SIS aj ministerstvo zahraničia sa snažia dostať zadržaných Slovákov z Iránu

NETKY.SK • 1 Júl 2013, 10:27 • 2 min
SIS aj ministerstvo zahraničia sa snažia dostať zadržaných Slovákov z Iránu

Teherán 1. júla (TASR) - O prípade zadržania slovenských občanov v Iráne je Slovenská informačná služba (SIS) informovaná a v uplynulých dňoch podnikala všetky príslušné kroky a opatrenia, rovnako ako Ministerstvo zahraničných vecí SR.

slovakia

left justify in out

"Vzhľadom na citlivosť celej situácie a s ohľadom na jej ďalší možný vývoj, ako aj s dôrazom na bezpečnosť zadržaných, s ktorými je slovenský zastupiteľský úrad v Teheráne v priamom kontakte, nebudeme poskytovať žiadne podrobnosti ani detailnejšie informácie. SIS z pochopiteľných dôvodov nemôže médiá informovať o svojich operatívnych krokoch uskutočňovaných či už samostatne, alebo v spolupráci s partnerskými spravodajskými službami," uviedol dnes pre TASR hovorca SIS Branislav Zvara.

Predseda bezpečnostného výboru iránskeho parlamentu Aláeddín Burudžerdí potvrdil, že v súvislosti s obvineniami z vlastnenia nekonvenčného zariadenia zadržali v Iráne niekoľkých slovenských občanov. Informovala o tom v nedeľu 30. júna iránska televízia Press TV, ktorú citovala agentúra Sinchua. "Tieto osoby vlastnili zariadenie, ku ktorému civilisti obvykle nemajú prístup," uviedol vysokopostavený poslanec madžlisu, islamskej konzultatívnej rady.

"Zadržaní Slováci porušili vnútroštátne zákony Iránu a nachádzali sa v citlivých oblastiach, preto ich bezpečnostné zložky Iránskej islamskej republiky zatkli," povedal Burudžerdí. V piatok (28.6.) miestne médiá informovali, že približne pred tromi týždňami boli v Iráne zadržaní niekoľkí občania Slovenska, údajne išlo o skupinu paraglajdistov. Boli zatknutí za fotografovanie vojenských zariadení z rogala a zo špionáže.

Udalosť - rovnako v piatok - potvrdilo aj slovenské ministerstvo zahraničných vecí: jeho hovorca Boris Gandel uviedol, že zadržaní vycestovali na "expedíciu" do Iránu v máji. Reakcie iránskych bezpečnostných zložiek ani teheránskeho ministerstva zahraničných vecí neboli bezprostredne dostupné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies