SIS: Nový zákon o tajných službách premiéra neposilňuje

NETKY.SK • 6 Marec 2015, 14:08 • 2 min
SIS: Nový zákon o tajných službách premiéra neposilňuje

BRATISLAVA - Slovenská informačná služba odmieta, že by nový zákon o spravodajských službách posilňoval právomoci premiéra. Podľa SIS ich už má v súčasnosti.

slovakia

left justify in out

"Premiér vedie vládu a zároveň ten istý premiér je aj predsedom Bezpečnostnej rady, ktorá v súčasnosti môže ukladať úlohy SIS, výlučne prostredníctvom toho istého predsedu," uviedol hovorca SIS Branislav Zvara s tým, že návrh zákona nedáva premiérovi väčšie kompetencie k ukladaniu úloh predsedovi vlády. "Naopak, v § 5 po prvýkrát v histórii ide o ich spresnenie a presné definovanie, čo v zákone predtým chýbalo," konštatuje SIS a zároveň pripúšťa, že spomínaný paragraf môže vypadnúť. "Pokiaľ však toto spresnenie procesu ukladania úloh SIS vyvoláva polemiky a nejasnosti v jeho výklade, sme pripravení v rámci hľadania konsenzu naprieč politickým spektrom ho zo zákona vypustiť," dodal Zvara.

 

Návrh zákona o Úrade civilného spravodajstva a Vojenskom spravodajstve predložilo minulý týždeň ministerstvo vnútra do medzirezortného pripomienkového konania. Nová legislatíva má nahradiť dva zákony - o SIS a o Vojenskom spravodajstve. Návrh počíta napríklad so zmenou názvu Slovenskej informačnej služby, po novom by malo ísť o Úrad civilného spravodajstva. Ďalšou zo zmien je zavedenie programu štátneho spravodajstva. Na rozdiel od súčasných pravidiel, keď vláda schvaľuje štatút jednotlivých spravodajských služieb, by po novom mal kabinet schvaľovať Program štátneho spravodajstva, a to na štyri roky s možnosťou aktualizácie. Pri reakciách na predložený návrh zákona sa objavila kritika, že výrazne posilňuje právomoci predsedu vlády.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies