SIS: Športovci a návštevníci v Soči môžu byť atraktívnym cieľom pre teroristov

NETKY.SK • 6 Február 2014, 10:42 • 2 min
SIS: Športovci a návštevníci v Soči môžu byť atraktívnym cieľom pre teroristov

BRATISLAVA - Potenciálna hrozba teroristických útokov platí pre väčšie mestách a v regiónoch, ktoré hraničia so Severným Kaukazom, ale aj na iných miestach v Rusku, vrátane Moskvy. Vo svojom stanovisku k Zimným olympijským hrám (ZOH) v ruskom Soči na to upozorňuje Slovenská informačná služba (SIS).

slovakia

left justify in out

"Športovci ako i návštevníci ZOH zo zahraničia môžu predstavovať pre islamských teroristov atraktívny teroristický cieľ alebo príležitosť zmocniť sa ich ako rukojemníkov," upozornila spravodajská služba. Napriek tomu, že v Soči a okolí je nasadených viac ako 40.000 príslušníkov ozbrojených síl a ostatných bezpečnostných zložiek, SIS vydala niekoľko odporúčaní pre športovcov a návštevníkov olympiády.  

Mali by dbať na zvýšenú osobnú bezpečnosť aj mimo dejiska hier, a to najmä pri tranzite. V samotnom Soči by mali striktne dodržiavať pokyny bezpečnostných zložiek, byť ostražití počas tranzitov v rámci ZOH a využívať iba priame oficiálne tranzity do a z dejiska ZOH, teda nepresúvať sa individuálne. Návštevníci olympiády by sa podľa SIS mali vyhnúť cestovaniu do väčších ruských miest na hranici Severného Kaukazu, nenechávať voľne položenú batožinu alebo zvršky, pretože môžu vyvolať podozrenie, že ide o nástražné výbušné zariadenie.

SIS odporúča nefotografovať a nenatáčať príslušníkov ruských bezpečnostných síl ani vojenskú techniku, nenosiť so sebou veci, ktoré by mohli byť považované za podozrivé, vrátene vysielačiek, nenadväzovať dôverné kontakty s neznámymi ľuďmi, ani sa nezúčastňovať na akýchkoľvek protestoch. Taktiež sa treba vyhnúť nevhodným prejavom, ktoré by súviseli s vierovyznaním. V prípade, že návštevník stratí osobné doklady, treba to ihneď nahlásiť slovenskému konzulárnemu zastúpeniu v Soči, Ministerstvu vnútra SR a Policajnému zboru. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies