pri delostreleckom útoku povstalcov na mesto Ščastja, ktorý zasiahol miestnu nemocnicu a odbornú školu, zomrel jeden civilista a 16 ďalší boli zranení.
      

Povedal tiež, že počas uplynulých 24 hodín bol zabitý jeden vojak a ôsmi zranení. Podľa jeho slov pokračovala streľba rebelov v blízkosti letiska v Donecku, najväčšom mesta, ktoré majú v rukách.
      

Ukrajinské sily chránia letisko pred povstalcami od mája.
      

Stiahnutie ukrajinských síl z doneckého letiska bolo jednou z tém, o ktorých sa rokovalo na piatkovom stretnutí zástupcov Ukrajiny, rebelov, Ruska a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, informovala ruská štátna televízia. Poljovij potvrdil, že sa stretnutie uskutočnilo a povedal, že jeho výsledky nie sú zatiaľ známe.

 

10:33 - Havlik: Konflikt na Ukrajine priviedol ruskú ekonomiku do stagnácie

Konflikt na Ukrajine dostal ruskú ekonomiku do stagnácie s pochmúrnymi vyhliadkami v strednodobom horizonte. Napísal v analýze Viedenského inštitútu pre medzinárodné ekonomické porovnávanie ekonóm Peter Havlik. "Sankcie zo strany USA a EÚ už prinášajú pre ruskú ekonomiku negatíva, ako je zhoršená investičná klíma, rastúci únik kapitálu, pokles investícií a nízky rast HDP," zdôraznil Havlik.
      

Ruská ekonomika v prvom polroku rástla len necelé 1 % z HDP. Koncoročný výsledok by mal byť horší a veľmi blízky nule. Najmä preto, že aj čistý export, ako komponent HDP, bude takmer nulový. "Nižšie ceny ropy spôsobili pokles ruského exportu. Klesá aj import do krajiny, čo súvisí s poklesom zahraničných investícií a domáceho dopytu," vysvetlil Havlik.
      

V Rusku rastú ceny a s nimi inflácia, ktorá je na hranici 10 %, a znižuje reálne mzdy. Jediným ukazovateľom, ktorý sa vyvíja pozitívne, je nezamestnanosť. Dosahuje úroveň len 5 % a ukazuje sa, že Rusku začínajú chýbať pracovné sily, ktoré musia kompenzovať imigranti zo Strednej Ázie, Zakaukazska, Moldavska a Ukrajiny.
      

Podľa Havlika ruská ekonomika potrebuje z dlhodobého hľadiska zlepšenie podmienok pre investorov, diverzifikáciu, ktorá zníži závislosť od vývozu surovín a modernizáciu. "Pokiaľ však bude pokračovať spor s EÚ a USA, modernizačné ambície Ruska ostanú nenaplnené. Dôvodom bude najmä nízky prílev zahraničných investícií, ktorý nevyváži mobilizáciu všetkých dostupných domácich zdrojov," uzavrel Havlik.

 

10:15 - Kontaktná skupina konštatovala normalizáciu situácie

Všetci účastníci rokovania to označili za pozitívum a apelovali, aby trend v znížení násilia pokračoval. Zaviazali sa súčasne, že sa dôsledne zasadia za dodržiavanie režimu prímeria, ktoré v oblasti konfliktu na východnej Ukrajine platí od 5. septembra. 
      

Podľa vyhlásenia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe účastníci rokovania zdôraznili nutnosť obnovy bojmi zničenej infraštruktúry, ale najmä nevyhnutnosť rešpektovať prímerie. Dohodu o ňom 5. septembra uzavreli účastníci rokovania tzv. kontaktnej skupiny, ktorí sa zišli v bieloruskom Minsku. O dva týždne neskôr bolo v Minsku podpísané memorandum, ktoré okrem prímeria obsahuje aj dohodu o vytvorení 30 kilometrov širokej nárazníkovej zóny a stiahnutí ťažkej bojovej techniky z nej, ako aj záväzok o výmene zajatcov vo formáte všetkých za všetkých i ďalšie body, ktorých cieľom je normalizovať situáciu na východe Ukrajiny.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona