Situácia na Ukrajine: Strácame kontrolu nad východom, priznal prezident Turčynov

NETKY.SK • 30 Apríl 2014, 17:00 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Strácame kontrolu nad východom, priznal prezident Turčynov

MINSK - Rusko nevidí potrebu uvaliť odvetné sankcie na Západ, ale možno prehodnotí účasť západných firiem na svojej ekonomike, vrátane ich účasti na energetických projektoch, uviedol v utorok ruský prezident Vladimir Putin, ktorého citovala agentúra Reuters.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

17:59 - Pozorovateľov OBSE zadržiavaných na Ukrajine zrejme tak skoro neprepustia

Vojenskí pozorovatelia z niektorých členských štátov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorých zadržala vo východoukrajinskom meste Slovjansk "polícia", sa v dohľadnej dobe nedostanú na slobodu. Povedal to dnes pre on-line vydanie nemeckého bulvárneho denníka Bild samozvaný primátor Slovjanska Viačeslav Ponomariov. Rokovania so zástupcami OBSE o prepustení pozorovateľov podľa neho prebiehajú. "Vedieme dialóg, ale nemyslím si, že prepustenie sa uskutoční dnes alebo zajtra," uviedol Ponomariov. Zdôraznil, že Moskva nevyvíja žiadny tlak. Podľa agentúry ITAR-TASS Ponomariov ešte predtým tvrdil, že pozorovatelia oznámili falošný účel návštevy. Podľa neho hovorili, že "prišli na vyhliadkovú jazdu". Mali však mapu s označenými policajnými pozíciami, čo naznačuje špionáž, konštatoval. Stúpenci federalizácie sú podľa neho pripravení vymeniť pozorovateľov za svojich ľudí, ktorých zadržiavajú ukrajinské úrady. Hovorca stúpencov federalizácie Jevgenij Gorbik informoval, že pozorovatelia vykonávali spravodajskú činnosť. "Mali spravodajských agentov, kryptogramy a notebooky s tajnými poznámkami... Bulharský dôstojník mal notebook s poznámkami v ruštine, čo potvrdzuje jeho spravodajskú činnosť," uviedol Gorbik.

 

16:58 - Pušilin: Donecká ľudová republika je obranyschopná

Donecká ľudová republika je dostatočne schopná chrániť svoju suverenitu. Vyhlásil to dnes spolupredseda vlády tejto samozvanej republiky Denis Pušilin. "Máme dostatok ľudí a zbraní, aby sme ochránili naše záujmy," konštatoval Pušilin. Spresnil, že ide o ukoristené zbrane a obrnené vozidlá. Agentúra ITAR-TASS pripomenula, že aktivisti v Donecku vyhlásili 7. apríla vytvorenie Doneckej ľudovej republiky a 11. mája sa rozhodli usporiadať referendum o jej budúcom štatúte. Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov v súvislosti s dianím na východe Ukrajiny dnes povedal, že ukrajinské ozbrojené sily sú v plnej bojovej pohotovosti. Súvisí to podľa neho s hrozbou zo strany Ruska. Na schôdzke so šéfmi oblastných administratív uznal, že úrady v Kyjeve nemajú pod kontrolou situáciu v Doneckej a Luhanskej oblasti.

 

img

 

16:34 - Gazprom: Ukrajina dlhuje za plyn 3,5 mld. USD

Dlh Ukrajiny za ruský plyn po započítaní aprílových dodávok vzrastie na 3,5 mld. USD zo súčasnej úrovne 2,2 mld. USD. Informoval o tom v stredu ruský plynárenský gigant Gazprom. Dlh ukrajinskej energetickej spoločnosti Naftogaz k 30. aprílu podľa predbežných odhadov predstavuje 3,492 mld. USD, uviedol hovorca Gazpromu Sergej Kuprijanov. Dlh Kyjeva za ruský plyn má byť predmetom trojstranných rokovaní za účasti predstaviteľov Ruska, Ukrajiny a Európskej únie. V stredu sa na tom predbežne dohodli ruský minister pre energetiku Alexander Novak a európsky komisár pre energetiku Günther Oettinger. Podľa ruského ministerstva by sa rokovania mali uskutočniť 2. mája.

 

16:23 - Ministerstvo obrany poprelo správy o vojenskom cvičení v Kyjeve

Ukrajinské ministerstvo obrany poprelo správy, že v noci na 1. mája plánuje usporiadať v Kyjeve vojenské cvičenie, informovala agentúra Reuters. Kyjevská radnica predtým oznámila, že v centre ukrajinskej metropoly sa uskutoční špeciálne takticko-vojenské cvičenie. Radnica občanov vo svojom vyhlásení upozornila, že v rámci cvičenia sa budú po uliciach Kyjeva v noci na 1. mája presúvať kolóny bojovej techniky. Ministerstvo obrany ale tvrdí, že "všetok personál s výzbrojou sa nachádza na svojich stálych pozíciách a nepodnikne cvičenie v centre Kyjeva". Dva zdroje z prostredia bezpečnostných štruktúr pre Reuters uviedli, že v Kyjeve bude mať cvičenie ochranka, ktorá má na starosť prezidenta a popredných vládnych predstaviteľov.

 

16:04 - Čína odsúdila sankcie Západu voči Rusku

Čína ostro odsudzuje zavedenie jednostranných sankcií voči Rusku. Vyhlásil to dnes čínsky veľvyslanec v Moskve Li Chuej, podľa ktorého sankcie zo strany Spojených štátov a Európskej únie krízu na Ukrajine nevyriešia. Vyhlásenie veľvyslanca je v súlade s postojom šéfa čínskej diplomacie Čchin Kanga, ktorý začiatkom tohto týždňa povedal, že zavedenie sankcií nepomôže vyriešiť problém, iba zvýši napätie. Sankcie sú v rozpore so záujmami všetkých strán, dodal Čchin Kang.

 

15:19 - Merkelová: Prepustenie pozorovateľov OBSE by ukázalo snahu Ruska zmierniť krízu

Prepustenie vojenských pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorých zadržiavajú na Ukrajine proruskí separatisti, by bolo znamením, že Moskva sa snaží zmierniť krízu, vyhlásila dnes nemecká kancelárka Angela Merkelová po stretnutí s japonským premiérom Šinzóm Abem. Podľa nej však musí Rusko urobiť viac vrátane toho, že pomôže zabezpečiť, aby sa prezidentské voľby na Ukrajine uskutočnili. Naplánované sú na 25. mája. Medzinárodné spoločenstvo nemá dôvod pochybovať o súčasnej stratégii zavedenia sankcií voči Rusku, poznamenala Merkelová. Kríza na Ukrajine má vplyv aj na Áziu, konštatoval v Berlíne Abe. "Je to globálny problém," citovala Abeho agentúra DPA. Merkelová po rozhovoroch s Abem vyjadrila nádej, že Japonsko zvíťazí vo svojom dlhodobom boji s defláciou. Európa však podľa nej bezprostredne nečelí takejto hrozbe.

 

img

 

14:34 - V noci na 1. mája sa v centre Kyjeva uskutoční vojenské cvičenie

Kyjevská radnica dnes oznámila, že v noci na 1. mája sa v centre ukrajinskej metropoly uskutoční špeciálne takticko-vojenské cvičenie. Radnica občanov vo svojom vyhlásení upozornila, že v rámci cvičenia sa budú po uliciach Kyjeva v noci na 1. mája presúvať kolóny bojovej techniky. Bližšie podrobnosti zatiaľ nie sú známe.

 

14:11 - Vláda vypracovala mechanizmus, ktorý Krymčanom umožní voliť prezidenta Ukrajiny

Predčasné prezidentské voľby, ktoré sa na Ukrajine uskutočnia 25. mája, budú z právneho hľadiska platné, aj keď sa v niektorých obvodoch hlasovanie z rôznych dôvodov neuskutoční. Uviedol to dnes na tlačovej konferencii v Kyjeve podpredseda Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Andrij Magera. Odmietol myšlienku, že by sa voľby nekonali v Doneckej a Luhanskej oblasti ako celkoch, ale pripustil, že v niektorých obvodoch "teoreticky" môže dôjsť k bojkotovaniu volieb. Magera potvrdil špekulácie o nezvestnosti člena jednej z volebných komisií v Doneckej oblasti. Dodal, že nezvestným, s ktorým nie je telefonické spojenie, je zástupca strany Sloboda. Ak sa obeťou únosu stávajú členovia volebných komisií, ide podľa Magerovho názoru o prejav terorizmu a "absolútne neprípustnú vec". Dočasný prezident Oleksandr Turčynov dnes v Kyjeve informoval, že na voľbách sa ako pozorovatelia zúčastnia zástupcovia viacerých "civilizovaných štátov", ako aj Parlamentného zhromaždenia Rady Európy, Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe a EÚ.

 

13:26 - Putin: Moskva po ďalších sankciách zváži podnikanie západných firiem v Rusku

Ruský prezident Vladimir Putin upozornil Západ, že ďalšie sankcie proti Rusku za krízu na Ukrajine môžu viesť Moskvu k tom, aby znova zvážila zapojenie amerických a európskych firiem do podnikania v energetickom i ďalších kľúčových sektoroch v jeho krajine. Informovala o tom agentúra Bloomberg. Putin síce počas utorkovej (29. 4.) návštevy v bieloruskej metropole Minsk vyhlásil, že zatiaľ nepovažuje za potrebné uvaliť na Západ sankcie, no jeho vláda už pripravuje odvetné kroky. A dodal, že v prípade ďalších sankcií "bude Moskva nútená zvážiť, kto a ako podniká v kľúčových sektoroch ruskej ekonomiky, vrátane energetiky". Putinove vyhlásenie len zvýšilo pocit neistoty v západných firmách, ktoré vlastnia podiely v ruskom energetickom priemysle, ako sú napríklad BP či Royal Dutch Shell, alebo Exxon Mobil.

 

12:45 - Ruský prezident a premiér oslávia Deň víťazstva na Kryme

Ruský prezident Vladimir Putin a ruský premiér Dmitrij Medvedev sa údajne 9. mája chystajú navštíviť Krymský polostrov, aby sa tam zúčastnili na oslavách Dňa víťazstva nad fašizmom v druhej svetovej vojne. S odvolaním sa na dobre informované zdroje to uviedol internetový server Gazeta.ru. Podľa nej sa Putin 9. mája podľa tradície zúčastní na slávnostnej vojenskej prehliadke na Červenom námestí v Moskve. Po veľkolepej prehliadke zvykla byť štátna recepcia, ktorú však tento rok preložili na večer 8. mája práve kvôli bleskovej návšteve oboch štátnikov na Kryme.Ich prvou zastávkou na polostrove má byť čiernomorský prístav Sevastopol, ktorý si toho roku pripomína 70. výročie oslobodenia od nemeckých vojsk. Putin s Medvedevom sa tam zúčastnia na vojenskej prehliadke a potom sa presunú do Simferopolu, ktorý je metropolou Krymského polostrova.  

 

12:39 - Armáda je pre možný ruský útok v plnej pohotovosti

 Ukrajinské ozbrojené sily sú pre hroziacu ruskú inváziu v plnej pohotovosti. V stredu to povedal úradujúci prezident krajiny Oleksandr Turčynov, čím podčiarkol obavy z ruských vojakov rozmiestnených pri spoločnej hranici. "Opätovne sa vrátim k reálnej hrozbe, že Ruská federácia začne pozemnú vojnu proti Ukrajine," povedal Turčynov na stretnutí regionálnych guvernérov v Kyjeve, o ktorom informovala tlačová agentúra Interfax-Ukrajina. "Naše ozbrojené sily sú v plnej vojenskej pohotovosti," zdôraznil v tejto súvislosti.

 

img

 

12:36 - Janukovyč financuje separatistov, tvrdí generálny prokurátor

Zosadený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč si do Ruska odniesol 32 miliárd amerických dolárov (23 miliárd eur), z ktorej financuje proruských separatistov na východe Ukrajiny. V tohtotýždňovom rozhovore pre denník Financial Times to povedal dočasný ukrajinský generálny prokurátor Oleh Machnický. "Ruská federácia dnes oficiálne prijíma kriminálnikov, ako je Janukovyč, (bývalý generálny prokurátor Viktor) Pšonka, (exminister vnútra Vitalij) Zacharčenko a nepovažuje ich za vinných," cituje v stredu z rozhovoru s Machnickým spravodajský portál KyivPost. Machnického ruský náprotivok Jurij Čajka už dávnejšie potvrdil, že spomínané osoby nachádzajúce sa momentálne v Rusku nevydá Kyjevu, keďže sú to podľa neho aj naďalej legitímni predstavitelia Ukrajiny.

 

12:30 - Ruský prezident a premiér oslávia Deň víťazstva na Kryme

Ruský prezident Vladimir Putin a ruský premiér Dmitrij Medvedev sa údajne 9. mája chystajú navštíviť Krymský polostrov, aby sa tam zúčastnili na oslavách Dňa víťazstva nad fašizmom v druhej svetovej vojne. S odvolaním sa na dobre informované zdroje to uviedol internetový server Gazeta.ru. Podľa nej sa Putin 9. mája podľa tradície zúčastní na slávnostnej vojenskej prehliadke na Červenom námestí v Moskve. Po veľkolepej prehliadke zvykla byť štátna recepcia, ktorú však tento rok preložili na večer 8. mája práve kvôli bleskovej návšteve oboch štátnikov na Kryme.

 

11:50 - MMF: Ruská ekonomika sa nachádza v recesii

Medzinárodný menový fond (MMF) výrazne znížil svoju prognózu rastu ruskej ekonomiky v tomto roku. Jedným z hlavných dôvodov je odlev kapitálu pre ukrajinskú krízu. Ruská ekonomika sa podľa fondu aktuálne nachádza v recesii. Informovala o tom agentúra Reuters. MMF očakáva, že ruský hrubý domáci produkt (HDP) sa tento rok zvýši len o 0,2 %, povedal dnes v Moskve šéf delegácie fondu v Rusku Antonio Spilimbergo. Fond pôvodne počítal s tempom rastu na úrovni 1,3 %. Podľa Spilimberga odlev kapitálu z Ruska tento rok dosiahne 100 miliárd USD (72,33 miliardy eur).

 

11:28 - Strácame kontrolu nad východom, priznal prezident Turčynov

Ukrajinská dočasná vláda v uplynulých hodinách začala strácať kontrolu nad situáciou na východe Ukrajiny. V utorok to priznal už aj prezident Oleksandr Turčynov. Dôvodom je rastúca neochota tamojších bezpečnostných zložiek zasahovať proti proruským separatistom, ktorí obsadzujú budovy polície a sídiel regionálnych úradov. "Veľká väčšina príslušníkov bezpečnostných zložiek na východe nie je schopná splniť si svoje záväzky a chrániť bezpečnosť našich občanov," citujú Turčynova ukrajinské médiá.

 

11:00 - Putin zatiaľ nemá potrebu reagovať na sankcie Západu

Rusko nepovažuje za nutné reagovať na rozšírené sankcie zo strany EÚ a USA odvetnými opatreniami, môže však prehodnotiť účasť západných firiem na ruských energetických projektoch. V utorok večer počas návštevy Bieloruska to novinárom povedal ruský prezident Vladimir Putin. "Veľmi neradi by sme sa uchýlili k odvetným opatreniam. Dúfam, že to nezájde až tam," vyhlásil ruský líder. Ak však bude podľa neho vývoj pokračovať týmto smerom, Moskva zváži budúcu hospodársku spoluprácu so západnými partnermi. Putin podľa vlastných slov nechápe dôvod uvalenia druhého balíka sankcií proti jeho krajine. "Nie je tu príčinná súvislosť s tým, čo sa deje na Ukrajine," povedal a opäť zdôraznil, že na východe Ukrajiny nie sú žiadni ruskí vojaci ani agenti, ktorí by podporovali tamojších separatistov.

 

10:30 - Odmietavý postoj Ruska k sankciám EÚ a USA podporuje Kuba i Nikaragua

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v rámci svojej cesty po latinskoamerických krajinách zavítal aj na Kubu. Kubánske vedenie počas rokovaní vyjadrilo podporu odmietavému postoju Ruska k sankciám, ktoré naň uvalili USA a EÚ kvôli kríze na Ukrajine. Lavrov vyhlásil, že "pokusy (Západu) obviňovať iných (Rusko) sú výsledkom práce slabých politikov alebo skôr politikov, ktorí chápu, že ich geopolitické ambície stroskotali, a (z neúspechu) sa snažia obviniť iných".

 

09:30 - Proruskí separatisti sa zmocnili vládnych budov v Horlivke

Proruskí separatisti obsadili dnes jednu z budov polície a radnicu vo východoukrajinskom meste Horlivka. Informovali o tom miestne médiá, ktorých správy potvrdil aj nemenovaný policajných zdroj v oblastnej metropole Doneck. Dodal, že v budove polície sa nenachádzali žiadne zbrane. Podľa ukrajinských agentúr budovy obsadili ozbrojení muži s maskami na tvárach. V súvislosti s vývojom situácie v oblastiach na juhovýchode Ukrajiny dnes dočasný prezident Oleksandr Turčynov zvolal do Kyjeva gubernátorov všetkých oblastí. Turčynov v utorok žiadal od ministra vnútra Arsena Avakova, aby odvolal z funkcií oblastných policajných riaditeľov v Luhanskej a Doneckej oblasti, kde separatisti pri obsadzovaní vládnych a policajných budov v uplynulých dňoch nenarazili na žiaden odpor polície. Jej príslušníci nezabránili ani útokom proruských prívržencov federalizácie Ukrajiny na mítingy sympatizantov kyjevskej vlády.ň

 

09:25 - V útoku zraneného charkovského primátora v Izraeli znova operovali

Charkovského primátora Hennadija Kernesa, ktorý sa v pondelok stal terčom pokusu o vraždu, v noci nadnes na klinike v izraelskej Haife, kam ho previezli na liečenie, znova operovali. Operácia trvala desať hodín. Kernesov stav po nej je podľa lekárov stabilizovaný. Operácia sa uskutočnila v centrálnej nemocnici v Haife, kam Kernesa previezli zo súkromnej kliniky, na ktorej je po prevoze z Ukrajiny hospitalizovaný, uviedla agentúra RIA Novosti.

 

09:18 - Fakľový sprievod Kyjevom zosnovali ruské tajné služby, tvrdí SNBO

Fakľový sprievod ukrajinských nacionalistov v centre Kyjeva, ktorý v utorok večer prerástol do hromadnej bitky s príslušníkmi provládnej domobrany, je dielom ruských tajných služieb.
      

Konštatovala to dnes na svojej stránke v sieti Facebook námestníčka tajomníka ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) Viktorija Siumarová.
      

Podľa jej predpokladu "je očividné, že tohtoročný máj bude jedným z najzložitejších mesiacov" v novodobých dejinách krajiny. Dodala, že "fakľový sprievod bol ideálnou demonštráciou údajného neofašizmu" krátko pred oslavami výročia konca druhej svetovej vojny 9. mája.
      

V masovej bitke za účasti asi 200 ľudí, ktorá sa rozpútala, keď domobrana nepustila na kyjevský Majdan sprievod nacionalistov, útočníci používali okrem iného aj zápalné fľaše. V obave z možných provokácií vo viacerých väčších mestách Ukrajiny - napríklad aj v Charkove - odvolali provládne mítingy naplánované na 1. mája.

      

Provládni aktivisti v Charkove vyzvali ľudí, aby 1. mája neprišli na mítingy, aby sa zabránilo provokáciám a krviprelievaniu. Prívrženci federalizácie Ukrajiny v Charkove naopak ľudí vyzvali na účasť na prvomájovej demonštrácii.

 

08:25 - Separatisti hovoria o pokroku rokovaní o prepustení pozorovateľov OBSE

V rokovaniach s Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) o prepustení jej vojenských pozorovateľov sa podarilo dosiahnuť "slušný pokrok". Uviedol to dnes podľa agentúry Reuters samozvaný starosta východoukrajinského mesta Slovjansk Viačeslav Ponomariov, ktorý je zároveň vodcom separatistov zadržiavajúcich pozorovateľov.
      

Na otázku, kedy dôjde k prepusteniu pozorovateľov, Ponomariov odpovedal, že nemôže stanoviť žiadny časový rámec, pretože všetko závisí od dodržiavania dohôd uzavretých s predstaviteľmi OBSE.
      

Predstavitelia OBSE rokovania so separatistami nekomentovali.
      

Ozbrojení separatisti zadržali v piatok v Slovjansku autobus, v ktorom sa viezlo osem pozorovateľov OBSE, päť ukrajinských vojakov a vodič. V skupine boli štyria nemeckí pozorovatelia a po jednom z Českej republiky, Poľska, Švédska a Dánska.
     

Separatisti v nedeľu prepustili pozorovateľa zo Švédska, ktorý trpí cukrovkou. Tvrdia, že pozorovatelia sú v skutočnosti špióni a chcú ich vymeniť za svojich stúpencov, ktorých zadržiavajú ukrajinské úrady.

 

08:19 - Putin: Rusko nevidí potrebu uvaliť odvetné sankcie na Západ

Rusko nevidí potrebu uvaliť odvetné sankcie na Západ, ale možno prehodnotí účasť západných firiem na svojej ekonomike, vrátane ich účasti na energetických projektoch, uviedol v utorok ruský prezident Vladimir Putin, ktorého citovala agentúra Reuters.

 

"Veľmi si želáme, aby sme sa nemuseli uchyľovať k nijakým odvetným opatreniam," povedal Putin po stretnutí s prezidentmi Bieloruska a Kazachstanu v bieloruskej metropole Minsk. "Ak však niečo také bude pokračovať, budeme musieť pouvažovať, kto a ako pracuje v kľúčových rezortoch ruskej ekonomiky - vrátane rezortu energetiky," povedal šéf Kremľa.
      

Moskva predtým odsúdila najnovšie sankcie USA a EÚ uvalené na ruských a ukrajinských spojencov ruského prezidenta Vladimira Putina a označila ich za studenú vojnu.

 

18:42 - Separatisti v Luhansku zaútočili na policajnú stanicu

Proruskí separatisti zaútočili dnes automatickými zbraňami a omračujúcimi granátmi na policajnú stanicu vo východoukrajinskom Luhansku, informovala agentúra Reuters. Podľa nej približne 20 ozbrojencov strieľalo na budovu v snahe donútiť policajtov, aby zložili zbrane. Podľa agentúry Interfax-Ukrajina sa pred budovou zhromaždilo asi 500 ľudí, ktorí žiadali rezignáciu šéfa polície. Ten údajne s odstúpením súhlasil. Ešte predtým separatisti obsadili v Luhansku úrad regionálneho prokurátora, regionálnu centrálu štátnej televízie a budovu oblastnej samosprávy. Úradujúci ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov medzitým vyzval na prepustenie policajných šéfov v Luhansku a Donecku. Podľa neho sa ukázalo, že "drvivá" časť policajných síl na východe Ukrajiny nie je schopná plniť si svoje povinnosti - "brániť našich občanov".

 

18:22 - LEW: Sankcie Západu vyvíjajú tlak na ruskú ekonomiku, môžu nasledovať ďalšie

Medzinárodné sankcie voči Rusku za jeho aktivity na Ukrajine vyvíjajú tlak na ruskú ekonomiku a ak Moskva svoj postoj nezmení, je možné, že budú nasledovať ďalšie. Povedal to dnes americký minister financií Jack Lew. Informovala o tom agentúra Reuters.
     

"Ak vezmeme do úvahy obdobie od anexie Krymu Ruskom a zavedenia prvých sankcií, je vidieť, že odvtedy došlo k dosť výraznému zhoršeniu situácie v už aj tak oslabenej ruskej ekonomike. Vidíme to na vývoji akciového trhu, kurzu ruskej meny či na vývoji viacerých kľúčových ekonomických ukazovateľov," povedal Lew. Zároveň nevylúčil, že časom by mohli prísť aj sankcie USA a Európskej únie, ktoré by mohli zasiahnuť bankový či energetický sektor. "Musíme mať aj naďalej otvorené všetky možnosti. Sme pripravení prijať ďalšie opatrenia a už skôr sme dali jasne najavo, že sme na to pripravení, ak sa politika Ruska nezmení," dodal Lew.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies