SIS získavala informácie o páchaní daňových podvodov

NETKY.SK • 27 Jún 2016, 14:38 • 2 min
SIS získavala informácie o páchaní daňových podvodov

BRATISLAVA - V minulom roku bola spravodajská činnosť slovenskej tajnej služby naďalej zameraná aj na získavanie informácií o páchaní daňových podvodov organizovanými skupinami.

slovakia

left justify in out

V prevažnej miere išlo o daňové podvody spojené s nezákonným uplatňovaním nároku na vyplatenie nadmerných odpočtov dane z pridanej hodnoty (DPH), skrátenie dane z príjmov právnických osôb a dane z pridanej hodnoty a podvodov na spotrebných daniach z tabaku a alkoholu. Uvádza sa mimo iného v odtajnenej verzii správy o činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS) za rok 2015 v kapitole Colné, daňové a finančné podvody.

 

Boli získané informácie o podozreniach z daňových podvodov, ku ktorým dochádzalo pri obchodovaní s rôznymi komoditami, ale aj službami s cieľom neoprávnene čerpať nadmerné odpočty DPH. Spoločným menovateľom týchto podvodov bol reťazec obchodných spoločností, ktoré si medzi sebou vystavovali faktúry za fiktívne dodávky tovarov, pričom k reálnym obchodom a dodaniu tovaru nedochádzalo. Uvádza sa ďalej v správe SIS.

 

Pri páchaní daňových podvodov boli naďalej využívané takzvané nekontaktné právnické osoby registrované na nastrčené osoby – "biele kone." Po úprave legislatívy súvisiacej so správou daní sa zvýšilo množstvo prípadov účelového zlučovania spoločností, realizovaných s cieľom obchádzania daňových povinností. V takýchto prípadoch v štatutárnych orgánoch a ako majitelia vystupovali nastrčené osoby, pôvodom najmä z okolitých štátov, konajúce podľa pokynov skutočných majiteľov.

 

Správu o činnosti SIS za minulý rok prezentoval v utorok 21. júna jej riaditeľ Ján Valko pred členmi Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti SIS a následne sa o nej rokovalo aj v pléne Národnej rady SR. Verejná, odtajnená časť Správy o činnosti SIS za rok 2015 je v zmysle rozhodnutia jej riaditeľa zverejnená od minulého utorka na webovom sídle SIS v sekcii Pre vás.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies