Sísí: Líbyi by mali pomôcť štáty, ktoré zvrhli Kaddáfího režim

NETKY.SK • 4 November 2015, 13:16 • 2 min
Sísí: Líbyi by mali pomôcť štáty, ktoré zvrhli Kaddáfího režim

LONDÝN - Británia a ďalšie členské štáty NATO, ktoré sa zúčastnili na zvrhnutí Muammara Kaddáfího, musia spraviť viac pre prevenciu šírenia islamského extrémizmu v Líbyi. Pre denník Daily Telegraph to dnes pred návštevou Londýna uviedol egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí.

slovakia

left justify in out

Británia sa v roku 2011 zúčastnila na vzdušných útokoch v Líbyi, ktorú momentálne sužuje konflikt medzi dvoma konkurenčnými vládami a ich ozbrojenými frakciami. To vytvára v tejto severoafrickej krajine vákuum, ktoré posilnilo postavenie militantov z džihádistickej skupiny Islamský štát (IS). Tento fakt Sísí používa ako argument proti kritike dodržiavania ľudských práv v Egypte. "Bola to misia, ktorú sa nepodarilo dotiahnuť do konca. Líbya zostala bez vedenia práve vtedy, keď najviac potrebovala našu pomoc. Líbyjský ľud je teraz rukojemníkom militantných skupín. Je treba zastaviť prísun zdrojov a zahraničných bojovníkov do radov extrémistov. Všetky štáty NATO vrátane Británie, ktoré zvrhli (niekdajšieho líbyjského vodcu) Kaddáfího, musia poskytnúť pomoc," povedal Sísí.


Egyptský prezident zase v inom rozhovore - pre stanicu BBC - obraňoval svoju domácu politiku ohľadom ľudských práv, dávajúc za negatívny príklad situáciu v krajinách, ako je Líbya. "Nezabúdajte, že pozdĺž 1000-kilometrových hraníc s Líbyou, ako aj na Sinaji a vôkol celého Egypta zúri terorizmus. Potrebujeme stabilitu, aby egyptská spoločnosť mohla prežiť," prízvukoval Sísí. "V Egypte nie je nikto prenasledovaný, žijeme však v ťažkých časoch. Egypt nechce, aby sa v ňom dialo to, čo v okolitých štátoch," doložil Sísí. Oba jeho rozhovory zmonitorovala tlačová agentúra Reuters. Ľudskoprávne skupiny obviňujú Káhiru z rozsiahleho porušovania ľudských práv odvtedy, čo pred dvoma rokmi egyptská armáda po masových protestoch zvrhla islamistického prezidenta Muhammada Mursího.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona