Situácia na Slovensku z hľadiska epidémie je veľmi dobrá

NETKY.SK • 23 Jún 2021, 15:42 • 2 min
Situácia na Slovensku z hľadiska epidémie je veľmi dobrá

BRATISLAVA - Po rokovaní vlády to uviedla hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová s tým, že občania musia byť naďalej veľmi zodpovední.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Sedemdňový priemer pozitívne testovaných antigénovými aj PCR testami je 75, čo je oproti minulému týždňu zlepšenie o takmer 50 %. Počet hospitalizovaných v nemocniciach je porovnateľný, klesol však počet ventilovaných pacientov.

 

img

 

Ako ďalej informoval rezort prostredníctvom prezentácie k aktuálnej epidemickej situácii, znížilo sa taktiež reprodukčné číslo, ktoré hovorí o dynamike epidémie.

Aspoň prvou dávkou vakcíny je zaočkovaných 36 % obyvateľstva, plne zaočkovaných je 26 %. Vývoj zaočkovanosti prvou dávkou vakcíny po okresoch bydliska sa pohybuje od 21 po 52 %. Rovnako pri druhej dávke je miera zaočkovanosti rozdielna, a to od 14 do 32 %.

 

img


Ministerstvo upozornilo aj na delta variant koronavírusu, ktorý je o 40 až 60 % infekčnejší. Riziko hospitalizácie je pri nakazení sa ním 2,6 krát väčšie. Obzvlášť pri tomto variante je druhá dávka očkovania kriticky dôležitá.

 

Na Slovensku potvrdili ďalší prípad delta variantu. Doniesla si ho osoba, ktorá pricestovala z Petrohradu

 

Variant Delta plus vyhlásili v Indii za znepokojujúci variant

 

Ministerstvo podotklo, že aj osoby po prekonaní ochorenia potrebujú očkovanie, aby boli pred deltou dobre chránení.

Prvou dávkou sú na Slovensku zaočkované takmer dva milióny ľudí, komplexne zaočkovaných je 1,4 milióna obyvateľov. Ako Eliášová konštatovala, očkovanie chce rezort aktívne podporovať aj formou mobilných výjazdových tímov. Pripomenula, že od 1. júla štartuje očkovanie v ambulanciách všeobecných lekárov a pediatrov.

 

img


"Z hľadiska delta variantu sme veľmi rýchlo pristúpili k jednotlivým opatreniam. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský o tomto riziku informoval uplynulý týždeň vládu, okamžite bol zvolaný Ústredný krízový štáb a prijali sa opatrenia," dodala hovorkyňa rezortu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona