Situácia na Ukrajine: Boje si vyžiadali prvú detskú obeť, Kyjev údajne dosiahol zhodu s Moskvou

NETKY.SK • 10 Jún 2014, 16:55 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Boje si vyžiadali prvú detskú obeť, Kyjev údajne dosiahol zhodu s Moskvou

KYJEV - Kyjev dnes oznámil, že dosiahol s Moskvou zhodu na kľúčových častiach plánu z dielne prezidenta Petra Porošenka na ukončenie násilia na východe Ukrajiny. Rusko vyhlásenie bezprostredne nekomentovalo.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

19:04 - Rokovania o plyne budú pokračovať dnes večer

Predstavitelia ruského ministerstva energetiky a štátneho plynárenského koncernu Gazprom dnes odcestovali do Bruselu, aby obnovili rokovania s Ukrajinou a pokúsili sa vyriešiť spor o cenu plynu. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorkyňu ruského ministerstva Oľgu Golantovú.
      

Aj Európska komisia potvrdila, že ďalšie kolo rozhovorov sa začne dnes večer o 21. SELČ.
      

Pondelkové (9.6.) rokovania trvali osem hodín, ale skončili sa bez výsledku. Napriek tomu Rusko zatiaľ neobmedzilo dodávky plynu na Ukrajinu, hoci ultimátum Kyjevu už vypršalo.
      

Moskva dala totiž Kyjevu termín dnes do 8.00 SELČ, aby zaplatil aspoň časť z dlhu za plyn. A pohrozila, že ak to neurobí, obmedzí vývoz komodity na Ukrajinu a bude požadovať platby vopred za nové dodávky.

 

18:47 - Samozvaného starostu Slovjanska údajne zatkli a zbavili funkcie

Viačeslava Ponomariova zatkli a zbavili funkcie "ľudového starostu" východoukrajinského mesta Slovjansk, uviedol dnes pre agentúru ITAR-TASS zdroj z domobrany.
      

Predseda Najvyššej rady samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Denis Pušilin túto informáciu nepotvrdil ani nevyvrátil.
      

Podľa rôznych zdrojov z vlády DĽR vedenie republiky neurobilo takéto rozhodnutie, v súčasnosti je podľa nich komunikácia so Slovjanskom slabá a správy o zatknutí môžu byť provokáciou.
      

Zástupca premiéra DĽR Andrej Purgin v rozhovore pre agentúru Interfax však uviedol: "Nevylučujem, že v podmienkach stanného práva mohol Igor Strelkov (minister obrany DĽR) rozhodnúť o nejakom preskupení ľudí, v neposlednom rade o výmene ľudového starostu Slovjanska. Avšak lídri republiky v Donecku ešte musia byť o tomto rozhodnutí informovaní."
      

To, že sa tak ešte nestalo, môže byť podľa Purgina spôsobené problémami s komunikačnou sieťou. "V Slovjansku nie je žiadny signál, takže ak sa o niečom rozhodlo, bude to chvíľu trvať, než sa o tom dozvieme. Takže momentálne nemám žiadnu informáciu o možnej výmene ľudového starostu Slovjanska," dodal Purgin.

 

18:20 - Poľsko vyzvalo Rusko, aby zabránilo prílevu ozbrojencov

Poľsko v utorok opäť vyzvalo Rusko, aby urobilo viac pre upokojenie napätej situácie na Ukrajine a zabránilo militantnom v prekračovaní hranice vo východoukrajinských oblastiach ovládaných separatistami. Poľský minister zahraničných vecí Radek Sikorski to povedal na spoločnej tlačovej konferencii v ruskom Petrohrade so svojím ruským partnerom Sergejom Lavrovom a nemeckým kolegom Frankom-Walterom Steinmeierom. Všetci traja sa v Rusku stretli, aby hľadali riešenie ukrajinského konfliktu.

 

"Ak chce Rusko dokázať, že si želá deeskaláciu situácie na Ukrajine, potom je najlepšou cestou zastavenie prílevu separatistov a zbraní cez rusko-ukrajinskú hranicu," uviedol šéf poľskej diplomacie. Steinmeier však zvolil o niečo zmierlivejší slovník, keď vyhlásil, že riešenie tohto problému je tak v rukách Ukrajiny, ako aj Ruska. Lavrov zase vyzval na ukončenie armádnych zásahov na východe Ukrajiny voči miestnym separatistom. "Ukončenie vojenskej operácie proti demonštrantom je samozrejme z nášho pohľadu kľúčovou otázkou," vyhlásil šéf ruskej diplomacie. 

 

17:55 - Trojstranný summit šéfov diplomacií v Petrohrade: Treba zastaviť krviprelievanie

Šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier registruje možný zvrat v konflikte na Ukrajine, požaduje však ukončenie krviprelievania na jej východe. 
     

 "Dúfam, že vplyv, ktorým Rusko disponuje, využije, aby adekvátne vplývalo na separatistov," cituje tlačová agentúra DPA slová nemeckého ministra zahraničných vecí po dnešných rokovaniach s rezortnými partnermi z Ruska a Poľska, Sergejom Lavrovom a Radoslawom Sikorskim v Petrohrade.
      

Podľa Steinmeiera predstavujú priame rokovania ruskej a ukrajinskej strany pozitívny moment, ktorý by sa mal využiť. Aj keď je riešenie krízy ešte ďaleko, tón ruskej strany sa výrazne zmenil. Deeskalácia by mala byť však nezvratným procesom, zdôraznil Steinmeier, podľa ktorého nejestvuje záujem riskovať nové rozdelenie Európy.
     

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski v Petrohrade vyhlásil, že nový ukrajinský prezident Petro Porošenko je schopný udržať jednotu svojej krajiny. "Nevidíme žiadne nebezpečenstvo pre Rusko, ktoré by vyplývalo z približovania Ukrajiny k Európskej únii," zdôraznil.

 

17:19 - USA neplánujú umiestniť v Gruzínsku a na Ukrajine protiraketový systém

Spojené štáty neplánujú umiestniť obranný protiraketový systém ani v Gruzínsku, ani na Ukrajine, oznámila dnes námestníčka šéfa americkej diplomacie pre európske a eurázijské záležitosti Victoria Nulandová.
      

"Neexistujú žiadne plány umiestniť raketové obranné systémy v Gruzínsku alebo na Ukrajine ani teraz, ani v budúcnosti," povedala Nulandová v Kyjeve.
     

Agentúra RIA Novosti pripomenula slová šéfa Bieleho domu Baracka Obamu, podľa ktorého USA plánujú posilniť svoju prítomnosť vo východnej Európe. Obama chce požiadať Kongres, aby v tomto smere vyčlenil dodatočnú miliardu dolárov. Podľa Obamu by USA zaručovali bezpečnosť nielen členským štátom NATO, ale aj spojencom aliancie vrátane Ukrajiny, Gruzínska a Moldavska.

 

 Victoria Nulandová

 

img

 

17:09 - EÚ uvoľnila 100 miliónov eur na pomoc Ukrajine

Európska komisia (EK) dnes v mene Európskej únie uvoľnila prvú tranžu úveru vo výške 100 miliónov eur pre Ukrajinu. Ide o súčasť balíka makrofinančnej pomoci v celkovej sume 1,61 miliardy eur.
      

Ďalších 500 miliónov eur bude nasledovať v nadchádzajúcich týždňoch, len čo budú na ukrajinskej strane dokončené potrebné právne postupy, najmä ratifikácia Najvyššou radou memoranda o porozumení a dohode o poskytnutí pôžičky.
      

V súvislosti s uvoľnením finančnej tranže eurokomisár pre dopravu a podpredseda EK Siim Kallas dnes pricestoval do Kyjeva, kde má na programe sériu rokovaní s ukrajinskými orgánmi vrátane premiéra, podpredsedu vlády a ministra financií. Rokovania sú zamerané na program makrofinančnej pomoci a s ním súvisiace ekonomické reformy. Cieľom programu makrofinančnej pomoci je ekonomicky a finančne pomôcť Ukrajine v súčasnej kritickej fáze vývoja. 

 

16:31 - Na letisku v Luhansku je údajne 2000 príslušníkov Národnej gardy

Približne 2000 príslušníkov Národnej gardy Ukrajiny je rozmiestnených na letisku v Luhansku, uviedol dnes pre agentúru RIA Novosti "stúpenec nezávislosti".
      

"Hlavné sily nepriateľa sú na letisku. Je tam zhruba 2000 ľudí a veľké množstvo obrnených vozidiel a iných zbraní," povedal zdroj.
      

Agentúra píše, že "stúpenci nezávislosti" v noci spustili paľbu na letisko, pričom použili granátomety a mínomety. Správy o obetiach neboli hlásené.

 

16:02 - Pri útoku armády na Slovjansk údajne zahynuli dve deti

Dve deti zahynuli pri útoku ukrajinskej armády na mesto Slovjansk, ktoré leží na východe krajiny v Doneckej oblasti, informovala dnes miestna administratíva.
      

"Máme informácie, že zabité boli dve deti - 12-ročný chlapec a šesťročné dievča," uviedol hovorca doneckej regionálnej administratívy Iľja Suzdalev. Dodal, že deti podľahli zraneniam po zásahu šrapnelom.
      

Hovorkyňa samozvaného vedenia Slovjanska Stella Choroševová pre agentúru ITAR-TASS uviedla, že armáda v pondelok ostreľovala mesto a útok si vyžiadal obete. "Ukrajinské bezpečnostné sily obnovili v pondelok ostreľovanie Slovjanska... Niekoľko striel explodovalo v centre mesta... Ľudia sú zabíjaní každý deň. Počet obetí rastie," dodala Choroševová.

 

 

15:12 - Rusko vyzvalo na okamžité prímerie na Ukrajine

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov vyzval dnes na okamžité prímerie medzi vládnymi silami a separatistami na východe Ukrajiny a začatie celonárodného dialógu o budúcnosti krajiny.
     

Lavrov sa takto vyjadril v Petrohrade na tlačovej konferencii po schôdzke so svojimi partnermi z Nemecka a Poľska - Frankom-Walterom Steinmeierom a Radoslawom Sikorským, píše agentúra Reuters.
      

"Sme presvedčení, a naši partneri zdieľajú tento názor, pokiaľ rozumiem, že bez ohľadu na rôzne interpretácie rôznych udalostí, ktoré sa stali počas ukrajinskej krízy, je dnes nevyhnutné upriamiť pozornosť na bezpodmienečné a okamžité prímerie a začatie dialógu," konštatoval Lavrov.
      

Jeho poľský kolega Sikorski uviedol, že Moskva by mala pomôcť upokojiť krízu tým, že zabráni prieniku ozbrojencov a zbraní cez hranicu do východnej časti Ukrajiny, kde proruskí militanti bojujú proti vládnym silám.

 

img

 

11:32 - Tranzit ruského plynu cez Ukrajinu je na zvyčajnej úrovni

Dodávky ruského zemného plynu na Ukrajinu a do Európskej únie sú stabilné, hoci uplynula lehota, ktorú Moskva stanovila Kyjevu na zaplatenie časti dlhu. Zdroj z ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom v utorok povedal, že Rusko Ukrajine dodáva zvyčajné objemy plynu a pravdepodobne ich v poslednom období aj zvýšilo. "Ukrajina odoberá 112 až 115 mil. kubických metrov denne, keďže plyn ukladá do zásobníkov. Tranzit do Európy zostáva stabilný na úrovni 200 mil. kubických metrov denne," povedal zdroj.

 

Rusko dalo Ukrajine lehotu na zaplatenie dlhov do utorka do 8:00 SELČ, ale zdá sa, že od tohto termínu ustúpilo. Ukrajina chce zmeniť podmienky kontraktu z roku 2009, na základe ktorého musí stanovený objem plynu nakupovať bez ohľadu na to, či ho potrebuje alebo nie, pri cene 485 USD za tisíc kubických metrov. Ide o najvyššiu cenu v Európe. Moskva naznačila, že by mohla zrušiť exportné clo pre vývoz plynu na Ukrajinu, ktoré je vo výške 100 USD na tisíc kubických metrov.

 

"Napätie medzi Ruskom a Ukrajinou v oblasti dodávok plynu sa ešte neskončilo a pravdepodobne bude nejaký čas pokračovať, čo bude naďalej ohrozovať stabilitu a spoľahlivosť tranzitu ruského plynu do Európskej únie cez Ukrajinu," uviedli analytici moskovskej banky Alfa Bank. 

 

10:55 - Porošenko nariadil vytvorenie únikového koridoru pre východ Ukrajiny

Ukrajinský prezident Petro Porošenko nariadil vytvorenie núdzového únikového koridoru pre obyvateľov nepokojmi zmietaných východoukrajinských oblastí. Tak môžu mierumilovní obyvatelia nerušene opustiť územie, na ktorom prebieha protiteroristická operácia (ATO), uviedla dnes prezidentská kancelária v Kyjeve, podľa ktorej ide o záchrannú akciu.
      

Prostredníctvom koridoru sa má zabrániť ďalším obetiam v radoch civilného obyvateľstva, dodala podľa agentúry DPA Porošenkova kancelária. Zároveň budú zriadené aj núdzové príbytky a stanovištia, na ktorých sa civilisti dostanú k pitnej vode, potravinám a liekom.
      

Boje v Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny prebiehajú aj napriek tomu, že Porošenko v nedeľu ohlásil ukončenie bojov do konca tohto týždňa.    
      

Ukrajinské vládne jednotky bojujú na východe územia štátu proti proruským separatistom, ktorí kabinet v Kyjeve neuznávajú. Separatisti medzinárodne neuznaných ľudových republík - Doneckej a Luhanskej - chcú na tomto území vytvoriť nový štát.
      

Ukrajinské armádne zdroje zároveň informovali o nových bojoch, ktoré v noci nadnes vypukli na letisku v blízkosti mesta Kramatorsk, severne od Donecka. Podľa armády pri nich prišlo o život najmenej 40 vzbúrencov; tento počet však doposiaľ nebol oficiálne potvrdený.

 

09:45 - Rusi Porošenkovi neveria jeho záujem o Ukrajincov

Drvivá väčšina Rusov nedôveruje novému ukrajinskému prezidentovi Petrovi Porošenkovi, pričom viac ako 40 percent opýtaných ho považuje za človeka presadzujúceho záujmy Západu. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky inštitútu VTsIOM, ktorý jeho výsledky zverejnil v pondelok. Ďalších takmer 40 percent Rusov si myslí, že podnikateľ zastupuje záujmy veľkých korporácií. To, že naozaj reprezentuje záujmy všetkých Ukrajincov, si podľa prieskumu myslí iba jedno percento Rusov.

 

Prozápadný miliardár Porošenko sa stal oficiálnym víťazom májových ukrajinských prezidentských volieb už v prvom kole, v ktorom získal takmer 55 percent hlasov. Za hlavný cieľ si stanovil ukončenie násilia na východe krajiny, kde medzi sebou bojujú proruskí separatisti a sily lojálne novej vláde v Kyjeve.

 

img

 

08:25 - Borodaj: Porošenkov sľub ukončiť boje sú prázdne slová

Sľub ukrajinského prezidenta Petra Porošenka ukončiť do konca tohto týždňa krviprelievanie na východe krajiny sú len prázdne slová, odkázal dnes premiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Alexandr Borodaj.
      

"Ak sa všetci vojaci stiahnu, tieto slová sa môžu zmeniť na realitu," citovala Borodaja agentúra ITAR-TASS. Porošenko však mohol mať podľa neho na mysli iný scenár.    

 

"V priebehu týždňa môžu sily, ktoré kontroluje on alebo (miliardár a gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Ihor) Kolomojskij, spustiť masívny útok na všetkých frontoch v Doneckej a Luhanskej ľudovej republike s cieľom zlikvidovať akýkoľvek odpor," uviedol Borodaj.
      

Zároveň zdôraznil, že dialóg s Kyjevom je stále možný: "Ale tento dialóg má jednu veľmi jednoduchú podmienku: zastaviť genocídu. Bude si to vyžadovať stiahnutie všetkých kyjevských a dnepropetrovských vojakov z územia Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky. Dialóg bude možný až potom. Skôr, než sa tak stane, je zbytočný".
      

Borodaj pripomenul, že úradujúci minister vnútra Arsen Avakov v nedeľňajšom telefonickom rozhovore s predsedom parlamentu DĽR Denisom Pušilinom sľúbil, že zastaví boje, svoj sľub však nedodržal.
      

O ukončení bojov do konca tohto týždňa hovoril v nedeľu Porošenko na zasadaní trojstrannej kontaktnej skupiny. Na schôdzke sa zúčastnili okrem neho ukrajinský veľvyslanec v Nemecku Pavlo Klimkin, vyslankyňa generálneho tajomníka Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Heidi Tagliaviniová a ruský veľvyslanec na Ukrajine Michail Zurabov.

 

07:10 - Minister Prodan: Rokovania o plyne zabrzdil ruský návrh cenového mechanizmu

Osemhodinové rokovanie v Bruseli medzi Ruskom, Ukrajinou a Európskou komisiou sa skončilo dnes nadránom bez dohody, ktorá by vyriešila spor o cenu zemného plynu. Takáto situácia zvyšuje riziko, že dodávky plynu budú prerušené. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters.
      

Rusko sa vyhrážalo, že preruší dodávky zemného plynu na Ukrajinu už dnes nadránom, pretože Ukrajina nezaplatila účet za plyn - to by však mohlo mať dominový efekt a mohlo by to postihnúť aj dodávky do Európskej únie.
      

Ukrajinský minister pre energetiku Jurij Prodan uviedol, že rozhovory, sprostredkované Európskou komisiou, zabrzdil ruský návrh cenového mechanizmu, ktorý spája nižšie ceny s vývozným clom.
      

"Žiaľ, ruské stanovisko ohľadne cenového mechanizmu sa zmenilo," povedal Prodan novinárom prostredníctvom tlmočníka.
      

Ruský minister pre energetiku Alexander Novak vyhlásil, že navrhol "veľmi konštruktívny plán, ktorý by podľa nášho presvedčenia mohli a mali prijať všetky zainteresované strany".
      

Novak vysvetlil, že jeho plán obsahuje spôsob, ako zrealizovať nezaplatené dlžné sumy za vlaňajší november a december do 10. júna, a navyše aj určitú časť dlhu za apríl a máj.
      

Hovorkyňa Európskej komisie Sabine Bergerová a Prodan uviedli, že rozhovory by mohli pokračovať v Bruseli dnes o 21.00 h alebo v stredu o 09.00 h.

 

img

 

07:04 - Boje si vyžiadali prvú detskú obeť, Kyjev údajne dosiahol zhodu s Moskvou 

Kyjev dnes oznámil, že dosiahol s Moskvou zhodu na kľúčových častiach plánu z dielne prezidenta Petra Porošenka na ukončenie násilia na východe Ukrajiny. Rusko vyhlásenie bezprostredne nekomentovalo.

 

"Strany dosiahli vzájomnú zhodu na kľúčových štádiách implementácie plánu a na zozname priorít, čo prispeje k deeskalácii situácie v ukrajinskej Doneckej a Luhanskej oblasti," informoval ukrajinský rezort diplomacie. Podrobnosti plánu však neuviedol, píše agentúra Reuters.
      

O ukončení bojov do konca tohto týždňa hovoril v nedeľu Porošenko na zasadaní trojstrannej kontaktnej skupiny. Na schôdzke sa zúčastnili okrem neho ukrajinský veľvyslanec v Nemecku Pavlo Klimkin, vyslankyňa generálneho tajomníka Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Heidi Tagliaviniová a ruský veľvyslanec na Ukrajine Michail Zurabov.
      

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí neuviedlo, kto sa zúčastnil na dnešnej schôdzke kontaktnej skupiny. Oznámilo však, že stretnutia budú pokračovať.
      

Agentúra UNIAN medzitým informovala, že v zóne protiteroristickej operácie (ATO) v Slovjansku zahynulo osemročné dieťa - podľahlo zraneniam po zasiahnutí šrapnelom. Informáciu potvrdila administratíva Doneckej oblasti, podľa ktorej ide o prvú smrť maloletého od spustenia ATO v Slovjansku.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies