SIS by sa mala premenovať a premiér by mal byť silnejší

NETKY.SK • 9 Máj 2013, 11:50 • 2 min
SIS by sa mala premenovať a premiér by mal byť silnejší

BRATISLAVA - Slovenská informačná služba (SIS) by sa mala premenovať na Úrad civilného spravodajstva a predseda vlády by mal mať väčšie právomoci. Počíta s tým pracovný návrh zákona o spravodajských službách. Informoval o tom dnes šéf parlamentného brannobezpečnostného výboru Martin Fedor (SDKÚ-DS), ktorému sa ani jedna zo spomínaných zmien nepozdáva.

slovakia

left justify in out

"Spravodajské služby dostanú podľa tohto návrhu možnosť vykonávať aj iné opatrenia a operácie, ktoré pôjdu nad rámec stanovených kompetencií. Obsah a rozsah úloh je nejasný, naformulovaný všeobecne, v podstate neobmedzene. A moc nad tým sa vkladá do rúk predsedu vlády," uviedol Fedor.

Nová právomoc premiéra by podľa neho znamenala, že šéf kabinetu môže osobne rozhodnúť o vykonávaní tzv. spravodajskej ochrany akejkoľvek osoby na Slovensku aj v zahraniční. "V praxi sa pod dôvod spravodajskej ochrany môže skryť čokoľvek. Napríklad voči konkrétnej osobe nasadenie všetkých prostriedkov, ktoré majú spravodajské služby k dispozícii," vysvetlil Fedor.

Právna norma tiež podľa neho zavádza právomoci, "aby v čase krízovej situácie" vykonávali spravodajské služby "ďalšie úlohy". Fedor zdôraznil, že z návrhu nie je jasné, čo sa skrýva pod pojmom "ďalšie úlohy" ani čo je "krízová situácia".

Pokiaľ ide o zmenu názvu SIS, Fedor poukázal, že spravodajské služby menia spravidla svoj názov pri zmene politického režimu. "Dáva sa tým najavo, že sa mení charakter spravodajskej služby," poznamenal. Fedor dúfa, že v tomto prípade sa nechystá zmena režimu, hoci je tu vláda jednej strany.

V návrhu sa mu tiež nepozdáva zvýšená parlamentná kontrola v prípade odposluchov. Normálne je za, no nepáči sa mu, že by ju mali vykonávať zrejme až 12 poslanci z troch rôznych parlamentných výborov. "Takto to fungovať nemôže. Kontrola takto predstavuje bezpečnostné riziko," vyhlásil. Nepáči sa mu ani to, že spravodajské služby majú rovnaké úlohy aj nástroje na ich vykonávanie. "Prekrývajú sa," podotkol.

Fedor však oceňuje snahu prísť s takýmto zákonom, ktorý má vytvoriť jasnejší legislatívny rámec pre fungovanie moderných spravodajských služieb. V návrhu oceňuje nielen prehľadnosť, ale aj zriadenie Národného bezpečnostného analytického centra. "Vytvára sa predpoklad užšej koordinácie zodpovedných rezortov a inštitúcií," uzavrel Fedor.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies