SIS považuje obnovenie pravidiel Schengenu za kľučový moment

NETKY.SK • 17 September 2015, 12:50 • 2 min
SIS považuje obnovenie pravidiel Schengenu za kľučový moment

BRATISLAVA - Slovenská informačná služba (SIS) považuje okamžité obnovenie celoplošného dodržiavania pravidiel schengenského priestoru za kľúčový moment v riešení v súčasnosti už akútneho problému nelegálnej migrácie realizovanej s významnou podporou zločineckých skupín prevádzačov. Zdôraznil dnes opätovne pre TASR hovorca SIS Branislav Zvara.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho ďalších slov riziko prieniku radikálnych džihádistických extrémistov na územie Európskej únie sa v posledných mesiacoch práve z dôvodu dôsledne nefungujúceho režimu pohybu osôb v rámci Schengenu významne zvýšilo. "Aj v našej výročnej správe o činnosti SIS, hoci je správou za rok 2014, keď situácia s migrantmi nebola ešte taká vyhrotená, naša spravodajská služba upozorňuje na možné bezpečnostné riziká napríklad v kapitolách 'Krízové a konfliktné oblasti' alebo 'Hodnotenie bezpečnostných rizík pre západných občanov vo vybraných štátoch Ázie a Afriky'. Okrem iného sa tam uvádza: 'Eminentnú pozornosť venovala SIS otázke navrátilcov z bojov v Iraku a Sýrii. Tieto osoby, ktoré zavŕšili proces svojho radikalizovania účasťou na násilnom konflikte, predstavujú extrémne riziko teroristických útokov proti cieľom v Európe. Okrem toho sú navrátilci zdrojom ďalšieho radikalizovania a náboru nových bojovníkov v štátoch EÚ'".

 

SIS v minulom roku zintenzívnila vyhodnocovanie potenciálnych hrozieb súvisiacich s výrazným nárastom aktivít džihádistických organizácií v Sýrii (a ku koncu júna 2014 aj v Iraku), najmä však v reakcii na militantné úspechy džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) a jej rastúcu popularitu v prostredí európskych moslimských komunít. "Nárast záujmu európskych dobrovoľníkov z moslimských komunít o účasť na džiháde, predovšetkým v radoch IS, významným spôsobom prispel k zvýšeniu teroristickej hrozby v Európe, najmä v krajinách s vysokým počtom dobrovoľných odídencov. Tí po návrate do domovských krajín predstavujú vysoké a mimoriadne bezpečnostné riziko, nakoľko sa vracajú so získanými skúsenosťami z priamych bojov, zažili používanie násilia, nadobudli kontakty na iných džihádistov a sú silne radikalizovaní," dodal Zvara.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona