Sir Winton nepríde na Pražský hrad po vyznamenanie

NETKY.SK • 22 Máj 2014, 16:58 • 2 min
Sir Winton nepríde na Pražský hrad po vyznamenanie

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman sa rozhodol udeliť sirovi Nicholasovi Wintonovi najvyššie štátne vyznamenanie - Rad Bieleho leva.

slovakia

left justify in out

Dcéra 105-ročného Brita však českému denníku Lidové noviny povedala, že otec vzhľadom na svoj zdravotný stav nepríde 28. októbra do Prahy na slávnostné udeľovanie.
     

Prezident oznámil svoj úmysel v pondelok, keď záchranca 669 českoloslovenských detí oslávil 105. narodeniny, pripomenul spravodajský portál lidovky.cz.
     

Niektorí historici a ďalšie osobnosti postup Pražského hradu komentujú slovami, že nie je dôvod čakať na 28. október. Prihovárajú sa za to, aby súčasná hlava štátu ocenila Wintona čo najskôr. Zákon mu to v prípade cudzincov umožňuje a nestalo by sa to v novodobej histórii Česka prvýkrát.
     

Historik Edmund Orian by prezidentovi odporúčal, aby vyznamenanie udelil sirovi Wintonovi okamžite prostredníctvom českého veľvyslanca v Londýne.
     

Prezident Zeman však podľa hovorcu Pražského hradu Jiřího Ovčáčka na októbrovom termíne trvá, pretože si netrúfa predpovedať zdravotný stav kohokoľvek. Pokladá to totiž za "nevhodné a priamo neslušné", dodal hovorca, ktorého citoval web lidovky.cz.
     

Winton zorganizoval v roku 1939, tesne pred začiatkom druhej svetovej vojny, prevoz 669 židovských detí. Vlaky ich prepravili z vtedajšieho protektorátu Čechy a Morava do Británie, boli medzi nimi aj deti zo Slovenska. Záchrane ďalších detí zabránilo vypuknutie druhej svetovej vojny.
     

Winton deťom zároveň zariaďoval doklady o ich prijatí v britských rodinách. Verejnosť o jeho činoch dlho nič nevedela, pomohla ich zverejniť historička holokaustu Elisabeth Maxwellová.
     

Až dokument britskej BBC z roku 1988 dostal Wintonove zásluhy do širšieho povedomia verejnosti. Vďaka nemu sa Winton stretol aj s deťmi, ktoré zachránil.
     

Už niekoľkokrát bol navrhnutý na Nobelovu cenu za mier, v roku 1998 mu prezident Václav Havel udelil Rad Tomáša Garrigua Masaryka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies