SIS: Nápad na nezávislý kontrolný úrad je dobrý

NETKY.SK • 20 Jún 2013, 14:53 • 2 min
SIS: Nápad na nezávislý kontrolný úrad je dobrý

BRATISLAVA – Slovenská informačná služba považuje nápad na vytvorenie nezávislého úradu na kontrolu tajných služieb za veľmi dobrý, ale v pripravenom návrhu tzv. veľkého zákona o spravodajských službách s ním zatiaľ nepočíta.

slovakia

left justify in out

„Podstatné pre návrh zákona je, že stavia najmä na účinnom a vyváženom systéme parlamentnej kontroly s jasne nastavenými pravidlami a s príslušnými oprávneniami činnosti prokuratúry. A to bez vytvárania ďalších administratívnych orgánov, kapacít a potreby dodatočných financií, aj keď je potrebné zdôrazniť, že otázka bezpečnosti a ochrany štátu a jeho občanov v tejto oblasti je prvoradá,“ vysvetlil hovorca SIS Branislav Zvara.

SIS uznáva, že s pôsobením nezávislého kontrolného úradu majú dobré skúsenosti v niektorých partnerských štátoch. „No v tomto čase hospodárskej krízy, keď je štátny rozpočet pod intenzívnym tlakom, nepovažujeme tento nápad za zmysluplný,“ poznamenal hovorca tajnej služby. Predkladatelia návrhu na zriadenie nezávislého úradu totiž podľa Zvaru pravdepodobne nerátajú s dodatočnými finančnými prostriedkami zo štátneho rozpočtu, či už počiatočnými investičnými nákladmi ako aj prevádzkovými. „Nutnosťou efektívneho fungovania novozriadeného kontrolného úradu je minimálne technické, administratívne, personálne a finančné zabezpečenie jeho činnosti v štandardoch bezpečnosti Európskej únie. V krajinách, kde takýto model funguje, náklady na prevádzku takéhoto úradu predstavujú približne tretinu nákladov, ktoré majú k dispozícii vlastné spravodajské služby,“ konštatoval. 

Slovenská informačná služba bude navrhovať, aby sa v dohľadnom období vytvorili medzirezortné pracovné skupiny, ktoré sa budú na odbornej úrovni zaoberať myšlienkou vytvorenia nezávislého úradu na odpočúvanie. Konkrétne by sa mal definovať model jeho fungovania a následne ho preniesť do legislatívnej podoby. 

Pripravený návrh spravodajského zákona reaguje predovšetkým na aktuálne dianie v spoločnosti a zohľadňuje aj nové potreby a formy spolupráce s partnerskými spravodajskými službami najmä v boji proti terorizmu, kyberterorizmu a ďalším bezpečnostným hrozbám. Rovnako však po dvadsiatich rokoch existencie legislatívy v tejto oblasti návrh nového spravodajského zákona prináša so sebou nový návrh modelu ešte účinnejšej kontroly spravodajských služieb. Riaditeľ SIS Ján Valko predložil návrh zákona Osobitnému kontrolnému výboru NR SR na kontrolu činnosti SIS a členovia výboru sa s ním môžu zoznámiť ešte pred medzirezortným pripomienkovým konaním, resp pripomienkovať ho. Okrem toho návrh novej legislatívy sa diskutuje aj s Asociáciou bývalých spravodajských dôstojníkov a ostatnými odborníkmi z bezpečnostnej oblasti. „Ide o nadštandardný postup, nad rámec legislatívnych zvyklostí, ale SIS považovala za korektné a správne otvoriť diskusiu k návrhu zákona spoločne s odbornou verejnosťou, aby po neformálnom pripomienkovaní mohol byť v relevantnej podobe návrh predložený do riadneho medzirezortného pripomienkového konania a následne na jeho ústavnoprávne prerokovanie,“ uviedol Zvara.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies