Situácia na Ukrajine: Pri meste Krasnyj Lyman prebiehajú prudké boje, armáda už bojuje s tankami!

NETKY.SK • 19 Jún 2014, 18:03 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Pri meste Krasnyj Lyman prebiehajú prudké boje, armáda už bojuje s tankami!

KYJEV - Protiteroristická operácia (ATO) na východe Ukrajiny si v období od 8. marca do 18. júna 2014 vyžiadala životy 147 príslušníkov ozbrojených síl, ďalších 359 utrpelo zranenia rôzneho charakteru.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

19:16 - Ukrajinskí vojaci zlikvidovali pri bojoch v okolí Luhanska asi 200 ozbrojencov

Pri intenzívnych bojoch v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny zlikvidovali príslušníci ozbrojených síl podieľajúci sa na protiteroristickej operácii okolo 200 ozbrojencov. Informáciu zverejnil dnes večer prostredníctvom webu hovorca operácie Vladyslav Selezňov, podľa ktorého vládne sily získali kontrolu nad viacerými lokalitami.
      

Počet zranených separatistov síce nešpecifikoval, ale konštatoval, že je ich ešte viac. Na strane vládnych síl padli štyria vojaci, ďalších 20 utrpelo zranenia. Prudké boje vypukli dnes v skorých ranných hodinách v okolí mesta Krasnyj Lyman, kde sa podľa názoru znalcov pomerov pokúsili separatisti prebiť sa cez obkľúčenie vládnymi silami.

      

Šéf ukrajinského Centra politických a vojenských štúdií Dmytro Tymčuk, ktorý má spoľahlivé informácie o činnosti armády, už skôr uviedol, že podnetom na boje bolo odmietnutie výzvy separatistami, aby v súlade s mierovým plánom navrhnutým prezidentom Petrom Porošenkom zložili zbrane.

 

18:47 - Povstalci hlásia v bojoch s armádou veľké straty

Proruskí separatisti hlásia veľké straty na životoch počas štvrtkových prudkých bojov s vládnymi jednotkami pri meste Krasnyj Lyman v Doneckej oblasti. Povstalci odmietli zložiť zbrane a pokúsili sa prelomiť armádny kordón, pričom obe strany nasadili obrnené vozidlá a tanky. Boj, na ktorom sa podľa niektorých zdrojov zúčastňuje asi 4000 povstalcov, pokračuje od skorého rána. O obetiach na strane vládnych síl armáda neinformovala.

 

18:14 -  Prezident Porošenko zverejní svoj mierový plán v piatok

Ukrajinský prezident Petro Porošenko zverejní svoj plán na mierové urovnanie krízy na východe štátu v piatok 20. júna.
      

Porošenko o tom dnes informoval novinárov v Kyjeve, napísala tlačová agentúra Ukrinform.
      

Prezidentova zástupkyňa pre mierové urovnanie konfliktu v Doneckej a Luhanskej oblasti Iryna Herščenková už skôr vyhlásila, že Porošenkov mierový plán obsahuje 14 bodov. Jeho súčasťou je posilnenie hraníc, ako aj jednostranné krátkodobé prímerie, aby mohli proruskí separatisti zložiť zbrane a militanti opustiť Ukrajinu.
      

Do Kyjeva prídu na stretnutie s prezidentom Porošenkom legitímni zástupcovia Doneckej a Luhanskej oblasti vrátane starostov niekoľkých miest, ako aj predstavitelia regionálnej a podnikateľskej elity.

 

img

 

16:45 - Rusko uvoľní na pomoc ukrajinským utečencom 240 miliónov rubľov

Ruská vláda uvoľní na pomoc utečencom z Ukrajiny, na ich umiestnenie v Rostovskej oblasti sumu 240 miliónov rubľov (5,14 mil. eur). Informoval o tom dnes ruský premiér Dmitrij Medvedev.
      

Podľa jeho slov je potrebné urobiť maximum pre to, aby sa ľudia prichádzajúci z oblasti sužovanej bojmi cítili v rámci možností čo najlepšie.
      

Rostovskú oblasť navštívil dnes šéf prezidentskej administratívy, exminister obrany Sergej Ivanov, ktorý v jednej z tamojších obcí vyhlásil, že na Ukrajine prebieha občianska vojna, ktorá sa mení v genocídu tamojšieho národa. Na území Rostovskej oblasti je, ako formuloval, evidentné, že ide o humanitárnu katastrofu.

 

16:36 - Gazprom už nechce plyn z ukrajinských zásobníkov

Ukrajinská štátna plynárenská spoločnosť Naftogaz uviedla, že ruský exportér plynu Gazprom chce ukončiť zmluvu, na základe ktorej platí Ukrajine, ak potrebuje plyn z jej zásobníkov na uspokojenie dodatočného dopytu zo strany Európy. "Gazprom, ktorý exportuje ruský plyn, informoval prevádzkovateľa ukrajinského plynárenského transportného systému, firmu Ukrtransgaz, o svojom želaní ukončiť zmluvu, na základe ktorej ukrajinská strana dostáva platby za pokrytie fluktuácie dennej spotreby plynu v Európe," uviedol Naftogaz vo štvrtok vo vyhlásení.

 

16:25 - ČR uzavrela generálny konzulát v Donecku, otvorila konzulát v Dnepropetrovsku

V ukrajinskom Dnepropetrovsku dnes za účasti ministra zahraničných vecí ČR Lubomíra Zaorálka otvorili český honorárny konzulát. Bezpečnostná situácia na východe Ukrajiny si predtým vynútila uzavretie českého generálneho konzulátu v Donecku, informoval dnes v pôvodnom materiáli svojho osobitného spravodajcu internetový server iDNES.cz.
      

Podľa rovnakého zdroja odcestuje generálny konzul ČR Ondřej Morávek dnes spať do vlasti vládnym špeciálom spoločne so šéfom českej diplomacie.
      

Zaorálek konštatoval, že Praha chce otvorením honorárneho konzulátu v Dnepropetrovsku vyslať signál aj českým podnikateľom, aby sa nebáli vrátiť sa a investovať na Ukrajine. "Situácia je ale dnes taká, že keď som kolegom z vlády hovoril, že sem letím, tak reagovali slovami, že som blázon a že ma zostrelia," cituje server slová šéfa českej diplomacie pri rokovaniach s vedením Dnepropetrovskej oblasti.

 

15:49 - OBSE nadviazala kontakt so zadržiavanými pozorovateľmi, sú v poriadku

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) dnes potvrdila, že opäť nadviazala kontakt s pozorovateľmi zadržiavanými už tri týždne na východe Ukrajiny. "Sú v poriadku a nie sú zranení," cituje slová hovorcu misie OBSE v Kyjeve Michaela Bociurkiva tlačová agentúra DPA. Bociurkiv však odmietol informovať o akýchkoľvek detailoch s tým, že nechce ohroziť bezpečnosť pracovníkov OBSE.

 

15:48 - Porošenko potvrdil, že asociačnú dohodu s EÚ podpíše 27. júna

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes vyhlásil, že asociačnú dohodu s Európskou úniou podpíše 27. júna a že taktiež pošle svojho nového ministra zahraničných vecí Pavla Klimkina na budúci týždeň do Luxemburgu, kde ministrom EÚ predloží mierový plán pre východnú Ukrajinu.
      
Porošenko poskytol tieto vyjadrenia po tom, ako médiám predstavil Klimkina, ktorého dnes už skôr schválil parlament ako nového šéfa ukrajinskej diplomacie.
     

 "To, na čo sme tak dlho čakali, sa uskutoční na budúci týždeň," uviedol Porošenko, pričom mal na mysli podpis asociačnej dohody s EÚ.
      

Klimkin v prítomnosti médií uviedol: "Naše priority sú jasné - je to mierový plán (pre východnú Európu) a asociácia s EÚ."

 

img

 

15:40 - Ukrajina navrhuje, aby európske a americké firmy pomáhali s prevádzkou plynovodu

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes navrhol, aby európske a americké spoločnosti pomáhali s prevádzkou plynovodu, ktorý križuje Ukrajinu a dopravuje ruský zemný plyn do Európy. Informovala o tom tlačová agentúra AP.
     

Opatrenie je súčasťou úsilia zrenovovať a vylepšiť plynovod, ktorý patrí k najcennejšiemu majetku Ukrajiny. Analytici tvrdia, že je to zároveň aj pokus vyvrátiť tvrdenia, že Ukrajina bude možno pre seba odčerpávať plyn z tohto plynovodu.
      

Rusko v pondelok 16. júna zastavilo Ukrajine dodávky zemného plynu po tom, ako stroskotali rozhovory o dlhoch Ukrajiny, existujúcich ešte z minulosti. Rusko však naďalej posiela ukrajinským plynovodom plyn Európe.

 

14:31 - Rasmussen:Nové sústredenie ruských vojsk na ukrajinských hraniciach je krok späť

Na ukrajinských hraniciach je v súčasnosti opäť o niekoľko tisíc ruských vojakov viac, čo je poľutovaniahodný krok späť, uviedol dnes generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Anders Fogh Rasmussen.
      

"Práve sme svedkami nového sústredenia ruských síl v okolí ukrajinských hraníc. Je tu rozmiestnených ďalších niekoľko tisíc ruských vojakov," povedal Rasmussen podľa agentúry Reuters, ktorá citovala z jeho prejavu predneseného v Londýne s názvom Budúcnosť NATO: Silná aliancia v nepredvídateľnom svete.
      

"Považujem to za veľmi poľutovaniahodný krok späť. Zdá sa, že Rusko si necháva otvorenú možnosť ďalšej intervencie na Ukrajine," uviedol ďalej Rasmussen. Dodal, že to bude mať za následok uvalenie hlbších sankcií, ktoré budú mať zničujúci účinok na ruskú ekonomiku.

 

img

 

13:08 - Pri meste Krasnyj Lyman prebiehajú prudké boje, údajne s účasťou tankov

Na východe Ukrajiny neďaleko mesta Krasnyj Lyman vypukli dnes ráno prudké boje medzi proruskými separatistami a ukrajinskou armádou. Obe strany údajne do bojov nasadili aj tanky, informovala agentúra Reuters.
      

Zdroj z prostredia ukrajinskej armády uviedol, že prudké boje začali približne o 04.00 h miestneho času (03.00 h SELČ). Mesto bolo v rukách separatistov, ale začiatkom júna ho dobyla armáda. Boje údajne prepukli v momente, keď sa separatisti pokúsili prelomiť obkľúčenie vládnych vojsk.
      

"Práve prebieha veľká bitka, ktorá svojou intenzitou a rozsahom prekonáva všetko, čo tu doteraz bolo," uviedol nemenovaný armádny zdroj.
      

Šéf ukrajinského Centra politických a vojenských štúdií Dmytro Tymčuk, ktorý má spoľahlivé informácie o činnosti armády, uviedol, že podnetom k bojom bolo odmietnutie výzvy separatistami, aby v súlade s mierovým plánom navrhnutým prezidentom Petrom Porošenkom zložili zbrane.
      

Bojov sa podľa viacerých zdrojov zúčastňuje až 4000 ozbrojených proruských separatistov a obe bojujúce strany majú k dispozícii obrnené transportéry a pravdepodobne aj tanky.
     

 "Protiteroristická operácia pokračuje," uviedol hovorca vládnych síl Vladyslav Selezňov. V reakcii na správy, že bojov sa zúčastňuje 4000 separatistov, Selezňov odpovedal: "Tak bude treba 4000 truhiel."

 

 

11:40 - Ukrajinský parlament schválil Hontarevovú na post šéfky centrálnej banky

Ukrajinský parlament dnes drvivou väčšinou hlasov schválil vymenovanie Valerie Hontarevovej do funkcie šéfky centrálnej banky. Na tento post ju nominoval prezident Petro Porošenko. Hontarevová je jeho politickým spojencom a získala si rešpekt v investičných kruhoch. Informovala o tom agentúra Reuters.
      

Nová šéfka centrálnej banky, ktorá vystrieda vo funkcii Stepana Kubiva, v príhovore k poslancom po svojom schválení uviedla, že jej vymenovanie je pozitívnym signálom pre bankárov aj zahraničných investorov.
     

Hontarevová pôsobí už 20 rokov v ukrajinskom bankovníctve a finančníctve. Od decembra 2007 zastávala post predsedníčky predstavenstva ukrajinskej investičnej spoločnosti ICU a predtým pôsobila vo vedení ukrajinskej divízie banky ING.

 

img

 

11:10 - Boje na východe zosilneli ako nikdy pred tým!

KYJEV 19. júna (SITA/Reuters) - Medzi ukrajinskými ozbrojenými silami a proruskými separatistami vypukli vo štvrtok nadránom boje, ktoré podľa nemenovaných zdrojov "prekonávajú čo do sily a rozsahu všetko, čo bolo doteraz". Zdroje z armádneho prostredia uvádzajú, že miesto najnovších stretov sa nachádza blízko mesta Krasnyj Lyman v Doneckej oblasti, nad ktorým začiatkom júna získala opäť kontrolu vláda v Kyjeve. Separatisti sa zrejme pokúsili prelomiť armádny kordón, pričom sa objavujú správy o nasadení obrnených vozidiel a tankov oboma stranami. Vojenský analytik Dmytro Tymčuk tvrdí, že najnovšie strety nasledujú po tom, ako separatisti odmietli výzvu na odzbrojenie v súlade s mierovým plánom prezidenta Petra Porošenka. Do bojov by sa údajne mohlo zapojiť až 4000 separatistických bojovníkov. Hovorca vládnych síl Vladyslav Selezňov potvrdil "pokračovanie protiteroristickej operácie" a na otázku týkajúcu sa uvedeného počtu odpovedal, že ak je to tak, "bude treba 4000 rakiev".

 

Porošenko po telefonáte s ruským náprotivkom Vladimirom Putinom v stredu predstavil mierový plán pre východnú Ukrajinu, ktorý má zahŕňať jednostranné krátke prímerie zo strany vládnych síl. Minister obrany Mychajlo Kovaľ vyhlásil, že prímerie začne platiť už v najbližších dňoch.

 

09:19 - Porošenko si vybral externého poradcov - poslanca Ihor Hryniva

Externým poradcom ukrajinského prezidenta Petra Porošenko pre vnútroštátna otazky sa Stal poslanec Ihor Hryniv, ktory Mandát v kyjevskom parlamente Získal na kandidátku strAny Vlasť.
      

Muza, ktory v Porošenkovom volebnom čas zodpovedal za volebný stratégie, vymieňal dnes urobiť Funkcie najvyššia Ukrajinský predstaviteľ.  Ako dalej informovala tlačová agentúra UNIAN, Prezident Ukrajiny uvoľnil z Funkcie Oleh Machnického, ktory bol pre oprávnené generálnym prokurátorom krajiny, do podľa zdrojovej ukrajinskej agentúra na vlastnú Žiadosť.

      

Už skor prišli z Kyjeva správy o nomináciám súčasného ukrajinského veľvyslanca v Nemecku Pavla Klimkina na príspevok sefa diplomacie a Valerie Hontarevovej robiť Funkcie guvernérky Národnej banky Ukrajiny.

 

img

 

09:05 - V bojoch tak separatistov padlo na východe Ukrajiny 147 Vojakov

Protiteroristická Operácia (ATO) na východe Ukrajiny si v období od 8. Marca do 18. Juna 2014 vyžiadala životy 147 príslušníkov ozbrojených Síl, ďalších 359 utrpelo zraneniami rôzneho charakteru.

 

Informácie priniesol dnes internetový server, un.ua s odvolaním sa na udaje, Ktory na rokovanie parlamentného výboru pred zdravotníctvo prezentoval Náčelník vojensko-lekárskeho odboru rezortu obrany Vitalij Andronatij.
      

Z východu postsovietskej republiky prichádzali v uplynulých týždňoch permanentne správy o značných stratách v Radoch separatistov, bojujúcich Proti vládnym silám, komplexné údaje o počte ich obeti zranených však zatial nie jsou k dispozícii.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies