Situácia na Ukrajine: Boje na východe pokračujú, zo Slovjanska hlásia ďalších mŕtvych!

NETKY.SK • 9 Jún 2014, 16:40 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Boje na východe pokračujú, zo Slovjanska hlásia ďalších mŕtvych!

KYJEV - Najmenej štyroch mŕtvych a viacero zranených si v pondelok vyžiadalo delostrelecké bombardovanie východoukrajinského mesta Slovjansk.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

18:46 - Na východe prebieha proces ukončenia bojov, tvrdí minister obrany

Na východe Ukrajiny prebieha proces ukončenia ozbrojeného konfliktu, vyhlásil dnes úradujúci ukrajinský minister obrany Mychajlo Kovaľ.
      

"V súčasnosti pokračuje proces ukončenia ozbrojenej konfrontácie na východe krajiny a prezident, vrchný veliteľ ozbrojených síl Petro Porošenko, prijíma praktické opatrenia, ktoré vzbudzujú veľkú nádej, že obyvatelia východu budú žiť v mieri," citovala ministra obrany agentúra UNIAN. Podľa nej však Kovaľ nespresnil, o aké opatrenia na ukončenie krviprelievania ide.

 

17:41 - Domobrana v Slovjansku údajne zničila armáde raketový systém Grad

"Domobrana" zničila dnes pri Slovjansku na východe Ukrajiny jeden z raketových systémov Grad, ktorými armáda ostreľuje mesto, uviedol pre agentúru RIA Novosti nemenovaný hovorca vzbúrencov. Munícia podľa neho explodovala.
      

Ukrajinská armáda podľa agentúry pokračuje v útokoch na Slovjansk a jeho predmestia. Okrem systémov Grad používa aj húfnice či samohybné mínomety 2S4 Tuľpan.
      

Podľa zástupcov domobrany mesto utrpelo značné škody. Delostrelecká paľba čiastočne zničila nemocnice, školy a taktiež plynovod. Medzi obeťami sú podľa domobrany aj civilisti; z ostreľovaného mesta utekajú ľudia.

 

17:22 - Ukrajina a Rusko sa pokúsia na poslednú chvíľu odvrátiť plynovú krízu

Ukrajina a Rusko sa dnes večer opäť pokúsia odvrátiť plynovú krízu. Európska únia (EÚ) dúfa, že bývalým sovietskym republikám sa s pomocou Bruselu podarí nájsť kompromis a v poslednej chvíli odvrátia hrozbu zastavenia dodávok plynu na Ukrajinu a prípadne aj do Európy. Informovala o tom agentúra Reuters.
      

Moskva totiž dala vláde v Kyjeve termín do utorka 10. júna, aby uhradil dlhy za predchádzajúce dodávky plynu. Ak to neurobí, zastaví vývoz plynu na Ukrajinu. A bude požadovať platby vopred za nové dodávky. 
      

Kyjevu sa však nepáči prudký nárast ceny za plyn, ktorú mu ruský energetický gigant Gazprom začal účtovať od 1. apríla. Dôvodom bolo zvrhnutie prezidenta Viktora Janukovyča, blízkeho spojenca Kremľa, a vytvorenie dočasnej proeurópskej vlády v Kyjeve. Napätie medzi oboma krajinami ešte zvýšila anexia polostrova Krym Ruskom a podpora separatistov na východe Ukrajiny zo strany Moskvy.

 

15:25 - Moskva vníma pozitívne prácu kontaktnej skupiny ohľadne Ukrajiny

Moskva je presvedčená, že práca kontaktnej skupiny ohľadne urovnania konfliktu na východe Ukrajiny môže začať prinášať ovocie už v nasledujúcich dňoch, uviedol dnes hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.
      

"Odborníci pracujú na problematike v kontexte krátkeho rozhovoru, ktorý viedli (Vladimir) Putin a (Petro) Porošenko v Normandii (6. júna)," povedal Peskov pre agentúru ITAR-TASS. Dodal, že prvé konkrétne kroky na základe práce kontaktnej skupiny by sa mali uskutočniť "v nasledujúcich dňoch".
      

Kontaktná skupina sa po prvý raz strela v nedeľu. Na schôdzke sa zúčastnili ukrajinský prezident Petro Porošenko, ukrajinský veľvyslanec v Nemecku Pavlo Klimkin, vyslankyňa generálneho tajomníka Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Heidi Tagliaviniová a ruský veľvyslanec na Ukrajine Michail Zurabov.
      

Porošenko na stretnutí vyjadril presvedčenie, že je nutné do jedného týždňa ukončiť streľbu na východe Ukrajiny.

 

13:44 -  Po ostreľovaní zostali v Slovjansku ťažko poškodené budovy

Viacero budov zostalo poškodených po ostreľovaní východoukrajinského mesta Slovjansk, ktoré je pod kontrolou proruských separatistov.
     

Reportér agentúry AP videl dnes v centre Slovjansku päť silne poškodených budov. Mesto je epicentrom približne dva mesiace trvajúcej patovej situácie medzi ukrajinskými vládnymi jednotkami a proruskými separatistami, ktorí obsadili administratívne budovy, policajné stanice a pohraničné stanovištia v regióne.
      

Obyvatelia Slovjansku uviedli, že k ostreľovaniu mesta došlo v nedeľu. Vzbúrenci pripisujú zodpovednosť za stúpajúci počet civilných obetí v konflikte ukrajinskej vláde, pripomína AP. Kyjev pritom trvá na tom, že za krviprelievanie môžu proruskí separatisti.
     

 V sobotu zložil prísahu nový ukrajinský prezident Petro Porošenko, ktorý vyzval ozbrojené skupiny, aby zložili zbrane. Zároveň prisľúbil amnestiu pre všetkých, ktorí "nemajú krv na svojich rukách".

 

img

 

Informujú o tom ruské tlačové agentúry s odvolaním sa na vicepremiéra samozvanej Doneckej ľudovej republiky Andreja Purgina. Strely podľa neho zasiahli jedno z hlavných námestí ako aj obytné domy, nábytkársky závod, kaviareň a benzínovú stanicu. Medzi obeťami je údajne aj sedemročné dievča. Mesto je úplne obkľúčené armádou a obyvatelia nemajú elektrinu. Podľa Purgina ukrajinské jednotky ostreľujú aj dedinu Semjonovka, ktorú opustili všetci obyvatelia. Streľbu hlásia aj z oblasti letiska v meste Mariupoľ.

 

Nový ukrajinský prezident Petro Porošenko v sobotu počas inauguračného prejavu vyzval proruských separatistov v Luhanskej a Doneckej oblasti, aby zložili zbrane, vyzval ich na mierový dialóg a ruským ozbrojencom ponúkol voľný odchod z krajiny. Proruskí povstalci však odmietli výzvy na mier a vyhlásili, že boje na východe krajiny budú pokračovať. Luhanská a Donecká oblasť vyhlásili jednostrannú nezávislosť od Ukrajiny a zvažujú pripojenie sa k Rusku. Od Porošenkovho zvolenia 25. mája ukrajinské sily vystupňovali "protiteroristickú kampaň" proti separatistom na východe krajiny.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies