Situácia na Ukrajine: Na Majdane sa strieľalo, hlásia zranených

NETKY.SK • 7 Júl 2014, 09:10 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Na Majdane sa strieľalo, hlásia zranených

KYJEV - Ukrajinská armáda vytlačila v nedeľu proruských separatistov z ďalších dvoch miest na východe krajiny. Modro-žltá štátna vlajka bola opäť vztýčená v Artemivsku a Družkivke v Doneckej oblasti, oznámila BBC s odvolaním sa na webovú stránku ukrajinského prezidenta Petra Porošenka.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

19:02 - Rezort vnútra začal na východe previerky občanov

Ukrajinská polícia preveruje všetkých občanov miest v Doneckej oblasti, ktoré majú pod kontrolou vládne jednotky, či nespolupracovali s ilegálnymi ozbrojenými skupinami. Oznámil to dnes poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko.
      

"Zložky ministerstva vnútra v súčasnosti preverujú všetkých občanov, ktorí sú v Slovjansku, Kramatorsku a v ďalších oslobodených mestách v Doneckej oblasti, či nepomáhali teroristom alebo sa nezúčastnili na teroristických útokoch," citovala v Kyjeve Heraščenka agentúra Interfax-Ukrajina.
      

"Ministerstvo vnútra a ďalšie rezorty potrestajú každého, koho ruky sú poškvrnené krvou, kto sa zúčastnil na únosoch, mučení a vraždách," zdôraznil poradca. Vyzval pritom verejnosť, aby oznámila každý prípad ohľadne aktivít ilegálnych ozbrojených skupín. Informácie o skladoch zbraní, nebezpečných a ozbrojených militantoch, bombách v budovách a na iných miestach sú podľa neho mimoriadne dôležité.

 

16:48 - V ruskej Rostovskej oblasti našlo útočisko takmer 24.000 utečencov z Ukrajiny

Takmer 24.000 utečencov z Ukrajiny našlo útočisko v ruskej Rostovskej oblasti, informovali dnes miestne úrady. Podľa OSN utieklo do Ruska pred konfliktom už zhruba 110.000 ľudí.
      

Rostovské úrady tvrdia, že celkovo bolo ubytovaných 23.845 ľudí vrátane 8857 detí. Takmer 20.000 osôb našlo útočisko u svojich príbuzných a miestnych obyvateľov, zvyšných umiestnili úrady v dočasných ubytovacích zariadeniach.
      

Prílev utečencov z juhovýchodnej Ukrajiny sa dramaticky zvýšil v júni počas bojov medzi vládnymi silami a "stúpencami nezávislosti", napísala agentúra RIA Novosti. Väčšina z utečencov pricestovala do Rostovskej oblasti a na Krym, odkiaľ niektorých úrady dopravili do iných ruských regiónov.

 

15:54 - Na Majdane sa strieľalo, hlásia zranených

Najmenej štyria ľudia utrpeli zranenia po tom, čo neznámi ozbrojenci spustili paľbu na demonštrantov na Majdane - kyjevskom Námestí nezávislosti. Informovalo o tom dnes ukrajinské ministerstvo vnútra.
      

"Zistilo sa, že v nedeľu okolo polnoci skupina približne 30 ľudí s maskami na tvárach iniciovala konflikt s použitím zbraní so zástupcami tzv. Sebaobrany Majdanu... V dôsledku incidentu boli štyria ľudia hospitalizovaní s rôznymi zraneniami," uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.
      

Názvy Majdan alebo Euromajdan, pripomenula agentúra ITAR-TASS, sú synonymom protivládnych protestov, ktoré vypukli vlani, keď vtedajší prezident Viktor Janukovyč odmietol podpísať asociačnú dohodu s Európskou úniou. Odôvodnil to potrebou ďalšej štúdie vplyvov dohody na ukrajinský štát.
      

Hoci Janukovyča neskôr zosadili a prezidentskej funkcie sa nedávno ujal Petro Porošenko, demonštranti Majdan odmietajú opustiť. Tvrdia, že ich požiadavky neboli splnené ani po zmene režimu.

 

14:04 - Rusko žiada reakciu EÚ na civilné obete na východe Ukrajiny

Ruské ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo dnes na "adekvátnu reakciu" Európskej únie na úmrtia civilistov, ku ktorým došlo počas ťažkých bojov na východe Ukrajiny. Informovala o tom agentúra Reuters.
      

"Nemá zmysel znova a znova požadovať zastavenie ostreľovania civilných objektov Kyjevom," uvádza ruský rezort diplomacie vo vyhlásení. "Kyjev sa robí hluchým na výzvy na záchranu ľudských životov," dodáva.
      

"V tejto súvislosti vyjadrujeme nádej na adekvátnu reakciu členských krajín Európskej únie, ktoré by mali odsúdiť zločineckú politiku úradov v Kyjeve," citovala z vyhlásenia ruského ministerstva zahraničných vecí agentúra Reuters. 

 

12:48 - Výbuch zničil železničný most

 Železničný most idúci ponad hlavnú cestu smerujúcu do Donecka zničila explózia. Reportér agentúry AP videl zrútený most v dedine Novobachmutivka. Hlavná cesta smeruje do Slovjanska, ktorý bol donedávna v rukách proruských separatistov. Mesto v sobotu po ťažkých nočných bojoch získali pod kontrolu ukrajinskí vojaci. Povstalci ušli do Donecka, hlavného mesta regiónu, odkiaľ chcú bojovať proti jednotkám Kyjeva. Samozvaný guvernér nezávislej proruskej Doneckej ľudovej republiky Pavel Gubarev prisľúbil "skutočnú partizánsku vojnu okolo celého Donecka". 

 

 

img

 

09:10 - Steinmeier vyzval na pokračovanie dialógu aj so separatistami

Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier apeloval dnes na ukrajinské vedenie, aby sa napriek vojenským úspechom na východe krajiny usilovalo o dialóg s proruskými separatistami.
      

Na Ukrajine by mali pokračovať rozhovory "s nadviazaním kontaktov aj so zástupcami separatistov", povedal Steinmeier počas návštevy Mongolska. Potvrdil zároveň, že v nedeľu sa v Kyjeve konalo stretnutie tzv. kontaktnej skupiny zloženej zo zástupcov Ukrajiny, Ruska a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).
      

Za najdôležitejší cieľ označil šéf nemeckej diplomacie dosiahnutie dohody o prímerí na východe Ukrajiny, ktoré budú dodržiavať obe strany. "Tento potrebný krok k upokojeniu situácie musí byť podniknutý predtým, ako možno vôbec rozmýšľať o politických riešeniach," povedal Steinmeier.

 

06:55 - Armáda ostreľovala obytné domy v Luhansku, tvrdí domobrana

Ukrajinská armáda ostreľovala obytné domy v meste Luhansk na východe krajiny, informovala dnes domobrana Luhanskej ľudovej republiky. Armáda údajne použila raketové systémy Grad. Podľa ministra zdravotníctva samozvanej republiky Viktora Babasiniana zahynul jeden civilista, štyria utrpeli zranenia.
      

"Niekoľko budov v meste horí. Sú tam zranení, v uliciach je množstvo sanitiek. Očití svedkovia tvrdia, že terčom útoku bola továreň na batérie pri autobusovej stanici," citovala agentúra ITAR-TASS člena domobrany. Obyvatelia mesta podľa neho utekali do protileteckých krytov alebo opustili bombardovanú štvrť.
      

Niekoľko silných výbuchov sa podľa svedkov ozvalo aj z blízkosti letiska. V centre Luhanska zároveň zriadili miesto na zber podpisov pod výzvu - adresovanú generálnemu tajomníkovi OSN Pan Ki-munovi - na zastavenie agresie Kyjeva voči civilistom.
      

Agentúra ITAR-TASS dodala, že operácie Kyjeva proti "stúpencom federalizácie" v Doneckej a Luhanskej oblasti si vyžiadali už stovky mŕtvych, desaťtisíce ľudí utiekli do Ruska.

 

 

 

06:50 - Ukrajinská armáda dobyla na východe mestá Artemivsk a Družkivka

Ukrajinská armáda vytlačila v nedeľu proruských separatistov z ďalších dvoch miest na východe krajiny. Modro-žltá štátna vlajka bola opäť vztýčená v Artemivsku a Družkivke v Doneckej oblasti, oznámila BBC s odvolaním sa na webovú stránku ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. 
      

Hoci podľa BBC Artemivsk a Družkivka nie sú považované za strategicky dôležité, ich dobytie  naznačuje, že karta sa momentálne obrátila v prospech vládnych síl.
      

Kyjev zaznamenal tento úspech deň po tom, čo jeho ozbrojené zložky po týždňoch bojov a obliehania dobyli bašty povstalcov Slovjansk a Kramatorsk. Porošenko nariadil začať s obnovou infraštruktúry v oslobodených mestách a zabezpečiť miestnym obyvateľom dostatočné zásoby potravín, pitnej vody a všetkej potrebnej humanitárnej pomoci.
      

Proruskí povstalci sa z dobytých miest stiahli do Luhanska a Donecka, kde chcú naďalej odolávať ofenzíve ukrajinskej armády. Námestník ukrajinského ministra Mychajlo Kovaľ však vyhlásil, že metropoly samozvaných republík - Luhanskej a Doneckej - budú čeliť totálnej blokáde, až kým sa separatisti nevzdajú. 
      

"Prijali sme jasný strategický plán. Tieto mestá budú úplne blokované. Tieto opatrenia budú mať za následok, že separatisti - hovorme im banditi - budú nútení zložiť zbrane," citovala BBC Kovaľa.
      

Na nedeľňajšom zhromaždení v centre mesta Donecka privítali separatistických bojovníkov jasotom tisíce ich priaznivcov, ktorí mávali zástavami Ruska. "V celej Doneckej oblasti začneme skutočnú partizánsku vojnu. Utopíme týchto úbožiakov v krvi," povedal Pavel Gubarev, tzv. ľudový gubernátor samozvanej Doneckej ľudovej republiky.
      

V Donecku povstalci v nedeľu zaútočili a zničili sídlo väzenskej stráže v snahe zmocniť sa zbraní. Personál odtiaľ evakuovali.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies