Situácia na Ukrajine: Začali sa prezidentské voľby, favoritom miliardár Porošenko

NETKY.SK • 25 Máj 2014, 15:09 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Začali sa prezidentské voľby, favoritom miliardár Porošenko

KYJEV - Na Ukrajine sa v nedeľu ráno začali kľúčové prezidentské voľby, ktoré rozhodnú o nástupcovi zosadeného lídra krajiny Viktora Janukovyča. Toho v súčasnosti zastupuje dočasná hlava krajiny Oleksandr Turčynov. Favoritom volieb je miliardár Petro Porošenko prezývaný aj "čokoládový kráľ", keďže vlastní viacero potravinárskych firiem na výrobu sladkostí. Porošenko je pritom diabetik.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

15:14 - Separatisti obkľúčili dom multimiliardára Achmetova

Proruskí ozbrojenci v nedeľu obkľúčili ostro strážený dom najbohatšieho Ukrajinca Rinata Achmetova v meste Doneck. Agentúra Reuters ich počet odhadla na 200 až 300. Má ísť o účastníkov demonštrácie na doneckom Leninovom námestí, odkiaľ si to namierili k Achmetovovmu domu. Menšia skupina ľudí vyzbrojených kalašnikovmi a inými zbraňami medzitým zamierila aj sídlu dočasného guvernéra Doneckej oblasti Sergeja Taruta v hoteli Victoria. Keďže Taruta tam nebol, ozbrojenci údajne odišli. Ahmetov sa v súčasnosti nachádza v hlavnom meste Kyjev a plány na návrat do Donecka predbežne zrušil.

img

13:00 - Tymošenková hlasovala za európsku Ukrajinu, 15. júna chce referendum o NATO

Líderka ukrajinskej strany Vlasť a kandidátka dnešných predčasných prezidentských volieb Julija Tymošenková dnes hlasovala "za európsku Ukrajinu". Ako spresnila agentúra ITAR-TASS, Tymošenková volila v Dnepropetrovsku.
      

"Dnes som hlasovala za európsku Ukrajinu, ktorá sa môže stať silným štátom, plnohodnotným členom EÚ," vyhlásila.
      

Uviedla, že ak bude zvolená za prezidentku, prvým jej krokom bude podanie prihlášky na prijatie Ukrajiny za člena NATO. "Mám v úmysle iniciovať referendum o vstupe Ukrajiny do NATO, a to už 15. júna, v deň konania druhého kola prezidentských volieb," dodala.
      

Favoritom predčasných prezidentských volieb je "čokoládový kráľ" Petro Porošenko, Tymošenková je jeho najväčšou konkurentkou, ale v prieskumoch za ním výrazne zaostávala.
      

Ukrajinská Ústredná volebná komisia zaregistrovala do prezidentských volieb spolu 23 kandidátov, dvaja - Oleh Carjov a Natalija Korolevská - sa medzičasom kandidatúry vzdali.
      

Ďalší tak urobili po termíne (po 1. máji), takže oficiálne sú naďalej kandidátmi a ich mená budú aj na hlasovacích lístkoch - ide o nezávislého Vasyľa Cuška, kandidáta Komunistickej strany Ukrajiny Petra Symonenka, Oleksandra Klymenka (Ukrajinská ľudová strana) a Zorjana Škirjaka (nezávislý).

img

12:15 - V regiónoch, ktoré kontrolujú separatisti, sa voľby nekonajú

Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov dnes informoval, že v Doneckej i Luhanskej oblasti sa otvorili volebné miestnosti - ich počet však neuviedol. Podľa správy na jeho konte vo Facebooku v Charkovskej oblasti sú otvorené všetky volebné miestnosti.
      

Ukrajinské agentúry informovali, že v mestách Doneck, Luhansk a Horlivka k 09.00 h SELČ nebola otvorená žiadna volebná miestnosť. Agentúra UNIAN uviedla, že rovnaká situácia je aj v Severodonecku. V meste Mariupol je otvorená len časť volebných miestností. Nemenovaný zdroj pre UNIAN vysvetlil, že príčinou je nedostatok občanov ochotných pracovať vo volebných komisiách.
      

Médiá v uplynulých dňoch informovali, že členovia volebných komisií na východe Ukrajiny dostávali od proruských separatistov prostredníctvom SMS vyhrážky fyzickou likvidáciou, došlo k niekoľkým fyzickým útokom, ako aj k únosom. V obave o život sa potom mnohí občania členstva vo volebnej komisii vzdali.

 

10:34 - Merkelová, Hollande a Putin dúfajú v pokojné voľby

Nemecká kancelárka Angela Merkelová spoločne s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom v nedeľu absolvovali telefonický rozhovor so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom. Diskutovali s ním najmä o politickej kríze na Ukrajine a tamojších prebiehajúcich prezidentských voľbách. "Lídri všetkých troch krajín vyjadrili znepokojenie nad faktom, že situácia v krajine je stále poznačená nepríjemnou konfrontáciou a má ďaleko od stability. Vyjadrili nádej, že prezidentské voľby na Ukrajine budú usporiadané v pokojnej a mierovej atmosfére," cituje agentúra Interfax zo stanoviska Putinovej kancelárie.


img

09:13 - Začali sa prezidentské voľby, favoritom miliardár Porošenko

Posledné prieskumy verejnej mienky naznačujú, že podnikateľ by mohol získať viac ako 50-percentnú podporu a prezidentom by sa tak stal už v prvom kole volieb. Celkovo sa o najvyšší post v krízou zmietanej krajine uchádza spolu s ním 21 kandidátov. Medzi nimi aj expremiérka Julija Tymošenková, tej však prieskumy prisudzujú len asi 14-percentnú podporu. Ak by Porošenko nevyhral už v prvom kole, práve Tymošenková by sa s ním mala stretnúť v záverečnom súboji naplánovanom na 15. júna. Právom voliť disponuje približne 35 miliónov ľudí, separatistické východné oblasti krajiny však deklarovali bojkot volieb.

 

Porošenko sľubuje Ukrajincov priblíženie k Európskej únii, čo má jeho byť hlavným cieľom v úrade. "Hneď po prezidentských voľbách zabezpečím čo najrýchlejšiu implementáciu asociačnej dohody," povedal na jednom zo svojich predvolebných zhromaždení. Ukrajinu chce takisto "očistiť od korupcie".

 

Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu vyhlásil, že výsledky ukrajinských prezidentských volieb bude rešpektovať a s novým vedením krajiny chce spolupracovať. Zároveň však vyjadril vieru, že Kyjev stiahne svoje ozbrojené jednotky z východu Ukrajiny, kde sa sídiel regionálnych úradov zmocnili proruskí separatisti.


img

08:42 - Pri Slovjansku prišiel o život taliansky novinár a jeho ruský tlmočník

Obeťou mínometnej paľby v dedine Andrijivka neďaleko Slovjanska v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny sa v sobotu stal taliansky novinár Andy Rocchelli a jeho ruský tlmočník Andrej Mironov.
      

S odvolaním sa na správu, ktorú vedenie samozvanej Doneckej ľudovej republiky zverejnilo v sieti Twitter, o tom dnes informovala agentúra Ukrinform.
      

Pri prestrelke, do ktorej sa dostalo auto s novinármi, bol zranený aj francúzsky novinár a vojnový reportér William Roguelon, ktorého po útoku previezli do nemocnice. Jeho zranenie nebolo vážne a nemocnicu už medzičasom opustil.
      

Roguelon v rozhovore pre francúzske médiá potvrdil, že utrpel zranenie a dodal, že jeho kolegovia po útoku "zostali ležať bez pohybu". Dodal, že mínometný útok vychádzal z pozícií ukrajinských vládnych síl.

 

17:16 - Putin: Druhá studená vojna medzi Ruskom a Západom nehrozí

Na stretnutí so zahraničnými novinármi, ktorí sa zúčastňujú na ekonomickom fóre v Petrohrade, Putin uviedol, že Rusko vždy berie a bralo do úvahy záujmy iných štátov a nemôže súhlasiť s tým, aby sa s ním zaobchádzalo inak.
      

"Ak celý bonus Ruska spočíva v tom, že mu dovolia sadnúť si a počúvať, čo hovoria iní, potom to nie je taká rola, s akou by Rusko mohlo súhlasiť," vyhlásil Putin a upozornil, že "idea izolácie takej veľkej krajiny ako Rusko, je efemérna".
      

Putin súčasne odmietol na Západe rozšírený názor, že Rusko sa budovaním obchodnej a colnej únie s Kazachstanom  a Bieloruskom snaží o obnovenie Sovietskeho zväzu a označil to za prvok informačnej vojny.
      

Ruský prezident uviedol, že sa vždy riadil záujmami Ruska a v súlade s nimi prijímal rozhodnutia počas krízy na Ukrajine. Vysvetlil, že vo vzťahoch Ukrajiny s Krymom sa prejavilo také ohrozenie záujmov ruského národa a štátu, že Moskva musela dať "adekvátnu odpoveď na hrubé, neprofesionálne použitie sily proti záujmom Ruska". Dodal, že západní partneri to mali predvídať. Vyhlásil, že v súvislosti s Krymom je právo na strane Ruska a dodal, že "o opaku ho nikto  nepresvedčí".

img

 

15:26 - Donecká a Luhanská ľudová republika sa zlúčili do Novoruska

Samozvaná Donecká ľudová republika (DĽR) a Luhanská ľudová republika (LĽR) dnes podpísali dokument o svojom zlúčení do jedného štátneho zväzku s názvom Novorusko. Informovala o tom dnes agentúra Ukrinform.
      

Podpísanie zmluvy sa uskutočnilo v Donecku na záver zjazdu tzv. ľudových zástupcov - predstaviteľov proruských síl, a bolo neverejné.
      

Ako spresnil Ukrinform, miestnosť, kde sa konal podpisový akt, chránili muži ozbrojení samopalmi. Pri podpisovaní bol prítomný jediný televízny štáb - novinári z ruskej televízie Rossija-24.

 

14:42 - Voľby na východe Ukrajiny sú ohrozené, separatisti bránia prípravám

Nedeľňajšie predčasné prezidentské voľby sú ohrozené v najmenej polovici volebných obvodov na východe Ukrajiny, kde proruskí separatisti naďalej bránia prípravám na hlasovanie, konštatovala dnes agentúra AP.
      

Šéf oddelenia verejnej bezpečnosti na ministerstve vnútra Volodymyr Hryňak dnes pre agentúru AP uviedol, že v Doneckej a Luhanskej oblasti nepracuje 17 z 34 obvodných volebných komisií, pretože ich obsadili alebo zablokovali ozbrojení muži.
      

Ústredná volebná komisia pred časom deklarovala, že prezidentské voľby budú platné aj vtedy, ak sa hlasovanie na časti územia neuskutoční.
      

Proruskí separatisti kontrolujú časť východu a juhu Ukrajiny už niekoľko týždňov. Po tom, ako tam vyhlásili nezávislú Doneckú a Luhanskú ľudovú republiku, pohrozili, že zabránia voľbám prezidenta Ukrajiny, keďže ide o hlasovanie týkajúce sa susedného, cudzieho štátu. img

 

14:03 - Na Ukrajine je predvolebné moratórium, v Kyjeve sa modlili za spravodlivý mier

Od dnešnej polnoci je tak na Ukrajine zakázaná akákoľvek forma propagácie niektorého z 21 kandidátov volieb, mítingy a iné stretnutia s voličmi, ako aj distribúcia predvolebných letákov.
      

Ukrajinská Ústredná volebná komisia (ÚVK) zaregistrovala do prezidentských volieb spolu 23 kandidátov, dvaja - Oleh Carjov a Natalija Korolevská - sa medzičasom kandidatúry vzdali.
      

Ďalší tak urobili po termíne (po 1. máji), takže oficiálne sú naďalej kandidátmi a ich mená budú aj na hlasovacích lístkoch - okrem Vasyla Cuška, ktorý sa boja vzdal vo štvrtok, ide o kandidáta Komunistickej strany Ukrajiny Petra Symonenka, Oleksandra Klymenka (Ukrajinská ľudová strana) a Zorjana Škirjaka (nezávislý).
      

Favoritom volieb je oligarcha Petro Porošenko. Na druhom mieste by podľa prieskumov mala skončiť Julija Tymošenková.
      

Niektoré prieskumy naznačujú, že podnikateľ a politik Porošenko by mohol v nedeľu získať nadpolovičnú väčšinu hlasov potrebnú na víťazstvo už v prvom kole. V opačnom prípade by sa 15. júna konalo druhé kolo prezidentských volieb.
      

Ukrajinská politická elita i radoví občania sa dnes v kyjevskom Chráme sv. Sofie zúčastnili na modlitbe za mier.
      

Ako uviedol patriarcha Filaret, prítomní sa modlili za "spravodlivý mier na Ukrajine, za zachovanie jej jednoty a nezávislosti na celom jej území a za ukončenie zasahovania Ruska do ukrajinských vnútorných záležitostí".
      

Ukrajinské tlačové agentúry upozornili, že na modlitebnom zhromaždení sa nezúčastnili predstavitelia pravoslávnej cirkvi Moskovského patriarchátu. "Očividne sa nechcú s nami modliť za Ukrajinu, proti agresorovi," vyhlásil Filaret.

 

13:37 - Jaceňuk: Prezidentské voľby budú pre Ukrajinu víťazstvom

Dočasný ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk vyzval dnes obyvateľov krajiny, aby sa zúčastnili na nedeľňajších prezidentských voľbách. Čisté a spravodlivé voľby budú podľa neho triumfom nad ruskou agresiou.
     

Premiér v dnešnom vyhlásení Ukrajincom povedal, že hlasovať je ich povinnosťou - za budúcnosť ich detí. Obyvateľov východných oblastí kontrolovaných vzbúrencami ubezpečil, že ich "gangstri nebudú terorizovať" už dlho, informovala agentúra Reuters.
      

"Zajtra ukážeme celému svetu, ale predovšetkým samým sebe, že nás nemožno zastrašiť," vyhlásil Jaceňuk.
      

Žiadneho kandidáta menovite vzhľadom na moratórium nespomenul, dodal však, že víťaz volieb si stanoví za prioritu väčšie zblíženie s Európskou úniou. "Určite budeme mať legitímne zvoleného prezidenta, ktorý pôjde na prvú cestu do hlavného mesta zjednotenej Európy a podpíše dokument o zóne voľného obchodu s Európskou úniou," uviedol Jaceňuk.
      

Obaja hlavní kandidáti pred voľbami prisľúbili, že v prípade víťazstva by podporili európsky kurz súčasnej vlády v Kyjeve. Petro Porošenko, ktorý v prieskumoch jasne vedie, zdôraznil, že je pripravený úzko spolupracovať s Jaceňukom na stabilizovaní krajiny.
      

Porošenko sa v televíznej diskusii tiež vyslovil za pokračovanie "protiteroristickej operácie" proti militantným separatistom na východe Ukrajiny. "Musíme obnoviť právo a poriadok," citovala ho dnes agentúra DPA.

img

11:31 - Ruský minister: Som presvedčený, že EÚ neuvalí sankcie na ruský export

Ruský minister hospodárskeho rozvoja Alexej Uľukajev vyjadril dnes presvedčenie, že Európska únia neuvalí na Rusko sankcie, ktoré by mohli zasiahnuť niektoré z hlavných vývozných odvetví krajiny.
      

Lídri EÚ majú budúci týždeň prerokovať sériu krokov, ktoré by mohli podniknúť voči Rusku, ak dôjde k narušeniu nedeľňajších prezidentských volieb na Ukrajine, uviedla agentúra Reuters. K zvažovaným opatreniam podľa nej patria obmedzenia týkajúce sa položiek od luxusného tovaru po ropu a zemný plyn.
      

"Úprimne som presvedčený, že nedôjde k prijatiu týchto opatrení," povedal Uľukajev novinárom popri Medzinárodnom ekonomickom fóre v Petrohrade.
      

USA a EÚ dosiaľ uvalili sankcie na štátnych predstaviteľov, poslancov a firmy blízke ruskému prezidentovi Vladimirovi Putin a varovali, že by mohli prijať širšie opatrenia zasahujúce celé odvetvia ruského hospodárstva, ak to bude potrebné v súvislosti s ukrajinskou krízou.
      

Putinov ekonomický poradca Andrej Belousov v piatok na petrohradskej konferencii povedal, že Rusko už pripravilo plán zodpovedajúcich krokov, ktoré podnikne v prípade ďalších sankcií západných krajín.
      

Belousov v rozhovore pre štátnu televíziu tiež rovnako ako Putin varoval, že sankcie sa obrátia proti tým, ktorí ich uvaľujú. Podľa jeho slov by ďalšie trestanie Ruska bolo v rozpore najmä so záujmami európskych krajín, uviedol Reuters.
      

"Naši západní partneri - naši kolegovia, ktorí pracujú v Rusku - sa sankcií obávajú oveľa viac než my," vyhlásil Belousov. "Týka sa to nemeckých firiem, francúzskych firiem, talianskych firiem - teda firiem z krajín, ktoré sú tu dosť výrazne zastúpené," dodal.

 

11:09 - Rogozin má zákaz vstupu do EÚ, Gašparovič by ho pustil

Prezident Ivan Gašparovič by nevidel problém v tom, aby na návštevu Slovenska prišiel ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin, ktorý je na sankčnom zozname EÚ a do krajín únie má zakázané vycestovať. Hlava štátu to povedala v rozhovore pre agentúru SITA. Rogozin mal v júni prísť na Slovensko, aby sa zúčastnil na zasadnutí slovensko-ruskej medzivládnej komisie. Vicepremiér Dmitrij Rogozin komisii predsedá spolu s naším ministrom zahraničia Miroslavom Lajčákom. Šéf slovenskej diplomacie však už avizoval, že plánované zasadnutie odložili.

 

img

 

"Pozrite, bude oslava vylodenia v Normandii, kde francúzsky prezident pozýva prezidentov štátov, ktorí v rámci druhej svetovej vojne participovali na porážke fašizmu. A na toto stretnutie je pozvaný aj prezident Ruskej federácie. Prezident Putin môže poveriť povedzme Naryškina (predseda Štátnej dumy Federálneho zhromaždenia Ruskej federácie Sergej J. Naryškin, pozn. red.). Myslíte, že by ho francúzsky prezident neprijal? Ja myslím, že áno," vysvetlil svoj postoj Gašparovič. Prezident je presvedčený, že návšteva Rogozina by reputácii Slovenska neuškodila. "Nestali by sme sa menej spoľahlivými. Teoreticky pre takéto stretnutie by sme mohli mať výnimku," ukončil. 

 

Na zrušenie zasadnutia komisie vyzývala ministra zahraničných vecí opozičná SDKÚ. Podľa podpredsedu SDKÚ Ivana Štefanca sa Rogozin vyjadruje dehonestujúco o EÚ a treba sa od neho dištancovať. Ruský vicepremiér Rogozin pobúril nedávno tým, že Rumunsku, ktoré mu pri návrate z Podnesterska nedovolilo prelet nad svojím územím, odkázal, že nabudúce poletí v bombardéri.

 

09:04 - USA: Rusko by malo uznať ukrajinské voľby spoluprácou s vládou v Kyjeve

Spojené štáty zdôraznili, že Moskva by mala preukázať akceptovanie výsledku nedeľňajších prezidentských volieb na Ukrajine spoluprácou s novou vládou v Kyjeve a budúcim ukrajinským prezidentom.
      

Ruský prezident Vladimir Putin v prejave v Petrohrade v piatok vyhlásil, že si želá lepšie vzťahy so Západom, a naznačil, že Kremeľ bude rešpektovať výsledky ukrajinských prezidentských volieb.
      

Biely dom a ministerstvo zahraničných vecí USA jeho slová nepresvedčili, uviedla v noci na dnes agentúra Reuters. "Uvidíme, či Rusko skutočne uzná (ukrajinské voľby) a potom podnikne kroky ku kontaktom s ukrajinskou vládou a víťazom prezidentských volieb," povedal hovorca Bieleho domu Jay Carney novinárom v piatok miestneho času.
      

Washington podľa neho tiež vyzýva Rusko, aby využilo svoj vplyv a presvedčilo separatistov na východe Ukrajiny, aby uvoľnili budovy, ktoré okupujú, zložili zbrane a zastavili aktivity spôsobujúce násilie a nestabilitu - a namiesto toho sa zúčastňovali na demokratickom procese v krajine.
      

Podľa hovorkyne amerického ministerstva zahraničných vecí Marie Harfovej sú dôkazy, že proruskí separatisti sa snažia narušiť voľby, keď okrem iného obsadzujú vládne budovy a odnášajú z nich hlasovacie lístky a zoznamy voličov.
      

Harfová tiež odmietla piatkové tvrdenia predstaviteľa ruského ministerstva obrany, že Rusko zamýšľa stiahnuť všetky svoje jednotky umiestnené v oblastiach pri ukrajinskej hranici "do niekoľkých dní". Zdôraznila, že napriek tomu sú vojenské sily Ruska pri hranici veľmi veľké a zotrvávajú v "nátlakovej pozícii".
      

Washington varoval Rusko, že naňho uvalí široké ekonomické a priemyselné sankcie, s podporou európskych štátov, ak bude Moskva zasahovať do nedeľňajších volieb na Ukrajine.

 

07:13 - OBSE upozornila na útoky na slobodu médií na Ukrajine

Ukrajinskí žurnalisti sa stávajú cieľom útokov za to, že si robia svoju prácu, upozornila dnes Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Zverejnila 15-stránkovú správu, v ktorej citovala takmer 300 prípadov násilia spáchaného na pracovníkoch médií počas čoraz násilnejšej politickej krízy na Ukrajine od konca novembra.
      

OBSE, ktorá monitoruje dodržiavanie práv a demokracie v Európe, vyzvala justičné agentúry, aby podporili a chránili médiá. Žurnalisti na Ukrajine sa pri výkone svojej profesie stretli s vraždou, útokmi, únosmi, zadržiavaním, uväznením, hrozbami a zastrašovaním, uvádza správa OBSE. Menuje prípady, v ktorých žurnalisti prišli o techniku alebo im bolo zabránené uskutočniť televízny prenos, informovala agentúra Reuters.
      

"Manipulácia s médiami a informačná vojna, ktorú prežívame, sa musí skončiť. Ak sa tak nestane, bude to poháňať konflikt a prispievať k eskalácii krízy," uviedla vo vyhlásení k správe predstaviteľka OBSE pre slobodu médií Dunja Mijatovičová.
      

Najnovšej správe OBSE predchádzalo minulý týždeň hodnotenie Úradu OBSE pre demokratické inštitúcie a ľudské práva (ODIHR) a vysokého komisára OBSE pre národné menšiny Knuta Vollebaeka, ktoré konštatovalo niekoľko vážnych porušení práv na Ukrajine.

 

06:53 - Armádny konvoj napadli stovky vzbúrencov, 20 zabili!

Strety medzi ukrajinskou armádou a ozbrojenými proruskými separatistami na východe Ukrajiny sa naďalej vyostrujú a pri jednom z najnovších vo štvrtok zahynulo až 20 povstalcov. 

 

Podľa piatkového vyhlásením ministerstva obrany v Kyjeve sa Tak Stalo po tom, Ako armádnych konvoj pri meste Rubižne v Luhanskej Oblasti napadla približne 500-členná skupina protivníkovej. Rezort zároveň informoval o usmrtení jedného vojaka pri samostatnòmi subo, ktory sa odohral blízko miesta predošlého stretu. Správy o Smrtiaca útokoch MARVIN hľa z okolia Donecku, KDE vzbúrenci vo Štvrtok Zabili 16 Vojákova. Jeden zo separatistických vodcov medzitým informoval o Smrti 10 Vojákova, osobná známosť povstalcov Dvoch civilistov Počasie piatkových Bojov, Čo však zatím NEBOLO možné Overiť.

 

Ukrajinská Vláďa krátko pred nedeľňajšími prezidentskými voľbami vyhlásila, ze armáda vstupil robiť záverečnej fázy "protiteroristickej" operáciám na východe krajiny s cieľom stabilizovať situáciám. Ukrajinský servera KyivPost informoval, Zo guvernér takzvanej Luhanskej ľudovej republiky Valerij Bolotov vyhlásil v reakciám na postup ukrajinskej armády vynimocne Stav nariadil mobilizáciu mužskej populáciám. Ukrajinský PREMIÉR Arsenij Jaceňuk vyzval vo Štvrtok na okamžité zasadnutie Bezpečnostnej RADY OSN, ktorej chce predložiť dokázať, že Konflikt stupňuje rusko.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies