Sísí: Egyptská vláda zostane pri moci, ak nový parlament schváli jej program

NETKY.SK • 5 Október 2015, 15:44 • 2 min
Sísí: Egyptská vláda zostane pri moci, ak nový parlament schváli jej program

KÁHIRA - Novovymenovaná egyptská vláda zostane pri moci, ak parlament, ktorý bude zvolený v októbri a novembri, schváli jej program. Vyhlásil to dnes prezident Abdal Fattáh Sísí.

slovakia

left justify in out

"Medzi novým parlamentom a vládou podávajúcou demisiu nie je žiadna súvislosť - myslí si to síce mnoho ľudí, ale nie je to pravda," uviedol Sísí v prejave na vojenskej prehliadke pri príležitosti výročia vojny Egypta proti Izraelu z roku 1973.


"Súčasná vláda predloží program, a ak ho parlament odhlasuje, vláda zostane pri moci, aby ho uplatnila v praxi - ak ho parlament neodhlasuje, zostaví sa nová vláda," dodal egyptský prezident, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.


Egyptská vláda podala demisiu v polovici septembra. Sísí následne prijal prísahu novej vlády, pričom jej premiérom je odchádzajúci minister ropného priemyslu Šaríf Ismáíl. Ten ponechal v úrade ministrov obrany, zahraničných vecí, vnútra a rezortov súvisiacich s ekonomikou a vymenoval aj 16 nových ministrov.
Egypt uskutoční prvú fázu dlho očakávaných parlamentných volieb v druhej polovici októbra. Nová komora bude mať právo rozhodovať o vládnej zostave a dokonca bude môcť odmietnuť Sísího výber premiéra, čo jej umožňuje egyptská ústava.


Sísího kritici však tvrdia, že v skutočnosti bude parlament iba pritakávačom, keďže prezident podniká tvrdé zásahy proti svojim kritikom a opozícia je slabá.
Parlamentné voľby sa končia v novembri a mnohí očakávajú, že po oznámení výsledkov bude vymenovaná nová vláda.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona