Široký má väzby na cyperskú schránku, ktorá od Váhostavu nárokuje tri milióny

NETKY.SK • 10 Apríl 2015, 12:20 • 2 min
Široký má väzby na cyperskú schránku, ktorá od Váhostavu nárokuje tri milióny

BRATISLAVA - Podnikateľ Juraj Široký má väzby na cyperskú schránkovú spoločnosť, ktorá si v reštrukturalizácii Váhostavu nárokuje tri milióny eur. Ako v piatok informuje denník SME, konateľkou cyperskej firmy Ginostra Limited je Eleni Kyriakou, ktorá sa podľa obžaloby českého podnikateľa Viktora Koženého podieľala na tunelovaní Harvardských investičných fondov.

slovakia

left justify in out

"Keby sa teraz preukázalo, že Ginostra a ďalšie cyperské schránky, ktoré od Váhostavu (v reštrukturalizácii) žiadajú celkovo 26 miliónov eur, v skutočnosti patria Širokému alebo jeho ľuďom, mohlo by to spochybniť škrtanie dlhov podniku," uviedli noviny.

 

Obžaloba podľa SME opisuje, ako v 90. rokoch znehodnocovali akcie českého operátora SPT Telecom. Kožený akcie podniku cielene prevádzal do Čiech a späť, využíval na to cyperskú firmu Zenko Trading. Prevodmi sa hodnota akcií SPT Telecomu znižovala, harvardské fondy tak vraj prišli o 250 miliónov korún. Obchody za Zenko Trading podľa súdnych dokumentov podpisovali Široký alebo Eleni Kyriakou. Majiteľmi Zenko Trading boli v čase tunelovania harvardských fondov schránkové firmy Prontoservus Ltd. a Maninteser Ltd., ktoré teraz podľa slovenskej pobočky Transparency International nepriamo spoluvlastnia Váhostav.

 

img

 

 

Eleni Kyriakou, pokračuje SME, riadila aj schránky Jurmo Trading Co. a LC Law Counsel, ktoré vraj zinkasovali 62 miliónov slovenských korún od fabriky Plastika Nitra za fiktívny marketing či poradenstvo. Plastika patrí do sféry vplyvu Juraja Širokého. "Zmluvy na fiktívnu prácu s týmito cyperskými schránkami v 90. rokoch údajne podpisoval súčasný minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek (Smer), ktorý vtedy Plastiku riadil. vyšetrovania čudných obchodov polícia zastavila v roku 2007, pretože skutok bol premlčaný," informuje denník.

 

Sekretárka firmy Ginostra Xenia Xenofontos stojí v pozadí softvérovej firmy bit-Studio, ktorá patrila do sféry vplyvu Širokého, no tvrdí, že ju predal. Je tiež sekretárkou cyperských firiem, ktoré vlastnia polovicu zdravotnej poisťovne Dôvera a médiá už dlho špekulujú, že skutočným vlastníkom tohto podielu je Široký. "Ak Široký alebo jemu blízki ľudia skutočne využívajú Xenofontosovej služby, aby sa skryli v biznise, môže to spochybňovať férovosť škrtania dlhov Váhostavu. Xenofontosová s totiž objavuje aj v pozadí vplyvných veriteľov Váhostavu," informuje SME. Keby sa vedelo, že v skutočnosti je majiteľom týchto schránok Široký alebo jemu blízki ľudia, na reštrukturalizáciu stavebnej firmy by mali mať menší vplyv.

 

Xenofontosová bola napríklad v pozadí cyperskej firmy Efelan Trading, ktorá do Váhostavu naliala 26 miliónov eur, a to bez toho, aby žiadala za peniaze akékoľvek záruky. Efelan svoju pohľadávku rozpredal ďalším schránkam.

 

Efelan Trading a ďalších päť schránkových firiem majú na škrtanie dlhov Váhostavu výrazný vplyv. Spolu s bankami a konkurenčným Doprastavom totiž vedia prehlasovať živnostníkov či menšie stavebné firmy, keď sa bude rozhodovať, koľko dlhov bude Váhostav splácať. Ak by tieto firmy v skutočnosti patrili Širokému, ich pohľadávky by sa vyplácali až zo zostatku, ktorý by ostal po vyplatení všetkých ostatných veriteľov. "Spriaznenosť schránok so Širokým alebo jeho okolím by umožnili nespokojným veriteľom spochybniť reštrukturalizáciu," dodáva SME.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies