Situácia na Ukrajine: Raketový útok separatistov si údajne vyžiadal životy 30 vojakov

NETKY.SK • 11 Júl 2014, 11:55 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Raketový útok separatistov si údajne vyžiadal životy 30 vojakov

BERLÍN - Ozbrojené skupiny separatistov a prokyjevské sily v uplynulých troch mesiacoch na východe Ukrajiny unášali, bili a mučili aktivistov, demonštrantov či novinárov. Vyplýva to z dnes zverejnenej správy medzinárodnej ľudskoprávnej organizácie Amnesty International (AI).

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

15:34 - Merkelová vyzvala Porošenka, aby zaistil ochranu civilného obyvateľstva

Nemecká kancelárka Angela Merkelová apelovala na ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, aby vo svojom ťažení voči separatistom zachoval zmysel pre mieru a zaistil ochranu civilistov. Výzva odznela v telefonáte oboch štátnikov, ktorý sa uskutočnil v noci nadnes. 
      

"Kancelárka vyzvala prezidenta Porošenka, aby si vo svojich legitímnych krokoch voči separatistom zachoval zmysel pre mieru a chránil civilné obyvateľstvo," uviedol vo vyhlásení hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert. 
      

Merkelová a Porošenko sa podľa neho zhodli na naliehavej potrebe uskutočnenia rozhovorov v rámci takzvanej kontaktnej skupiny. Tie by mali otvoriť cestu k implementácii Porošenkovoho mierového plánu a k uzavretiu prímeria na východnej Ukrajine. 
     

Porošenko vo štvrtok telefonoval aj s americkým viceprezidentom Joeom Bidenom. Okrem iného mu povedal, že Moskva a proruskí separatisti odmietli návrhy Kyjeva na rokovania o prímerí. Povstalci označili podmienky ukrajinskej vlády na obnovenie rokovaní za neprijateľné.

 

13:11 - Raketový útok separatistov si údajne vyžiadal životy 30 vojakov

Približne 30 ukrajinských vojakov a členov pohraničnej stráže zahynulo dnes pri útoku povstalcov s raketami typu Grad na východe Ukrajiny. Konečný počet obetí môže byť vyšší, informovala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na ukrajinské ministerstvo vnútra.
      

"Do 30 (zahynulo). Nie je vylúčené, že počet obetí stúpne, pretože krvilačná zberba ničomne strieľala z (raketových) systémov Grad a je tu skaza," povedal Zoryan Škyryak, poradca šéfa ukrajinského rezortu vnútra Arsena Avakova.
      

Najnovšie boje na východe Ukrajiny si podľa agentúry DPA vyžiadali aj život vysokopostaveného veliteľa ukrajinskej pohraničnej stráže. Plukovník Ihor Momot zahynul počas delostreleckej paľby zo strany separatistov dnes v ranných hodinách, uviedla agentúra Interfax. 
      

Vláda v Kyjeve informovala o sérii najnovších násilných potýčok pozdĺž hraníc v Luhanskej oblasti. Zrážky tiež pokračovali v Donecku, kde separatisti podnikli útok na letisko, píše DPA.

 

img

 

11:53 - Rusko uzavrelo tri hraničné priechody s Ukrajinou

Ruskí predstavitelia dnes oznámili, že uzavreli tri hraničné priechody s Ukrajinou v dôsledku ťažkých bojov v tejto krajine. Informovala o tom agentúra AP.
      

Ruské tlačové agentúry citovali Vasilija Malajeva, hovorcu Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) v Rostovskej oblasti, ktorý povedal, že v noci na dnes dočasne uzatvorili tri hraničné priechody východne od Donecka kvôli bojom na druhej strane hranice.
      

Ukrajina tvrdí, že získala kontrolu nad jedným z priechodov, ktorý predtým ovládali povstalci. Proruskí povstalci na východnej Ukrajine vyhlásili nezávislosť a viac než tri mesiace bojujú s vládnymi vojenskými silami. Ukrajinská armáda v posledných dňoch postupovala; zatlačila povstalcov bližšie k ruským hraniciam.
      

Malajev povedal pre agentúru RIA Novosti, že colný personál z priechodov evakuovali. Pohraničná stráž ale ostala na svojich pozíciách, píše AP.

 

07:32 - Zákony na Ukrajine nefungujú, odkázala krymská prokurátorka

Zákony na Ukrajine nefungujú a úrady "vraždia" ľudí namiesto toho, aby ich chránili, vyhlásila prokurátorka Krymskej republiky Natália Poklonská.
      

Takto sa vyjadrila počas štvrtkovej návštevy utečeneckého tábora pre Ukrajincov v dedine Opuški, ktorá leží v blízkosti krymskej metropoly Simferopol.
      

Na otázku, či sa nútení migranti môžu na Ukrajine domáhať svojich práv, prokurátorka podľa agentúry ITAR-TASS reagovala emotívne.
      

"Pozrite sa, čo sa na Ukrajine deje! Aké je tam právo a kto sú tie úrady určené na ochranu? Je to banda ľudí, ktorá sa dala dokopy a diktuje svoje podmienky iným. Bohvie, čo sú zač... Ktorý zákon hovorí o vraždách obyčajných občanov... Kto im dal právo vraždiť," pýtala sa prokurátorka a konštatovala, že "zákony na Ukrajine nefungujú".
      

"Ľudia, ktorí sem prišli a sú pod ochranou ruských zákonov a Ruska, dosvedčia tento fakt," uzavrela Poklonská.

 

06:58 - V Donecku a jeho okolí sa stále bojuje; hlásia mŕtvych a zranených

Desiatky ľudí pravdepodobne prišli o život v bojoch medzi proruskými separatistami a ukrajinskou armádou, ktoré dnes nanovo vypukli na východe Ukrajiny, napísala agentúra DPA.
      

Podľa odkazu veliteľa ukrajinského dobrovoľníckeho práporu Donbas Semiona Semenčenka, ktorý uverejnil na sociálnej sieti Facebook, v bojoch pri dedine Karlivka ležiacej neďaleko mesta Kramatorsk zahynulo približne 25 separatistov. Semenčenko zároveň uviedol, že padol aj jeden z jeho bojovníkov.
      

Ešte predtým šéf samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) Valerij Bolotov vyhlásil, že v bojoch o letisko v meste Luhansk, ktoré ovládajú ukrajinské vládne sily, zahynulo 50 ukrajinských vojakov.

 

Ani jeden z údajov nepotvrdili ukrajinské vládne zdroje. 

 

Boje medzi separatistami a ukrajinskými silami podľa vyhlásenia predstaviteľov mesta Doneck a proruských separatistov vypukli v noci aj v okolí doneckého letiska. 
      

Bojovníci samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) zaútočili na vládne sily ovládajúce letisko, uviedol podľa ruských tlačových agentúr v Donecku minister obrany DĽR Igor Girkin. Donecké letisko, ktoré v roku 2012 prešlo celkovou prestavbou, bolo vážne poškodené 26. mája, keď ukrajinské vládne jednotky odrazili pokus separatistov o jeho dobytie. V bojoch o letisko zahynulo v ten deň na oboch stranách najmenej 40 ľudí.
      

Približne miliónové mesto Doneck zaplavili proruskí separatisti potom, ako sa cez víkend stiahli zo svojich bášt v Slovjansku a Kramatorsku. Miestne médiá uviedli, že zo severu, západu a juhu sa k mestu blížia ukrajinské vládne sily. Vodcovia separatistov varovali, že pokusy o útok na mesto budú mať za následok nevídané krviprelievanie.
      

Podľa agentúry Interfax "premiér" DĽR Alexander Borodaj v stredu vyhlásil, že z mesta možno bude nutné evakuovať okolo 100.000 ľudí a dodal, že 70.000 ľudí už mesto opustilo.
      

Predstavitelia mesta varovali miestnych obyvateľov, aby kvôli bojom nevychádzali zo svojich domovov. Ukrajinské úrady predtým oznámili, že pri nočných bojoch so separatistami zahynuli traja vojaci a 27 ich utrpelo zranenia.

 

 

 

06:53 - Porošenko: Rusko a separatisti odmietli návrhy na rokovania o prímerí

Moskva a proruskí separatisti na východe Ukrajiny odmietli návrhy Kyjeva na rokovania o prímerí. Ukrajinský prezident Petro Porošenko to povedal v telefonickom rozhovore americkému viceprezidentovi Joeovi Bidenovi, informoval dnes Biely dom.
      

Porošenko Bidenovi povedal, že navrhli viaceré miesta, kde by sa rokovania mohli konať, či už na Ukrajine, v Rusku alebo v iných štátoch. Všetky návrhy však boli odmietnuté. Separatisti ale podľa agentúry AP tvrdia, že vláda v Kyjeve navrhla neprijateľné podmienky - okrem iného žiada, aby bojovníci domobrany ako prví zložili zbrane pred obnovením rokovaní.

      

"Viceprezident prezidentovi Porošenkovi povedal, že Spojené štáty so svojimi partnermi z medzinárodnej komunity diskutujú o potrebe hnať Rusko na zodpovednosť za jeho pokračujúcu podporu separatistov," citovala z vyhlásenia Bieleho domu agentúra Reuters.
      

Porošenko s Bidenom diskutovali aj o nevyhnutnosti nezávislých pozorovateľov, ktorí by dohliadali na potenciálne prímerie.

 

img

 

06:49 - Amnesty International: Ľudí na Ukrajine mučili separatisti aj provládne sily

Ozbrojené skupiny separatistov a prokyjevské sily v uplynulých troch mesiacoch na východe Ukrajiny unášali, bili a mučili aktivistov, demonštrantov či novinárov. Vyplýva to z dnes zverejnenej správy medzinárodnej ľudskoprávnej organizácie Amnesty International (AI).
      

Hodnoverné údaje o presnom počte únosov nie sú známe, tvrdí organizácia. Avšak podľa informácií ukrajinského ministerstva vnútra došlo medzi aprílom a júnom k takmer 500 únosom, pričom pozorovatelia OSN zaznamenali v rovnakom období 222 prípadov.
      

Podľa zástupcu AI pre Európu a Strednú Áziu Denisa Krivošejeva podstatnú časť únosov páchajú ozbrojení separatisti. "Existujú aj dôkazy o menšom počte prípadov týrania zo strany prokyjevských síl," citovala Krivošejeva agentúra Reuters.
      

AI tvrdí, že v Doneckej a Luhanskej oblasti sa stali obeťami únosu aj politici, úradníci, vojaci, policajti, členovia volebnej komisie či podnikatelia. Väčšina z únosov bola politicky motivovaná, iné mali vzbudiť strach medzi obyvateľmi, ďalšie sa konali kvôli výkupnému, dodala organizácia.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona