Situácia na Ukrajine: Povstalci prepustili 648 zajatcov

NETKY.SK • 9 September 2014, 12:00 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Povstalci prepustili 648 zajatcov

BRUSEL - Európska únia sa dnes dohodla na nových sankciách voči Rusku, ich platnosť však vzhľadom na uzavreté prímerie na Ukrajine o "niekoľko dní" pozdŕžala, oznámil predseda Európskej rady Herman van Rompuy.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

18:33 - Minister Lajčák doručí na Ukrajinu humanitárnu pomoc

Slovensko pomôže Ukrajine dodaním 2,7 tony humanitárnej pomoci. O doručenie zásielky sa postará podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák počas svojej návštevy Ukrajiny v dňoch 10. až 12. septembra. V novej zásielke humanitárnej pomoci sú spacie vaky, nosidlá, vojenská obuv, dezinfekčné prostriedky a dlahy, 270 špeciálnych lekárničiek, celkovo za 10-tisíc eur. Minister Lajčák počas návštevy Kyjeva odovzdá Mestskému centru detskej neurochirurgie symbolický šek v hodnote 10-tisíc eur. Finančné prostriedky prevedené detskému centru budú použité na nákup zdravotného materiálu. Slovensko už Ukrajine v rámci rozvojovej a humanitárnej pomoci dodalo v marci tohto roka dve tony zdravotníckeho materiálu a v júni poskytlo generátory a osvetľovacie zariadenia.

 

16:20 - Ostreľovanie Donecka pokračuje napriek prímeriu

Napriek prímeriu medzi ukrajinskými vládnymi a separatistickými silami predstavitelia mesta Doneck hlásia pokračujúce ostreľovanie, ktoré podľa nich v noci z pondelka na utorok zranilo jednu ženu. Radnica v hlavnom ohnisku separatistického povstania uvádza, že paľba zasiahla tentoraz školu a viacero obytných budov. Prímerie platiace od piatkového večera narušila sporadická paľba už aj cez víkend, v pondelok však mesto zverejnilo vyhlásenie, podľa ktorého počas predošlej noci neboli hlásené žiadne útoky s obeťami na životoch. Doneck sa začiatkom augusta ocitol v obkľúčení vládnych síl a ostreľovanie raketami bolo v uplynulých týždňoch pre obyvateľov bežnou súčasťou života. Z porušovania najnovšieho prímeria, ktoré je súčasťou širšieho mierového plánu, sa vzájomne obviňujú obe strany konfliktu. Ukrajina, Rusko i Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe sa však vyjadrili, že dohoda sa vo všeobecnosti dodržiava.

 

14:14 - Reverzný tok plynu s Ukrajinou funguje

Reverz plynu zo Slovenska na Ukrajinu funguje zatiaľ bezproblémovo. Vyplýva to z údajov ukrajinského prepravcu zemného plynu Ukrtransgazu. Ten totiž informoval, že do 6. septembra naši východní susedia cez plynovod z Vojan doviezli 144 miliónov metrov kubických plynu. Do plnej prevádzky bol reverz spustený 2. septembra tohto roka, po ukončení testovacích dodávok. Plynovodom, spájajúcim slovenské Vojany a ukrajinský Užhorod, bude možné dodať našim východným susedom ročne zhruba desať miliárd metrov kubických plynu, čiže približne 27 miliónov metrov kubických denne. K tomuto objemu by sa mali plynári dopracovať už v prvom kvartáli budúceho roka. Plyn cez plynovod Vojany-Užhorod budú Ukrajincom dodávať jednotlivé dodávateľské spoločnosti. Do roku 2019 si u slovenského prepravcu plynu, spoločnosti Eustream, rezervovali dodávatelia prepravné kapacity v maximálnom možnom objeme, čiže 10 miliárd metrov kubických plynu ročne.

 

13:47 - Prímerie sa dodržuje, treba začať rokovať

Rusko vyjadrilo v utorok presvedčenie, že prímerie na východe Ukrajiny, ktoré bolo dohodnuté minulý piatok, sa v celku dodržiava. Novinárom to povedal ruský minister zahraničia Sergej Lavrov s tým, že rokovania o budúcom štatúte Doneckej a Luhanskej oblasti by sa mohli začať čo najskôr. „Prímerie sa vo všeobecnosti dodržiava, no bolo tu pár incidentov, z ktorých sa obviňujú obe strany,“ vyhlásil Lavrov. Dodal, že Moskvu znepokojuje rozmiestňovanie ukrajinských vojakov v niektorých častiach východnej Ukrajiny, čo by mohlo znamenať, že vládne sily sa pripravujú na útok. Ukrajinská strana tiež konštatovala, že napriek niekoľkým incidentom sa prímerie na východe dodržuje, hoci ukrajinské vládne sily od piatku prišli o piatich vojakov a ďalších 29 utrpelo zranenia. V meste Mariupoľ zahynula pri streľbe v sobotu jedna žena. Straty na strane povstalcov nie sú známe. 

 

12:26 - Od začiatku prímeria zo zajatia prepustili 648 vládnych vojakov

Ukrajinské vedenie dnes oznámilo, že proruskí povstalci počas prímeria prepustili na slobodu 648 vojnových zajatcov z radov príslušníkov vládnej armády. Kyjev pracuje na tom, aby dosiahol aj oslobodenie ďalších viac ako 500 osôb, informoval dnes hovorca prezidenta Petra Porošenka Sviatoslav Cegolko. Podľa údajov generálneho štábu ukrajinskej armády celkový počet jej príslušníkov zajatých proruskými separatistami je okolo 1200. Dohoda o prímerí medzi Kyjevom a proruskými separatistami bola podpísaná minulý piatok v bieloruskom Minsku. Okrem prímeria sa dohodli aj na medzinárodnom monitorovaní dodržiavania prímeria, uskutočňovaní výmeny zajatcov spôsobom "všetci za všetkých" a zabezpečení humanitárnej pomoci v bojových zónach. Vedenie samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) v pondelok oznámilo, že na výmenu zajatcov vo formáte všetkých za všetkých sa pripravuje. Podľa prvého vicepremiéra DĽR Andreja Purgina sa výmena zajatcov mala uskutočniť v stredu. "Od začiatku sa hovorilo, že výmena (zajatcov) bude v stredu. Pripravujeme sa na to... meniť budeme všetkých za všetkých," vyhlásil Purgin, ktorý bol jedným z účastníkov rokovania v Minsku.

 

12:09 - Rusko verí v skorý začiatok rokovaní o štatúte Doneckej a Luhanskej oblasti

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes vyhlásil, že prímerie na východe Ukrajiny sa "v podstate" dodržiava, a vyjadril nádej, že režim prímeria sa čoskoro skonsoliduje, informovala agentúra ITAR-TASS. Lavrov súčasne uviedol, že Moskva verí v skoré začatie rokovaní o štatúte Doneckej a Luhanskej oblasti. Vysvetlil, že dohoda podpísaná minulý piatok v bieloruskom Minsku presne stanovuje postup. Formát rokovaní je podľa Lavrova "očividný": majú sa na nich zúčastniť predstavitelia kyjevskej vlády a oboch samozvaných republík - Luhanskej i Doneckej. Šéf ruskej diplomacie pripomenul, že minský dokument je len rámcový. Dodal, že účastníci rokovaní v Minsku sa dohodli, že ho rozpracujú do detailov a stanovia postupnosť jednotlivých krokov stanovených dokumentom. Lavrov však zdôraznil, že "netreba zabudnúť na nutnosť začať na Ukrajine celoštátny dialóg o ústave". Pripomenul, že kyjevské vedenie sa už pred niekoľkými mesiacmi zaviazalo začať celospoločenskú diskusiu o zmenách v ústave krajiny a Lavrov podľa agentúry RIA Novosti vyhlásil, že Moskva "bude trvať na tom, aby Kyjev splnil svoj sľub". 

 

12:05 - Ukrajina prijala Dodatkový protokol k Európskej charte miestnej samosprávy

Rada Európy (RE) dnes oznámila, že ukrajinský parlament (Verchovna rada) prijal 2. septembra zákon o ratifikácii Dodatkového protokolu k Európskej charte miestnej samosprávy. Poslanci prijali dodatkový protokol väčšinou 260-tich hlasov. Podľa RE ide o pozitívny krok vpred pre Ukrajinu a dôkaz o implementácii odporúčania č. 348, ktorý prijal Kongres miestnych a regionálnych samospráv pri Rade Európy (CLRAE) v roku 2013 po dvoch monitorovacích návštevách RE na Ukrajine. "Vítame túto ratifikáciu, čo umožní zvýšiť úroveň miestnej a regionálnej demokracie na Ukrajine. Zaručí, že pri rozhodovaní o veciach verejných na lokálnej úrovni budú názory občanov zohľadňované. To je dôležitý vývoj vzhľadom na aktuálnu situáciu," uviedol predseda Kongresu miestnych a regionálnych samospráv Herwig van Staa.

 

12:01 - Naryškin: Sankcie voči Rusku Kyjev zneužil na zosilnenie agresie voči východu

Predseda ruskej Štátnej dumy Sergej Naryškin dnes upozornil, že uvalenie sankcií na Rusko zo strany Západu využila "kyjevská vláda ako zámienku na zosilnenie agresie voči vlastnému národu na východe krajiny". "Všetci, ktorí sa pokúšajú vyvíjať nátlak na Rusko, si vybrali nesprávnu cestu," vyhlásil Naryškin v prejave na rusko-japonskom ekonomickom fóre, ktoré sa začalo dnes v Moskve. Podľa agentúry RIA Novosti predseda dolnej komory ruského parlamentu upozornil, že situácia je mimoriadne zložitá aj teraz, keď obe strany konfliktu pristúpili na prímerie. Naryškin sa vyjadril aj k dodávkam moderných zbraní, ktoré ukrajinskému vedeniu počas nedávneho summitu NATO vo Walese údajne sľúbili USA, Francúzsko, Nórsko, Poľsko a Taliansko. S týmto tvrdením prišiel počas víkendu poradca ukrajinského prezidenta Petra Porošenka Jurij Lucenko, ale oficiálni predstavitelia uvedených štátov dohodu o dodávkach popreli. Naryškin dnes v súvislosti s týmito dohadmi pripomenul, že v Rusku sa hovorí "niet dymu bez ohňa". Súčasne však vyjadril nádej vo "víťazstvo zdravého rozumu," čo však podľa vlastných slov neočakáva od Washingtonu. 

 

11:51 - Výbor Európskeho parlamentu odporučil schválenie asociačnej dohody s Ukrajinou

Výbor Európskeho parlamentu (EP) pre zahraničné veci odporučil plénu odsúhlasiť asociačnú dohodu medzi EÚ a Ukrajinou, ktorej časti podpísali predstavitelia bývalej sovietskej republiky v marci a v júni. Podľa zverejnenej správy by mali poslanci dokument ratifikovať počas najbližšieho plenárneho zasadnutia naplánovaného na 15. až 18. septembra v Štrasburgu. Parlament cituje poľského člena Jaceka Saryusza-Wolského v úlohe osobitného spravodajcu, ktorý vyzval na podporu dohody ako "signál solidarity Ukrajine za jej proeurópsku voľbu". Predseda výboru, nemecký poslanec Elmar Brok, zasa hovoril o naplnení "vôle a túžby ukrajinského ľudu". Väčšina účastníkov rozpravy pred hlasovaním sa podľa EP vyslovila v prospech prijatia asociačnej dohody v zrýchlenom konaní, iní však zdôraznili, že zrýchlené konanie by sa malo využívať len výnimočne, a niektorí tiež vyjadrili obavu, že takýto krok by mohol "ešte viac vyprovokovať Rusko".

 

09:57 - Počas prímeria na Ukrajine prišli o život štyria vládni vojaci a 29 je zranených

Od uplynulého piatka, keď na východe Ukrajiny začalo platiť prímerie, zahynuli štyria vojaci vládnych síl. Informovala o tom dnes agentúra Interfax s odvolaním sa na hovorcu ukrajinského ministerstva obrany, ktorý dodal, že počas prímeria bolo zranených 29 vládnych vojakov. Prímerie je súčasťou mierového plánu, ktorý zástupcovia znepriatelených strán - ukrajinského vedenia a proruských separatistov zo samozvaných republík na východe Ukrajiny - podpísali minulý piatok v bieloruskom Minsku spolu s predstaviteľmi Ruska a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

 

 

Prímerie sa na väčšine územia východnej Ukrajiny dodržiava, výnimkou však je priemyselné mesto Doneck a jeho okolie, ako aj strategicky dôležitý prístav Mariupol, odkiaľ hlásia sporadické prestrelky a delostreleckú paľbu. Ostreľovanie Mariupola si vyžiadalo život jednej civilistky a najmenej štyroch zranených. Ukrajinské médiá dnes informovali, že v oblastiach, kde od jari prebieha vládna protiteroristická operácia (ATO), bola noc nadnes pokojná, aj keď separatisti pokračovali v ostreľovaní pozícií vládnych síl v okolí letiska v Donecku, pri Debaľceve, Rodnikovom a Dokučajevsku. V Mariupole je situácia stabilizovaná, uviedol pre Espreso TV predstaviteľ velenia ATO Oleksij Dmytraškivskyj. 

 

Rovnaké informácie zverejnil dnes na svojej facebookovej stránke aj často citovaný ukrajinský vojenský analytik Dmytro Tymčuk, ktorý spresnil, že napriek ostreľovaniu vládne sily zo svojich pozícii neustúpili.

 

08:48 - Rusi odmietli tvrdenie, že ich lietadlá preleteli nad kanadskou vojnovou loďou

Moskva dnes odmietla tvrdenie, že tri ruské vojenské lietadlá preleteli nad kanadskou vojnovou loďou v Čiernom mori. Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov pre agentúru ITAR-TASS povedal, že stroje typu Su-24 a An-26 iba vykonávali plánovaný rutinný let v oblasti. "Trasa lietadiel ruských vzdušných síl pretínala oblasť, kde sa nachádzala kanadská loď Toronto, ale nepriblížili sa k zahraničnej vojnovej lodi. Všetky lety boli a sú vykonávané v prísnom súlade s medzinárodnými pravidlami na využívanie vzdušného priestoru nad neutrálnymi vodami," dodal Konašenkov. Kanadský minister obrany Rob Nicholson predtým uviedol, že kanadská fregata HMCS Toronto, ktorá sa zúčastňuje na cvičení v Čiernom mori, sa v nedeľu stala terčom provokácie zo strany ruského letectva.

 

08:36 - Ukrajinský prezident tvrdí, že mu členské štáty NATO sľúbili zbrane

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes povedal, že Kyjev sa s predstaviteľmi niekoľkých členských štátov NATO dohodol na priamych dodávkach zbraní na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra Reuters. "S niekoľkými členskými štátmi NATO sme sa dohodli na priamych dodávkach moderných zbraní, ktoré nám pomôžu brániť sa a zvíťaziť," citovala údajné Porošenkovo vyhlásenie ruská tlačová agentúra RIA Novosti. V podobnom duchu sa v nedeľu vyjadril aj Porošenkov poradca Jurij Lucenko. Ten povedal, že na dvojdňovom summite NATO, ktorý sa minulý týždeň konal vo Walese, sa Kyjev s predstaviteľmi Spojených štátov, Francúzska, Talianska, Poľska a Nórska dohodol na vyslaní vojenských poradcov a dodávkach moderných zbraňových systémov na Ukrajinu, čo však všetky uvedené krajiny okrem Francúzska okamžite dementovali.

 

img

 

08:32 - EÚ odložila platnosť nových sankcií voči Rusku, chce zhodnotiť prímerie

Európska únia sa dnes dohodla na nových sankciách voči Rusku, ich platnosť však vzhľadom na uzavreté prímerie na Ukrajine o "niekoľko dní" pozdŕžala, oznámil predseda Európskej rady Herman van Rompuy. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.
      

Sankcie "vstúpia do platnosti... v najbližších dňoch. To ponechá čas zhodnotiť uplatňovanie (ukrajinskej) dohody o prímerí a mierového plánu," citovala z jeho vyhlásenia agentúra DPA. "V závislosti od situácie na mieste, bude EÚ pripravená prehodnotiť celé odsúhlasené sankcie alebo ich časť," dodal. Poznamenal, že majú za cieľ podporiť "zmenu kurzu v činnosti Ruska destabilizujúceho východnú Ukrajinu".

 

07:07 - Kanadskú fregatu provokovali v Čiernom mori tri ruské lietadlá

Kanadská fregata HMCS Toronto, ktorá sa zúčastňuje cvičenia v Čiernom mori, sa v nedeľu stala terčom provokácie zo strany ruského letectva. V pondelok o tom informoval kanadský minister obrany Rob Nicholson, uviedla agentúra AP. Podľa Nicholsona fregatu obleteli dve lietadlá Su-24 určené pre námorný prieskum a jedno prieskumné lietadlo. Hoci nepredstavovali žiadnu hrozbu, ich akcia bola "zbytočne provokatívna a vytvorila riziko eskalácie napätia", povedal minister.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona