SIS odmietajú strašenie o prenikaní do internetbankingu či e-mailov

NETKY.SK • 15 Apríl 2014, 18:02 • 2 min
SIS odmietajú strašenie o prenikaní do internetbankingu či e-mailov

BRATISLAVA - Informácie o prenikaní tajnej služby do internetbankingu, e-mailov či dokonca účtov sú nezmyselné, tvrdí Slovenská informačná služba (SIS).

slovakia

left justify in out

Denník Sme dnes napísal, že SIS by rada videla do zašifrovanej komunikácie s bankami, cez e-mail či na sociálnych sieťach. Má s tým počítať návrh zákona o spravodajských službách, ktorý má denník k dispozícii. SIS podľa Sme navrhuje, aby výrobca či distribútor „výrobku, ktorý umožňuje utajovanie prenosu alebo uchovávanie informácií alebo iných údajov vrátane kódovania, šifrovania a kompresie“ bol povinný poskytnúť polícii a tajnej službe zrozumiteľný návod, aby mohla údaje odšifrovať. Keby podnikatelia návod odmietli poskytnúť, nemá im hroziť finančný postih, len nesmú zariadenia u nás predávať. Pokuta 166-tisíc by hrozila používateľom, ktorí počas trojmesačnej prechodnej lehoty nenahlásia, že už šifrovací nástroj majú. Podľa hovorcu SIS Branislava Zvaru pri tomto vychádzali z nariadenia vlády z roku 2011 pričom kompromisom bolo jeho sprísnenie.

 

"Ustanovenie nového návrhu zákona o spravodajských službách, týkajúce sa monitorovania výrobkov umožňujúcich utajovanie informácii a dát, bolo do návrhu zákona zapracované vo výrazne oklieštenej podobe z nariadenia vlády SR č.443/2001 Z.z. z roku 2001. Musíme priznať, že pracovná skupina zložená so zástupcov SIS, Ministerstva vnútra SR a Ministerstva obrany SR nebola zapracovaniu uvedeného ustanovenia príliš naklonená, ale vychádzala pri tom výlučne z nariadenia vlády SR z roku 2001, pričom kompromisom bolo jeho sprísnenie," povedal Zvara.

 

Hovorca tajne služby však upozorňuje, že na rozdiel od tejto dosiaľ stále platnej úpravy nový návrh zákona výrazne okliešťuje oprávnenie štátu získať od výrobcov či dovozcov informácie o zariadeniach slúžiacich na utajený prenos dát alebo informácií a vôbec od nich nepožaduje ani poskytnutie samotného funkčného zariadenia. "Z pohľadu SIS si vieme predstaviť, že by takéto ustanovenie zákon neobsahoval a vítame širokú diskusiu a podnetné návrhy k pracovnému zneniu novej spravodajskej legislatívy," ukončil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona