SIS sa prepadla do vákua neinformovania verejnosti

NETKY.SK • 30 August 2010, 07:57 • 2 min
SIS sa prepadla do vákua neinformovania verejnosti

SIS sa prepadla do vákua neinformovania verejnosti

slovakia

left justify in out

img

Slovenská informačná služba (SIS) za posledné štyri roky nemala žiadnu kauzu porovnateľnú s tými v predchádzajúcom období. Povedal to exriaditeľ SIS Jozef Magala pri stredajšom (25.8.) menovaní nového šéfa služby Karola Mitríka. "Nevyskytli sa žiadne podozrenia z jej nelegálnej činnosti a všetky náznaky smerujúce k zlyhaniu jednotlivca boli odhalené," poznamenal Magala.
Napriek Magalovým tvrdeniam došlo v marci tohto roku ku kauze zverejnenia osobných údajov 21 osôb, ktoré mali byť údajne vysokopostavenými dôstojníkmi SIS. "Ak by sa potvrdilo, že na tom domnelom alebo skutočnom zozname boli aktuálni pracovníci SIS, potom by to bola veľká kauza a škandál porovnateľný s tými, čo mala SIS v minulosti," uviedol pre TASR bezpečnostný expert Ivo Samson. Dodal, že služba túto informáciu nepotvrdila. "Je to iba v rovine obvinenia, ktoré nebolo preukázané, pretože nebolo potvrdené zo strany SIS," vysvetlil s tým, že z tohto dôvodu môže bývalý riaditeľ akékoľvek obvinenia zo zlyhania bez problémov vyvrátiť.
Táto situácia bola podľa neho daná aj tým, že SIS sa za posledné štyri roky nevyjadrovala vôbec k ničomu. "Prepadla sa do akéhosi vákua neinformovania verejnosti," podčiarkol Samson a dodal, že jej to umožnil aj zákon o SIS, ktorý je podľa neho koncipovaný veľmi všeobecne. "Bývalý riaditeľ toto jej úplné zatajenie bez problémov obháji," myslí si, pričom jej činnosť možno v tomto smere porovnávať len s ostatnými zahraničnými spravodajskými službami.
Ako príklad uviedol nemeckú tajnú službu, kde podľa jeho vyjadrenia ľudia, ktorí stoja pod riaditeľom bez problémov komunikujú nielen s parlamentom, ale informujú o svojej činnosti aj verejnosť a médiá. "To na Slovensku nie je, ale spravodajské služby sa riadia národnou legislatívou a tá slovenská túto utajenú činnosť slovenskej spravodajskej služby fakticky odobruje a legitimizuje," podotkol.
Magala ďalej vyzdvihol, že služba je členom všetkých dôležitých multilaterálnych zoskupení, z ktorých vyzdvihol najmä Bernský klub, čo je podľa jeho slov exkluzívny klub riaditeľov spravodajských služieb. "Chcel tým povedať, že SIS je otvorená spolupráci s inými tajnými službami a spolupracuje v rámci EÚ. Deklaroval, že napríklad na rozdiel od šéfovania Ivana Lexu má svojich kolegov, priateľov a spolupracovníkov aj v ostatných krajinách," uzavrel Samson.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies