Situácia na Ukrajine: Na ukrajinskej vlajkovej lodi veje ruská zástava

NETKY.SK • 23 Marec 2014, 08:00 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Na ukrajinskej vlajkovej lodi veje ruská zástava

SEVASTOPOĽ - Ruský prezident Vladimir Putin podpísal v piatok zákon, ktorý definitívne pripája Krym k Rusku.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

15:52 - Zastavenie vojenskej spolupráce zo strany Nemecka je nekonštruktívne

 Rozhodnutie Nemecka zastaviť vojenskú spoluprácu s Moskvou kvôli ruskej anexii Krymu znamená ohrozenie rusko-nemeckej spolupráce vo vojenskej oblasti vrátane Afganistanu. Vyhlásil to dnes námestník ruského ministra obrany Anatolij Antonov, ktorý zároveň varoval Francúzsko pred prijatím podobného kroku.
      

Nemecko sa v reakcii na anexiu Krymu zo strany Ruska rozhodlo v piatok pozastaviť vývoz všetkého tovaru súvisiaceho s vojenskou technikou do Ruska. Francúzsky minister obrany Jean-Yves Le Drian v ten istý deň oznámil, že pozastavuje spoluprácu s Moskvou v oblasti spoločných vojenských cvičení, avšak vôbec sa nezmienil o osude obchodných kontraktov v zbrojnej oblasti, najmä plánovanej dodávky vrtuľníkových výsadkových lodí Mistral. Podľa Le Driana rozhodnutie o dodávkach lodí Mistral nepadne skôr ako v októbri.
      

"Neguje to všetky pozitívne výsledky, ktoré sme dosiahli v uplynulých rokoch vrátane spolupráce v Afganistane. Vnímame toto rozhodnutie ako nekonštruktívne," uviedol Antonov podľa agentúry RIA Novosti.
      

Podľa neho urobilo Nemecko svoje rozhodnutie pod tlakom Spojených štátov tlačiacich na Paríž a Berlín, aby prijímali ráznejšie kroky voči Rusku. "Je zrejmé, že dobre známa 'atlantická solidarita' viedla našich francúzskych a nemeckých partnerov k silným vyhláseniam voči Rusku," konštatoval námestník ruského ministra obrany.

img

15:40 - Na ukrajinskej vlajkovej lodi veje ruská zástava

Na ukrajinskej vlajkovej lodi Slavutič kotviacej v krymskom prístave Sevastopoľ veje ruské zástava. Podľa nedeľňajších informácií tamojších médií sa tak stalo po sobotňajších rokovaniach s posádkou, ktorá nakoniec odišla na breh. Tlačová agentúra Kryminform podotýka, že na polostrove už nezostali žiadne plavidla označené ukrajinskou vlajkou, keďže jediná ukrajinská ponorka Zaporižžja vyvesila ruskú vlajku v sobotu. Vojaci zároveň vtrhli do areálu ukrajinskej leteckej základne Belbek neďaleko Sevastopolu. Belbek bol jednou posledných základní na Kryme, ktorá bola ešte lojálna vláde v Kyjeve.

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal v piatok zákon, ktorý definitívne pripája Krym k Rusku. Putin označil pred podpísaním zákona včlenenie Krymu do Ruskej federácie za "významnú udalosť". Moskva anektovala Krym po narýchlo zorganizovanom referende, v ktorom sa jeho obyvatelia vyjadrili za odrhnutie od Ukrajiny a pripojenie k Rusku. Vláda v Kyjeve, EÚ aj USA to označili za porušenie medzinárodného práva.

img

 

12:54 - Veliteľ NATO v Európe vyjadril obavy z pripravovanej ruskej anexie Podnesterska

Americký generál Philip Breedlove, veliteľ spojeneckých síl NATO v Európe, dnes vyjadril znepokojenie z veľkého počtu ruských vojakov pri ukrajinskej hranici s moldavským separatistickým regiónom Podnesterskom.
      

"Ruské jednotky, ktoré sú teraz pri východnej hranici Ukrajiny sú veľmi, veľmi početné a veľmi dobre pripravené," povedal dnes Breedlove v Bruseli na podujatí organizovanom americkou mimovládnou organizáciou German Marshall Fund. Upozornil na taktiku náhlych vojenských cvičení ruskej armády v regióne, pričom do najnovšieho cvičenia, ktoré sa začalo pri ukrajinských hraniciach pred desiatimi dňami, bolo nasadených 8500 delostrelcov.
      

"Pri východnej hranici Ukrajiny je rozmiestnený absolútny dostatok ruských vojakov schopných preniknúť do Podnesterska, ak by došlo k takému rozhodnutiu, a to je veľmi znepokojivé," konštatoval Breedlove. Podľa neho sa Rusko v ostatných mesiacoch voči NATO prejavuje čoraz viac ako nepriateľ, a nie ako partner.
      

Moldavský prezident Nicolae Timofti minulý týždeň vyjadril obavu, že Rusko by mohlo uskutočniť anexiu odštiepeneckého regiónu Podnestersko podobne ako na Krymu. Michail Burla, predseda Najvyššieho sovietu Podnesterskej moldavskej republiky (PMR), parlamentu nikým neuznanej republiky v medzinárodne uznaných hraniach Moldavska, sa listom minulý týždeň obrátil na ruskú Štátnu dumu so žiadosťou o posúdenie možnosti vstupu Podnesterska do Ruskej federácie.
      

Za pripojenie Podnesterska k Rusku sa v miestnom referende v roku 2006 vyslovilo 97,2 percenta obyvateľov neuznanej republiky, kde žije asi 200.000 Rusov a kde má ruština štatút štátneho jazyka.
      

Námestník ruského ministra obrany Anatolij Antonov dnes podľa agentúry ITAR-TASS vyhlásil, že Rusko dodržiava všetky medzinárodné zmluvy o obmedzení počtu vojakov v prihraničných oblastiach s Ukrajinou.

img

 

12:02 - Bieloruský prezident Lukašenko kritizoval ruskú anexiu Krymu ako zlý precedens

Zároveň však konštatoval, že Krym je de facto už teraz súčasťou Ruska.
      

Lukašenko na tlačovej konferencii v Minsku podľa agentúry Reuters uviedol, že Ukrajina, ktorá má s Bieloruskom pomerne dlhú hranicu, by mala zostať "jednotným, nerozdeliteľným, celistvým štátom nepatriacim do žiadneho bloku".
      

"Krym nepredstavuje nebezpečenstvo v tom zmysle, že sa stal súčasťou Ruska, ale predstavuje vytvorenie zlého precedensu," povedal bieloruský prezident. Zároveň uznal, že Krymský polostrov je de facto už teraz súčasťou Ruskej federácie. "Môžete to uznať, alebo neuznať. Nič to na tom fakte nezmení," uviedol Lukašenko.

img

 

08:31 - Británia a jej spojenci by mali obmedziť predaj zbraní do Ruska

Po "nehoráznej"  anexii Krymského polostrova by Británia a jej spojenci mali uvažovať o zavedení trvalých obmedzení v oblasti predaja zbraní ako o súčasti nových vzťahov s Ruskom, uviedol minister zahraničných vecí Británie William Hague, ktorého citovala agentúra Reuters.
      

"Znamenalo by to, že Rusko bude stáť mimo niektorých medzinárodných organizácií a bude čeliť trvalým obmedzeniam v oblasti vojenskej spolupráce a predaja zbraní. Bude tak mať menší vplyv na zvyšok Európy," napísal Hague v článku uverejnenom na internetovej stránke denníka Telegraph.

 

06:10 - Veliteľa základne Beľbek väznia Rusi v Sevastopole

Jurij Mamčur, ukrajinský veliteľ leteckej základne Beľbek pri Sevastopole na polostrove Krym, ktorého sa 22. marca zmocnili príslušníci ruských špeciálnych síl, bol zatknutý a prevezený do vojenskej väznice v Sevastopole. Americkej televízii ABC News to uviedla jeho manželka, informoval na svojej stránke denník Ukrajinska pravda.
      

Podľa nej jej Mamčur zatelefonoval a povedal, že ho zatkli a previezli do vojenskej väznice. Spojenie s ním sa potom prerušilo.
      

Mamčurovi podriadení ABC News povedali, že neopustia Rusmi obsadenú základňu, kým sa ich veliteľ nevráti.
      

Na základňu Beľbek v sobotu násilne prenikli ruskí vojaci, ktorí vstupnú bránu prerazili pomocou obrneného vozidla BTR-80. Podľa svedkov sa na obsadení základne podieľalo najmenej šesť týchto vozidiel. Pri útoku utrpeli zranenia jeden novinár a jeden ukrajinský vojak.
      

Príslušníci "krymskej sebaobrany" a špeciálnych síl ruskej armády v sobotu počas dvojhodinovej akcie takisto obsadili ukrajinskú vojenskú loď Slavutyč. Informovalo o tom ukrajinské ministerstvo obrany, podľa ktorého boli útočníci ozbrojení, no k zraneniu členov posádky nedošlo.
      

Rusko v sobotu deklarovalo, že nad anektovaným Krymom má úplnú vojenskú kontrolu. Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ruská vlajka veje nad 147 vojenskými zariadeniami, ktoré mala predtým pod kontrolou ukrajinská armáda.
      

Ruské ministerstvo obrany vo svojom vyhlásení podľa DPA uviedlo, že menej ako 2000 z 18.000 ukrajinských vojakov prítomných na Kryme vyjadrilo požiadavku opustiť polostrov a odísť na Ukrajinu.

 

04:58 - Ukrajina môže prísť o testovacie centrum kozmických lodí

Ukrajina by mohla prísť o vybavenie Národného centra pre kontrolu a testovanie kozmických zariadení, ktoré je podriadené Národnej kozmickej agentúre Ukrajiny a nachádza sa neďaleko krymského mesta Jevpatorija. Redaktorovi Rádia Sloboda to v nedeľu povedala Olena Kuľbabová, manželka jedného z tam slúžiacich vojakov.
      

Podľa vlastných slov bola nútená opustiť Krym s dvoma malými deťmi ešte pred vytýčením hraníc po anexii Krymského polostrova Ruskom. Kuľbabová povedala, že zamestnanci centra poslali na kontinentálnu Ukrajinu všetky ženy a deti, ale väčšina z nich tam zostala.
      

Kuľbabová tvrdí, že niektorí pracovníci centra sa pridali na stranu proruských separatistov. Už viac ako tri týždne žije 230 vojenských zamestnancov centra v neistote.
      

Všetkým zamestnancom inštitúcie, ktorí prešli na stranu separatistických krymských orgánov, sľúbili vysoké platy. Zvyšok tímu dúfa, že ich odvezú preč.
      

Mnohé informácie poskytuje vedecké centrum v Jevpatoriji ukrajinskému štátu, ktorý ich používa na ekonomické záujmy. Centrum je zapojené do mnohých národných a medzinárodných kozmických programov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies