Široký je spojený len s necelou polovicou Váhostavu-SK, tvrdia malí akcionári

NETKY.SK • 20 Apríl 2015, 13:23 • 2 min
Široký je spojený len s necelou polovicou Váhostavu-SK, tvrdia malí akcionári

BRATISLAVA - Problém stavebnej spoločnosti Váhostav-SK sa netýka len osoby Juraja Širokého. V spoločnosti Druhá strategická, ktorá prostredníctvom firmy Finasist ovláda Váhostav-SK, je totiž v rukách drobných akcionárov 51 % akcií.

slovakia

left justify in out

Vyhlásili to v dnešnom stanovisku minoritní akcionári firmy, ktorí reprezentujú viac ako 8 % akcií a majú podporou združenia OSMA (Ochranné spoločenstvo minoritných akcionárov).
     

"Spoločnosť Druhá strategická, to nie je len medializovaná osoba Juraja Širokého, to je aj množstvo minoritných akcionárov," konštatujú vo vyjadrení. Pod kontrolou takzvaných schránkových firiem je podľa nich menej ako polovica akcií spoločnosti Druhá strategická.
     

"Druhá strategická je verejno-obchodovateľná spoločnosť, ktorá ma viac ako 6000 akcionárov, väčšinou drobných akcionárov z kupónovej privatizácie," informovali. Malí akcionári sú pritom znepokojení pripravovanými zmenami zákonov, ktorých návrhy sa neustále menia a informácií o nich je veľmi málo.
     

Jednou z navrhovaných možností riešenia aktuálnej situácie je aj kapitalizácia pohľadávok prostredníctvom zákona, ktorý spoločnosti prikáže zmenu majetkových pomerov. "Tento postup je v príkrom rozpore s Ústavou Slovenskej republiky. Nehovoriac o trvalom poškodení podnikateľského prostredia," tvrdia akcionári.
     

Podľa stanoviska si uvedomujú vážnu situáciu veriteľov Váhostavu-SK, ale zároveň sa obávajú, že štát riešením situácie jednej skupiny dotknutých zasiahne do práv ďalšej skupiny občanov.
     

Bratislavská spoločnosť Merces ako jeden z rozhodujúcich minoritných akcionárov informovala, že zvažuje posilnenie svojej pozície v rámci Druhej strategickej. A to predložením návrhu na odkúpenie niektorého z podielov, ktorý vlastnia zahraničné schránkové spoločnosti Musgrave a Beacon Holdings Limited z Nového Zélandu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies