Situácia na Ukrajine: Kyjev umiestňuje rakety pri Donecku

NETKY.SK • 4 August 2014, 16:20 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Kyjev umiestňuje rakety pri Donecku

DONECK - Ny východe Ukrajiny je situácia stále nepokojná. Situáciu monitorujeme a prinášame vám aktuálne informácie o dianí na Ukrajine.

slovakia

left justify in out

18:51 - Hranicu s Ukrajinou prekročili stovky vojakov

 Ukrajinsko-ruskú hranicu v noci z nedele na pondelok prekročilo 438 ukrajinských vojakov, ktorí sa rozhodli dezertovať a Rusko pre nich vytvorilo bezpečný koridor. S odvolaním sa na veliteľa pohraničných hliadok ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) v Rostovskej oblasti o tom informovala agentúra Interfax. Hovorca ukrajinskej armády medzitým pripustil, že časť jedného z oddielov mohla preniknúť na územie Ruska, podľa jeho slov sa tak však stalo po tom, ako sa vojaci dostali pod paľbu separatistických povstalcov a minula sa im munícia. Napriek informácii o hromadnej dezercii predstaviteľ FSB uviedol, že 180 z vojakov požiadali o návrat do vlasti, kam ich odviezli autobusmi. Ďalšie podrobnosti nie sú známe a ruské ministerstvo obrany zatiaľ k záležitosti neposkytlo vyjadrenie. Uvedené počty ukrajinská strana odmietla potvrdiť.

 

16:22 - Kyjev umiestňuje rakety pri Donecku

Ukrajinská armáda rozmiestňuje taktické raketové systémy a raketomety neďaleko mesta Doneck na východe krajiny. Uviedlo to dnes ruské ministerstvo zahraničných vecí.

      

"Ukrajinská armáda pokračuje v sústreďovaní raketových systémov Točka U, ako aj Smerč a Uragan, neďaleko Donecka... Koľko ďalších životov si tieto zbrane vezmú?" vyhlásilo ministerstvo, ktoré citovala tlačová agentúra Reuters.
      

Kyjev a Západ obviňujú Moskvu z toho, že poskytuje zbrane a bojovníkov proruským vzbúrencom bojujúcim proti vládnymi jednotkám na východe Ukrajiny. Moskva obviňuje zo zodpovednosti za krízu Západ a vyzýva Kyjev, aby začal rokovania so vzbúrencami.

 

img

 

13:47 - Interfax: Viac než 400 ukrajinských vojakov prebehlo na ruskú stranu

Viac než 400 ukrajinských vojakov prekročilo hranice do Ruska a dezertovalo, oznámila dnes agentúra Interfax s odvolaním sa na vyhlásenie šéfa pobrežnej hliadky ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) v Rostovskej oblasti Vasilija Malajeva.

      

Ukrajinská strana potvrdila prechod svojich vojakov cez hranice, uviedla však, že vojaci boli k presunu na ruské územie prinútení paľbou zo strany povstalcov. Počet vojakov nezverejnila, informovala agentúra Reuters.

 

13:18 - Bielorusko je pripravené zásobovať Ukrajinu ropnými produktmi

Bielorusko je pripravené zásobovať Ukrajinu ropnými produktmi, povedal dnes podľa agentúry Reuters bieloruský prezident Alexander Lukašenko svojmu ukrajinskému partnerovi Petrovi Porošenkovi.
      

Bielorusko má dve veľké ropné rafinérie, podstatnú časť svojej ropy však dostáva z Ruska.
      

"Alexander Lukašenko zdôraznil, že Bielorusko rozumie naliehavosti tohto problému počas obdobia žatevnej kampane a preto napriek vlastným domácim potrebám pomôže Ukrajine v zabezpečení ropných produktov pre jej ekonomiku," uviedla vo vyhlásení Lukašenkova kancelária po telefonickom rozhovore Lukašenka a Porošenka.
      

V máji podpísali Rusko, Bielorusko a Kazachstan dohodu o vytvorení Eurázijskej ekonomickej únie. Ruský prezident Vladimir Putin dúfa, že táto únia bude konkurovať Číne, Spojeným štátom a Európskej únii ako ekonomická veľmoc.

 

10:20 - Timčenko: Ruská podnikateľská elita sa pre sankcie neobráti Putinovi chrbtom

Ruská podnikateľská elita nebude na prezidenta Vladimira Putina vyvíjať nátlak, aby v dôsledku západných sankcií zmenil prístup k Ukrajine. Podľa agentúry ITAR-TASS to dnes povedal spojenec ruského prezidenta Gennadij Timčenko, ktorý zdôraznil, že sankcie len posilnia podporu Putinovej politiky. Miliardár a obchodník so zemným plynom Timčenko, na ktorého sa sankcie uvalené zo strany USA takisto vzťahujú, ďalej dodal, že Západ sa prepočítal, keď trestné opatrenia navrhol v nádeji, že vyvinie nátlak na vnútorný okruh Putina a zmení tak kurz Ruska ohľadne ukrajinskej krízy.

 

"Nie, toto možno vylúčiť," odpovedal na otázku, či ruská podnikateľská elita môže vplývať na Putina.  "Vladimir Vladimirovič (Putin) myslí len na záujmy Ruska. Bodka. Tu nemôže byť nijaký kompromis. A nám (podnikateľom) ani nezíde na um sa proti tomu vysloviť," povedal Timčenko, ktorého majetok sa odhaduje na 12-16 miliárd dolárov. "Je naivné si myslieť, že takýmito metódami nás niekto môže vystrašiť alebo prinútiť k ústupu," dodal.

 

08:26 - Rusko uskutočňuje vojenské manévre za účasti 100 bojových lietadiel

Ruské ministerstvo obrany uskutočňuje v regiónoch strednej a západnej časti krajiny za účasti viac než 100 lietadiel vojenské cvičenie. Podľa agentúry Interfax to dnes oznámil hovorca ruských ozbrojených síl Igor Klimov. Západná časť, kde prebiehajú manévre, zahŕňa väčšinu západu Ruska a hraničí s Ukrajinou, napísala agentúra Reuters.

 

Klimov spresnil, že vojenské cvičenia potrvajú od dnes až do piatka 8. augusta. Ide podľa neho tento rok o prvé zhromaždenie zamerané na posilnenie jednotky ozbrojených síl Ruska. Ukrajinu, kde proruskí separatisti bojujú proti ukrajinským vládnym silám, pritom nespomenul. Na manévroch sa zúčastňujú bojové lietadlá typu Su-27 a MiG-31, najnovší ruský bombardér Su-34, ako aj vrtuľníky typu Mi-8, Mi-24 a Mi-28N, dodal Klimov.

 

04:50 - Nemecko zrušilo dohodu s Ruskom vo vojenskej oblasti

Vzhľadom na krízu na Ukrajine nemecká koaličná vláda definitívne zrušila dohodu s Ruskom vo vojenskej oblasti v hodnote okolo 100 miliónov eur.  Ministerstvo hospodárstva vedené sociálnym demokratom Sigmarom Gabrielom odvolalo svoj súhlas s vybudovaním bojového školiaceho strediska, ktoré predchádzajúca čierno-žltá vláda udelila spoločnosti Rheinmetall z Düsseldorfu, informuje vo svojom dnešnom vydaní denník Süddeutsche Zeitung (SZ) s odvolaním sa na list rezortu. Už v marci médiá informovali, že Gabriel plnenie dohody dočasne pozastavil. Vtedy bola dôvodom medzinárodne neuznaná anexia ukrajinského polostrova Krym Ruskom. 

 

04:09 - Kvôli sankciám EÚ prestali aerolínie Dobrolet lietať z Moskvy na Krym
Ruská nízkonákladová letecká spoločnosť Dobrolet vzhľadom na sankcie EÚ voči Rusku, ktoré nadobudli účinnosť minulý týždeň, od dneška dočasne zastavila všetky lety medzi Moskvou a Simferopolom na Krymskom polostrove. Dcérska spoločnosť Aeroflotu v nedeľu na svojej webovej stránke oznámila, že dôvodom tohto opatrenia je okrem iného ukončenie nájomnej zmluvy pre všetky jej stroje Boeing 737-800NG. Dobrolet Airlines pritom začali lietať na Krym iba v júni tohto roku, krátko po tom, čo obyvatelia polostrova patriaceho k Ukrajine v spornom referende hlasovali za pripojenie k Rusku. EÚ však tento krok neuznáva a preto zamerala svoje špecifické sankcie aj voči týmto aerolíniám.
 

"Dohody o leasingu, opravách, údržbe a poistení lietadiel boli zrušené, rovnako aj poskytovanie leteckých informácií," uviedla spoločnosť Dobrolet vo vyhlásení. "Vzhľadom na nebývalý tlak, ktorý na Dobrolet vyvinuli jeho európski partneri, dopravca nemá inú možnosť, ako pozastavenie letov a predaja vstupeniek." Cestujúci s letenkami zakúpenými na linku Moskva-Simferopol a platnými do 15. septembra, resp. na linku Moskva-Volgograd platnými do 20. augusta budú môcť využiť služby spoločnosti Orenburg Airlines, a to v rovnakom čase a termíne, ako je na nich uvedené. Cestujúci s letenkami do Samary, Permu, Ufy, Jekaterinburgu, Surgutu a Kazane majú nárok na plnú náhradu. 

 

21:30 - Do Ruska prešlo ďalších 12 ukrajinských vojakov

Dvanásť ukrajinských vojakov prešlo cez hranicu do ruskej Rostovskej oblasti. Informovala o tom dnes agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na predstaviteľa miestneho pohraničného oddelenia ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Vasilija Malajeva. "Dvanásť príslušníkov 72. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny, medzi nimi vojaci aj dôstojníci, prešlo na územie Ruska," povedal Malajev.

 

Televízna stanica Rossija 24 informovala, že neozbrojení ukrajinskí vojaci, mávajúci bielou vlajkou, prešli do Ruska cez hraničný priechod Gukovo a požiadali o azyl. "Nie sme zradcovia. Nie sme vo vojne s Ruskom. S cieľom zachrániť životy svojich podriadených padlo rozhodnutie vyviesť ich cez Rusko," povedal pre televíziu ukrajinský dôstojník.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies