Situácia na Ukrajine: Doneckí separatisti súhlasili s dodržiavaním prímeria!

NETKY.SK • 23 Jún 2014, 13:00 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Doneckí separatisti súhlasili s dodržiavaním prímeria!

KYJEV - Proruskí separatisti dnes oznámili, že v Donbase na východe Ukrajiny sa prímerie nedodržiava. V okolí Slovjanska a Kramatorska stále pokračujú boje, informovala agentúra Interfax.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

19:21 - Separatisti súhlasili s dodržiavaním prímeria

Lídri separatistov na východe Ukrajiny súhlasili s dodržiavaním prímeria do 27. júna. Oznámil to dnes premiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Alexandr Borodaj po schôdzke tzv. "kontaktnej skupiny" v Donecku.
      

"Na rokovaniach orgány Luhanskej a Doneckej ľudovej republiky súhlasili, že budú dodržiavať prímerie do 27. júna," citovala Borodaja agentúra Reuters. Pokoj zbraní zo strany separatistov bude podľa nej prebiehať súbežne s jednostranným prímerím, ktoré od 20. do 27. júna vyhlásil ukrajinský prezident Petro Porošenko v rámci svojho mierového plánu.
      

Borodaj taktiež sľúbil, že vzbúrenci prepustia pozorovateľov z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorých zadržiavajú, píše agentúra AP.

 

18:52 - Kyjev je ochotný s Moskvou konzultovať ekonomickú časť asociačnej dohody

Kyjev je ochotný viesť s Moskvou konzultácie o implementácii ekonomickej časti asociačnej dohody s Európskou úniou, ktorú Ukrajina plánuje podpísať 27. júna. Oznámil to dnes šéf ukrajinskej diplomacie Pavlo Klimkin.
      

"Vplyv implementácie dohody - aj na naše hospodárske vzťahy s Ruskou federáciou - bude jasne pozitívny... Vidím možnosť rýchleho nájdenia riešenia ohľadne implementácie," citovala Klimkina agentúra RIA Novosti.

 

18:33 - Ministri zahraničných vecí podporili mierový plán prezidenta Porošenka

Ministri zahraničných vecí krajín EÚ na dnešnom zasadnutí v Luxemburgu podporili mierový plán nového ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, ktorý označili za dobrú šancu pre deeskaláciu napätia na východe Ukrajiny. Informoval o tom šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák.
      

Účastníci Rady Európskej únie pre zahraničné záležitosti v tejto súvislosti vyzvali všetky strany konfliktu na Ukrajine na rešpektovanie prímeria a vytvorenie podmienok na zmierňovanie napätia. 
      

Diplomati vyjadrili obavy z humanitárnej situácie na východe Ukrajiny a na Kryme a vyzvali vládu v Kyjeve na ďalšie reformné úsilie, vrátane ústavnej reformy a procesu decentralizácie krajiny. Ministri tiež opätovne odsúdili nelegálne anektovanie Krymu Ruskom. 
      

Na rokovaní v Luxemburgu bol prítomný aj nový ukrajinský minister zahraničných vecí Pavlo Klimkin, ktorý predstavil mierový plán prezidenta Porošenka. Klimkin zdôraznil, že k realizácii plánu by malo prispieť aj Rusko, a to kontrolou hranice a vplyvom na separatistov operujúcich na východe Ukrajiny.

 

18:11 - Lajčák zdôraznil príspevok SR pre energetickú bezpečnosť Ukrajiny

Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák dnes v rámci zasadnutia Rady Európskej únie (EÚ) pre zahraničné záležitosti V Luxemburgu vyjadril nádej, že Ukrajina a Rusko sa čoskoro dohodnú na cenách zemného plynu. V tejto súvislosti svojich rezortných kolegov informoval o tom, že Slovenská republika podnikla všetky kroky, aby zabezpečila reverzný tok plynu na Ukrajinu.
      

„Slovensko zrealizovalo všetky kroky potrebné na dodávky zemného plynu prostredníctvom reverzného toku na Ukrajinu,“ uviedol Lajčák. A dodal, že tento krok zvýši energetickú bezpečnosť Ukrajiny.
     

Šéf slovenskej diplomacie zdôraznil, že hlavnou témou zasadnutia Rady bol vývoj situácie na Ukrajine, pričom dnes na rokovaní bol prítomný aj nový ukrajinský minister zahraničných vecí Pavlo Klimkin. Ten diplomatom EÚ predstavil mierový plán prezidenta Petra Porošenka a požiadal úniu o jeho podporu. 

 

18:08 - V Donecku začali rokovať predstavitelia Kyjeva, separatistov, Moskvy a OBSE

Rokovania o ukončení bojov na východe Ukrajiny sa dnes začali c Donecku. Prítomní sú zástupcovia Kyjeva, oboch samozvaných republík, Ruskej federácie a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), informovala agentúra Interfax-Ukrajina.
      

Na schôdzku prišli ruský veľvyslanec na Ukrajine Michail Zurabov, Heidi Tagliaviniová z OBSE, bývalý ukrajinský prezident Leonid Kučma, líder hnutia Ukrajinská voľba Viktor Medvedčuk, premiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky Alexandr Borodaj, líder hnutia Juhovýchod Oleh Carjov, ako aj predstavitelia samozvanej Luhanskej ľudovej republiky.

 

17:26 - Bachtejevová: V bojoch na východe Ukrajiny zahynulo vyše 40 detí

Vyše 40 detí zahynulo na následky strelených a šrapnelových zranení počas bojov na východe Ukrajiny. Oznámila to dnes predsedníčka ukrajinského parlamentného výboru pre zdravotníctvo Teťana Bachtejevová.
     

Ruský ombudsman pre práva detí Pavel Astachov v sobotu informoval, že autobus s 36 ukrajinskými deťmi sa stal terčom streľby pri prechádzaní hranice. Deň predtým hovoril o najmenej piatich zabitých deťoch ako výsledku masívnej vojenskej operácie na východe Ukrajiny.

 

16:48 - Van Rompuy: Európska únia nevylučuje ďalšie sankcie voči Rusku

Európska únia nevylučuje uvalenie ďalších sankcií na Rusko v prípade zhoršenia situácie na východe Ukrajiny. Predseda Európskej rady Herman Van Rompuy to dnes v telefonickom rozhovore povedal ukrajinskému prezidentovi Petrovi Porošenkovi.
      

"Predseda Európskej rady vyjadril obavy zo situácie na východe Ukrajiny a informoval Porošenka o možnom uvalení dodatočných sankcií na Rusko, ak nevyvinie všetko možné úsilie na dosiahnutie mieru," citovala agentúra ITAR-TASS z vyhlásenia Porošenkovej kancelárie.
      

Ukrajinský prezident medzitým vyjadril presvedčenie, že "Rusko podporí mierový plán nielen slovami, ale aj činmi". Nevylúčil, že pred 27. júnom sa uskutočnia konzultácie medzi Ukrajinou, Ruskom a Európskou úniou na úrovni expertov.

 

img

 

16:47 - EÚ rozhodla, že od 25. júna je dovoz tovarov z Krymu zakázaný

Európska únia sa s platnosťou od 25. júna rozhodla zakázať dovoz tovarov z Krymu. Na tomto opatrení sa dnes zhodli ministri zahraničných vecí EÚ na svojom zasadnutí v Luxemburgu.
      

Rada EÚ pre zahraničné záležitosti mala ako prioritný bod rokovaní situáciu na Ukrajine. Zákaz dovozu tovarov z Krymu je ďalšou z reakcií EÚ na nelegálnu anexiu polostrova Ruskou federáciou.

      

Rada ministrov zároveň zakázala spoločnostiam z krajín EÚ poskytovať služby na zabezpečenie prepravy tovaru z Krymu.

 

15:56 - EÚ vyšle na Ukrajinu policajnú misiu

Rada EÚ pre zahraničné záležitosti schválila dnes na zasadaní v Luxemburgu vyslanie policajnej misie na Ukrajinu. Mandát bude mať na dva roky, informoval litovský minister zahraničných vecí Linas Linkevičius.
      

"Dnes padlo politické rozhodnutie, že tam vyšleme na dva roky misiu. Budovanie misie sa začne okamžite a bude schopná vyraziť v najbližšom čase. Jej úlohou bude prispieť k reformám systému vnútorných záležitosti a bezpečnostných služieb na Ukrajine," citovala šéfa litovskej diplomacie agentúra ITAR-TASS.
      

Podľa nej Rada Európskej únie už v apríli zvažovala vytvorenie tímu inštruktorov pre ukrajinské bezpečnostné služby. S návrhom prišli Veľká Británia, Švédsko a Poľsko.

 

15:35 - Únia vyzvala Rusko, aby zastavilo prísun zbraní na Ukrajinu

Európska únia vyzvala v pondelok obe strany konfliktu na Ukrajine, aby sa dohodli a okamžite rešpektovali prímerie. Zároveň vyzvala Rusko, aby prijalo účinné opatrenia na zastavenie príchodu bojovníkov a prísun zbraní z Ruska na Ukrajinu. "EÚ vyzýva obe strany, aby sa dohodli a okamžite rešpektovali prímerie s cieľom stabilizovania bezpečnostnej situácie, dosiahnutia skutočnej deeskalizácie a vytvorenia potrebných podmienok pre prijatie mierového plánu prezidenta Petra Porošenka," uviedla únia v stanovisku.

 

14:11 - Viedeň sa chystá na Putina, Fischer chce hovoriť o Ukrajine

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok pricestuje na jednodňovú návštevu Rakúska, počas ktorej sa očakáva otvorená výmena názorov s predstaviteľmi hostiteľskej krajiny na postup Moskvy voči Ukrajine. Podľa vyjadrení jeho rakúskeho náprotivka Heinza Fischera, ktoré priniesla verejnoprávna stanica ORF, bude vzájomný rozhovor príležitosťou "prebrať všetky otvorené otázky" a vypočuť si stanovisko druhej strany "v origináli". Fischer pritom považuje za dôležité "udržiavať kanály otvorené a hovoriť spolu" v terajšej situácii, keď na východe Ukrajiny pokračuje povstanie proruských separatistov.

 

13:55 - Rusko zatiaľ nedostalo kupónovú platbu z eurobondov Kyjeva

 Ruské ministerstvo financií uviedlo, že ešte od Kyjeva nedostalo kupónovú platbu 73,3 mil. USD, ktorú má Ukrajina uhradiť z eurobondov v hodnote 3 mld. USD. Kyjev pritom informoval, že kupónovú platbu poslal už v piatok. "Bohužiaľ, zatiaľ nemôžeme potvrdiť prijatie tejto kupónovej platby," uviedla v pondelok pre agentúru Reuters tlačová služba ruského rezortu financií. Dodala však, že podmienky, za ktorých Rusko ukrajinské eurobondy kúpilo, umožňujú desaťdňový odklad kupónovej platby. "Očakávame, že vláda Ukrajiny si splní svoj záväzok a počas tohto obdobia kupónovú platbu zrealizuje," konštatovalo ruské ministerstvo financií.

 

11:05 - Porošenko informoval Merkelovú, že proruské sily porušujú prímerie

Ukrajinský prezident Petro Porošenko absolvoval telefonát s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, ktorú informoval, že proruskí povstalci v Luhanskej a Doneckej oblasti za posledných 24 hodín porušili prímerie najmenej 20-krát.
      

Ako pripomenula agentúra DPA, ide o prvé verejné obvinenie povstalcov z porušenia prímeria, ktoré v piatok na týždeň vyhlásil nový ukrajinský prezident v snahe upokojiť situáciu na juhu a východe Ukrajiny. Telefonát sa uskutočnil v nedeľu.
      

Situáciu na Ukrajine v tento deň v telefonickom rozhovore posúdili aj ministri zahraničných vecí Nemecka a Ruska, Frank-Walter Steinmeier a Sergej Lavrov. Podľa dnešného vyhlásenia ruského MZV Lavrov zdôraznil nevyhnutnosť zastavenia paľby na Ukrajine, ktoré označil za podmienku praktických krokov smerujúcich k začatiu dialógu medzi kyjevským vedením a predstaviteľmi protestujúcich síl na juhovýchode Ukrajiny.
     

Rozhovor diplomatov sa týkal aj roly Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v snahách o posilnenie dôvery medzi súperiacimi stranami na Ukrajine, ako aj "spravodlivého riešenia problému so zemným plynom" a čo najrýchlejšieho zvolania trojstranných konzultácií medzi Moskvou, Kyjevom a Bruselom ohľadom analýzy dôsledkov asociačnej zmluvy medzi EÚ a Ukrajinou.
      

Porošenkov výnos o jednostrannom zastavení paľby vládnych vojsk na juhovýchode krajiny nadobudol účinnosť v piatok o 21.00 h SELČ. Jednostranné prímerie má protivládnym silám poskytnúť príležitosť, aby zložili zbrane. Tí "teroristi, ktorí to neurobia, budú zničení," upozornil Porošenko pri prezentácii svojho plánu.
      

Pokoj zbraní má potrvať od 20. do 27. júna. Porošenko však povolil ukrajinským vojakom opätovať paľbu, ak niekto zaútočí na nich alebo na civilistov. Lídri separatistov Porošenkovu výzvu na zastavenie paľby okamžite odmietli.
      

Na prímerie nadväzuje Porošenkov mierový plán, ktorý má 15 bodov. Zahŕňa okrem iného záruky bezpečnosti pre všetkých účastníkov mierových rokovaní; amnestiu pre tých, ktorí zložia zbrane a nespáchali závažné trestné činy; prepustenie rukojemníkov; vytvorenie desať kilometrov širokej nárazníkovej zóny pozdĺž ukrajinsko-ruských hraníc a odsun ilegálnych ozbrojených formácií; vytvorenie koridoru na odsun ukrajinských a ruských žoldnierov; odzbrojenie.
      

Porošenko v nedeľu varoval, že má pripravenú alternatívu pre prípad, že by zlyhal jeho pokus o mierové urovnanie konfliktu na východe Ukrajiny. Nezverejnil však žiadne podrobnosti, pretože je podľa vlastných slov presvedčený, že sa podarí zrealizovať jeho 15-bodový mierový plán, uviedla agentúra ITAR-TASS.

 

img

 

10:59 - Doneckí separatisti tvrdia, že vládna Národná garda zbrane nezložila

Proruskí separatisti dnes oznámili, že v Donbase na východe Ukrajiny sa prímerie nedodržiava. V okolí Slovjanska a Kramatorska stále pokračujú boje, informovala agentúra Interfax.
      

V noci nadnes sa v tejto oblasti bojovalo v dedinách Čerevkivka a Semenivka. Ráno údajne ukrajinská armáda ostreľovala areál poľnohospodárskeho učilišťa v Slovjansku. K obetiam na životoch a zraneným nedošlo, ale budova bola vážne poškodená.
      

Tlačová služba samozvanej Doneckej ľudovej republiky boje potvrdila s tým, že vojaci vládnej Národnej gardy zbrane nezložili. Vedenie DĽR boje hlásilo z lokalít Slovjansk, Zakitne, Jampol, Krasnyj Lyman a Ščurove.
      

V snahe upokojiť situáciu na juhu a východe Ukrajiny nový ukrajinský prezident Petro Porošenko minulý piatok vyhlásil prímerie.
      

Pokoj zbraní má potrvať od 20. do 27. júna. Porošenko však povolil ukrajinským vojakom opätovať paľbu, ak niekto zaútočí na nich alebo na civilistov. Lídri separatistov Porošenkovu výzvu na zastavenie paľby okamžite odmietli. 
      

Na prímerie nadväzuje Porošenkov mierový plán, ktorý má 15 bodov. Ako informovali ukrajinské i ruské tlačové agentúry, Porošenko v nedeľu v telefonickom rozhovore s nemeckou spolkovou kancelárkou Angelou Merkelovou uviedol, že proruskí povstalci za uplynulých 24 hodín narušili prímerie najmenej 20-krát. Podľa agentúry UNIAN v súvislosti s tým vyhlásil, že v záujme vyriešenia konfliktu na Ukrajine je nevyhnutná pomoc a osobné angažovanie sa svetových lídrov. 
      

Merkelová potvrdila svoju podporu Porošenkovmu plánu a vyjadrila pripravenosť maximálne sa zasadiť za začatie mnohostranného dialógu všetkých zainteresovaných.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona