Situácia na Ukrajine: Moskva hrozí Kyjevu po cezhraničnom incidente dôsledkami

NETKY.SK • 13 Júl 2014, 17:15 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Moskva hrozí Kyjevu po cezhraničnom incidente dôsledkami

MOSKVA/KYJEV - Vyšetrovací výbor Ruskej federácie sa začal zaoberať smrťou muža v ruskom meste Doneck ležiacom v Rostovskej oblasti pri ukrajinských hraniciach.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

16:57 - Moskva hrozí Kyjevu po cezhraničnom incidente dôsledkami

Moskva v nedeľu pohrozila Kyjevu "nezvrátiteľnými dôsledkami" po tom, čo granát vypálený údajne spoza ukrajinskej hranice zabil jedného človeka. Incident Moskva označila za "agresiu proti suverénnemu ruskému teritóriu a obyvateľstvu Ruskej federácie", na ktorú je potrebné odpovedať, uviedlo ministerstvo zahraničia v stanovisku. Ukrajinskej strane zároveň poslali zodpovedajúcu protestnú nótu. Obeťou útoku sa podľa ministerstva stal 45-ročný muž z oblasti Rostova, ktorý zahynul vo svojom dome. Jeho žena navyše v dôsledku tlakovej vlny utrpela zranenia. Ukrajinská strana zodpovednosť za incident odmietla. "Niet pochýb o tom, že ukrajinské sily na ruské územie nestrieľajú. My sme nestrieľali," reagoval hovorca ukrajinskej armády.

 

Hoci obe strany v uplynulom čase informovali o strelách dopadnutých na ich územie, ide o prvý prípad, keď Moskva hlási obeť na živote. Na Ukrajine si už trojmesačný konflikt vyžiadal stovky obetí. Ostrá reakcia zo strany Moskvy vyvoláva nové obavy z možnej vojenskej intervencie Ruska na Ukrajine.

 

16:49 - Armáda začala útočiť na Luhansk, tvrdí miestna domobrana

Ukrajinská armáda začala dnes útočiť na mesto Luhansk. Oznámila to agentúra Interfax s odvolaním sa na miestnu domobranu.
      

"Podľa predbežných údajov ukrajinskí vojaci útočia na mesto od Alexandrovky. Nie je to len ostreľovanie, to všetko sa deje s podporou 50 tankov a dvoch stíhačiek," citoval Interfax predstaviteľa štábu domobrany.
      

O ťažkých bojoch na okrajoch Luhanska informoval agentúru RIA Novosti aj veliteľ ozbrojených síl samozvanej Doneckej ľudovej republiky Igor Strelkov. Podľa neho sa situácia vyhrotcuje aj v okolí Donecka, kde ukrajinská armáda nasadila množstvo obrnených vozidiel, delostrelectva a vrtuľníkov. Z juhu a západu smerujú k Donecku ďalšie armádne kolóny.
      

Príslušné ukrajinské miesta zatiaľ Interfaxu oficiálne nepotvrdili začiatok útoku na Luhansk.
      

Vladislav Brig, šéf informačnej služby Národnej domobrany Donbasu, predtým na Facebooku napísal, že na okrajoch Luhanska prebiehajú ťažké boje. Nepriateľ podľa neho nasadil asi 70 tankov zoradených do dvoch skupín. Okrem toho má neoficiálne informácie vrtuľníkovom výsadku príslušníkov špeciálnych ukrajinských jednotiek priamo v Luhansku. Brig tiež tvrdí, že ofenzíva v Luhansku sa vedie z juhu a západu.
      

Ukrajinská armáda získala od začiatku júla kontrolu nad viacerými strategicky dôležitými mestami na východe krajiny, ktoré obsadili proruskí separatisti. V noci na 5. júla dobyla Slovjansk, 6. júla získala kontrolu nad Kramatorskom, Družkivkou a Kosťantynivkou a 10. júla boli ozbrojenci nútení opustiť aj Siversk. Všetky tieto mestá sa nachádzajú v Doneckej oblasti, kde separatisti vyhlásili Doneckú ľudovú republiku.
      

Námestník ukrajinského ministra obrany Mychajlo Kovaľ pred týždňom vyhlásil, že Luhansk a Doneck budú čeliť totálnej blokáde, až kým sa separatisti nevzdajú.
 

12:56 - Granáty vystrelené z Ukrajiny zabili v ruskom Donecku jedného civilistu

Podľa vyšetrovateľov sa stal obeťou ostreľovania z územia Ukrajiny, ktoré si dnes ráno vyžiadalo aj jedného zraneného, informovala agentúra Interfax.
      

Na ruskom území ide o prvú oficiálne zaregistrovanú obeť bojov medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami v Doneckej a Luhanskej oblasti, ktoré prebiehajú od polovice apríla.
      

Ruské ministerstvo zahraničných vecí označilo incident za "provokáciu" a varovalo pred možnosťou "nezvratných následkov", za ktoré ponesie zodpovednosť  ukrajinská strana. Aké následky by to mali byť, rezort nekonkretizoval.

      

Podpredseda vlády samozvanej Doneckej ľudovej republiky Andrej Purgin incident pripísal ukrajinskej armáde.
      

Hovorca Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny (SNBO) Andrij Lysenko však odmietol obvinenie, že do incidentu v Donecku by boli zapletení ukrajinskí vojaci. "Sily ATO (protiteroristickej operácie) neostreľujú susedné krajiny. Sily ATO neostreľujú obývané oblasti," vyhlásil Lysenko na dnešnom brífingu v Kyjeve.
      

Podľa neho sa už veľakrát stalo, že ozbrojenci ostreľovali ruské územie a civilistov, aby vyprovokovali reakciu a zvalili vinu na ukrajinských vojakov. 
      

Podľa agentúry Interfax dopadli dnes ráno miestneho času na územie Donecka tri granáty. Jeden z nich zasiahol záhradu, ďalšie dva neďaleké bytové domy. Granáty okrem rozbitých okien nespôsobili na domoch významné škody.
      

Stredne ťažké zranenia utrpela 80-ročná žena, ktorú tlaková vlna vymrštila z okna.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona