Situácia na Ukrajine: Domobrana v Luhansku ukoristila armáde bojové lietadlo Su-25!

NETKY.SK • 8 Júl 2014, 12:02 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Domobrana v Luhansku ukoristila armáde bojové lietadlo Su-25!

LUHANSK - Domobrana na juhovýchode Ukrajiny ukoristila armáde bojové lietadlo Su-25, oznámil dnes minister obrany samozvanej Luhanskej ľudovej republiky Igor Plotnickij.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

17:37 - Pomoc Ukrajine zo strany MMF podľa Kyjeva nestačí

Vicepremiér ukrajinskej vlády Volodymyr Grojsman povedal medzinárodným donorom, že núdzová pomoc pre jeho krajinu zo strany Medzinárodného menového fondu (MMF) v sume 17 mld. USD nie dostatočná pre "bezprecedentnú Ruskom inšpirovanú agresiu". Vicepremiér na stretnutí v Bruseli medzinárodných donorov vyzval , aby podporili "Marshallov plán" pre ekonomické zotavenie, ktorý ukrajinská vláda predstaví na donorskej konferencii na jeseň.

 

17:29 - Burian: Ukrajina je prioritou rozvojovej spolupráce SR so zahraničím

Medzinárodná konferencia darcov pre Ukrajinu by sa nemala odkladať, ale ani príliš urýchliť a mala nadväzovať na konkrétne plnenie úloh sľúbených kyjevskou vládou. Uviedol to dnes v Bruseli štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí SR Peter Burian na zasadnutí venovanom prioritám a podpore EÚ pre Ukrajinu.
      

Burian pre TASR spresnil, že zatiaľ sa koncept konferencie darcov pre Ukrajinu iba rodí, hoci dnešné zasadnutie v Bruseli za účasti predstaviteľov Európskej komisie, členských štátov Únie a ukrajinskej vlády pripravilo pre ňu dobrý základ.
      

"Konferencia by nemala byť odkladaná, ale ani urýchlená. Predpokladáme, že by mohla byť koncom tohto roka alebo začiatkom budúceho roka. Ukrajinská strana navrhla, aby to nebola len donorská konferencia, ale aby tam bolo miesto aj pre potenciálnych investorov," uviedol Burian.
      

Ukrajinský návrh je podľa Buriana krok správnym smerom, lebo takáto kombinácia by bola dôležitým príspevkom pre stabilizáciu ukrajinskej ekonomiky.

 

13:27 - Eustream má dodať Ukrajine 20 % ročnej spotreby plynu

Záujemcovia o reverzné dodávky plynu pre Ukrajinu si u slovenského prepravcu Eustream do roku 2019 rezervovali prepravné kapacity v objeme 10 mld. kubických metrov, čiže takmer 20 % ročnej spotreby plynu na Ukrajine. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters, pričom sa odvolávala na vyjadrenia hovorcu spoločnosti. Memorandum o spolupráci pri dodávkach plynu reverzným tokom podpísal Eustream s ukrajinskou firmou Ukrtransgaz koncom apríla. Rusko zastavilo Ukrajine dodávky plynu 15. júna po tom, čo sa krajiny nedohodli na vyriešení cenového sporu. Ukrajina spotrebuje ročne 55 mld. kubických metrov plynu.

 

12:30 - Ukrajinská vláda: Povstalci sa musia odzbrojiť, potom budeme rokovať

Ukrajinská vláda obnoví rokovania o prímerí s proruskými povstalcami na východe krajiny, ak zložia zbrane, povedal v utorok ukrajinský minister obrany Valerij Heletej v stanovisku uverejnenom na internetovej stránke ministerstva. Minulý týždeň prezident Petro Porošenko prisľúbil začatie rokovaní o prímerí nie neskôr ako v sobotu, no úspechy ukrajinskej armády v posledných dňoch pravdepodobne ovplyvnili zmenu názoru Kyjeva. Ukrajinská armáda namiesto rokovaní vytlačila povstalcov z jej hlavného sídla v Slovjansku, čo bolo významné víťazstvo Ukrajiny, ktorá často vyzerala bezmocná proti šíriacemu sa povstaniu.

 

Viac ako 400 ľudí zomrelo a tisíce opustili svoje domovy po trojmesačnom boji medzi proruskými povstalcami a novým vedením v Kyjeve. Povstalci na Ukrajine a nacionalisti v Rusku žiadali Kremeľ, aby povstalcov podporil, no ruský prezident sa zatiaľ k porážke povstalcov v Slovjansku nevyjadril. Putin sa možno obáva ďalších sankcií, ktoré by mohol na Rusko uvaliť Západ, ktorý už zakázal vydávanie víz a uvalil finančné sankcie na vrchných ruských predstaviteľov za ich úlohu pri anexii ukrajinského polostrova Krym.

 

12:02 - Líder proruských povstalcov hrozí ofenzívou

Líder proruských separatistov vo východnej Ukrajine varoval Kyjev, že po zhromaždení síl opäť začnú v Doneckom regióne ofenzívu. "Nepripravujeme sa na obkľúčenie, pripravujeme sa na akciu," povedal Alexander Borodaj v rozhovore pre internetové vydanie ruského denníka Gazeta v Moskve.

 

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v sobotu ohlásil "dobytie" povstalcami ovládaného mesta Slovjansk na východe krajiny. Proruskí separatisti ho obsadili ešte v apríli a mesto sa stalo ich hlavným sídlom. Od začatia takzvanej protiteroristickej operácie zo strany vlády v Kyjeve tam prebiehali intenzívne boje, počas ktorých prišlo o život množstvo proruských ozbrojencov ako aj členov ukrajinskej armády. 

 

Borodaj, ktorého povstalci vymenovali za premiéra Doneckej ľudovej republiky, však tvrdí, že odchod zo Slovjanska dá separatistom možnosť koncentrovať sa na bojovú silu. K dispozícii majú tanky, obrnené vozidlá a raketový systém. Ozbrojené skupiny povstalcov sa usídlili po odchode zo Slovjanska v meste Doneck. V pondelok zničili železničný most vedúci ponad hlavnú cestu smerujúcu do Donecka a sú odhodlaní blokovať vstup do dvoch hlavných miest separatistického regiónu Doneck a Luhansk. Borodaj povedal, že situáciu na Ukrajine konzultuje s Moskvou, no vraj nepozná jej plány a z Ruska údajne nedostáva nijakú finančnú pomoc.

 

10:26 - Porošenko vymenoval nového veliteľa operácií proti vzbúrencom

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vymenoval nového veliteľa vojenských operácií proti separatistom na východe krajiny. Pokračuje tak v reorganizácii armádneho a bezpečnostného vedenia s cieľom posilniť boj proti vzbúrencom, informovala dnes agentúra Reuters.
      

Porošenko vo výnose, o ktorom informovala jeho webová stránka, vymenoval Vasyľa Hrycaka za šéfa "protiteroristického centra". Policajný generálporučík na poste vystrieda Vasyľa Krutova, ktorý centrum viedol od polovice apríla.
      

Rozhodnutie je najnovším krokom Porošenka, zameraným na upevnenie kontroly nad bezpečnostnými operáciami a obnovenie dôvery verejnosti v to, že je schopný zvíťaziť v konflikte s proruskými separatistami.
      

Po minulotýždňovom vymenovaní nového ministra obrany a nového náčelníka generálneho štábu zaznamenali vládne sily dosiaľ najväčšie víťazstvo v boji proti vzbúrencom, keď opätovne dobyli ich baštu, mesto Slovjansk.
      

Napriek tomuto a ďalším vojenským úspechom boli Krutov a ďalší bezpečnostní činitelia terčom verejnej kritiky za veľké straty v radoch ozbrojených síl, vrátane zostrelenia dopravného lietadla Il-76, pri ktorom v júni zahynulo vyše 49 členov posádky a vojakov, dodáva Reuters.

 

07:01 - USA a Francúzsko sú za ďalšie sankcie voči Rusku; ak Moskva nepodporí prímerie

Americký prezident Barack Obama a jeho francúzsky náprotivok Francois Hollande sa v pondelok dohodli, že Európa by mala uvaliť ďalšie sankcie na Rusko, ak Moskva okamžite neprijme opatrenia na zníženie napätia na východe Ukrajiny. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.
      

Obaja lídri sa v telefonickom rozhovore zhodli na tom, že Rusko by malo ukončiť svoju "destabilizačnú činnosť", ako je umožňovanie a uľahčovanie prevozu zbraní a personálu cez rusko-ukrajinské hranice, ako aj sústreďovanie vlastných ozbrojených síl v blízkosti spoločných hraníc s Ukrajinou. Kremeľ by mal taktiež zastaviť podporu, ktorú poskytuje ukrajinským separatistom, uvádza sa vo vyhlásení Bieleho domu.
      

Podľa oboch lídrov by sa "v čo najkratšom čase" malo uskutočniť rokovanie, ktoré by viedlo k uzavretiu obojstranného prímeria na Ukrajine. 
      

Obaja prezidenti v priebehu rozhovoru apelovali na ruského prezidenta Vladimira Putina, od ktorého očakávajú, že presvedčí proruských separatistov na východe Ukrajiny, aby začali rokovať s vládou v Kyjeve.
      

Ukrajinský prezident Petro Porošenko 1. júla ukončil jednostranne vyhlásené prímerie po početných útokoch separatistov na ukrajinské sily. V nedeľu, po porade s vodcami parlamentných frakcií v Kyjeve vylúčil možnosť jednostranného obnovenia pokoja zbraní. Podľa Porošenka by sa tak mohlo stať iba v prípade, ak sa obe strany zaviažu k dodržiavaniu jeho podmienok.
      

Otázka obnovenia prímeria mala byť témou na nedeľu naplánovaných rozhovorov pod záštitou Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Rokovanie takzvanej kontaktnej skupiny (zloženej z ukrajinského prezidenta, ruského veľvyslanca a vysokopostaveného predstaviteľa OBSE) sa však pre neúčasť predstaviteľov proruských separatistov neuskutočnili.

 

06:55 - Rezort vnútra začal na východe previerky občanov

Ukrajinská polícia preveruje všetkých občanov miest v Doneckej oblasti, ktoré majú pod kontrolou vládne jednotky, či nespolupracovali s ilegálnymi ozbrojenými skupinami. Oznámil to dnes poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko.
      

"Zložky ministerstva vnútra v súčasnosti preverujú všetkých občanov, ktorí sú v Slovjansku, Kramatorsku a v ďalších oslobodených mestách v Doneckej oblasti, či nepomáhali teroristom alebo sa nezúčastnili na teroristických útokoch," citovala v Kyjeve Heraščenka agentúra Interfax-Ukrajina.
      

"Ministerstvo vnútra a ďalšie rezorty potrestajú každého, koho ruky sú poškvrnené krvou, kto sa zúčastnil na únosoch, mučení a vraždách," zdôraznil poradca. Vyzval pritom verejnosť, aby oznámila každý prípad ohľadne aktivít ilegálnych ozbrojených skupín. Informácie o skladoch zbraní, nebezpečných a ozbrojených militantoch, bombách v budovách a na iných miestach sú podľa neho mimoriadne dôležité.
      

"Cieľom síl ATO (protiteroristickej operácie) nie je niekoho poraziť, ale priniesť mier do Donbasu a vrátiť tento región späť k normálnemu životu," dodal Heraščenko.

 

06:45 - Domobrana v Luhansku ukoristila armáde bojové lietadlo Su-25!

Domobrana na juhovýchode Ukrajiny ukoristila armáde bojové lietadlo Su-25, oznámil dnes minister obrany samozvanej Luhanskej ľudovej republiky Igor Plotnickij.

 

"Zmocnili sme sa lietadla Su-25 ukrajinskej armády po núdzovom pristátí. Po malých opravách bude opäť schopné ísť do boja. Armáda Luhanskej ľudovej republiky má tak vlastné letectvo," konštatoval minister. Podľa agentúry ITAR-TASS však nekonkretizoval, kde lietadlo ukoristili a odkiaľ by opäť mohlo vzlietnuť.
      

Su-25 je podzvukové útočné lietadlo určené na podporu pozemných jednotiek počas dňa aj noci. V prevádzke je od roku 1981. Plotnickij dodal, že k dispozícii majú aj protilietadlové zbrane, ktoré taktiež ukoristili ukrajinskej armáde.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona