Situácia na Ukrajine: Boje v Donecku sa obnovili, Slovjansk bol opäť terčom vládneho útoku!

NETKY.SK • 31 Máj 2014, 15:54 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Boje v Donecku sa obnovili, Slovjansk bol opäť terčom vládneho útoku!

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin dnes v telefonickom rozhovore so svojím francúzskym partnerom Francoisom Hollandom vyzval na zastavenie krviprelievania na Ukrajine a na začiatok rokovaní medzi Kyjevom a separatistami z východu štátu. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

15:54 - Kyjev obviňuje Moskvu z neuznania volieb a propagandy

Ukrajinská vláda v sobotu obvinila Rusko zo šírenia propagandy, ktorej údajným cieľom je presvedčiť svetové mocnosti, aby neuznali výsledky nedeľňajších prezidentských volieb, ktorých víťazom sa stal prozápadný miliardár Petro Porošenko. Podľa vyjadrení ministra zahraničných vecí Andrija Deščiciu zverejnených v sobotu na portáli denníka Kyiv Post "aktuálna masívna informačná kampaň Kremľa s hromadou zahmlievania a falošných správ signalizuje jednu vec - toto je posledná ruská šanca na pokus o zmenu nastavenia medzinárodnej verejnej mienky". Šéf ukrajinskej diplomacie zároveň potvrdil, že vláda v Kyjeve dodnes, päť dní po voľbách, stále nedostala oficiálne uznanie výsledkov volieb zo strany Moskvy. Tá pritom podľa neho "nemá právne dôvody na spochybňovanie legitimity volieb".

 

13:44 - Aktivisti z kyjevského Majdanu odmietajú rozobrať barikády

Skupina si 30 ľudí dnes na kyjevskom bulvári Kreščatyk podpálila dve kopy pneumatík. Stalo sa tak na protest proti výrokom predpokladaného nového primátora Kyjeva Vitalija Klička, ktorý sa tento týždeň vyjadril, že barikády v centre Kyjeva splnili svoju funkciu a treba ich rozobrať. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.
      

Okrem toho Kličko v utorok zavítal do budovy radnice, ktorú ešte stále okupujú príslušníci domobrany, a požiadal ich, aby priestory opustili. Rozobratie barikád žiadal Kličko aj od obyvateľov stanového tábora na Námestí nezávislosti.
     

Ľudia, ktorí okupujú radnicu, prisľúbili, že priestory uvoľnia v deň Kličkovej inaugurácie. Stanový tábor z tzv. Majdanu chcú jeho obyvatelia rozobrať do inaugurácie prezidenta, ktorá sa má uskutočniť 7. júna. Predčasné prezidentské voľby, ktoré sa konali minulú nedeľu, vyhral podľa zatiaľ neoficiálnych informácií Petro Porošenko, ktorý získal 54,7 percenta hlasov. 

 

12:28 - Čečenský prezident popiera vyslanie čečenského pluku na Ukrajinu

Moskovským Kremľom podporovaný čečenský prezident Ramzan Kadyrov dnes poprel tvrdenia, že na východnú Ukrajinu vyslal čečenských ozbrojencov, aby po boku proruských separatistov bojovali proti vládnym silám. Kadyrov vyhlásil, že ak na Ukrajine nejakí Čečenci sú, šli tam z vlastnej vôle.
      

V rozhovore pre ruskú televíziu však súčasne uviedol, že čečenských ozbrojencov by na Ukrajinu vyslal, ak by to nariadil ruský prezident Vladimir Putin, ktorý si vyhradil právo brániť záujmy ruských krajanov v zahraničí a ešte stále na to má mandát Rady federácie, hornej komory ruského parlamentu.
      

"Ak bude taký rozkaz, podriadime sa mu s radosťou, lebo každý vojak je obrancom svojho ľudu, svojej vlasti," vyhlásil Kadyrov. Súčasne sa pozastavil na tým, aký rozruch "spôsobilo (objavenie sa) 14 Čečencov v Donecku (na východnej Ukrajine)". "Čo by sa stalo, keby tam bol vyslaný celý pluk," pýtal sa Kadyrov.
      

Kadyrovovi podriadené tajné služby sú obviňované z porušovania ľudských práv v podobe páchania únosov či mučenia. Vedenie kaukazskej republiky to však odmieta.
      

Kyjevská vláda podozrieva Moskvu, že podporuje separatistické hnutie na východe Ukrajiny, čo však Kremeľ rozhodne odmieta. Jeden z lídrov separatistov v Donecku však tento týždeň priznal, že niektorí z jeho ozbrojencov sú dobrovoľníci z Ruska.
      

Podľa agentúry UNIAN, odvolávajúcej sa na občianskych aktivistov, v uplynulých dňoch z Ukrajiny vyviezli do Čečenska telesné pozostatky asi 50 Čečencov, ktorí prišli o život počas nepokojov na východnej Ukrajine. Aktivista Dmytro Snegiriov uviedol, že v Doneckej a Luhanskej oblasti je teraz 3000-4500 čečenských a ruských žoldnierov bojujúcich na strane protivládnych síl.
      

Snegiriov uviedol, že Moskva veľmi dobre chápe, že separatizmus na východnej Ukrajine je umelým fenoménom, ktorý miestni oligarchovia a politická elita zneužívajú, aby od kyjevskej vlády získali nejaké výhody. Dosiahnutie tohto ich cieľa je však v rozpore so záujmami Moskvy, ktorá si želá ďalšiu destabilizáciu a vyostrenie ozbrojeného konfliktu, tvrdí aktivista.

 

img

 

12:23 - Porošenka inaugurujú o týždeň, Putina nepozvali

Inaugurácia Petra Porošenka za ukrajinského prezidenta sa uskutoční v sobotu siedmeho júna v Kyjeve. Podľa v piatok zverejnených informácií sa tak stane deň po spomienkových slávnostiach vo francúzskej Normandii, kde Porošenka pozval francúzsky prezident Francoise Hollande. Na piatkovom podujatí sa však už stretne s viacerými svetovými lídrami vrátane nemeckej kancelárky Angely Merkelovej či ruského prezidenta Vladimira Putina. S americkým prezidentom Barackom Obamom sa podľa aktuálnych informácií stretne ešte v stredu v poľskej metropole Varšava. Putin podľa dostupných informácií na Porošenkovú inauguráciu pozvaný nebol.

Prozápadný miliardár Porošenko sa stal oficiálnym víťazom nedeľňajších ukrajinských prezidentských volieb už v prvom kole, v ktorom získal takmer 55 percent hlasov.

 

img

 

10:31 - Hagel: Agresívne akcie Ruska zelektrizovali NATO

Americký minister obrany Chuck Hagel dnes vyhlásil, že agresívna akcia Ruska na Ukrajine je "zuniacim gongom reality", ktorý zelektrizoval spojencov v Severoatlantickej aliancii. Jeho vyjadrenie cituje doslova agentúra AP.
      

Na medzinárodnej bezpečnostnej konferencii v Singapure Hagel uviedol, že provokatívne akcie Ruska, medzi ktoré patrí anexia ukrajinského polostrova Krym a rozmiestnenie tisícov vojakov pozdĺž rusko-ukrajinských hraníc, prinútia členské štáty NATO, aby sa na svoj obranný rozpočet začali pozerať iným pohľadom.
      

Najvyšší predstavitelia Spojených štátov sa snažia presvedčiť svojich spojencov v NATO, aby zvýšili výdavky na obranu a rozšírili úsilie o spoluprácu a koordináciu v oblasti bezpečnosti. Hagel zdôraznil, že z partnerov v NATO už zvyšuje niektoré svoje obranné kapacity napríklad Poľsko.
      

Hagel by sa podľa očakávania mal budúci týždeň zúčastniť schôdzky ministrov obrany členských krajín NATO. Štáty združené v Severoatlantickej aliancii akcie Ruska znepokojili. Podnietili usporiadanie vojenských manévrov a zvýšenú hliadkovú činnosť vzdušných síl v dotknutej oblasti, analyzuje AP.

 

img

 

08:48 - Boje v Donecku sa obnovili, Slovjansk bol opäť terčom vládneho útoku

Na predmestí východoukrajinského mesta Doneck sa dnes ráno znova obnovili boje medzi vládnymi silami a proruskými ozbrojencami. Výbuchy a dávky zo samopalov hlásia agentúry aj z oblasti medzinárodného letiska v Donecku. Rovnaká je aj situácia na tréningovej báze futbalového klubu Šachtar, odkiaľ sa dnes ráno ozývala streľba a výbuchy.
      

Podľa agentúry ITAR-TASS ukrajinské vládne jednotky v noci nadnes opäť ostreľovali mesto Slovjansk. Správy o obetiach, zranených alebo materiálnych škodách zatiaľ nie sú k dispozícii, informovala hovorkyňa samozvaného vedenia mesta Stella Choroševová.
      

V noci nadnes sa vyostrila aj situácia v Luhanskej oblasti na niektorých úsekoch spoločnej hranice s Ruskom, kde skupiny proruských ozbrojencov útočili na posádky ukrajinskej pohraničnej stráže. Pohraničníci v noci útoky odrazili, ale podľa informovaných zdrojov by sa mohli zopakovať na iných úsekoch hranice. 
      

Podľa pozorovateľov cieľom týchto akcií je odpútať pozornosť velenia vládnej protiteroristickej operácie (ATO) od vývoja situácie na dvoch iných úsekoch, kde proruské sily údajne chystajú prepravu posíl alebo vojenského materiálu, informovala agentúra Ukrinform.

 

 

 

06:45 - Obama a Porošenko sa stretnú v stredu vo Varšave

Avizované stretnutie amerického prezidenta Baracka Obamu s novozvoleným ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom sa uskutoční v stredu 4. júna vo Varšave. Novinárom to v piatok oznámil vysokopostavený predstaviteľ Bieleho domu.
      

Dvojstranné stretnutie prebehne v rámci Obamovej štvordňovej cesty do Európy, ktorú absolvuje 3.-6. júna. Podľa Bena Rhodesa, zástupcu národného bezpečnostného poradcu Bieleho domu, má prezidentova návšteva upokojiť európskych spojencov, ktorých zneistila ruská agresia na Ukrajine. 
      

Obama, rovnako ako Porošenko, sa v Poľsku zúčastní na oslavách 25. výročia prvých čiastočne slobodných volieb v povojnovom Poľsku.
      

Z Varšavy americký prezident odcestuje do Bruselu na summite lídrov skupiny G8. Ďalšou zastávkou Obamovej cesty bude Paríž a napokon Normandia, dejisko osláv 70. výročia vylodenia spojeneckých vojsk.     
      

Do francúzskej Normandie pricestujú aj ďalší svetoví lídri, vrátane ruského prezidenta Vladimira Putina. Biely dom však nepočíta s tým, že by tam za súčasnej situácie mohlo dôjsť k bilaterálnej schôdzke Obamu s Putinom. Pozvanie na oslavy, ktoré sa budú konať 6. júna, dostal aj Petro Porošenko. 

 

06:39 - Putin vyzval na ukončenie krviprelievania na Ukrajine

Ruský prezident Vladimir Putin dnes v telefonickom rozhovore so svojím francúzskym partnerom Francoisom Hollandom vyzval na zastavenie krviprelievania na Ukrajine a na začiatok rokovaní medzi Kyjevom a separatistami z východu štátu. Informovala o tom agentúra Reuters.
      

Telefonát, ktorý podľa vyjadrenia Kremľa iniciovala francúzska strana, sa uskutočnil pred plánovaným stretnutím týchto dvoch lídrov 5. júna v Paríži. Pôjde o Putinovo prvé stretnutie s vysokopostaveným západným činiteľom od marcovej anexie Krymu.
      

Tá je spolu s obvineniami z podnecovania vzbúreneckých nálad na rusky hovoriacom východe Ukrajiny predmetom sporov medzi Moskvou a západnými krajinami.
      

"Putin spomenul nutnosť priameho dialógu medzi Kyjevom a zástupcami juhovýchodných regiónov Ukrajiny a ukončenia násilia," uvádza sa vo vyhlásení Kremľa.
      

Ruský líder bude na budúci týždeň prítomný na spomienkových slávnostiach 70. výročia vylodenia spojencov vo francúzskej Normandii, kde sa dostane do kontaktu so zahraničnými predstaviteľmi vrátane nového ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, amerického prezidenta Baracka Obamu či nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.

 

img

 

19:16 - Sergej Lavrov vyzval USA, aby zatlačili na Kyjev​

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov v dnešnom telefonáte so svojím americkým rezortným kolegom Johnom Kerrym vyzval Washington, aby zatlačil na dočasnú vládu v Kyjeve, nech zastaví vojenskú operáciu na východe Ukrajiny.
     

"Lavrov vyzval Spojené štáty, aby zatlačili na úrady v Kyjeve, aby okamžite zastavili vojenské operácie a začali viesť priame rokovania s juhovýchodnými oblasťami," citovala agentúra Reuters z vyhlásenia ruského ministerstva zahraničných vecí.
      

Ukrajinská vláda dnes oznámila, že vojenská operácia proti separatistom na východe bude pokračovať napriek štvrtkovému zostreleniu vrtuľníka a správam, že do bojov proti vládnym silám sa zapojili bojovníci z Ruska.
      

Aj novozvolený prezident Petro Porošenko sľúbil, že úrady potrestajú ľudí zodpovedných za zostrelenie vrtuľníka. K útoku došlo pri meste Slovjansk, zahynulo pri ňom 14 príslušníkov ukrajinskej armády vrátane generála.

 

img

 

18:56 - Kyjev zaplatil Rusku časť dlhu za plyn

Ukrajina zaplatila Rusku časť svojho dlhu za plyn v hodnote 786 miliónov dolárov (577,4 milióna eur). V piatok o tom informoval ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk, podľa ktorého Kyjev zaplatil plynárenskej spoločnosti Gazprom za február a marec, pričom vychádzal z vtedajšej sumy 268 dolárov za tisíc kubických metrov plynu. Gazprom potvrdil, že peniaze boli odoslané, na účet však prídu až najskôr v pondelok.

 

17:57 - NATO: Rusko začalo sťahovať svoje jednotky z ukrajinských hraníc

Severoatlantická aliancia (NATO) zaregistrovala "isté náznaky" toho, že Rusko začalo sťahovať svoje jednotky z ukrajinských hraníc, uviedol dnes generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen, ktorého citovala agentúra DPA.
      

"Stiahli sa možno tak dve tretiny - a, samozrejme, my to vítame," povedal Rasmussen v litovskej metropole Vilnius na tlačovej konferencii po stretnutí s litovskou prezidentkou Daliou Grybautskaiteovou.
      

Podľa Rasmussena je však na ukrajinských hraniciach ešte stále dosť vojakov na to, že ak padne politické rozhodnutie, budú schopní zakročiť.
      

"Naďalej vyzývame Moskvu, aby prestala podporovať proruské gangy a zablokovala hranice, aby na Ukrajinu neprúdili zbrane a ozbrojenci," dodal šéf NATO.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies