Širšie vedenie ODS vyjadrilo Nečasovi podporu

NETKY.SK • 15 Jún 2013, 07:30 • 2 min
Širšie vedenie ODS vyjadrilo Nečasovi podporu

PRAHA - Výkonná rada Občianskej demokratickej strany (ODS) vyjadrila v sobotu podporu premiérovi Petrovi Nečasovi, nie však jednomyseľne. Informoval o tom portál novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Rokovanie najvyššieho orgánu ODS o mimoriadnej situácii po razii a zadržaní, respektíve obvinení siedmich politikov a štátnych úradníkov orgánmi činnými v trestnom konaní, trvalo takmer štyri hodiny. Hoci podľa niektorých účastníkov boli rozhovory pomerne pokojné, zazneli aj kritické hlasy, uvádza portál novinky.cz.

"Pomer hlasov v prospech uznesenia o vyjadrení podpory bol dva ku jednej," uviedol po rokovaní samotný premiér.

Najkritickejší bol zrejme podpredseda organizácie ODS v stredočeskom kraji Raduan Nwelati, ktorý na Nečasa apeloval, aby rezignoval na všetky posty. "On sám podľa mňa nepochybil, ale vyberá si svojich spolupracovníkov, a pokiaľ takto vážne pochybí niekto taký blízky ako šéfka jeho kabinetu, tak si myslím, že on osobne z toho musí vyvodiť zodpovednosť," uviedol Nwelati ešte pred začiatkom zasadnutia.

Nečas zároveň naznačil, že šéfka jeho kabinetu a jedna z aktérok megakauzy Jana Nagyová vo svojej funkcii s najväčšou pravdepodobnosťou skončila. Zároveň však upozornil, že napríklad šéfa úradu vlády môže odvolať iba vláda, nie premiér. Portál lidovky.cz v tejto súvislosti pripomína, že šéf úradu vlády Lubomír Poul je jediným zo skupiny zadržaných, kto nečelí žiadnym obvineniam.

Premiér zároveň nechcel komentovať informácie, podľa ktorých Nagyová nariadila sledovanie jeho manželky s cieľom získať o nej kompromitujúce informácie. "Považujem to za natoľko bizarné, že ani na to nebudem reagovať," uviedol Nečas.

Podľa portálu novinky.cz sa výkonná rada strany okrem toho zhodla na tom, že rešpektuje právo orgánov činných v trestnom konaní na nezávislé vyšetrovanie kauzy, ktoré podľa ODS musí byť rýchle, nestranné a musí priniesť konkrétne výsledky. Širšie vedenie ODS však nevníma politické dohody, na základe ktorých bývalí poslanci strany obsadili funkcie v niektorých štátnych podnikoch, ako trestnú činnosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies