Situácia na Ukrajine: Humanitárna kríza na východe Ukrajiny sa zhoršuje

NETKY.SK • 6 August 2014, 13:40 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Humanitárna kríza na východe Ukrajiny sa zhoršuje

KYJEV - Na Ukrajine stále zúria nepokoje. Na východe krajiny je humanitárna kríza a naďalej sa bojuje. Situáciu stále monitorujeme.

slovakia

left justify in out

18:28 - Kanada rozšírila sankcie proti Rusku

Kanada dnes rozšírila svoj zoznam sankcií proti ruským jednotlivcom a spoločnostiam. Podľa agentúry Reuters ide o 19 osôb a 22 spoločností vrátane bánk. Medzi sankcionovanými sú aj druhá najväčšia ruská banka VTB, Moskovská banka a Ruská poľnohospodárska banka (Rosseľchozbank). Spojené štáty uvalili na tieto tri banky sankcie minulý týždeň v stredu, aby tak potrestali Moskvu za jej podporu separatistov na Ukrajine. Kanada uvalila sankcie aj na Ruskú národnú komerčnú banku, ktorej majetok minulý týždeň zmrazila Európska únia.

 

17:57 - Militanti zajali troch pracovníkov Červeného kríža, tvrdí Kyjev 

Militanti na východe Ukrajiny zajali troch pracovníkov Červeného kríža, informoval dnes hovorca ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Andrij Lysenko. Ako dôkaz predložil záznam odpočutého rozhovoru medzi proruskými militantmi, z ktorých jeden hovoril o zajatí vodiča, tlmočníka a ďalšieho pracovníka Červeného kríža. Z telefonického rozhovoru vyplynulo, že trojicu zadržiavajú v suteréne bližšie nešpecifikovanej budovy, informovala agentúra Interfax-Ukrajina.

 

17:48 - Na návštevu vo štvrtok príde šéf NATO

Ukrajinská vláda v stredu potvrdila štvrtkový príchod generálneho tajomníka NATO Andersa Rasmussena do Kyjeva. Podľa rezortu diplomacie sa tak stane na pozvanie prezidenta Petra Porošenka. Rasmussen sa v Kyjeve stretne aj s predsedom parlamentu a premiérom Arsenijom Jaceňukom. Hlavnom agendou bude podľa vlády príprava stretnutia predstaviteľov NATO a Ukrajiny. Cieľom prítomnosti dánskeho expremiéra je podľa Kyjeva vyslanie signálu, že na porušovanie medzinárodného práva v modernom systéme civilizovaných vzťahom medzi krajinami nie je miesto. Ukrajinci vidia dôležitosť jeho príchodu najmä v preukázaní politickej podpory krajine.

 

16:57 - Ukrajinské ministerstvo vnútra: K doneckým separatistom prebehlo 300 policajtov

Morálka a lojalita ukrajinskej polície dosiahli najnižšiu úroveň, konštatoval dnes poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko. Poukázal na prebehnutie veľkej skupiny policajtov v Doneckej oblasti k miestnym separatistom.
     

 V rozhovore pre televíznu stanicu 112 Ukrajina Heraščenko povedal, že 300 ukrajinských policajtov ponúklo svoje služby úradom samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR). Lojálnych Kyjevu tam podľa neho zostalo len 10-15 percent príslušníkov policajného zboru.
      

Jeho slovám podľa agentúry ITAR-TASS predchádzalo vyjadrenie ministra vnútra Arsena Avakova o výmene značného počtu policajtov. Rezort vnútra podľa neho odhaduje, že výmena sa dotkne takmer 20.000 príslušníkov, ktorí dezertovali alebo sa inak zdiskreditovali počas protiteroristickej operácie (ATO) na východe Ukrajiny.

 

16:32 - Majdan je hrozbou pre ľudí, varoval poradca ukrajinského ministerstva vnútra

Kyjevské Námestie nezávislosti (Majdan), dejisko masových protivládnych protestov, sa stalo reálnou hrozbou pre miestnych občanov aj návštevníkov, konštatoval dnes poradca ukrajinského ministerstva vnútra Zorian Škiriak.
      

"Bohužiaľ, Námestie nezávislosti je dnes miestom, kde našli útočisko druhotriedni politici, zločinci, protispoločenské živly, alkoholici a narkomani," povedal Škiriak.
      

Ako príklad uviedol zadržanie desiatok ľudí "ozbrojených strelnými zbraňami, granátmi, obuškami a chladnými zbraňami, ktorí prišli získať reštauráciu od jej majiteľa v prospech iného vlastníka".
      

"Kvôli neustálym bojom, osočovaniu a fyzickým útokom na novinárov sa Majdan stal zónou ohrozujúcou životy občanov. Bezpochyby by sme s tým mali skoncovať," citovala Škiriaka agentúra ITAR-TASS.

 

16:03 - Puškov: Médiá USA odmietli hovoriť s ukrajinskými vojakmi, ktorí prešli do Ruska

Americké médiá sú "mŕtve" a pod absolútnou kontrolou ministerstva zahraničných vecí USA, uviedol dnes predseda zahraničného výboru ruskej Štátnej dumy Alexej Puškov. Reagoval tak na skutočnosť, že americkí novinári ignorovali ponúknutú príležitosť osobne sa porozprávať s ukrajinskými vojakmi, ktorí nedávno prešli do Ruska.
      

"Americké médiá sú mŕtve a v súčasnosti sú to kancelárie ministerstva zahraničných vecí USA," konštatoval Puškov. "Žiadny americký novinár neodcestoval do Rostovskej oblasti, aby sa stretol s ukrajinskými vojakmi, ktorí prekročili hranicu do Ruska," citovala Puškova agentúra ITAR-TASS.
      

Zástupkyňa šéfa tlačového oddelenia ruského rezortu diplomacie Maria Zacharovová na svojom facebookovom profile informovala, že keď sa v pondelok objavila správa o tom, ako vyše 400 ukrajinských vojakov prekročilo hranicu a požiadalo o azyl, jej ministerstvo sa rozhodlo zorganizovať stretnutie medzi nimi a zahraničnými novinármi akreditovanými v Rusku.

 

14:06 -  Za posledný deň zahynulo v bojoch 18 vojakov

Najmenej 18 ukrajinských vojakov prišlo za posledný deň o život pri bojoch s proruskými povstalcami na východe krajiny. V stredu o tom informoval hovorca armády Andrij Lysenko s tým, že ďalších 54 vojakov utrpelo zranenia. Dodal, že armáda utrpela straty počas rôznych incidentov v okolí miest Doneck a Luhansk. Nové obete zvýšili bilanciu obetí na ukrajinskej strane na 400 mŕtvych vojakov od začiatku operácie v apríli tohto roku. Celkovo si ofenzíva ukrajinských síl vyžiadala už vyše 1100 obetí vrátane vojakov, povstalcov aj civilistov.

 

13:31 - NATO: Rusko môže využiť humanitárnu krízu na intervenciu na Ukrajine

Rusko zhromaždilo pri hraniciach východnej Ukrajiny asi 20 000 vojakov a humanitárna kríza by mohla byť dôvodom na intervenciu zo strany Moskvy. Vo vyhlásení to v stredu uviedla hovorkyňa Severoatlantickej aliancie Oana Lungescová, podľa ktorej posledné kroky Ruska vyvolávajú znepokojenie členských krajín aliancie. Rozmiestňovanie bojových jednotiek pri hraniciach s Ukrajinou podľa nej spôsobuje eskaláciu už aj taj nebezpečnej situácie. NATO sa preto obáva, že Rusko použije nutnosť humanitárnej a mierotvornej misie ako zámienku na vyslanie vojakov na východnú Ukrajinu.

 

13:27 - Rusko sa musí vyhnúť krokom vedúcim k eskalácii situácie na Ukrajine

Rusko sa musí vyhnúť akémukoľvek kroku, ktorý by mohol vyústiť do ďalšej eskalácie krízy na Ukrajine, povedala dnes hovorkyňa nemeckého ministerstva zahraničných vecí. Informovala o tom agentúra Reuters.
      

"Požadujeme najväčšiu možnú transparentnosť a vyzývame Rusko, aby sa zdržalo všetkých krokov vedúcich k ďalšej eskalácii - mohla by to byť kombinácia vojenských cvičení a koncentrácie vojakov," povedala hovorkyňa.
      

Poľský premiér Donald Tusk dnes vyhlásil, že existuje dôvod domnievať sa, že hrozba intervencie ruskej armády na Ukrajine počas uplynulých niekoľkých dní vzrástla.

 

11:47 - Pri nočnom útoku armády na Doneck utrpeli zranenia dvaja ľudia

Východoukrajinské mesto Doneck, v súčasnosti bašta proruských povstalcov, sa v noci na dnes stalo terčom vzdušného útoku ukrajinských vládnych síl. Podľa agentúry AP o tom informovali obyvatelia mesta. Miestne zdroje záchranárov uviedli, že pri náletoch utrpeli zranenia dvaja zamestnanci skladu. Na miestne náletu sa podľa nich nachádzalo osem kráterov, čo je výsledkom bombardovania zo vzduchu. Obyvatelia ďalej uviedli, že zhruba o polnoci miestneho času počuli dve explózie sprevádzané zvukom lietadla. Výbuchy poškodili priemyselné budovy, jedna z bômb však dopadla len desať metrov od blízkej obytnej budovy.

 

11:33 - Poľský premiér: Vzrástli obavy z priamej ruskej intervencie na Ukrajine

Poľský premiér Donald Tusk má dôvod domnievať sa, že hrozba intervencie ruskej armády na Ukrajine počas uplynulých niekoľkých dní vzrástla, napísala dnes agentúra Reuters. "Máme dôvod mať podozrenie - dostali sme počas uplynulých niekoľkých hodín takúto informáciu -, že hrozba priamej intervencie (ruskej armády na Ukrajine) je bezpochyby vyššia, než tomu bolo pred niekoľkými dňami," povedal Tusk na tlačovej konferencii vo Varšave.

 

Rusko v týchto dňoch uskutočňuje vojenské manévre v blízkosti hraníc s Ukrajinou, čo zvýšilo obavy v teréne i na strane západných krajín. Moskva tiež v súvislosti s "humanitárnou situáciou" na Ukrajine požiadala o mimoriadne zasadanie Bezpečnostnej rady OSN. "Ak by došlo k priamej intervencii ruských síl na Ukrajine, potom by to zjavne bola kvalitatívne nová situácia a podľa môjho názoru nikto dnes nemá dobrú, jednoznačnú odpoveď, ako by na to mal reagovať Západ," dodal poľský premiér. Ako ďalej uviedol, sankcie uvalené Európskou úniou na Rusko budú pre ekonomiku Európy nákladné, nedostatočná reakcia na činy Ruska počas ukrajinskej krízy by však mali "katastrofálne" následky.

 

10:31 - Prokurátor si predvolal popredných ruských politikov

Ukrajinská prokuratúra si predvolala viacerých popredných ruských predstaviteľov vrátane ministra obrany Sergeja Šojgua a viacerých poslancov Štátnej dumy vrátane Gennadija Zjuganova a Vladimira Žirinovského. V stredu o tom s odvolaním sa na hovorcu generálnej prokuratúry v Kyjeve informuje tlačová agentúra Interfax-Ukrajina. Ukrajinské orgány ich podozrievajú z viacerých zločinov vrátane podpory terorizmu a financovania ozbrojených skupín. Po predvolaní ich chcú vypočuť a následne rozhodnúť o ich prípadnom zatknutí. "Kancelária ukrajinského generálneho prokuratúra zašle príslušné dokumenty ruskému ministerstvu zahraničných vecí... a na základe bilaterálnych dohôd (s Ruskom) budú spomínané osoby upovedomené o tom, že sú podozriví a musia sa dostaviť na Ukrajinu na výsluch," uviedol hovorca prokuratúry Jurij Bojčenko. Ako dodal, Kyjev už pracuje na tom, aby podozrivých Rusov mohli zaradiť na zoznam medzinárodne hľadaných osôb.

 

06:13 - Putin, Medvedev a poslanci Dumy sa zídu na Kryme
Ruský prezident Vladimir Putin, premiér Dmitrij Medvedev a mnohí zo 450 členov dolnej komory parlamentu 14. augusta navštívia čiernomorský polostrov Krym, ktorý Moskva v marci anektovala po vzbure obyvateľov ruskej národnosti proti prevzatiu moci na Ukrajine opozíciou. O výjazdovom stretnutí, ktoré sa uskutoční bez ohľadu na sankcie zo strany Západu, v utorok agentúru Reuters informovali zdroje z Putinovej strany Jednotné Rusko i samotného Kremľa, hovorcovia prezidenta a premiéra sa však odmietli k záležitosti vyjadriť. Podľa nemenovaného zdroja z Jednotného Ruska bude návšteva predovšetkým "politickým odkazom, že Krym je neoddeliteľnou súčasťou Ruska a že niet návratu i navzdory sankciám". Dodal, že prítomnosť všetkých členov Štátnej dumy je nepravdepodobná vzhľadom na parlamentné prázdniny. Na programe stretnutia sú podľa neho rokovania o domácich záležitostiach vrátane ťažkostí so štátnym rozpočtom či plánov rozvoja Krymu, ale aj o sankciách Západu, ktorý odtrhnutie územia od Ukrajiny odmieta uznať.

 

img

 

01:26 - OSN: Humanitárna situácia na východe Ukrajiny sa zhoršuje
Humanitárna situácia na východe Ukrajiny sa neustále zhoršuje. Konflikt v regióne zasiahol dodávky elektriny a vody, zničené sú domy a zdravotnícki pracovníci utekajú, varoval v utorok na mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN predstaviteľ Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA). John Ging členom rady povedal, že bez politického riešenia budú násilnosti najmä v mestských oblastiach ohrozovať čoraz viac ľudí a povedú k nárastu obetí na životoch. Preto sú podľa neho potrebné okamžité kroky, aby sa tomu zabránilo, informovala agentúra AP.

 

"Hovoríme o 3,9 milióna ľudí, ktorí žijú v regióne postihnutom násilím," povedal Ging. "Infraštruktúra je zničená, elektrina tam sotva je a voda len niekoľko hodín za deň," citovala ho agentúra DPA. Každý deň z oblastí bojov utečie približne 1000 ľudí. Od začiatku konfliktu zahynulo 1376 ľudí, viac než 4000 ľudí utrpelo zranenia. Ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin uviedol, že situácia na východe Ukrajiny, predovšetkým v Luhansku a Donecku, je "katastrofálna". Ukrajinskú armádu obvinil z nevyberavých útokov. "Je to skutočná vojna," povedal Čurkin. "Napriek medzinárodným dohodám pokračuje Kyjev vo vojenských operáciách. Ostreľované sú obytné oblasti a nasadzované dokonca kazetové bomby," vyhlásil s tým, že Rusko prijalo 800.000 utečencov. Podľa OSN ich je však 168.000.

 

 

21:52 - Americký vojenský tím má pomôcť s vyšetrovaním pádu lietadla
Do Kyjeva pricestoval malý americký vojenský tím, ktorý má pomôcť pri vyšetrovaní havárie malajzijského dopravného lietadla na východe Ukrajiny. Oznámil to dnes hovorca Pentagónu John Kirby, ktorého citovala agentúra DPA. Viac sa dočítate TU!

 

20:59 - Putin nariadil vláde pripraviť odpoveď na sankcie Západu

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok oznámil, že vláde nariadil vypracovať súbor opatrení, ktoré majú byť odvetou za sankcie zo strany Západu. Podľa vyhlásenia citovaného ruskými tlačovými agentúrami tak urobil počas návštevy mesta Voronež, kde absolvoval stretnutie s inými štátnymi predstaviteľmi, pričom nešpecifikoval možnú podobu protiopatrení. "Samozrejme by sa to malo urobiť obozretne, aby sme podporili domácich výrobcov a neobmedzovali spotrebiteľov," povedal Putin. Európska únia spolu so Spojenými štátmi koncom júla uvalili na Rusko rozšírené sankcie, ktoré sú namierené proti sektorom energeticky, bankovníctva a zbrojárstva. Opatrenia rôzneho druhu majú byť postihom za marcové anektovanie Krymu ako aj údajné podporovanie separatistických povstalcov na východe Ukrajiny.

 

19:22 - Moldavsko požiadalo Rusko o stiahnutie vojakov z Podnesterska
Moldavská vláda dnes požiadala Rusko, aby stiahlo svoje jednotky a zbrane z Podnesterska, odštiepeneckej republiky na východe Moldavska, oznámila agentúra AP.  Ministerstvo zahraničných vecí v Kišiňove vyzvalo Moskvu, aby z Podnesterska stiahla svojich približne 1500 vojakov a tisíce ton zbraní. Moldavsko pripomenulo, že Kremeľ sa k takémuto kroku zaviazal už v roku 1999 na summite Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Napätie vo vzťahoch medzi Moskvou a Moldavskom vzrástlo po tom, ako bývalá postsovietska republika v júni podpísala asociačnú dohodu s Európskou úniou. Ruské úrady nedávno vydali embargo na dovoz moldavského ovocia. Administratíva ruského prezidenta Vladimira Putina tento týždeň obvinila prozápadnú moldavskú vládu zo snáh o destabilizáciu celého regiónu. 

 

Podnestersko je medzinárodne neuznaný, ale de facto samostatný štát, vyhlásený začiatkom roku 1992 po krátkom konflikte medzi moldavskou a podnesterskou armádou podporovanou sovietskymi vojakmi. Separatistický región s hlavným mestom Tiraspol zaberá približne 17 percent moldavského územia a vláda v Kišiňove nad ním nemá žiadnu kontrolu, k čomu napomáha aj prítomnosť ruských "mierových síl". 

 

18:44 - Ukrajinská armáda sa pripravuje na obsadenie Donecka a Luhanska
Ukrajinská armáda sa pripravuje na znovuobsadenie povstalcami kontrolovaných miest Doneck a Luhansk na východe krajiny, v ktorých sa rapídne zhoršuje situácia tamojšieho obyvateľstva. Oznámila to dnes agentúra DPA s odvolaním sa na správy miestnych médií. Rusko dnes v súvislosti s humanitárnou situáciou na východe Ukrajiny požiadalo o mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN. Podľa ruského veľvyslanca pri OSN Vitalija Čurkina by sa zasadnutie mohlo uskutočniť ešte dnes, uviedla agentúra Reuters. Ukrajinské vládne jednotky už zaujali pozície na predmestiach oboch miest, ale na ich znovudobytie je potrebné podniknúť ešte ďalšie prípravné opatrenia, povedal hovorca ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) Andrij Lysenko. "Neohlásime začiatok našej ofenzívy, budeme hovoriť už len o oslobodení týchto miest," vyhlásil Lysenko. 

 

18:22 -  OSN: Rusko zvolalo pre Ukrajinu mimoriadne zasadnutie BR
Rusko v súvislosti s prebiehajúcim konfliktom na východe Ukrajiny zvolalo mimoriadne rokovanie Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN). V utorok o tom s odvolaním sa na ruského veľvyslanca pri OSN Vitalija Čurkina informovala tlačová agentúra ITAR-TASS. Ako uviedol, dôvodom je "humanitárna situácia na Ukrajine". Zasadnutie by sa malo uskutočniť ešte v utorok večer.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies