SIS varuje: Do týchto krajín necestuje, je medzi nimi aj Egypt a Ukrajina!

NETKY.SK • 6 August 2014, 11:51 • 2 min
SIS varuje: Do týchto krajín necestuje, je medzi nimi aj Egypt a Ukrajina!

BRATISLAVA - Slovenská informačná služba (SIS) varuje Slovákov pred vycestovaním do nepokojných oblastí v trinástich štátoch sveta, medzi nimi aj do susednej Ukrajiny.

slovakia

left justify in out

"SIS dôrazne varuje slovenských občanov pred tzv. adrenalínovou alebo dobrodružnou turistikou v krízových oblastiach s pretrvávajúcimi vojenskými konfliktami a napätím," povedal agentúre SITA hovorca SIS Branislav Zvara. Slováci by podľa neho mali zvážiť cestu aj do Afganistanu, Alžírska, Egyptu, Etiópie, Iraku, Iránu, Izraela a pásma Gazy, Jemenu, Kene, Lýbie, Pakistanu a Sýrie.

 

V súvislosti s pokračujúcimi ozbrojenými konfliktami a bojmi medzi proruskými separatistami a ukrajinskými vojskami SIS neodporúča cestovať do regiónov na východe a juhu Ukrajiny. "V prípade vycestovania na územie Ukrajiny SIS odporúča občanom SR vyhýbať sa oblastiam so zvýšeným napätím a rizikom lokálnych ozbrojených konfliktov, v prípade nutnosti vyhľadať pomoc zastupiteľského úradu SR na Ukrajine," tvrdí Zvara. Ukrajina je zároveň jedinou európskou krajinou, pred ktorou tajná služba varuje. 

 

Do Afganistanu neodporúčajú cestovať pre dlhodobo zhoršenú bezpečnostnú situáciu v krajine. "Vážnou hrozbou pre zahraničných turistov sú únosy, ktoré robia ozbrojenci v celom Afganistane, vrátane Kábulu a okolitých oblastí," hovorí Zvara.

 

Teroristické útoky hrozia aj v Alžírsku, Etiópii, Jemene, Keni, Pakistane a v Iraku. "Návštevníkom Iraku hrozí taktiež vysoké riziko únosu, pričom väčšina týchto násilných činov je realizovaná zločineckými skupinami, ktoré chcú týmto spôsobom získať výkupné. Značný počet obetí únosov nakoniec neprežije," dodal Zvara.

 

Turisti by podľa SIS mali zvážiť aj cestu do Egypta. Situácia v egyptských turistických strediskách na pobreží Červeného mora je stabilizovaná, vyhýbať sa však treba fakultatívnym výletom, keďže aj v Egypte je prítomný terorizmus, dodáva SIS. Tajná služba upozorňuje aj na Irán, kde už v minulosti viackrát zadržali Slovákov. "SIS upozorňuje turistov, aby si ešte pred cestou do Iránu dôkladne naštudovali všetky podmienky a relevantné právne predpisy týkajúce sa pobytu v Iráne, ktoré sú dostupné na internetových stránkach ministerstva zahraničných vecí a aby sa nimi dôsledne riadili a dodržiavali ich."

 

Do Izraela a pásma Gazy treba podľa tajnej služby tiež zvážiť cestovanie vzhľadom na izraelsko-palestínsky konflikt. Neprehľadná a extrémne nebezpečná bezpečnostná situácia je v Líbyi, prepukli nové boje medzi islamistickými skupinami pôsobiacimi proti súčasnému mocenskému aparátu. "SIS všetkým občanov SR, ktorí sa ešte v Líbyi z akýchkoľvek dôvodov nachádzajú, odporúča, aby krajinu podľa možností čo najskôr opustili." Nebezpečný môže byť aj výlet do Sýrie, kde pokračuje občianska vojna. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona