SIS: Európa naozaj čelí rizikám teroristických útokov

NETKY.SK • 26 Február 2016, 19:19 • 2 min
SIS: Európa naozaj čelí rizikám teroristických útokov

BRATISLAVA - Nefungujúca schengenská hranica umožňuje vstup do EÚ nielen vojnovým, prenasledovaným a ekonomickým ilegálnym migrantom, ale bez akejkoľvek kontroly tiež ľuďom, ktorí predstavujú reálne bezpečnostné, najmä teroristické hrozby. Uvádza sa v správe, ktorú dnes Tlačovej agentúre SR poskytla Slovenská informačná služba (SIS).

slovakia

left justify in out

"Na základe spravodajských informácií, ktorými disponujeme, sa stotožňujeme s vyjadrením šéfa Europolu Roba Wainwrighta, že Európa v súčasnosti čelí najvýznamnejším rizikám v oblasti terorizmu za poslednú dekádu. Okrem enormne narastajúcej aktivity teroristických organizácií, a to najmä v regióne Blízkeho a Stredného východu, a fenoménu tzv. zahraničných bojovníkov - Európanov, prichádzajúcich vo veľkých počtoch späť do Európy, je jedným z najvýznamnejších dôvodov výrazne zhoršenej bezpečnostnej situácie nefungujúca schengenská hranica. Nefunkčný Schengen v súčasnosti umožňuje nekontrolovateľný vstup, ale aj výstup osôb do a z Európskej únie v obrovských počtoch stoviek tisícov ľudí. Ich následný pohyb v rámci EÚ je možný prakticky bez identity, bez cestovných a osobných dokladov, či dokonca na základe falošných dokladov," uviedol dnes pre TASR hovorca SIS Branislav Zvara.

 

Podľa ďalšieho vyjadrenia SIS "nefungujúca schengenská hranica umožňuje vstup do EÚ nielen vojnovým, prenasledovaným a ekonomickým ilegálnym migrantom, ale bez akejkoľvek kontroly tiež ľuďom, ktorí predstavujú reálne bezpečnostné, najmä teroristické hrozby". "Práve v súvislosti s týmto závažným faktom hľadajú jednotlivé členské štáty únie alternatívne prostriedky zvládnutia vzniknutých bezpečnostných hrozieb. Ide napríklad o uzatváranie hraníc, legislatívne zmeny a prijímanie iných, v tomto prípade už mimoriadnych bezpečnostných opatrení," povedal Zvara.

 

Podľa SIS "pokiaľ bezpečnostné zložky jednotlivých členských štátov únie nebudú vedieť, kto sa na území Európy pohybuje, rovnako ako je to v prípade pohybu každého občana EÚ, neexistuje reálna šanca čeliť vzniknutým bezpečnostným hrozbám. Bez účinnej možnosti kontroly pohybu osôb v rámci únie je pre bezpečnostné zložky, vrátane spravodajských, prakticky nemožné kontrolovať, kto sa na území únie nachádza. A to tak technicky, ako i kapacitne."

 

"Napriek všetkým opatreniam a zintenzívneniu spolupráce spravodajských služieb v oblasti výmeny informácií o nebezpečných osobách sa týmto bezpečnostným hrozbám bez riadneho fungovania Schengenu nedá účinne brániť, keďže nepoznáme identitu ľudí, ktorí do únie vstupujú," uviedol hovorca SIS.

 

"Bez toho, aby sme šírili akúkoľvek paniku, považujeme bezpečnostnú situáciu z vyššie uvedených dôvodov za vážnu a na jej riešenie je potrebné v čo najkratšom čase prijať viaceré opatrenia, o ktorých už Európska únia dlhšie diskutuje. V prvom rade ide o znovuzavedenie fungujúceho štandardného režimu na schengenskej hranici podporované vybudovaním hotspotov na vstupe do únie. Voči ilegálnym migrantom nejde o represívny postoj, ale považujeme za nevyhnutné, aby boli v tomto smere uplatňované rovnaké postupy, aké musí v záujme zachovania vlastnej bezpečnosti rešpektovať každý občan EÚ," dodal Zvara.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies