Situácia na Ukrajine: Na východe došlo k novým zrážkam, zomrelo už 127 ľudí!

NETKY.SK • 16 Máj 2014, 16:20 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Na východe došlo k novým zrážkam, zomrelo už 127 ľudí!

KRAMATORSK - Ukrajinská armáda dnes "simulovala ozbrojenú zrážku" so silami domobrany na okraji mesta Kramatorsk v Doneckej oblasti. Pre agentúru ITAR-TASS to uviedol predstaviteľ domobrany samozvanej Doneckej ľudovej republiky.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

17:55 - Víťaz volieb bude prezidentom päť rokov

Nový ukrajinský prezident, ktorý vzíde z budúcotýždňových predčasných volieb, bude hlavou štátu päť rokov. Rozhodol o tom v piatok ukrajinský ústavný súd. Svojim verdiktom tak vyvrátil špekulácie, že by víťaz volieb zotrval na najvyššom poste iba rok, keďže riadne prezidentské voľby boli naplánované na rok 2015. Všetko však zmenilo februárové zosadenie vlády i prezidenta Viktora Janukovyča. Podľa súdu ústava nehovorí o inom funkčnom období prezidenta ako päťročnom "bez ohľadu na povahu volieb: riadnych či výnimočných". Na súd sa v tejto veci obrátila skupina poslancov, píše portál ruskej tlačovej agentúry RIA Novosti.

 

17:11 - Krymskí Tatári musia akceptovať, že patria k Rusku

Ruský prezident Vladimir Putin prisľúbil v piatok krymským Tatárom zlepšenie ich postavenia a životnej úrovne, musia však akceptovať, že ich budúcnosť je v Rusku potom, čo sa k nemu pripojil ukrajinský polostrov Krym. Putin sa stretol so zástupcami krymských Tatárov pri príležitosti nastávajúceho 70. výročia ich masovej deportácie z Krymu do sovietskej strednej Ázie počas vlády Josifa Stalina, ktorý Tatárov vinil so sympatie k nacistickému Nemecku. "Dnes si musíme všetci uvedomiť, že záujmy krymských Tatárov sú v Rusku," vyhlásil Putin. Na spomienkovú udalosť do svojho letného sídla v Soči pozval ruský líder najmä zástupcov tejto moslimskej menšiny podporujúcich pripojenie Krymu k Moskve vrátane jedného z tatárskych lídrov Vasviho Abdurajmova, ktorého Putin nedávno ocenil štátnym vyznamenaním za kladný postoj k anexii Krymu.

 

img

 

16:47 - Samozvaná Donecká ľudová republika má premiéra

Najvyššia rada samozvanej Doneckej ľudovej republiky zvolila dnes za predsedu vlády Alexandra Borodaja, informovala agentúra ITAR-TASS. Vo štvrtok si Najvyššia rada (zákonodarný zbor) zvolila za svojho predsedu Denisa Pušilina, za šéfa Bezpečnostnej rady a ministra obrany vymenovala Igora Strelkova, ktorý velí silám domobrany v Slovjansku a takzvaným Ozbrojeným silám Donbasu. K vymenovaniam došlo po referende z 11. mája, v ktorom obyvatelia hlasovali za nezávislosť regiónu. Pušilin následne požiadal Moskvu, aby zvážila pripojenie regiónu k Ruskej federácii. Rovnaké referendum sa konalo aj v samozvanej Luhanskej ľudovej republike. Donecká ľudová republika 14. mája oznámila, že začala budovať vlastnú armádu. Zároveň odmietla v regióne usporiadať predčasné prezidentské voľby, ktoré sú na Ukrajine naplánované na 25. mája.

 

16:34 - Rusi podnikli cvičný útok na pobreží Kaliningradskej oblasti

Vyše 300 príslušníkov ruskej Baltskej flotily podniklo dnes cvičný útok na hypotetického agresora na pobreží Kaliningradskej oblasti. Informovalo o tom tlačové oddelenie flotily. "Nacvičujeme misie na potlačenie hypotetického agresora v pobrežných opevneniach s využitím námornej palebnej sily, vyloďovacích operácií na neupravenom brehu, ako aj bojových taktík s obojživelnými útočnými silami," citovala z vyhlásenia flotily agentúra RIA Novosti.

 

16:02 - Zásah Kyjeva na východe Ukrajiny si vyžiadal už 127 mŕtvych, tvrdí OSN

Celkovo 127 ľudí zahynulo počas protiteroristickej operácie ukrajinskej vlády proti proruským separatistom na juhovýchode krajiny. Oznámil to dnes zástupca generálneho tajomníka OSN pre ľudské práva Ivan Šimonovič.

      

Predstaviteľ OSN podľa agentúra RIA Novosti ďalej uviedol, že na juhovýchode Ukrajiny bolo nezákonne zadržiavaných 112 ľudí, osud 49 z nich zostáva stále neznámy. Ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov spustil špeciálnu operáciu na východe Ukrajiny v polovici apríla v snahe zakročiť proti stúpencom federalizácie.
      

Rusko nazvalo Západom podporovanú vojenskú operáciu proti "demonštrantom" za "trestnú výpravu" a obvinilo Kyjev z vedenia vojny proti vlastnému obyvateľstvu, nie proti "teroristom". Podľa údajov misie OSN si nepokoje na Ukrajine od vlaňajšieho novembra vyžiadali celkovo 250 ľudských životov.

 

 

15:26 - Experti varujú pred porušovaním práv na východe Ukrajiny

Na východe Ukrajiny prichádza k rozsiahlemu porušovaniu ľudských práv, uviedli v piatok experti Organizácie Spojených národov. Dôkazy priamo na mieste zbieral tím 34 pozorovateľov OSN, ktorí teraz v Ženeve predstavili verejnosti svoje zistenia. Správa pokrýva obdobie od 2. apríla do 6. mája. Rusko dokument označilo za politicky motivovaný.

 

Zistenia OSN sú podobné ako tie, s ktorými prišla v pondelok Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Jej odborníci identifikovali "významný počet vážnych porušení ľudských práv" ešte počas svojej marcovej návštevy Ukrajiny. Podľa OSN dochádza na východe Ukrajiny k rozsiahlym únosom obyvateľstva a k ilegálnym zatknutiam zo strany tamojších neoficiálnych bezpečnostných zložiek. Tie údajne vo veľkom unášajú novinárov, aktivistov, politikov, ale aj predstaviteľov medzinárodných organizácií a členov ukrajinskej armády. 

 

14:24 - Súd posilnil budúceho prezidenta; na východe došlo k novým zrážkam

Vyše týždeň pred prezidentskými voľbami na Ukrajine posilnil ústavný súd v Kyjeve pozíciu budúcej hlavy štátu. Sudcovia rozhodli, že víťaz volieb môže pôsobiť na poste prezidenta celé päťročné funkčné obdobie, informovala s odvolaním sa na hovorcu súdu agentúra DPA. O objasnenie tejto otázky požiadalo viac než 100 poslancov vrátane opozičného politika Vitalija Klička. Ústavní právnici totiž vyjadrovali pochybnosti, či víťaz - vzhľadom na to, že ide o predčasné voľby - bude mať právo na úplné funkčné obdobie. Miestne médiá medzitým uviedli, že separatisti vo východoukrajinskom meste Luhansk uniesli troch volebných predstaviteľov. Ozbrojení muži zadržali vo štvrtok šéfa volebnej komisie v okrsku č. 106 a dvoch programátorov, povedal mestský poslanec Serhij Davidov pre spravodajskú webovú stránku 0642.ua. Z okrsku podľa neho odniesli aj všetky počítače a dokumenty. Trojicu mužov odviedli do budovy štátnej spravodajskej služby, ktorú separatisti okupujú od začiatku apríla.

 

 

13:50 -  Rusko je ochotné rokovať o cene plynu pre Ukrajinu

Rusko je ochotné rokovať o znížení ceny plynu pre Ukrajinu, ak Kyjev uhradí svoj dlh v sume 2,237 mld. USD za dodávky, ktoré prijal do 1. apríla. Povedal to v piatok ruský minister energetiky Alexander Novak. "Budeme o tom diskutovať, ak uhradia hoci len dlh, ktorý vznikol pred 1. aprílom, a to bolo 2,237 mld. USD," uviedol minister. Rusko hovorí, že dlh Kyjeva za plyn v súčasnosti tesne prekročil úroveň 3,5 mld. USD.

 

Eurokomisár pre energetiku Günther Oettinger vo štvrtok povedal, že vidí pokrok pri riešení sporu medzi Kyjevom a Moskvou o cene plynu a očakáva jedno, prípadne dve kolá rokovaní na úrovni ministrov o tejto téme pred koncom mája. V nedávnom liste lídrom EÚ ich ruský prezident Vladimir Putin vyzval, aby sa viac snažili pomôcť Ukrajine, ktorá je v ekonomickej kríze. Zopakoval pritom hrozbu zastavenia exportu, ak Kyjev za júnové dodávky plynu nezaplatí vopred. 
(1 EUR = 1,3659 USD)

 

13:30 - Rafaj: Slovensko by nemalo podporovať ekonomické sankcie voči Rusku

Slovenská republika by mala namiesto podporovania ekonomických sankcií Európskej únie (EÚ) voči Rusku viac myslieť na svoje národno-štátne záujmy a vplývať na mierové riešenia ukrajinskej krízy, ktorá je vnútornou záležitosťou nášho východného suseda. Pre TASR to uviedol prvý podpredseda SNS Rafael Rafaj.
     

"V súvislosti s požiadavkou zvýšiť rozpočet obrany je najefektívnejšou odpoveďou pre bezpečnostnú obranu štátu nezapájanie sa do výbojných aktivít NATO a robenie skutočnej mierovej, vyváženej medzinárodnej a proslovanskej politiky. Účasť generálneho tajomníka NATO na území Slovenska a konanie GLOBSEC-u je v súčasnosti viac ako kontroverzné, rovnako aj jeho vyznamenanie," tvrdí Rafaj.
      

Európska únia podľa neho nezvládla dianie na Ukrajine. "Neobratnou protiruskou a sankčnou politikou sa z organizácie garantujúcej európsky mier stáva podnecovateľ medzinárodného napätia. Udalosti ukrajinskej krízy naznačujú, že EÚ už nemusí znamenať 100-percentnú garanciu mieru a ekonomickej stability," vyhlasuje Rafaj.

 

12:36 - Pozorovatelia OSN varovali pred porušovaním ľudských práv na východe Ukrajiny

Pozorovatelia OSN na Ukrajine zaznamenali znepokojujúce zhoršenie situácie v oblasti ľudských práv na východe krajiny. Závažné problémy sa podľa nich vynárajú tiež na Kryme, uviedla dnes vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Navi Pillayová. Vo vyhlásení sprevádzajúcom správu monitorovacej misie komisárka napísala, že tí, ktorí majú vplyv na ozbrojené skupiny zodpovedné za veľkú časť násilia na východe Ukrajiny, musia urobiť maximum, aby ich zastavili a zabránili tak roztrhnutiu krajiny. Správa, ktorá sa týka obdobia od 2. apríla do 6. mája, uvádza, že policajti i miestni predstavitelia na východe Ukrajiny privierali oči nad nelegálnymi činmi a ozbrojenými skupinami, ktoré získali kontrolu nad niektorými mestami. Oslabilo to právny poriadok a záruky ochrany ľudských práv, informovala agentúra Reuters.

 

 

12:00 - V Mariupole nastúpili občianske hliadky, aktivisti odišli z budov

Proruskí vzbúrenci sa stiahli z vládnych budov vo východoukrajinskom meste Mariupol, kde miestni oceliarski pracovníci spustili občianske hliadky. Informovala o tom dnes agentúra AP. Druhé najväčšie mesto v Doneckej oblasti, ležiace na pobreží Azovského mora, bolo jedným z miest na východe krajiny, v ktorých proruskí aktivisti okupovali vládne budovy celé týždne. Občianske hliadky sa začali tento týždeň po tom, ako Rinat Achmetov, najbohatší človek na Ukrajine, ktorý má vo východných oblastiach podľa predpokladov veľký vplyv, vyzval pracovníkov svojich oceliarni, aby pomohli polícii obnoviť poriadok v meste.

 

Achmetovova spoločnosť Metinvest iniciovala štvrtkovú dohodu medzi riaditeľmi oceliarni, miestnymi policajnými zbormi a komunitnými lídrami, zameranú na zvýšenie bezpečnosti v meste a uvoľnenie separatistami obsadených budov. K dohode sa pridal aj zástupca samozvanej Doneckej ľudovej republiky, ktorá v pondelok vyhlásila nezávislosť.

 

09:23 - Ďalší okrúhly stôl o národnej jednote na Ukrajine bude pravdepodobne v sobotu

Nové kolo rokovaní zameraných na dosiahnutie zmierenia na krízou zmietanej Ukrajine sa uskutoční v nadchádzajúcich dňoch. Podľa agentúry DPA to dnes povedal ukrajinský exprezident Leonid Kravčuk.
      

Bývalý prezident krajiny, ktorý v stredu viedol prvú schôdzku za okrúhlym stolom, spresnil, že možným termínom stretnutia s cieľom dialógu národnej jednoty je sobota, citovala ruská agentúra Itar-Tass.
      

Pravdepodobnými dejiskami rozhovorov by mohli byť východoukrajinské mestá Doneck či Charkov, dodal. Spojené štáty označili prvé kolo rokovaní v Kyjeve za "úspech" a odmietli kritiku, podľa ktorej rokovania nezahrňovali proruských separatistov, ktorí pozvánku nedostali.
      

Bývalá premiérka Julija Tymošenková, ktorá kandiduje na post prezidenta, navrhla, aby sa ďalší okrúhly stôl konal v Donecku.

 

09:15 - Ak Rusko naruší ukrajinské voľby, vystupňujeme sankcie

 Spojené štáty a ich európski spojenci sa vo štvrtok zhodli na tom, že Rusko by malo čeliť širším ekonomickým a hospodárskym sankciám, pokiaľ sa Kremeľ bude snažiť miešať do ukrajinských volieb koncom tohto mesiaca. Pod podmienkou anonymity o tom informoval vysokopostavený zdroj z amerického rezortu diplomacie. Americký minister zahraničia John Kerry podľa neho informoval Nemecko, Francúzsko, Britániu a Taliansko o tom, že Washington uvažuje o sankciách proti niektorým najväčším sektorom ruskej ekonomiky vrátane baníckeho, plynárenského, bankového, finančného ako aj sektoru obrany. Ďalšia fáza odvetných opatrení použije "skôr skalpel ako kladivo" a bude sa sústreďovať na nové investície v týchto oblastiach. "Všetci sa zhodli na tom, že pokiaľ budú voľby narušené a bude za tým ruka Moskvy, prikročíme k sektorovým sankciám," povedal zdroj po stretnutí Kerryho s jeho európskymi partnermi v Londýne

 

Prechodní lídri na Ukrajine dúfajú, že prezidentské voľby naplánované na 25. mája prinesú politickú stabilitu po piatich mesiacoch nepokojov vrátane ruskej anexie Krymu a bojov so separatistami na východe. Washington a EÚ už zaviedli niekoľko kôl sankcií proti ruským jednotlivcom a niektorým spoločnostiam. Západ obviňuje ruského prezidenta z podnecovania povstania na východe, čo však Vladimir Putin odmieta.

 

Tréning ruskej armády

 

 

08:50 - Kyjev a Moskva by mohli po voľbách rozmraziť parlamentné kontakty

Po ukrajinských prezidentských voľbách naplánovaných na 25. mája by mohlo dôjsť k rozmrazeniu medziparlamentných kontaktov medzi Moskvou a Kyjevom, uviedol dnes popredný ruský poslanec Leonid Sluckij.
      

"Ak sa situácia po voľbách dostane do normálu, mali by sme zvážiť formát medziparlamentnej spolupráce a to, ako využijeme tento formát na pozitívnu reakciu na situáciu na Ukrajine," povedal Sluckij, predseda výboru Štátnej dumy pre záležitosti Spoločenstva nezávislých štátov, eurázijskú integráciu a vzťahy s krajanmi.
      

Poslanec podľa agentúry ITAR-TASS konštatoval, že "situácia je zložitá" a ukrajinský parlament "má stále legitímne postavenie".
      

"Pevne verím, že budeme schopní nájsť praktické nástroje, ktoré prinesú výhody našim krajanom, ruskému svetu a v súčasnosti zmrazeným medziparlamentným vzťahom," povedal Sluckij.
      

K prezidentským voľbám poznamenal, že je "lepšie je byť jednookým, než úplne slepým". Voľby sú podľa neho "vždy lepšie než mocenské vákuum". Za hlavnú prioritu označil zastavenie krviprelievania a zmiernenie napätia okolo používania ruského jazyka. "Bolo by dobré od tohto začať," dodal.

 

08:20 - Najvyššia rada Doneckej ľudovej republiky si zvolila predsedu

Najvyššia rada (parlament) samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) si zvolila za svojho predsedu Denisa Pušilina, informovala dnes agentúra ITAR-TASS.
      

Pušilin bol spolupredsedom vlády po aprílovom vytvorení DĽR, ktorá po nedeľňajšom referende vyhlásila nezávislosť.
      

Podľa predbežných správ sa Najvyššia rada zíde 16. mája, vytvorí výbory a zvolí aj nový kabinet a jeho predsedu.
      

Za šéfa Bezpečnostnej rady DĽR a ministra obrany dnes vymenovali Igora Strelkova, ktorý velí silám domobrany v Slovjansku a takzvaným Ozbrojeným silám Donbasu. Najvyššia rada samozvanej republiky je momentálne najvyšším výkonným orgánom samozvanej republiky, dodala agentúra ITAR-TASS.

 

06:45 - Ukrajinská armáda pri Kramatorsku údajne simulovala prestrelku s domobranou

Ukrajinská armáda dnes "simulovala ozbrojenú zrážku" so silami domobrany na okraji mesta Kramatorsk v Doneckej oblasti. Pre agentúru ITAR-TASS to uviedol predstaviteľ domobrany samozvanej Doneckej ľudovej republiky.

 

"Desať obrnených transportérov krytých šiestimi vrtuľníkmi vstúpilo na predmestie Solncevo. Predchádzala tomu energická paľba aj s veľkokalibrových automatických zbraní," povedal. Podľa neho vojaci strieľali do vzduchu a do zeme a miestni obyvatelia sa ukryli v pivniciach. "V oblasti neboli žiadni príslušníci domobrany, a to nehovorím o ich základniach," dodal.
      

Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov ešte predtým informoval, že armáda v noci nadnes "totálne zničila zamaskované vojenské základne" domobrany pri Kramatorsku. Dodal, že "opevnenú oblasť okolo mesta Slovjansk" vojaci vyčistili, ako aj "päťkilometrovú zónu okolo mestskej televíznej veže".

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona