SIS funguje aj bez jej šéfa, ktorý je obvinený z korupcie. Pčolinský má dnes požiadať o uvoľnenie z funkcie

NETKY.SK • 15 Marec 2021, 12:45 • 2 min
SIS funguje aj bez jej šéfa, ktorý je obvinený z korupcie. Pčolinský má dnes požiadať o uvoľnenie z funkcie

BRATISLAVA - Predsedu Osobitného kontrolného výboru Národnej rady SR (NR SR) na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS) Mariána Saloňa námestníci SIS presvedčili, že služba naďalej funguje tak, ako má.

slovakia

left justify in out

Poslanci sa na dnešnom rokovaní výboru pýtali dvoch námestníkov SIS aj to, do akej miery je zabezpečená činnosť služby po obvinení a zadržaní šéfa tajných Vladimíra Pčolinského.

 

Pčolinský chce skončiť vo funkcii
„Bola nám deklarovaná situácia, že námestníci majú kompetencie nastavené tak, že v plnom rozsahu dokážu zabezpečiť chod SIS. Jednak, čo sa týka pôsobenia doma alebo v zahraničí,“ povedal Saloň.

 

Námestníci dnes zároveň poslancov informovali aj o tom, že im doposiaľ nebola doručená žiadosť, že Pčolinský chce skončiť na pozícii riaditeľa SIS.

 

img

„Je predpoklad, že v priebehu dnešného dňa by to malo byť doručené na SIS. Následne sú pripravení doručiť túto vec na Úrad vlády SR,“ objasnil predseda výboru s tým, že vláda nevie iniciatívne konať bez doručenia žiadosti.

 

O tom, že Vladimír Pčolinský chce skončiť na pozícií riaditeľa SIS a odísť z verejného života, informovala 14. marca jeho právna zástupkyňa Eva Mišíková. Saloň v tejto súvislosti uviedol, že SIS stále nebolo doručené oznámenie o vznesení obvinenia voči šéfovi SIS.

 

Súvisiaci článok: Šéf SIS Pčolinský ide do väzby, rozhodol tak špecializovaný súd

 

Reputácia Slovenska je pošramotená
Poslanci sa zaujímali aj o to, aký dopad bude mať zadržanie riaditeľa SIS na medzinárodné renomé Slovenska a SIS. „Zhodli sme sa na tom, že v záujme Slovenska je, aby sa táto situácia čím skôr vyriešila, aby tie negatívne následky smerom k Slovenskej republike alebo SIS boli čo najmenšie,“ doplnil Saloň.

Člen výboru Miloš Svrček (Sme rodina) po rokovaní uviedol, že SIS je pripravená, ak o to bude požiadaná, oslobodiť Vladimíra Pčolinského spod mlčanlivosti.

 

"Všetky procesy, postupy, zákonné možnosti sú dodržané. Ja si myslím, že SIS pracuje tak, ako má,“ skonštatoval Svrček.

 

Mohlo by vás zaujímať: Hnutie Sme rodina nerozumie, ako môže byť dôvodom väzby Pčolinského obava z pokračovania v trestnej činnosti

 

Podozrenia z prijímania úplatku
Riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského zadržala Národná kriminálna agentúra vo štvrtok (11. marca) a odvtedy sa nachádza vo vyšetrovacej väzbe. Prezidentka Zuzana Čaputová ho následne dočasne postavila mimo službu.

 

img

 

Končiaci riaditeľ je aktuálne obvinený zo zločinu prijímania úplatku. Špecializovaný trestný súd v nedeľu (14. marca) rozhodol o jeho väzobnom stíhaní. Rozhodnutie súdu však nie je právoplatné a bude o ňom rozhodovať Najvyšší súd SR.

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona