Sir Nicholas Winton dostane dnes v Prahe Rad bieleho leva

NETKY.SK • 28 Október 2014, 14:41 • 2 min
Sir Nicholas Winton dostane dnes v Prahe Rad bieleho leva

PRAHA - Sir Nicholas Winton si v utorok prevezme na špeciálnej ceremónii z rúk českého prezidenta Miloša Zemana vysoké vyznamenanie Rad Bieleho leva. Do Prahy ho prepraví vládny špeciál a návšteva potrvá iba niekoľko hodín. Cesta je pre 105-ročného Brita dobrodružstvom a pozvanie mu možno predĺžilo život, domnieva sa režisér Matej Mináč, ktorý zdokumentoval jeho život.

slovakia

left justify in out

Pri odovzdávaní najvyššieho štátneho vyznamenania 28. októbra, v deň 96. výročia vzniku Československa, poskytne Pražský hrad hrdinovi, ktorý zachránil stovky židovských detí pred nacizmom, zvláštne podmienky. Rad Bieleho leva mu Zeman neodovzdá v utorok večer počas hlavného ceremoniálu na Pražskom hrade, ale popoludní na komornejšom podujatí, ktoré bude prenášať Česká televízia. "Na podujatí bude Wintonova rodina ako aj sedem zachránených detí a jeden vnuk, ktorí žijú v Čechách," povedal Mináč. 

 

Nicholas Winton ako britský maklér v roku 1939 zachránil 669 židovských detí z Československa pred nacistami. V ôsmich vlakoch ich odviezol do Londýna a našiel im náhradné rodiny. Posledný vlak s 250 deťmi nacisti zadržali nacisti, pretože krátko pred jeho vypravením vypukla vojna. Ani jedno dieťa z tohto vlaku vojnu neprežilo. O jeho čine sa celé roky nehovorilo. Až v roku 1988 to zaujalo britskú historičku Elizabeth Maxwelovú, ktorá zorganizovala stretnutie Wintona s „jeho deťmi“ v programe televízie BBC s názvom That’s Life (Taký je život). Do šľachtického stavu povýšila britská kráľovná Alžbeta II. Wintona za jeho starostlivosť o starých ľudí. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies